Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Bästa sakerna att göra i Madrid

Madrid är en stad som har mer än bara monument och museer: stadens kultur- och fritidsutbud är bland de bästa i Spanien och det är omöjligt att bli uttråkad här. Notera vad du inte får missa

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minsta läsning

Bästa sakerna att göra i Madrid

Metrópoli-byggnaden på Gran Vía i Madrid | ©Florian Wehde

Sightseeing i den spanska huvudstaden kan vara allt från ett besök på Pradomuseet eller Kungliga palatset till en rundtur på gator och torg, en flamencoföreställning eller en av de utflykter som du kan göra från Madrid till platser som Toledo, El Escorial eller Segovia. Det här är 20 saker du inte får missa på din resa till Madrid.

1. Ta del av historien med en guidad tur i Madrids centrum

Plaza Mayor| ©mgphotography.uk
Plaza Mayor| ©mgphotography.uk

Den mest autentiska upplevelsen av en stad är att gå runt i den. Detta är det bästa sättet att lära känna stadens charm och historia genom dess torg, byggnader och monument.

Du kan upptäcka de historiska kvarteren, Barrio de las Letras, eller stadens legendariska barer på en rundtur tillsammans med en expertguide som berättar intressanta historier och ger dig tips inför din resa.

Boka en guidad tur i Madrid

2. Promenera runt Retiro på en solig morgon

Retiro-dammen| ©Jocelyn Erskine-Kellie
Retiro-dammen| ©Jocelyn Erskine-Kellie

El Retiro är förmodligen en av de vackraste parkerna i Spanien. Alla områden är olika, men alla har den finess och ordning som denna park, som också är lungorna i huvudstadens centrum, har gemensamt.

Personligen tycker jag mest om att sitta med mina vänner på trappan framför dammen och låta timmarna gå medan jag ser familjer och par gå upp i båtar för att ha roligt. Jag uppmuntrar dig också att ta en drink i någon av kioskerna eller utomhusbarerna (även om maten är ganska dyr och inte särskilt bra, kommer du att uppskatta en god förfriskning om du besöker Madrid på sommaren). Om du åker till Madrid med barn kan du dessutom hitta mer än en gratis barnföreställning för dem.

3. Gå på jakt efter kristallpalatset

Crystal Palace| ©Sjaak Kempe
Crystal Palace| ©Sjaak Kempe

Detta imponerande glaspalats är för mig en av Madrids bäst bevarade juveler. Den ligger i själva Retiro-parken, men för mig förtjänar den ett särskilt omnämnande eftersom den ligger lite utanför parkens centrala område, så alla turister kommer inte hit, och den är ett riktigt underverk för alla sinnen. Det finns alltid en musiker som spelar och flera påfåglar som badar i den lilla sjön vid ingången.

4. Gör en resa tillbaka i tiden på Pradomuseet

Pradomuseet| ©Emilio
Pradomuseet| ©Emilio

Det är det viktigaste museet i Spanien och samlingen av målningar och skulpturer omfattar verk från 1500-talet till 1800-talet. Bland de bästa målningarna i Pradomuseet finns målningar av konstnärer som Velázquez, Goya, Rafael, El Greco, Rubens och Bosch.

Jag rekommenderar att du överväger möjligheten att besöka Prado med en guidad tur, eftersom varje målning inte bara döljer en teknik som du kan uppfatta estetiskt, utan också ett budskap och en berättelse som utspelar sig under en viss period och i ett visst sammanhang. I den här artikeln hittar du information om priserna på Pradomuseet.

Det är lätt attta sig till Pradomuseet eftersom det ligger på gångavstånd från Madrids berömda Retiro-parken. Jag råder dig att läsa denna lista över restauranger nära Pradomuseet om du planerar att äta ute efter ditt besök, eftersom du på så sätt kan spara några euro som du kan investera i Pradomuseets butik, där du hittar fantastiska saker.

