Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Budapest på 2 dagar: allt du behöver veta

Ta vara på helgen och få ut det mesta av din expressresa till Ungerns huvudstad. Här är vad du inte får missa om du har två dagar i staden.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minsta läsning

Budapest på 2 dagar: allt du behöver veta

Budapest, Ungern | ©Ervin Lukacs

Budapest har fått smeknamnet "Österns Paris" och det är ett mycket träffande namn. Om du aldrig har varit där rekommenderar jag att du läser vår resplan med de bästa sakerna att se och göra i Budapest. Vi har försökt koncentrera oss på det väsentliga i staden.

Dag 1: Börja semestern på en symbolisk plats

Pastell Gerbeaud| ©ATWJT_ images
Pastell Gerbeaud| ©ATWJT_ images

Budapest är en elegant och ståtlig stad. När du går genom stadens centrum kan du känna den atmosfär som är typisk för europeiska huvudstäder. Atmosfären är tydligast på Gerbeaud's, ett konditori som har funnits på Vörösmarty-torget sedan 1858. Att gå in genom dörren är som att kliva in i en tidsmaskin, eftersom trädisken, lamporna och mer allmänt det mesta av den ursprungliga inredningen har bevarats.

De mest traditionella rätterna

Jag ska inte ljuga, det är lite turistigt och priserna är lite högre än genomsnittet i staden. Det är dock värt att gå in för att känna sig som en 1800-talets borgare. Här kan du smaka på några traditionella desserter:

  • Sacher, vem kan motstå om de ställer den här kakan framför sig? Jag vet att den här efterrätten har sitt ursprung i Österrike, men under kejsartiden var den också mycket populär i Ungern.
  • Esterházy, en dessert som är uppkallad efter greve Pál Antal Esterházy som var utrikesminister på 1800-talet. Det är en svampkaka med chokladsmörkräm, aprikosglasyr och fondantglasyr.
  • Gerbeaud, en kaka gjord på valnötter, choklad och hemlagad sylt. Den är inspirerad av ett recept som Emile Gerbeaud (en av grundarna av konditoriet) har utvecklat och är helt enkelt utsökt.
  • Dobos, Ungerns symboliska efterrätt. Den är gjord av kexdeg och chokladsmörkräm. Det sista lagret är täckt med krispiga karamellbelagda ark. Den är lika vacker som den är rik.

Boka en gastronomisk rundtur i Budapest

Dag 1: Tillbringa lite tid vid monumentet för de ungerska judarna

Skor vid Donau| ©CarolinaC
Skor vid Donau| ©CarolinaC

Efter frukost går du mot floden och följer skyltarna till det ungerska parlamentet. Innan du når maktens centrum kommer du att se några metallskor vid Donau. Detta monument minns en sida av historien som ingen någonsin vill se igen: skjutandet av ungerska judar av pilkorset, ett parti som var allierat med Nazityskland. Under andra världskriget var skor mycket värdefulla.

Därför ledde milisen sina offer till flodbanken, tvingade dem att ta av sig skorna och sköt först därefter dödliga skott.

Minnesmärket invigdes 2005 efter en idé av filmregissören Can Togay och skulptören Gyula Pauer. Det är mycket sorgligt att tänka på att ett så våldsamt brott begicks i denna vackra stad i hjärtat av Europa. Om du har tillräckligt med tid kan du välja en kryssning på Donau. Ett antal turer börjar sin resa på denna del av floden.

Boka en kryssning på Donau i Budapest

Dag 1: Promenad till parlamentet

Solig dag i parlamentet| ©Henning Klokkeråsen
Solig dag i parlamentet| ©Henning Klokkeråsen

Efter att ha hyllat offren för nazisternas barbari är det dags att besöka dagens tredje stopp: Budapests parlament. Byggnaden kombinerar tre arkitektoniska stilar - neoklassisk, renässans och barock - och är ett måste på varje resa till Harry Houdinis stad. Om du är intresserad av den berömda eskapologens historia rekommenderar jag förresten ett besök till Houdini-huset, som ligger en bit från Mattiaskyrkan (Mátyás-templom).

