Praktisk guide till Londons tunnelbana

Är du säker på att du ska ta tunnelbanan för att ta dig runt på Londons gator? Missa inte det här inlägget för att få ut det mesta av stadens snabbaste transportmedel.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minsta läsning

Praktisk guide till Londons tunnelbana

London, Förenade kungariket | ©Diane Picchiottino

Att resa med Londons tunnelbana kan verka lite komplicerat till en början med så många linjer och hållplatser, men när du väl har lärt dig hur det fungerar kommer du att upptäcka att det är ganska intuitivt att använda den. För att göra det lättare att ta sig runt medLondons tunnelbana berättar den här guiden allt du behöver veta om hur den fungerar, dess tidtabeller, vilka biljetter som finns tillgängliga, hur man köper dem och mer. Du kommer att se hur du kommer att ta dig runt i den brittiska huvudstaden som en Londonbo!

Skaffa en karta över Londons tunnelbana

Karta över Londons tunnelbana| ©CSOdessa
Karta över Londons tunnelbana| ©CSOdessa

London Underground är en av de största i världen och förbinder de olika delarna av den brittiska huvudstaden mycket bra och ansluter till de flesta av Londons turistattraktioner, så du kommer säkert att använda den för att ta dig runt någon gång under din vistelse.

Jag rekommenderar att du laddar ner en PDF-karta över London Underground till din mobiltelefon, så att du alltid kan ha den i fickan och titta på den när du behöver.

Även när du inte har tillgång till internet. Ett annat alternativ jag föreslår är att ladda ner denofficiella Transport for London-appen (tillgänglig på iOS och Android), där du förutom tunnelbanekartan också kan söka efter rutter och vägbeskrivningar i staden för att planera dina resor, se de lugnaste tiderna att resa, kontrollera buss- och tågtidtabeller i realtid samt se de senaste uppdateringarna om transportnätet.

Boka sightseeingbuss i London

Hur mycket kostar en biljett? Hur fungerar Londons tunnelbana?

Biljett till Londons tunnelbana| ©Guo Bobi
Biljett till Londons tunnelbana| ©Guo Bobi

Londons tunnelbana är uppdelad i 9 radiella områden som börjar i den historiska stadskärnan och täcker nästan hela staden. De flesta av den brittiska huvudstadens främsta turistattraktioner ligger i zon 1 och 2, som du sannolikt kommer att resa igenom hela tiden om du inte bor långt från centrum.

Priserna i Londons tunnelbana varierar beroende på var du reser till och från. Det vill säga att priset för en resa som börjar och slutar i zon 1 är annorlunda än för en resa som börjar i zon 1 och slutar i zon 3. Priset för en enkel tunnelbanebiljett är ganska högt. Till exempel:

  • Kostnaden för en biljett från zon 1 till zon 3 är ca 5,50 pund (ca 4,60 euro).
  • Kostnaden för en biljett från zon 1 till 4 är ca 6,00 £ (ca 7,00 €).

För att få reda på den exakta kostnaden för din resa innan du reser rekommenderar jag att du besöker Transport for Londons webbplats där du hittar alla de senaste biljettpriserna. Ur ekonomisk synvinkel är det inte särskilt lämpligt att köpa den här typen av biljett om du ska tillbringa flera dagar i staden och planerar att använda tunnelbanan ofta. Det är inte heller att rekommendera tidsmässigt eftersom du måste stanna till vid biljettautomaterna för att köpa den varje gång du vill använda den.

Finns det säsongsbiljetter för att använda London Underground?

Som tur är finns det alternativ till enkelbiljetten till London Underground som hjälper dig att spara pengar på dina resor med London Underground: Oyster Card, Travelcard eller Visitor Oyster Card.

Boka sightseeingbuss i London

Oyster-kortet

Oyster-kortet| ©London Chow
Oyster-kortet| ©London Chow

Oyster Card är ett laddningsbart kort med ett tillgodohavande som ger dig billigare biljettpriser än om du köper en enkelbiljett.

När du använder kortet för att resa med Londons tunnelbana dras saldot av från kortet. Under rusningstid gäller "peak fare" måndag till fredag mellan kl. 6.30 och 9.30 samt kl. 16.00 och 19.00, medan "off peak fare" gäller alla andra tider, helger och allmänna helgdagar.

Hur köper jag ett Oyster Card?

Du kan köpa ditt Oyster Card från automater på alla tunnelbanestationer i staden. Det som är bra med det här systemet är att om du inte är så bra på engelska kan du ändra maskinens språk till engelska och följa de steg som den säger åt dig att följa. På så sätt blir det ingen förvirring. Du väljer bara det belopp du vill sätta på kortet, sedan betalningsmetoden och det är det!

Och till råga på allt är det väldigt enkelt. Det görs i samma automater där du köper ditt Oyster Card och kan fyllas på med bankkort eller kontanter.

Inget mer krångel.

Hur använder jag det?

För att få tillgång till Londons tunnelbana med ett Oyster Card måste du dra det genom den gula sensorn på vändkorset både vid ingången och utgången. Det här sista steget är viktigt, även om dörrarna till vändkorset är öppna, eftersom Oyster Card beräknar priset för resan när du drar kortet vid utgången.

Om du glömmer att göra detta kommer kortet att upptäcka resan som ofullständig och kommer inte att kunna beräkna din resa, så du kommer att straffas på ditt saldo.

Hur sker återbetalningen?

Fram till februari 2020 var du tvungen att sätta in 5 pund (ca 6 kr) i deposition för att få ett Oyster Card, som på den sista dagen av din resa återbetalades tillsammans med ditt återstående saldo (förutsatt att du hade 10 pund (ca 12 kr) eller mindre) i en av de automater där du köpte det när du inte längre använde kortet.

Därefter återbetalas depositionen på 5 £ (nästan 6 €) automatiskt som ett saldo efter ett år när du gör en resa med kortet. Efter det kan du begära återbetalning inom sex månader, annars är du inte berättigad till återbetalning.

Återbetalningsprocessen innebär att du avaktiverar kortet i automaten, och du kan sedan behålla det som en souvenir från resan eftersom det bara är en plastbit. Men om du planerar att återvända till London inom en snar framtid behöver du inte lämna tillbaka kortet eftersom det inte går ut och du alltid kan använda det igen vid ett senare tillfälle genom att ladda det.

Boka ditt London Pass

Resekortet

Travelcard| ©Hazel Nicholson
Travelcard| ©Hazel Nicholson

Travelcard är ett annat alternativ till enkelbiljetten och Oyster Card för resor med Londons tunnelbana. Det är ett kort som ger dig obegränsat resande på Londons kollektivtrafiknät under en viss tidsperiod.

Även om det finns månads- och årskort är dessa avsedda för invånare i den brittiska huvudstaden, medan 1-dagars- och 7-dagars Travelcards säljs för turister.

Hur köper man ett Travelcard?

Det finns många sätt att köpa ett Travelcard, eftersom de finns tillgängliga på olika försäljningsställen. Beroende på platsen kommer kortet att utfärdas i ett eller annat format.

  • Järnvägsstationer: Travelcard utfärdas vid National Rails försäljningsställen i form av en tryckt kartongbiljett. För att köpa ett 7-dagars Travelcard här måste du uppvisa ett passfoto. Det är ett intressant alternativ eftersom du kan få 2 för 1-rabatter på olika attraktioner, t.ex. biljetter till St Paul's Cathedral eller Madame Tussauds Museum.
  • Tunnelbanestationer: Här kan du köpa ett 1-dagars Travelcard. Om du vill köpa ett 7-dagars Travelcard kommer du att få det laddat på ett Oyster Card. Till skillnad från National Rail Travelcard utfärdas det av London Underground och ger dig inte rätt till 2 för 1-rabatter på turistattraktioner.

Hur används Travelcard?

Medan Oyster Card är av plast och måste dras genom den gula läsaren på vändkorset för att få tillträde, är Travelcard av kartong och måste dras genom spåren på vändkorset både vid in- och utpassering.

Boka ditt London Pass

Vilket kort ska jag välja: Oyster Card eller Travelcard?

Tunnelbanestation| ©Joël de Vriend
Tunnelbanestation| ©Joël de Vriend

Frågan som kostar en miljon dollar! Valet mellan ett Oyster Card eller ett Travelcard beror på hur länge du stannar i London och hur ofta du planerar att använda tunnelbanan. Om du till exempel planerar att åka tunnelbana två till fyra gånger om dagen under korta perioder, som fyra dagar i London eller fem dagar i London, eller om du vill resa till Londons utkanter, är det bäst att välja ett Oyster Card med saldo ("Pay as you go"), eftersom du kan dra nytta av "dagstaket".

Det här är ett system som fungerar under 24 timmar och det finns en maximal utgiftsgräns per dag beroende på zonerna.

Varje gång du gör en resa med tunnelbanan dras kredit från ditt Oyster Card tills du når taket och från och med då är dina resor gratis eftersom ingen mer kredit dras från ditt Oyster Card. Men om du planerar att tillbringa envecka eller mer i London och du kommer att ta tunnelbanan för att ta dig runt i det centrala området kontinuerligt, är det mest kostnadseffektiva alternativet att välja ett 7-dagars Travelcard.

Kan jag dela ett Oyster Card eller Travelcard med någon annan på samma resa?

Nej, det kan du inte. Om du reser till London med någon annan bör ni ha varsitt Oyster Card eller Travelcard, men om ni reser var för sig i framtiden kan ni låna eller dela dem eftersom inget av korten är kopplat till ett ID-kort eller namn om du köper dem på tunnelbanestationerna.

Boka ditt London Pass

Oyster-kort för besökare

Oyster-kort för besökare| ©Can Pac Swire
Oyster-kort för besökare| ©Can Pac Swire

En sak att notera om du kommer att använda Londons tunnelbana ofta för att ta dig runt i staden under din semester är att om du köper paketet London Pass + Travel kommer det elektroniska Visitor Oyster Card att debiteras under hela din London Pass-period (1 till 10 dagar), Londons turistkort så att du kan besöka Londons främsta turistattraktioner. Visitor Oyster Card är ett liknande kort som det traditionella Oyster Card, men till skillnad från Oyster Card har det utformats speciellt för turister. Det här paketet är ett utmärkt sätt att ta sig runt i staden med kollektivtrafik och ger dig tillgång till över 80 turistattraktioner - du kommer att få ut mycket av det!

Du kan få det från £ 84 (cirka 71,5 €). Med hänsyn till Londons kollektivtrafikpriser. London Pass + Travel-paketet är det billigaste sättet att ta sig runt i den brittiska huvudstaden eftersom oavsett vilken zon du reser genom dras ingen kredit från kortet när du når den dagliga gränsen.

Boka ditt London Pass

Vad är tidtabellen för Londons tunnelbana?

Londons tunnelbana| ©Viktor Forgacs
Londons tunnelbana| ©Viktor Forgacs

Tunnelbanan är öppen från kl. 05.00 till midnatt, då det första och sista tåget på varje linje avgår. Det betyder till exempel att om ett tåg avgår vid midnatt kommer det att gå tills det når den sista hållplatsen på linjen. På helger (fredagar och lördagar) är tidtabellen för London Underground förlängd på vissa linjer (Piccadilly, Central, Jubilee eller Northern) och de är öppna 24 timmar om dygnet.

Som en kuriositet stänger kollektivtrafiken i London den 25 december. På kvällen på julafton börjar trafiken att minska och det finns inga nattbussar. Den återupptas den 26 december ("Boxing Day") men då i reducerad omfattning.

Tänk på detta om du planerar att fira jul i London. Tågen går med en mycket hög frekvens på2-3 minuter och det finns vanligtvis inga förseningar i tjänsten, så Londons tunnelbana är ett av de bästa sätten att ta sig runt i staden.

Boka sightseeingbuss i London

Betalar barn biljett i Londons tunnelbana?

Väntar på tunnelbanestationen| ©Christopher Burns
Väntar på tunnelbanestationen| ©Christopher Burns
  • Barn under 11 år kan resa gratis med Transport for London så länge de åtföljs av en vuxen, som kan resa med högst 4 barn.
  • Barn i åldern 11-15 år kan åka spårvagnar och bussar gratis och få rabatt på alla andra transportmedel som tunnelbanan, London Overground, TfL Rail och DLR om de har ett Zip Oyster 11-15 fotokort.
  • Tonåringar i åldern 16 och 17 år kan köpa ett Zip Oyster +16-kort som ger dem rätt till gratis resor eller rabatter på Londons transportsystem. Till exempel 50 % rabatt på "pay as you go"-priser för vuxna på tunnelbanan, bussar, TfL Rail, London Overground, DLR och de flesta nationella tågförbindelser i London.