Köp biljetter till Pradomuseet

5. Kultur på Reina Sofia-museet

Inträde till Reina Sofía-museet| ©Rubén Vique
Inträde till Reina Sofía-museet| ©Rubén Vique

Om El Prado har en av Europas största samlingar av klassisk konst, kan de som besöker Reina Sofía-museet se en av de bästa samlingarna av samtida konst. Juvelen i detta museums krona är Picassos Guernica, men du hittar också några av de bästa verken av konstnärer som Miró, Dalí, Juan Gris, Delaunay, Yves Klein och Francis Bacon.

För att slippa vänta är det bäst att boka biljetter online eller ta en guidad tur på Reina Sofia-museet, så att du får ut det mesta av ditt besök på ett av de bästa museerna i Madrid. Jag rekommenderar också att du noga kontrollerar öppettiderna för Reina Sofia-museet innan du besöker museet för att se om du kan äta på Reina Sofia-museets restaurang eller stanna till i Reina Sofia-butiken, eftersom båda ställena är värda ett besök.

Köp biljetter till Reina Sofía-museet

6. Fördjupa dig i kungligheterna med ett besök till det kungliga palatset

Kungliga palatset| ©Maxim B.
Kungliga palatset| ©Maxim B.

En guidad tur i Madrids kungliga palats är som att gå tillbaka i tiden och placera sig i en tidstypisk film. Om palatset, som ligger mittemot Plaza de Oriente och med trädgårdarna Campo del Moro och Sabatini bredvid (fri entré till båda trädgårdarna), redan på utsidan är majestätiskt, så rymmer det kungliga palatset i Madrid sagolika rum och värdefulla föremål på insidan. Om du planerar ett besök i området, kontrollera öppettiderna för Kungliga palatset och ta tillfället i akt att se detta monument.

Boka en guidad visning av Kungliga palatset

7. Beundra akvedukten i Segovia

Akvedukten i Segovia| ©MarinoCarlos
Akvedukten i Segovia| ©MarinoCarlos

Förutom de fördelar som Madrid har som stad gör dess geografiska läge den till en perfekt utgångspunkt för att utforska närliggande städer, och en av dem är Segovia, med sin berömda akvedukt av sten och känd för den spädgris som serveras på restaurangerna (om du bokar i förväg). Att ta sig till Segovia från Madrid tar inte mer än en timme.

Om dubesöker Segovia på en organiserad utflykt kan du också, om du vill, ta dig till andra närliggande städer. I båda fallen kan du åka dit och komma tillbaka på en dag och upptäcka en medeltida stad med intressanta platser som akvedukten, katedralen eller Alcazar.

Boka en utflykt till Segovia

8. Upptäck Toledo

Utsikt över Toledo vid floden Tajo| ©Greg Clarke
Utsikt över Toledo vid floden Tajo| ©Greg Clarke

Det går också snabbt och enkelt attta sig till Toledo från Madrid. Toledo ligger en timme från Madrid och sevärdheter som den imponerande katedralen gör staden till en av de mest besökta i Spanien. Charmen med en guidad tur i Toledo är att vandra genom de smala stengatorna (de flesta av dem i uppförsbacke) och se spåren av de tre kulturer som format staden - den kristna, muslimska och judiska - i varje hörn och skrymsle.

Boka en utflykt till Toledo

9. Upplev den spanska kulturen med en autentisk flamencoshow

Flamencoshow| ©Flavio~
Flamencoshow| ©Flavio~

Flamencokonsten är en del av Spaniens kulturarv och Madrid är en av de platser där det finns flest olika platser där du kan njuta av en föreställning. Flamenco spelas med gitarrer, sångare och dansare i de berömda tablaos och många av dem ligger i restauranger där du kan beställa drycker och mat under showen.

Biljetterna till flamencoföreställningarna blir snabbt slut, så jag rekommenderar att du bokar dina biljetter på nätet i förväg.

Köp biljetter till en flamencoshow i Madrid

10. Ta en tur på Madrids gator bekvämt med turistbussen

Turistbuss på Madrids gator| ©Son of Groucho
Turistbuss på Madrids gator| ©Son of Groucho

Madrid är en enorm stad och att gå runt i den på några dagar är en ansträngande upplevelse. Dessutom finns det i varje område olika affärer att utforska, en restaurang med en terrass där du kan ta en aperitif eller ett torg där du kan sitta och koppla av. Om du vill se allt som Madrid har att erbjuda utan att bli utmattad är det bäst att ta en tur med en sightseeingbuss.

