Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Saker att göra i Auschwitz

Till skillnad från andra turer och besök i Polen är detta inte det mest trevliga, men det kommer säkert att lämna ett bestående intryck på dig. Auschwitz är ett måste, så jag ska berätta vad du kommer att se där.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minsta läsning

Saker att göra i Auschwitz

Detalj av koncentrationslägret Auschwitz | Frederick Wallace

Om du planerar ett besök till det berömda koncentrationslägret Auschwitz bör du veta att det huvudsakligen finns två sätt att besöka det: antingen på egen hand genom att köpa biljetter till Auschwitz eller genom att följa med på en av Auschwitz-turerna från Krakow.

Jag rekommenderar personligen det andra alternativet: förutom att du inte behöver oroa dig för logistiken för att ta dig dit, får du sällskap av en expertguide som hjälper dig att förstå denna tragiska episod i historien och sätta rummen och de olika delarna av förintelselägret i ett sammanhang.

Under ditt besök i Auschwitz kommer du i alla fall att se de två huvudlägren som ingår i det större komplexet Auschwitz Birkenau: Auschwitz I och Auschwitz II (de två lägren ligger bara 3 km från varandra). Här är en lista över vad du kommer att se under rundturen.

Auschwitz läger I

Ingång till koncentrationsläger I i Auschwitz| ©NH53
Ingång till koncentrationsläger I i Auschwitz| ©NH53

Detta är ingången till förintelselägret och den ursprungliga delen av Auschwitz-Birkenau-komplexet. Den byggdes 1940 av nazisterna för att kunna hålla mellan 15 000 och 20 000 fångar. Rundturen i Auschwitz börjar här, där besökscentret ligger.

Du kommer genast att känna igen järngrinden som syns på alla foton, med den berömda texten "Work will set you free" (Arbete kommer att göra dig fri) på huvudet.

Boka biljetter och Auschwitz-resor

Besökscentrets korta dokumentärfilm

Besökscentrum för Auschwitz| ©Antonio Giardiello
Besökscentrum för Auschwitz| ©Antonio Giardiello

Innan turen börjar erbjuder besökscentret en kort dokumentärfilm (ca 15 minuter) för att hjälpa dig att förstå vad du kommer att se härnäst.

Jag tycker att det är värt tiden (särskilt om du inte har anlitat en guide eller audioguide för besöket) eftersom det är mycket dynamiskt och allt är mycket väl förklarat. Dokumentären är i svartvitt och visar originalbilder från tiden.

Boka biljetter och turer till Auschwitz

Den stora baracken med föremål och foton av offren

Toalettartiklar för fångar| ©Antonio Giardiello
Toalettartiklar för fångar| ©Antonio Giardiello

Det första som slår dig när du kommer in på området är de enorma tegelbarackerna där judarna anlände och bodde under sin vistelse i lägret.

Några av dem har nu omvandlats till ett museum där några av fångarnas tillhörigheter som återfanns efter befrielsen av lägret visas upp. Du kommer att se små föremål för personlig hygien, kläder, skor, resväskor... Vid denna tidpunkt börjar spänningen under besöket att stiga och bli mer intensiv.

Utställningsföremålen i kasernerna

Längs några av korridorerna kan du också se oändliga väggar fyllda med bilder av de judar vars liv slutade i Auschwitz. På dem kan du se datumet då de anlände till lägret och datumet då de utrotades. Medan de som anlände under de första månaderna arbetade länge där tills de utrotades, klarade de som anlände sist knappt några veckor eller månader innan deras liv tog slut.

Om du reser med barn rekommenderar jag att du inte stannar för länge i denna del av utställningen, eftersom detaljerna kan kränka deras känslighet (det finns till och med ett stort rum med det hår som rakades av fångarna vid ankomsten).

Boka biljetter och turer till Auschwitz

De gamla järnvägsspåren

Spår som förs in på fältet| ©Lāsma Artmane
Spår som förs in på fältet| ©Lāsma Artmane

Längs ena sidan av lägret och mellan det första och det andra lägret finns övergivna järnvägsspår. Spåren användes för att transportera fångar från ett läger till ett annat eller för att ta emot dem från olika delar av landet och resten av Europa.

Guiden ger dig en inblick i hur dessa förflyttningar genomfördes och hur fångarna klämdes in i överfulla vagnar. I dag används dessa tågspår inte längre för något, men underhålls som en del av Auschwitzmuseet.

