Så här besöker du de judiska kvarteren

Om du besöker denna europeiska stad är ett besök i de judiska kvarteren eller Kazimierz, ett UNESCO-världsarv och en viktig plats i Polens och världens judiska historia, ett måste. Läs vidare när jag berättar vad du kan se och göra på denna plats.

Carolina Morales

Carolina Morales

7 minsta läsning

Så här besöker du de judiska kvarteren

Kazimierz, Krakow | ©HRS Poland

Polen var den största judiska församlingen i Europa före andra världskriget, med mer än 3 miljoner judar. Att besöka Krakóws judiska kvarter är förstås inte en enkel tur. Det är en plats som innehåller minnen av ett tragiskt kapitel i Polens, Europas och världens historia.

Men det är utan tvekan samtidigt en möjlighet att knyta an till historien genom våra egna fotspår. Ta reda på hur du gör från Szeroka Street, den gamla synagogan, Nowy Square eller det judiska museet i Galicien.

1. Ta en guidad tur i de judiska kvarteren

De judiska kvarteren i Krakow| ©Artur Borowski
De judiska kvarteren i Krakow| ©Artur Borowski

Jag rekommenderar starkt att du tar en guidad tur i de judiska kvarteren i Krakow. På så sätt kan du tillsammans med en expert utforska den kulturella och historiska rikedomen i denna del av staden på ett mer detaljerat sätt.

Dessutom kan det vara ett ekonomiskt alternativ, eftersom guidade turer ofta inkluderar inträdesavgifter till specifika attraktioner eller platser i det område du besöker. I så fall kan du inkludera Oskar Schindler-fabriken i din guidade tur.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren

2. Szeroka Street Tour

Szeroka-gatan| ©Paul Arps
Szeroka-gatan| ©Paul Arps

Utan tvekan hjärtat och själen i den judiska stadsdelen Kazimierz. Det är en bra plats att börja rundturen på, eftersom fyra av de sju synagogorna i hela området ligger här. Dessa är:

  • Remuh-synagogan
  • Synagogan Popper
  • Övre synagogan
  • Gamla synagogan, den äldsta synagogan i Polen

Om du har sett Steven Spielbergs film Schindler's List, så fungerade den här gatan som Zgody-torget i Krakows ghetto. Dessutom hålls varje år på denna gata den avslutande konserten för festivalen för judisk kultur, som sedan 1988 arrangeras i Krakow mellan slutet av juni och början av juli.

Du kan också hitta kaféer, restauranger och andra lokala butiker på denna gata för att komma i kontakt med den judiska traditionen och upptäcka ett av Krakows mest representativa kvarter.

Boka en rundtur i Gamla stan och de judiska kvarteren

3. Besök det judiska museet i Galicien

Galiciens judiska museum| ©Zygmunt Put
Galiciens judiska museum| ©Zygmunt Put

En plats som inrättats för att hedra minnet av Förintelsens offer och för att hylla den judiska kulturen i Galicien (Galicien), en centraleuropeisk region som är uppdelad mellan Polen (västra Galicien) och Ukraina (östra Galicien).

Runt museet finns andra intressanta platser som den gamla synagogan (Stara), museet för stadsteknik, Isaks synagoga och Remuh-synagogan.

Museet erbjuder besökarna en permanent fotoutställning om Förintelsens offer.

Användbar information

  • Museet är öppet varje dag mellan 11 och 18.00.
  • Entréavgiften för en vuxen är 16 zł, vilket motsvarar cirka 3,50 euro.

På museets officiella webbplats kan du köpa biljetter online och undvika köer när du besöker museet.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren

4. Besök basilikan Corpus Christi

Basilikan Corpus Christi| ©Fred Romero
Basilikan Corpus Christi| ©Fred Romero

Krakow har det största antalet kyrkor i Polen och den här kyrkan är en av de kyrkor som jag måste se. Den byggdes på 1300-talet och är en av de största religiösa byggnaderna i Krakow.

Det är en idealisk plats för dem som gillar religiös arkitektur, eftersom du kan uppskatta gotiska och barocka detaljer och se stadens största orgel på nära håll.

Att besöka kyrkorna i Krakow är utan tvekan en annan av de planer du inte får missa och som måste ingå i din resplan.

5. Njut av en promenad på det nu livliga Nowy Square eller New Square

Nowy-torget| ©Zygmunt Put
Nowy-torget| ©Zygmunt Put

Det är inte bara museer och kyrkor, det borde också finnas utrymme för mer avslappnade rundturer för att njuta av moderniteten i ett område som har förvandlats och erbjuder en massa goda vibbar till besökare från hela världen. Detta är fallet med Nowy-torget i Krakows judiska kvarter.

Det var tidigare känt som Bird Market Square. Här finns nu matstånd där du kan smaka på den traditionella zapiekanki, ett bröd som du kan lägga lite av varje, till exempel champinjoner, skinka, ost och dina favoritgrönsaker. Väldigt gott och väldigt billigt. Perfekt för ett stopp längs vägen för att ladda batterierna.

Om du också gillar gatumarknader kan du efter lunch ta en titt på antikmarknaden på torget, som är perfekt för att ta med dig några souvenirer från resan.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren

6. Ta en öl på en av de mest kända lokala pubarna

Singer Bar| ©DearDa
Singer Bar| ©DearDa

Jag har alltid ansett att det är mycket viktigt att få kontakt med den lokala kulturen och inte bara besöka de turistattraktioner som rekommenderas. Därför älskar jag att på mina resor besöka traditionella restauranger och barer och prata med människorna som bor där. De visar sig vara de bästa guiderna. I Krakows judiska kvarter har du ett stort urval.