Boka din biljett till turistbussen

11. Promenera genom Madrids stadsdelar

Barrio Salamanca och dess butiker| ©PromoMadrid
Barrio Salamanca och dess butiker| ©PromoMadrid

Du har förmodligen redan upptäckt de mest symboliska platserna och monumenten i staden under din rundtur i Madrids centrum (antingen med guide eller på egen hand), men det återstår fortfarande en mycket viktig del: stadsdelarna. Det är här du hittar dess sanna essens, och det är därför jag rekommenderar den:

  • Gå på en teaterföreställning i Gran Vía.
  • Besök de trendigaste butikerna i Malasaña
  • Äta på de trendiga restaurangerna i Chueca och om du tillbringar natten i Madrid kan du festa i kvarteret efteråt.
  • Ta en öl i Lavapiés
  • Besök lyxbutikerna i Barrio de Salamanca
  • Gå till loppmarknaden Rastro de La Latina på en söndag.
  • Besök stånden på Plaza Mayor om du åker till Madrid i juletid.

12. Stig in på Bernabéus plan

Santiago Bernabéu-stadion| ©Vienna Reyes
Santiago Bernabéu-stadion| ©Vienna Reyes

Oavsett om du är Real Madrid-fan eller inte, är möjligheten att besöka stadion för en av världens bästa fotbollsklubbar något som du inte kan göra i alla städer.

Santiago Bernabéu-stadion organiserar en rundtur med panoramautsikt över stadion, exklusivt tillträde till omklädningsrummen och bänkraderna, tillträde till planen och en rundtur i troféskåpen, pressrummet och presidentens loge.

Boka en guidad tur på Santiago Bernabéu-stadion

13. Smaka på Madrids gastronomi på marknaderna

San Miguel-marknaden| ©Joy
San Miguel-marknaden| ©Joy

Det råder ingen tvekan om att det finns spektakulära restauranger i Madrid, men om du verkligen vill prova autentiska lokala rätter är stadens bäst bevarade hemlighet kvartersmarknaderna.

Den välkända Mercado de San Miguel är en fröjd för ögat och smaklökarna, med många alternativ för gourmeter, och trots att den har blivit en turistattraktion har den inte förlorat något av sin autenticitet.

Men om du vill ha något helt äkta kan du gå till Mercado de La Cebada i hjärtat av La Latina, eller min favorit, Mercado de San Antón i Chueca, där du inte kommer att möta så många människor och kan njuta av en av stadens bästa öl tillsammans med papas arrugadas, kroketter och internationella delikatesser. Du kan också boka en av de vin- och tapasturer som erbjuds i Madrid.

Boka en tapastur i Madrid

14. Njut av utställningarna på Matadero

Ingång till Matadero| ©Fred Romero
Ingång till Matadero| ©Fred Romero

Var inte rädd, även om namnet låter grymt är Matadero ett kulturellt område i det mytomspunna Legazpi-kvarteret, intill Madrids flod. Där kan du se unika utställningar, lyssna på musikkonserter, äta ett mellanmål eller äta i en av de tillfälliga matbilarna eller i Cantina, och ta en promenad längs floden. Ett perfekt alternativ för en söndagsmorgon.

15. Förnya ditt Instagram-flöde på Ikono

Galleri i Ikono-stil| ©Shaira Dela Peña
Galleri i Ikono-stil| ©Shaira Dela Peña

Ikono Madrid är ett installationsgalleri där allt du ser är interaktivt. Du kan dyka ner i en pool med blå bollar, förlora dig själv i ett rum med oändliga speglar, dansa under konfetti och neon och mycket annat som kommer att glädja din smartphone-kamera.

Köp din biljett till Ikono

16. Shoppa på Gran Via

Butiker på Gran Via| ©alevision.co
Butiker på Gran Via| ©alevision.co

På Madrids berömda Gran Vía kommer du inte bara att se huvudstadens lyxigaste hotell, utan du kommer också att stanna till vid varje spektakulärt skyltfönster. Oavsett om du vill unna dig något eller om du gillar billig shopping kan du hitta något som passar alla smaker och budgetar.

