Besöka saltgruvorna i Wieliczka med barn

Läs de här tipsen för att göra ditt besök i Wieliczka saltgruvorna med barn till en succé - de kommer att ha jättekul!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

Besöka saltgruvorna i Wieliczka med barn

Saltgruvorna i Wieliczka | ©Muhammad Younas

Saltgruvorna i Wieliczka lovar att bli ett av de besök som kommer att få de små hemma att häpna, men som alla familjebesök finns det ett knep.

För att se till att allt går smidigt får du inte missa de här 8 tipsen som hjälper dig att planera din resa till denna spektakulära polska turistattraktion.

1. En organiserad utflykt, mer lämplig för familjeutflykter

Gruppbesök i gruvorna| ©Aleksandr Zykov
Gruppbesök i gruvorna| ©Aleksandr Zykov

Även om du kan besöka Wieliczka saltgruvorna på egen hand är det en bra idé att organisera allting och inte improvisera när du reser med din familj. Särskilt när man är ute på sightseeing med små barn.

Att ta en organiserad utflykt till Wieliczka saltgruvorna från Krakow gör alltid allting mycket enklare och enklare.

Du behöver inte ägna tid åt att leta efter transportmedel eller ta reda på den snabbaste rutten så att barnen inte blir utmattade. Faktum är att de flesta av dessa organiserade turer hämtar upp dig och kör dig till ditt hotell, vilket är mycket bekvämt för alla. Dessutom slipper du ett främmande språk för att köpa biljetter på biljettkontoret och låta barnen vänta i kö i onödan. Detta är en mycket populär attraktion i landet och beroende på vilken dag det är kan köerna vara långa.

Om du väljer en organiserad utflykt till Wieliczka saltgruvorna från Krakow blir allting enklare och allt är utformat så att du inte behöver oroa dig för något av dessa saker - ha bara roligt och låt dig gå!

Om tanken på att göra en organiserad utflykt till detta vackra monument tilltalar dig rekommenderar jag att du tar en titt på inlägget Utflykter till saltgruvorna från Krakow där du hittar mer information om detta ämne och några intressanta förslag.

Boka en resa till saltgruvorna

2. Boka alltid dina biljetter i förväg

Ingång till gruvorna| ©Brian Snelson
Ingång till gruvorna| ©Brian Snelson

Om jag skulle behöva ge dig ett råd när du besöker Wieliczka saltgruvorna som familj, skulle det vara "skjut inte upp till imorgon vad du kan göra idag", särskilt när det gäller att köpa biljetter.

Som sagt är detta ett mycket känt monument i Krakow och varje år besöker nästan 2 miljoner människor det. Därför är det viktigt att boka biljetter så snart som möjligt om du inte vill stå utan dem efter resan (tänk dig barnens besvikelse!).

Du behöver inte heller köa oändligt vid biljettkontoren för att få en plats på turerna på polska eller engelska, där du, om du inte förstår språket, missar guidens förklaringar och rundturen blir inte alls rolig.

Jag rekommenderar därför att du köper dina biljetter till saltgruvorna i Wieliczka på nätet, eftersom du kan jämföra tidtabeller, tillgänglighet, priser och olika typer av turer (beroende på barnens ålder finns det turer som kombinerar besöket i gruvorna med Auschwithz, med en julmarknad eller med Oskar Schindlers fabrik). På Hellotickets har du många alternativ att välja mellan och du kan tryggt ta med dig biljetterna hemifrån!

Mer information finns i inlägget Biljetter till saltgruvorna: priser och hur man köper dem.

Boka en utflykt till saltgruvorna

3. Dra nytta av de reducerade biljettpriserna för barn

Familj på besök i gruvorna| ©Andrew Milligan sumo
Familj på besök i gruvorna| ©Andrew Milligan sumo

När vi reser med familjen är priset på utflykten en viktig faktor när vi beräknar hur mycket pengar vi kommer att lägga på en aktivitet under resan.

I Wieliczka Salt Mines är barn upp till 4 år gratis, medan alla andra barn i åldrarna 4-12 år har mycket reducerade priser som kompenserar för detta.