Boka en matvisning i de judiska kvarteren

7. Gamla synagogan (eller Stara)

Gamla synagogan| ©Lars K Jensen
Gamla synagogan| ©Lars K Jensen

Ett måste om du vill besöka Polens äldsta synagoga. Den byggdes på 1400-talet och har renoverats flera gånger. Den nazistiska regimen använde platsen som lager. I slutet av kriget restaurerades den och i dag är den judiska samlingen i Krakows historiska museum inrymd.

Under ditt besök på denna plats kan du se en utställning med traditionella föremål och instrument som används vid firandet av Chanukka.

Användbar information

  • Synagogan är öppen från tisdag till söndag kl. 9-16 på vintern och stänger kl. 17 på sommaren. På måndagar är det särskilda öppettider från 10 till 14.00.
  • Entréavgiften är 10 zł per person och på måndagar är det gratis.

8. Synagogan och Remuh-kyrkogården

Remuh-synagogan| ©Lars K Jensen
Remuh-synagogan| ©Lars K Jensen

Remuh-synagogan är kanske den minsta av alla synagogor i de judiska kvarteren, och när du besöker den har du tillgång till kyrkogården. Det är en stram plats, men den kommer att knyta dig helt och hållet till den judiska traditionen på ett mycket nostalgiskt sätt som är svårt att förklara.

Namnet Remuh kommer från Moses Isserles, en framstående intellektuell och rabbin från den tiden (1500-talet). Den byggdes ursprungligen i renässansstil, men förstördes senare av nazisterna, som använde dessa heliga platser som lagerlokaler.

Synagogan är fortfarande aktiv och när du besöker den kan du på nära håll utforska vad som är en bimah, det fyrkantiga järnutrymmet där Toran, judendomens heliga bok, läses. Du kan också se en hejal, en liten tygklädd stövel där Torán förvaras.

Tips för resenärer

Om du besöker denna synagoga bör du vara medveten om klädkoden, eftersom du i de flesta fall måste bära enkla kläder och blygsamma, reserverade kläder som visar lite hud.

9. Den nya kyrkogården

Den nya kyrkogården| ©Jennifer Boyer
Den nya kyrkogården| ©Jennifer Boyer

För många människor kan det kännas konstigt att inkludera kyrkogårdar i en lista över rekommenderade resmål. Det finns dock många exempel runt om i världen på kyrkogårdar med detaljer som gör dem attraktiva för resenärer. Den nya kyrkogården i Krakows judiska kvarter är en av dem för mig.

Den öppnades år 1800, när Remuh-kyrkogården stängdes. Efter den nazistiska invasionen stängdes kyrkogården och dess gravstenar användes som byggnadsmaterial. På 1950-talet påbörjades återuppbyggnaden av denna plats, som i dag rymmer omkring tiotusen gravar, minnesmärken över Förintelsens offer, varav många är byggda av bitar av gravstenar som återfanns.

Kyrkogården är öppen hela veckan, utom lördag, från 9.30 till 18.00. Inträdet är gratis.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren

10. Podgórze, det före detta Kraków-gettot

Podgórze| ©anita kluska
Podgórze| ©anita kluska

Jag har tagit med den här platsen på listan eftersom den ligger söder om floden Vistula, men det är det andra området i de judiska kvarteren som jag anser vara viktigt att känna till, eftersom det var här som Krakóws ghetto grundades.

Både Podgórzyn och Kazimierz var självständiga distrikt i Kraków före 1700-talet. I dag är denna plats en av stadens mest populära stadsdelar, särskilt för unga universitetsstudenter och yrkesverksamma. Det har också blivit ett hem för familjer med små barn.

Om du besöker Podgórze har du gångavstånd till den berömda Oskar Schindler-fabriken, en plats som du definitivt vill besöka på grund av dess historiska betydelse.

11. Fader Bernatek Bridge

Fader Bernatek Bridge| ©Andronikos Paliathanasis
Fader Bernatek Bridge| ©Andronikos Paliathanasis

Naturligtvis kunde jag inte glömma en rekommendation för romantiska resenärer. Du vet att det i nästan varje europeisk stad finns en bro där det hänger hänglås som kärleksmän lämnat kvar. I Krakow är denna plats Fader Bernatek-bron, som förbinder stadsdelarna Kazimierz och Podgórze. Två områden som är kända som det judiska distriktet respektive det gamla judiska gettot.

Bron öppnades 2010 och är 130 meter lång. Vissa kallar den, föga förvånande, för "kärlekens bro". Inga bilar passerar denna bro. Den kan endast passeras till fots eller på cykel.

Det finns utan tvekan mycket att se och göra i Krakows judiska kvarter. Men jag vill också rekommendera att du i din resa till staden inkluderar andra platser som är ett måste om du vill utforska stadens rika kultur och historia. Koncentrationslägret Auschwitz är ett av dem. Ett besök som kanske inte passar alla typer av resenärer, eftersom det kräver särskild känslighet. Jag rekommenderar den här artikeln med 10 tips för att besöka Auschwitz från Krakow.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren