De vackraste kyrkorna i Krakow

Om du besöker denna historiska europeiska stad får du inte missa en rundtur i några av de mest symboliska kyrkorna. Här är min lista med 10 favoriter som du kan ta med på din resa.

Carolina Morales

Carolina Morales

7 minsta läsning

De vackraste kyrkorna i Krakow

Basilikan St Mary's, Kraków | ©Caio

Du behöver inte vara religiös för att uppskatta skönheten, konsten och historien bakom världens äldsta kyrkor. Krakow är inget undantag och när du vandrar runt i staden kommer du att stöta på kyrkor med arkitektoniska detaljer som gör att du får öppna munnar. Om du planerar vad du ska se och göra i Krakow rekommenderar jag att du tar med några av dessa 10 heliga platser i din resplan.

1. Wawel-katedralen

Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk
Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk

Denligger på Wawel Hill och är hemvist för Polens skyddshelgon, Sankt Stanislaus. Dess historia sträcker sig mer än tusen år tillbaka i tiden och det är en mycket speciell plats för polackerna.

Enligt historiska uppgifter byggdes den högsta kyrkan i Kraków en tid efter det att stadens biskopsstift bildades, omkring år 1000. Det finns mer information om den successiva romanska kyrkan från 1000- och 1100-talen, som byggdes under hertig Wladyslaw Hermans regeringstid.

Wawel-katedralen kommer säkert att ingå i de bästa turerna och utflykterna från Krakow, så du får inte missa att besöka dess interiör, som bland annat innehåller:

  • Kryptan, en begravningsplats för kungligheter och vissa nationalhjältar.
  • St. Stanislaus mausoleum, beläget i mitten av katedralens mittskepp.

Användbar information om Wawel-katedralen

För drygt 4,8 euro, motsvarande 22 zloty (polsk nationell valuta), kan du gå in i katedralen.

  • Från april till oktober är katedralen öppen från måndag till lördag från 9.00 till 17.00 och på söndagar från 12.30 till 17.00.
  • Från november till mars är katedralen öppen från måndag till lördag från 9.00 till 16.00 och på söndagar från 12.30 till 16.00.

Planera ditt besök och få mer information genom att besöka den officiella webbplatsen för Wawelkatedralen.

Boka en guidad tur till Wawel-slottet

2. St. Adalberts kyrka

St. Wojciechs kyrka| ©Zygmunt Put
St. Wojciechs kyrka| ©Zygmunt Put

Den är känd under detta namn och även som Sankt Wokciechl-kyrkan. Dess grundläggning går tillbaka till 900-talet, vilket gör den till en historisk och arkitektonisk pärla som du inte vill missa under ditt besök i Kraków.

Denna kyrka ligger intill det som nu är Krakóws marknadsplats och är en av de äldsta kyrkorna på hela den europeiska kontinenten.

I kyrkans krypto finns ett litet museum om marknadsplatsens historia. Om du har tur kan du också få ta del av några av de konserter med klassisk musik som kyrkan brukar anordna.

användbar information

  • Öppettiderna kan variera, men den är öppen måndag till lördag från 9.00 till 17.00 och på söndagar från 13.30 till 18.00.
  • Inträdet till kyrkan är gratis, men för att besöka kryptmuseet måste du betala 2 zloty.

Boka en rundtur i Krakows gamla stad

3. St Andrew's kyrka

St Andrew's kyrka| ©Andrew Milligan sumo
St Andrew's kyrka| ©Andrew Milligan sumo

Jag älskar St Andrew's Church eftersom den vid första anblicken kanske inte ser så mycket ut. Den enkla exteriören är bedräglig, och om du inte har gjort några efterforskningar kommer du inte att förstå att det är en annan av Polens äldsta kyrkor, byggd på 1000-talet. Ett historiskt tempel som fungerade som en tillflykt under flera av de invasioner som Krakow drabbades av.

Under 1700-talet byggdes Andreaskyrkan om i barockstil och besökarna kan uppskatta den konstnärliga utsmyckningen, där predikstolen i form av ett skepp sticker ut. I kyrkan finns en Foucault-pendel.

I närheten av kyrkan ligger ärkebiskopsmuseet, Krakows arkeologiska museum och Wawel-slottet.

Tips för resenärer

Observera att det i många kyrkor är förbjudet att fotografera eller filma. Av respekt och försiktighet bör du alltid kontrollera reglerna för varje kyrka innan du går in.

4. S:t Peter och Pauls kyrka

Kyrkan San Pedro och San Pablo| ©Richard Leonard
Kyrkan San Pedro och San Pablo| ©Richard Leonard

Bara några meter från St Andrew's Church hittar du en annan byggnad i barockstil som byggdes av jesuiterna mellan 1597 och 1619. Med sin bländande fasad är det utan tvekan ett obligatoriskt stopp på en rundtur i Krakow.

När du går in i kyrkan finner du en enklare design än fasaden och dörren, där du hittar detaljerade skulpturer av de tolv apostlarna. Det ligger på en av Krakows huvudgator, Grodzka Street, en färgstark och historisk gata som tar dig på en mycket trevlig promenad från torget till Wawel-slottet.

Det är definitivt en av mina favoritkyrkor, både för sin vackra fasad och sitt läge. Om du bara är i Krakow i några dagar rekommenderar jag att du besöker detta område för att se denna och andra kyrkor. Här är några detaljer så att du kan organisera en resplan för att se Krakow på 3 dagar.

Boka en rundtur i Krakows gamla stad

5. Nowa Huta-kyrkan

Nowa Huta-kyrkan| ©Fred Romero
Nowa Huta-kyrkan| ©Fred Romero

Jag inkluderar kyrkan i Nowa Huta i denna lista, inte bara på grund av dess abstrakta arkitektur, utan också på grund av dess historia. Vår Fru Drottning av Polens kyrka, även känd som Arka Pana. Det ligger i utkanten av den tidigare socialistiska stadsdelen Nowa Huta i Kraków.

Byggandet av den ledde till sammandrabbningar, eftersom de kommunistiska myndigheterna vägrade att låta projektet gå vidare. På utsidan kan du se en konstruktion som är täckt av mer än två miljoner stenar, medan du på insidan kan se träbitar. I mitten av templet finns en skulptur av korsfästelsen.

På ett avstånd av cirka 6 kilometer kan du nå Oskar Schindler-fabriken och museet för samtida konst i Krakow, två mycket intressanta platser att inkludera i din rundtur.

Boka en rundtur i stadsdelen Nowa Huta

6. Basilikan St. Mary's

Basilikan St Mary's, Kraków| ©Mach240390
Basilikan St Mary's, Kraków| ©Mach240390

Basilikan St Mary's byggdes på 1300-talet på ena sidan av torget. Den är av gotisk stil och är erkänd som ett av Krakows mest framträdande och naturligtvis mest besökta monument.

Kyrkans framsida består av två torn av olika höjd. På den högsta av dessa kan du se en gyllene krona, som på polska kallas Hejnalica. Från denna plats meddelade man för många år sedan att portarna skulle stängas och att faror som eldsvådor eller fiendeangrepp skulle inträffa.

Om du vill njuta av en spektakulär utsikt över Kraków kan du under sommaren klättra upp i tornet och njuta av landskapet. Galleriet för polsk konst från 1800-talet ligger bara några meter från denna kyrka.

7. Basilikan för Sankt Franciskus av Assisi

Basilikan för Sankt Franciskus av Assisi| ©Zygmunt Put
Basilikan för Sankt Franciskus av Assisi| ©Zygmunt Put

En annan av de kyrkor som jag rekommenderar på din rundtur är denna, som byggdes 1269 av franciskanermunkar som kom från Prag. Det var en av de första tegelbyggnaderna i staden och är en av de äldsta i Krakow.

Kyrkan har byggts om efter flera bränder och därför kan du se en blandning av olika arkitektoniska stilar, med gotiska och nygotiska detaljer. Den här kyrkan var också en av Karol Wojtylas favoritplatser, och du kan se en plakett med hans namn på den plats där han brukade sitta innan han blev påve.