Låt oss nu återgå till arbetet. Budapests parlament är en riktig ikon för staden och dess siluett är den typiska bilden på vykort och i reseguider. Den byggdes mellan 1884 och 1902 och är den tredje största i världen och liknar Westminsterpalatset. Endast ungerska material användes vid byggandet, med undantag för marmorkolonnerna som kom från Sverige.

Inredningen är lika vacker som den eleganta fasaden med utsikt över floden, och därför rekommenderar jag att du bokar en guidad tur. Turerna tar vanligtvis cirka 45 minuter och finns på flera språk, bland annat engelska.

Boka en guidad tur i Budapests parlament

Dag 1: Besök Stefansbasilikan

Stefansbasilikan| ©Jose A.
Stefansbasilikan| ©Jose A.

Denna kyrka är den största i Ungern och kännetecknas av de två torn som skyddar fasaden. Inuti finns en lite skrämmande relik: den mumifierade handen av Sankt Stefan.

Han var landets första kung och har gått till historien som den person som konverterade magyarerna till katolicismen. Konstruktionen var ganska komplicerad: den stod klar 1905 efter mer än ett halvt sekel av arbete, två arkitekter miste livet och kupolen kollapsade 1868.

Omdu reser till Budapest i december kan du göra lite julshopping på torget mittemot. Området är i alla fall perfekt för att handla souvenirer och äta något på de många restauranger och barer som finns i närheten. Efter ett mellanmål går du till Andrássy útca.

Matthews råd

Om du gillar fotboll och är Real Madrid-fan rekommenderar jag att du går in i basilikan. Här hittar du graven för en legend från Real Madrid: Ferenc Puskás. Den före detta anfallaren har också en staty i stadsdelen Óbuda (Bécsi útca 57).

Dag 1: Åk med Europas näst äldsta tunnelbana

Budapest tunnelbanevagn| ©Dimitris Kamaras
Budapest tunnelbanevagn| ©Dimitris Kamaras

För att ta dig till nästa etapp tar du tunnelbanan till hållplatsen Bajcsy-Zsilinszky útca. Den ungerska huvudstadens förortsnät föregicks bara av Londons och har kvar vissa originalelement som de röda metallkolonnerna med blomsterdekorationer på toppen. Linje 1 (den du ska ta) förklarades som världsarv 2002 för att habevarat 1800-talets art nouveau-stil. Efter sex hållplatser kliver du av vid Hősök tere.

Dag 1: Promenera på och runt Hjältarnas torg

Hjältarnas torg| ©Alistair Young
Hjältarnas torg| ©Alistair Young

Hjältarnas torg (Hősök tere) är en stor monumental plats i slutet av Andrássy útca, en av Budapests mest ikoniska gator. Turister kommer hit för att se den 36 meter höga pelaren med ärkeängeln Gabriel på toppen och de sju statyerna som hyllar ledarna för Ungerns grundande stammar. Ta några bilder och utforska de närliggande gatorna som har några intressanta destinationer:

  • Museum of Fine Arts (Szépművészeti Múzeum), en kulturinstitution i en eklektisk-neoklassisk byggnad. I rummen kan du beundra verk av Rafael, Dürer, Pieter Bruegel den äldre, Rembrandt, Goya, Toulouse-Lautrec och andra konstnärer. Den ligger på Plaza de los Héroes. Om du vill veta mer om de tillfälliga utställningarna rekommenderar jag att du tar en titt på den officiella webbplatsen.
  • Zoo och botanisk trädgård, en av de äldsta i Europa. Om du reser med barn kan detta vara ett bra alternativ. De små kommer att kunna se lemurer, lejon, apor och andra djur på nära håll. Du känner igen den på den eleganta ingången som är dekorerad med två elefanter i sten. Du kan kontrollera öppettiderna på djurparkens webbplats (Állatkerti krt. 6-12).
  • Városliget, den kommunala parken. Den var ursprungligen en kunglig jaktmark, men förvandlades gradvis till en offentlig trädgård mellan 1700- och 1800-talen. På insidan finns en konstgjord sjö, som på sommaren trafikeras av små roddbåtar som kan hyras. När vattnet fryser till is blir det en isbana (Kós Károly stny).
  • Vajdahunyad-slottet, en eklektisk fästning. Den byggdes 1890 för att fira den ungerska nationens 1000-årsjubileum och består av 21 byggnader i olika stilar (romansk, gotisk, barock och renässans).

Dag 1: Avsluta den första dagen i de judiska kvarteren

Park till minne av Förintelsen| ©Yelkrokoyade
Park till minne av Förintelsen| ©Yelkrokoyade

Efter promenaden tar du tunnelbanan i motsatt riktning och kliver av vid Opera. Några minuters promenad tar dig till de gamla judiska kvarteren. Om du har tid och lust rekommenderar jag att du besöker den stora synagogan på Dohány-gatan. Den ritades av den tyske arkitekten Ludwig Förster i nyarabisk stil.

Efter en promenad genom den imponerande inredningen kan du ta en drink där. Budapests gamla judiska kvarter är ett livligt område där du hittar restauranger, barer och nattklubbar. Om du vill äta en bit mat och ta en öl eller en drink kan du välja de närliggande ruinbarerna.

Matthews råd

Plaza de los Héroes är som bäst i skymningen. Ljusen som belyser monumentet och det närliggande slottet skapar en sagolik atmosfär.

Dag 2: Unna dig en god frukost i Cirkusz

Restauranger i Cirkusz| ©DontEvenAs
Restauranger i Cirkusz| ©DontEvenAs

För att börja dagen med energi måste du äta en bra frukost. Före promenaden rekommenderar jag att du bokar ett bord på Cirkusz Kávéház, brunchens Mecka. Det här stället öppnade 2014 och har blivit en stor framgång tack vare två faktorer: ett rostat kaffe som tillverkas i huset (Bagira) och en familjär atmosfär som gör att alla gäster känner sig som hemma. Anläggningen ligger i det judiska området, mellan synagogan på Rumbachgatan och den ortodoxa synagogan på Kazinczygatan.

Deras mest kända rätter är Egg Royal (engelsk muffin, spenat, lax och pocherat ägg med hollandaisesås), New York bagel (med marinerad lax, färskost och kapris) och Pulled Pork Benedict (potatiskroketter, långsamt tillagat fläsk, lök och pocherat ägg med hollandaisesås). Du kan också välja söta recept. Cirkusz tar fram läckra vanliga och chokladcroissanter ur ugnen. Om du vill ha något nyttigare kan du välja hemlagad granola med vit yoghurt och färsk frukt.

Dag 2: Korsa kedjebron

Kedjebron| ©Frank Schulenburg
Kedjebron| ©Frank Schulenburg

När du har fått magen fylld kan du bege dig mot Donau och korsa den stora floden på dess mest emblematiska gångbro: Kedjebron. Den ritades av William Tierney Clark, invigdes 1849 och är den äldsta bron i staden. Den förstördes dock under andra världskriget och återuppbyggdes i slutet av konflikten. Den öppnades slutligen för allmänheten 1949, exakt 100 år efter att det första bandet klipptes. Du känner igen den på de två lejonen som vaktar ingången. Legenden säger att dessa kattdjur kommer till liv om Ungern någonsin skulle vara i fara.

På andra sidan floden hittar du Clark Ádám-torget och en annan symbol för staden: bergbanan. Detta transportmedel förbinder flodbanken med toppen av kullen där nästa stopp på vår resa, Buda slott, ligger. Biljetten kostar cirka 1 200 gulden (cirka 3,5 euro) och resan tar bara några minuter.

Dag 2: Ta de bästa panoramafotona av staden

Fiskarens bastion| ©Indafotó
Fiskarens bastion| ©Indafotó

Buda slottet var residens för Ungerns kungar, medan det nu rymmer Széchenyibiblioteket, Nationalgalleriet och Budapests historiska museum. Byggnaden plundrades av tyska och ryska trupper under andra världskriget. I slutet av konflikten inledde den ungerska regeringen en återuppbyggnadsprocess för att återställa komplexet till dess forna glans. På samma kulle finns två monument som man inte får missa:

  • Matthias kyrka, där Franz Joseph I och hans hustru Elisabeth (Sissi) kröntes. När du står vid dess fot kan du titta upp för att beundra det färgade tegeltaket och det 80 meter höga tornet i genombruten sten. Jag rekommenderar att du går in för att se interiören som blandar jugendstil, orientaliska influenser och traditionell ungersk stil.
  • Fisherman's Bastion, utsiktsplatsen på Buda Hill. Trots sitt namn var den ursprungligen en bastion med en defensiv funktion. Det är en mycket romantisk plats eftersom det är en balkong med utsikt över Pest. Härifrån kan du ta fantastiska bilder av det upplysta parlamentet.

Efter promenaden kan du gå tillbaka ner till Donaubanken och ta spårvagnen från hållplatsen Halász utca. Du kan ta flera linjer (till exempel 19, 41 och 56A) och sedan kliva av vid Rudas Gyógyfürdő.

Dag 2: Slappna av i Rudasbadet

Lukács spa| ©annefrompau
Lukács spa| ©annefrompau

Varje helg i Budapest bör innehålla en resa till ett spa. Staden har ett brett utbud av alternativ och alla har sina egna särdrag. Om du besöker den ungerska huvudstaden under sommaren är Széchenyi friluftsbad perfekt. Art Nouveau-entusiaster väljer däremot Gellért, ett spa med stora pelare och balkonger med utsikt över huvudpoolen.

För att följa vår väg rekommenderar vi dock en annan destination: Rudasbadet mellan Donau och kullen Gellért, som grundades på 1000-talet, även om den nuvarande strukturen är resultatet av en första renovering under den ottomanska perioden och en andra omgång arbete som utfördes 1896. Dess utmärkande drag är den åttkantiga poolen som kröns av en kupol med en diameter på 10 meter.

För en annorlunda upplevelse rekommenderar jag en nattsim. För mer information och priser rekommenderar jag att du tar en titt på den officiella webbplatsen.


Är Budapest värt att besöka på två dagar?

Budapest på natten| ©Cristian Bortes
Budapest på natten| ©Cristian Bortes

Självklart kan du det! Den ungerska huvudstaden är inte särskilt stor och om du bor i centrum kan du se det viktigaste. Jag anser att en tredagars semester är det perfekta sättet att utforska den utan att ha för bråttom. Om du däremot väljer att stanna fyra eller fem dagar kan du utnyttja möjligheten att göra några utflykter i eller utanför Ungern.

När är den bästa tiden att besöka Budapest?

Turer i Budapest| ©Martin Alvarez Espinar
Turer i Budapest| ©Martin Alvarez Espinar

Personligen anser jag att alla årstider är rätt årstider. Till skillnad från andra europeiska huvudstäder har Houdinis stad attraktioner för alla årstider: kurorter.

Första gången jag var i Budapest var i februari, en månad som kännetecknades av kyla. För att slippa kylan tog vi vår tillflykt till Széchenyi termalbad (Állatkerti krt. 9-11) vars tre utomhuspooler fortfarande är i drift även mitt i vintern. Kontrasten mellan vattnets värme och den friska luften ger energi.

Oroa dig inte, om du fryser kan du stanna i inomhuspoolerna eller välja andra termalbad som endast har inomhuspooler. Samma platser erbjuder lättnad under sommaren; mellan juni och augusti kan temperaturen nå upp till 30 grader och luftfuktigheten ökar värmekänslan.

Ett annat alternativ för att svalka sig är Lupa, en strand vid sjön med samma namn där du kan koppla av på solstolar, utöva vattensporter och njuta av en cocktail. Det ligger i staden Budakalász och kan nås genom att ta H5-tåget (HÉV) till Budakalász.