Det är också ett bra ställe att köpa souvenirer i en av de historiska kioskerna. Upptäck den från topp till tå och avsluta din promenad i den vackra Retiro-parken.

17. Njut av en musikal, även på Gran Via

Teatrar på Gran Via| ©Jose Luis Cernadas Iglesias
Teatrar på Gran Via| ©Jose Luis Cernadas Iglesias

Oavsett om du är en teaterfantast eller inte är Gran Vias musikaler garanterat en annorlunda upplevelse. Under flera timmar kommer du att glömma huvudstadens liv och rörelse och du kommer inte att kunna ta ögonen från de otroliga kostymerna, danserna och musiknumren från legendariska verk som Lejonkungen.

Om du inte känner för att spendera eftermiddagen med att se en musikal finns det andra alternativ, till exempel att gå på en rolig monolog på den legendariska Chocita del Loro. Det finns musikaler året runt, men om du åker till Madrid på vintern kommer du att hitta julpremiärer och det är också en perfekt plan för att ta skydd från kylan.

18. Ta en promenad i Capricho-parken

Capricho Park| ©itorres
Capricho Park| ©itorres

Parque del Capricho, i Alameda de Osuna, är en romantisk fantasi i stil med europeiska lövparker, som t.ex. monstrenas park i Bomarzo. Där finns små palats, uddar med skulpturer inspirerade av grekisk mytologi och en sagolik atmosfär. Särskilt rekommenderat om du besöker Madrid på hösten.

Den är öppen under vissa bestämda tider och inte året runt, så innan du åker bör du försäkra dig om att du har möjlighet att besöka den.

19. Gå på en pjäs på Canal Theatre

Canal Teatrar| ©PromoMadrid
Canal Teatrar| ©PromoMadrid

En av Madrids moderna teatrar där du kan se samtida dans- och teaterföreställningar. Cyklarna är några av de bästa i staden och biljetterna är mycket billigare än de flesta föreställningar i andra europeiska städer. Det ligger i hjärtat av Chamberí-kvarteret, där du också kan strosa runt efter föreställningen och upptäcka de trendiga barerna på Calle Ponzano.

20. Besök Madrids omgivningar

Aranjuez-palatset| ©manuel m. v.
Aranjuez-palatset| ©manuel m. v.

Som vi redan har sett behöver du inte lämna Madrid för att se olika platser (även om frestelsen är stor med närliggande städer som Ávila, Toledo, Segovia eller Salamanca). Du kan utforska huvudstadens utkanter på en guidad dagsutflykt från Madrid och upptäcka platser som klostret El Escorial, Valley of the Fallen, Aranjuezpalatset eller Granja de San Ildefonso, bland annat.

Om du måste välja rekommenderar jag att du åker till El Escorial från Madrid, för förutom att besöka klostret Escorial kommer du att vara omgiven av natur och bra restauranger att äta. Det finns mycket att se i El Escorial, så jag lämnar dig med den här artikeln om de bästa turerna i El Escorial om du föredrar en expertguide som visar dig runt.

Boka en utflykt från Madrid

Planera ditt besök i Madrid

I en huvudstad som Madrid finns det saker att göra året runt. I juli, augusti och september är det inte mycket folk i Madrid eftersom de höga temperaturerna avskräcker lokalbefolkningen, men om du åker till Madrid i oktober, november eller december kommer du att se att gatorna är fulla av folk, särskilt under helgerna. Därför rekommenderar jag att du utnyttjar lördagen eller söndagen för att göra en utflykt i närområdet.

Om du stannar mer än tre dagar i Madrid har du tid att se staden och andra delar av Spanien. Jag lämnar olika resvägar till dig så att du kan planera ditt besök i detalj. Jag rekommenderar dock att du, om du bara ska tillbringa några timmar i Madrid, tar en titt på transfererna från Barajas flygplats i förväg, så att du vid ankomsten vet vart du ska ta vägen och på så sätt sparar tid och får ut det mesta av ditt besök.

Boka din flygplatstransfer