Boka biljetter och turer till Auschwitz

Auschwitz II - Det stora öppna området i Auschwitz II

Auschwitz II| ©Nazianzus
Auschwitz II| ©Nazianzus

Efter ett känsloladdat besök i Auschwitz I är det dags att gå vidare till Auschwitz II. Den här delen är mycket mindre turistig och mindre välbesökt än Auschwitz I, men eftersom den är så stor och har så få baracker kvar ger den en mycket större känsla av kyla och övergivenhet.

Detta läger byggdes av nazisterna som en förlängning av det första lägret. Antalet judar som kunde hållas här var mycket större: upp till 90 000 fångar hölls här samtidigt.

Den snabbhet med vilken denna del av lägret måste byggas innebar att materialet och kvaliteten på barackerna var mycket sämre: man använde trä och utrymmena var helt öppna så att så många människor som möjligt skulle få plats. Chockerande. Mycket få finns kvar.

Boka biljetter och turer till Auschwitz

Gaskamrarna

Gaskammare| ©hilgerst
Gaskammare| ©hilgerst

Några av de gaskamrar som användes för att utrota fångarna i detta läger har bevarats och du kan besöka några av dem. Guiden kommer att förklara hur nazisterna som ledde lägret försökte spränga dem i luften när befrielsen av judarna började. De försökte med alla medel eliminera den tortyr som de utsatte sina fångar för. I dag är de bevarade som de var efter detta.

Det är onödigt att säga att promenaden genom detta område är en riktigt hemsk upplevelse. Om du också besöker Auschwitz på vintern kommer du att märka att temperaturen, fuktigheten och känslan av kyla mitt i denna ödemark är fruktansvärd. Föreställ er hur det var för fångarna där, klädda i enkla tygpyjamas och praktiskt taget utan mat i dagar, veckor eller månader.

Även om det till en början verkade som om dessa läger var avsedda att vara arbetsläger, förvandlades de med kort varsel direkt till utrotningsläger. Det anlände vagnslaster med människor som inte ens kom till Auschwitz, men som istället "landade" i massvis i dessa gaskamrar där deras liv tog slut.

Boka biljetter och turer till Auschwitz

Vakttornet

Vakttornet| ©Lāsma Artmane
Vakttornet| ©Lāsma Artmane

En av höjdpunkterna i den här delen av lägret är utkikstornet, som fortfarande står kvar och som du kan klättra upp i för att få en panoramautsikt som hjälper dig att förstå Auschwitz-Birkenaus enorma dimensioner. Utsikten från toppen är dyster, särskilt om man försöker föreställa sig hur nazisternas verkliga utsikt över fångarna såg ut härifrån. Skrämmande.

Taggtråd som omger lägret

Staket av taggtråd i Auschwitz| ©Darshan Gajara
Staket av taggtråd i Auschwitz| ©Darshan Gajara

En annan sak som förvånade mig var att se att den kilometerlånga taggtråd som omgav lägret, och som begränsade fångarnas lilla utrymme för frihet och rörelse, fortfarande står kvar. Om du har tid att gå runt i lägret efter besöket kommer du att se att några av de stora husen som en gång var bostäder för nazisterna som styrde koncentrationslägren fortfarande finns kvar.

En fruktansvärd kontrast till de levnads-, arbets- och tortyrförhållanden som fångarna utsattes för under flera år på denna plats.

Boka biljetter och turer till Auschwitz

Auschwitz Fångarnas liv i Auschwitz

Baracker för fångar| ©Richard Leonard
Baracker för fångar| ©Richard Leonard

En av de saker som slog mig mest under rundturen, förutom de detaljer och föremål som du kommer att se under besöket, var att det är först när du är där som du får en uppfattning om fångarnas dagliga liv.

Fram till dess hade jag hört och läst om många episoder från denna del av historien, men när jag kom dit, såg lägrens dimensioner och hörde av en expertguide hur fångarnas vardag såg ut, fick jag verkligen en föreställning om hur alla de människor som passerade där levde.

Om du tar del av den guidade rundturen förklarar de för dig hur de olika paviljongernas scheman, rutiner och funktionssätt såg ut, alltid med respekt för offrens minne. Det är definitivt en verklighetsbeskrivning som du bör lära känna för att inte glömma en av de värsta episoderna i mänsklighetens senaste historia.

Boka biljetter och turer till Auschwitz