Boka sightseeingbuss i London

Hur många linjer finns det i Londons tunnelbana?

Entré till Londons tunnelbana| ©Alessio Cesario
Entré till Londons tunnelbana| ©Alessio Cesario

Londons tunnelbana består av 11 linjer och 274 stationer som täcker över 1.500 kvadratmeter, nästan hela staden.

Förutom de "officiella" linjerna finns det två andra linjer: DLR (förarlösa spårvagnståg som går i östra och sydöstra delen av den brittiska huvudstaden) och London Overground (en linje som går ovan jord i norra och nordvästra delen av staden). London Undergrounds linjer är:

  • Bakerloo, brun linje.
  • Central, röd linje.
  • Circle, gul linje.
  • District, grön linje.
  • Hammersmith & City, rosa linje.
  • Jubilee, grå linje.
  • Metropolitan, lila linje.
  • Northern, svart linje.
  • Piccadilly, mörkblå linje.
  • Victoria, ljusblå linje.
  • Waterloo & City, blågrön linje.

Boka sightseeingbuss i London

Tips för tunnelbaneresor

Att gå in i Londons tunnelbana| ©Hernán Piñera
Att gå in i Londons tunnelbana| ©Hernán Piñera
  • Hadin biljett redo för att snabbt komma igenom vändkorsen, särskilt om du tar tunnelbanan under rusningstid (före kl. 9.30 eller runt kl. 18.00) för att underlätta flödet av passagerare in och ut från stationen.
  • Om du kan, planera din resa utanför rusningstid på Londons tunnelbana. Det är vanligtvis trångt med pendlare som kommer och går från alla hörn av huvudstaden. Detta gäller särskilt mellan kl. 6.30 och 9.30 samt mellan kl. 17.00 och 19.00. På så sätt kan du röra dig runt i tunnelbanan med större sinnesfrid.
  • Kontrollera London Undergrounds app eller webbplats innan du reser för att se om det finns några incidenter på de linjer du vill ta eller om några stationer är stängda för underhåll. Där får du aktuell information om servicen och även alternativa rutter.
  • Flytta runt på plattformen för att hitta mer utrymme. När du kommer till perrongen ska du inte trängas vid ingången. Om du ser att det är mycket folk på en del av plattformen, fortsätt att gå dit där det är färre människor. Du kanske till och med hittar en ledig plats om du vill sitta ner.
  • Släpp ut dig själv ur vagnen innan du går in. Då kan du lättare komma in i vagnen utan att bli knuffad av andra passagerare.
  • **"**Se upp för mellanrummet! Av säkerhetsskäl ska du alltid stå bakom den gula remsan på golvet när du väntar på perrongen och vara uppmärksam på mellanrummet mellan vagnen och perrongen när du går in eller ut.
  • Håll ettöga på dina tillhörigheter i tunnelbanan. Se upp för ficktjuvar som du skulle göra i vilken annan stad som helst och se till att du håller dina värdesaker i säkert förvar under resan.
  • Om du missar en station eller hamnar på fel linje, oroa dig inte, tågen går ofta, så gå bara av vid nästa station och kolla kartan noga för att hitta rätt rutt.
  • Londons tunnelbanetåg går var 2-7:e minut, beroende på linje, så det är bara att kliva av vid nästa hållplats och leta efter en tunnelbanekarta på plattformen som kan vägleda dig.
  • Ställ dig på rulltrappornas högra sida och lämna den vänstra sidan fri för dem som vill gå snabbare upp för rulltrapporna.
  • Om du reser med barn eller bagage ska du använda lämplig access i Londons tunnelbana. På alla stationer finns det vändkors med ett bredare steg och vars dörrar stängs långsammare för att göra det lättare att komma in.
  • Om du har några frågor, tveka inte att be London Undergrounds personal eller någon annan London Underground-användare om hjälp - de kan säkert ge dig en hand om du behöver det!

Boka sightseeingbuss i London