I Hellotickets har du till exempel möjlighet att välja barnens ålder när du bokar dina biljetter, så att det reducerade priset som du måste betala för varje barn beräknas automatiskt. Det är praktiskt, eller hur?

Boka en utflykt till saltgruvorna

4. Skydda dem från kylan i gruvorna, även på sommaren!

Skydda dig mot kylan| ©Aleksandr Zykov
Skydda dig mot kylan| ©Aleksandr Zykov

Oavsett om du besöker saltgruvorna i Wieliczka på egen hand eller på en organiserad tur tar sightseeingturen genom djupen cirka 2 timmar.

Som du kan se är turen lång och inne i gruvorna är det ganska svalt även på sommaren på grund av luftfuktigheten. Temperaturen ligger mellan 17 och 18 grader, så det är viktigt att hålla barnen varma så att de inte fryser under turen, oavsett utomhustemperaturen.

Kom också ihåg att ha bekväma skor så att fötterna inte gör ont när du går och att sulorna ska vara halkfria för att undvika fall i områden där det är mindre ljust eller där marken är lite halare.

Boka en resa till saltgruvorna

5. Gå på toaletten innan turen börjar

Daniłowicza Brunn| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza Brunn| ©Aleksandr Zykov

Innan du börjar rundturen i Wieliczka saltgruva är det viktigt att ta med barnen till toaletten, eftersom de ofta överraskas av naturens rop i det mest oväntade ögonblicket.

Toaletterna finns vid ingången till Daniłowicza Well, men under rundturen (40 och 90 minuter efter rundturen) kommer det också att finnas en kort paus för att gå till andra underjordiska toaletter så att du inte behöver skynda dig längs vägen.

Boka en utflykt till saltgruvorna

6. Packa med snacks i ryggsäcken

Ta med snacks till barnen| ©daveynin
Ta med snacks till barnen| ©daveynin

Barn är oförutsägbara. Vi vet inte när de vill ta en paus eller blir hungriga. Därför är det alltid en bra idé att packa med lite snacks och vatten i ryggsäcken ifall de skulle bli hungriga under vandringen.

Vid Drozdowice Chamber kommer du att ha en kort paus för en drink och du kan också köpa mat och dryck där, vilket hjälper dig att hålla dem med tillräckligt med energi för att avsluta turen.

7. Sätt dem i ett sammanhang så att de förstår vad de kommer att se

Representation av arbetet i gruvorna under åren| ©Dennis Jarvis
Representation av arbetet i gruvorna under åren| ©Dennis Jarvis

Att gå in i en gruva kan tyckas vara en atypisk plats att åka till på en familjesemester, men sanningen är att detta är en annorlunda och mycket originell aktivitet där barnen kan låta fantasin flöda och känna sig som en liten upptäcktsresande för en dag. Det kommer att vara något de kommer att minnas resten av sina liv!

Under resan genom saltgruvorna i Wieliczka kommer de att få se otroliga platser: vackra saltsjöar, märkliga bergsformationer och mängder av underjordiska kammare och gallerier, alla mer imponerande än de andra. Guiden kommer också att berätta om många legender och kuriosa som kommer att göra dig mållös - du kommer att älska det!

Men innan du kommer till monumentet kan du ge dem en liten förhandsvisning av vad de kommer att få se, så att de får en bättre överblick och förstår besöket bättre. I inlägget Vad du kan se i saltgruvorna i Wieliczka hittar du en sammanfattning som kan hjälpa dig.

8. Var försiktig med barnvagnar

Föräldrar som bär barn| ©Mavi Villatoro
Föräldrar som bär barn| ©Mavi Villatoro

Om du ska besöka saltgruvorna i Wieliczka med ett barn rekommenderar jag att du tar med dig en bärstol i stället för en barnvagn, eftersom det inte finns någonstans att lämna barnvagnen när turen börjar och du kommer att stöta på många trappsteg längs vägen.

Boka en resa till saltgruvorna