Denförklarades som en basilika 1920. En viktig plats för katolska troende som vill besöka en av de mest emblematiska och symboliska platserna i samband med minnet av påven Johannes Paulus II, en av de mest karismatiska och ihågkomna i historien.

8. Basilikan för den heliga treenigheten

Basilikan för den heliga treenigheten| ©Zygmunt Put
Basilikan för den heliga treenigheten| ©Zygmunt Put

Dess historia går tillbaka till 1200-talet och du kan se gotiska, barocka och romanska detaljer. Den är också känd som Dominikanerkyrkan och byggdes av dominikanermunkar efter den tatariska invasionen.

Inne i kyrkan kan du se olika sidokyrkor som byggdes under 1600-talet av inflytelserika familjer. En av dem är kapellet San Jacinto, en av templets grundare, där du kan se en vacker kupol.

Denna och andra kyrkor som jag har nämnt i den här listan ligger bara några meter från det område som kallas Stare Miasto. Detta är hela Gamla stan, från vilken du kan börja din rundtur i det magiska Krakow och upptäcka allt som finns att se i den här staden.

9. Basilikan Corpus Christi

Basilikan Corpus Christi| ©Fred Romero
Basilikan Corpus Christi| ©Fred Romero

Den här tegelbyggnaden, som byggdes på 1300-talet, är ett måste eftersom den ligger i Kazimierz-kvarteren, Krakóws judiska kvarter. Det är en av de största kyrkorna i staden och många anser att den är en av de mest estetiskt tilltalande.

Kyrkan förstördes efter den svenska invasionen, vilket tvingade fram en restaurering, som idag visar arkitektoniska detaljer som blandar gotiska och barocka stilar. Några av de mest anmärkningsvärda detaljerna är koret, Vladislav II:s mausoleum i renässansstil och predikstolen i form av en båt. I denna kyrka kan du också se Krakóws största orgel.

Om du besöker denna kyrka rekommenderar jag att du ägnar lite mer tid åt att besöka hela Kazimierz-distriktet, där du hittar sju synagogor, det judiska museet i Galicien, museet för stadsteknik och det etnografiska museet. Utan tvekan ett område i staden som är fullt av historia, kultur och konst.

Jag rekommenderar att du inte missar något, för det finns så mycket att se och göra i Krakows judiska kvarter.

Boka en rundtur i Krakows judiska kvarter

10. Markuskyrkan

Markuskyrkan| ©Juan P
Markuskyrkan| ©Juan P

Sist men inte minst på denna lista ligger denna kyrka på Slawkowska Avenue, som förbinder tågstationen med torget, och är en av Krakóws mest representativa kyrkor i gotisk arkitektur.

Kyrkan började byggas år 1263 som en hyllning till den helige Markus evangelisten. Under sin historia har det drabbats av flera bränder och har restaurerats flera gånger. Den finns med i stadens register över monument och är en del av Helgonens väg i Kraków.

Eftersom Krakow har det största antalet kyrkor i Polen har många av dessa kyrkor reliker från helgon som begravts utanför staden och troende från Polen och hela världen besöker staden för att besöka dessa heliga platser. Leden börjar vid slottet Wawel och längs vägen kan du besöka 19 kyrkor.

Den heliga veckan i Krakow

Med så många kyrkor i Krakow kan man undra om polackerna firar påsk som andra katolska länder, och svaret är ja. Om du gillar detta firande kan det vara en bra idé att packa väskorna för denna upplevelse i Krakow, eftersom vädret är bra och du kan få kontakt med de lokala traditionerna.

Några intressanta aktiviteter under den heliga veckan i Krakow är:

  • Långfredagsprocessionen med start vid Wawel-katedralen.
  • Du kan njuta av traditionen med påskägg, som är lätta att hitta över hela staden.
  • Du kan prova den typiska polska påskkakan Mazurek.

Jag hoppas att du tycker om detta urval av kyrkor, där du kan komma nära inte bara de olika arkitektoniska stilarna, utan också minnet av en stad som har byggts om många gånger, vilket gör den till en av de mest intressanta och attraktiva europeiska städerna att besöka.

Boka en rundtur i Gamla stan i Krakow