Saker att göra i El Escorial

Inget besök i Madrid är komplett utan en tur till det närliggande klostret El Escorial. Dess väggar döljer otaliga konstverk och århundraden av landets historia.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minsta läsning

Saker att göra i El Escorial

El Escorial, Madrid | ©Smabs Sputzer

För att besöka den spanska huvudstaden måste du planera mycket väl vad du ska göra varje dag. Jag rekommenderar att du inte bara tar med allt som Madrid har att erbjuda, utan också att du tar med dig några av de närliggande platser som du måste se.

Om det finns en utflykt från Madrid som kan anses vara ett måste är det den som tar dig till El Escorial. Man bör komma ihåg att även om vi normalt använder detta namn för att hänvisa till klostret, finns det två olika byar i området. I den nedre delen ligger San Lorenzo del Escorial (där klostret ligger) och El Escorial bredvid varandra. I den här artikeln kommer jag att visa dig allt du kan se i klostret, men också några intressanta saker utanför klostret.

1. Kungarnas gård

Kungarnas gård| ©Jose Luis Filpo Cabana
Kungarnas gård| ©Jose Luis Filpo Cabana

Det första du ser när du går in genom klosterkomplexets huvudport är kungarnas gård, från vilken du har en fantastisk utsikt över basilikans fasad. Härifrån börjar du ditt besök, antingen på egen hand eller med en av de turer som visar dig runt i El Escorial.

Det mest slående är de sex statyerna som föreställer Juda stammars kungar, som placerats på denna gård för att de deltagit i byggandet av Jerusalems tempel.

Boka en resa till El Escorial från Madrid

2. Habsburgska palatset

Inne i Habsburgs palats| ©Alberto Andrés
Inne i Habsburgs palats| ©Alberto Andrés

En av de viktigaste byggnaderna i klosterkomplexet är Habsburgarnas palats, även känt som Filip II:s hus, eftersom denna kung använde det som en tillfällig bostad, liksom resten av monarkerna i huset Österrike.

Som du kommer att se är dess interiör ganska enkel, även om den innehåller några riktigt intressanta rum. Du bör också ta en titt på dörrarna med inläggningar, målningen Landskap med Sankt Kristoffer och barn och porträtten av Habsburgarna.

Hall of Battles

Slagshallen, som fram till 1600-talet var känd som kungens galleri, är ett av de mest imponerande rummen i Habsburgska palatset. En del av dess syfte var faktiskt att imponera på monarkens besökare med fresker som skildrade stora spanska militära triumfer.

Dessa fresker, som utfördes i slutet av 1500-talet av genuanerna Nicolás Granello, Fabrizio Castello och Lazaro Tavarone, täcker salens väggar som om de vore gobelänger. De visar bilder av strider som slaget vid Higueruela (1431), slaget vid San Quintín (1557, vars seger hedrades med byggandet av klostret) och annekteringen av Portugal, bland annat.

Vakthallen

I palatset är det värt att besöka Sala de los Guardias (vaktsalen). Här finns den stol-litera som användes för att bära Filip II från Madrid till El Escorial innan han dog av gikt.

Du kan också se några intressanta målningar från de flamländska skolorna från 1500- och 1600-talen och andra från andra europeiska skolor från samma tid. Som en kuriositet hade fönstret i kungens rum kontakt med basilikan så att han kunde lyssna till mässan varje dag.

3. Bourbonernas kungliga palats

Inuti Bourbonernas kungliga palats| ©PTNational
Inuti Bourbonernas kungliga palats| ©PTNational

I inträdet till El Escorial ingår även ett besök i Bourbonernas kungliga palats. Det första du kommer att märka om du har gått in i Habsburgska palatset tidigare är den stilistiska förändring som orsakats av bytet av regenthus.

De första kungarna i huset Bourbon valde, i enlighet med sitt ursprung, en mer fransk inredningsstil. Detta kan ses i de viktigaste rummen i detta område: drottningens oratorium, kungens sal och ambassadörernas sal.

Du kan också se många gobelänger i det kungliga palatset, bland annat några av Francisco de Goya.

Boka en utflykt till El Escorial

4. Kungarnas Pantheon

Kungarnas Pantheon| ©Bocachete
Kungarnas Pantheon| ©Bocachete

En av intentionerna när klostret byggdes var att det skulle fungera som en viloplats för de spanska kungarnas kvarlevor. Platsen som valdes var detta pantheon, som ligger under basilikans huvudaltare.

I detta stora runda rum, byggt av marmor och högt över marken, ligger kvarlevorna av 26 av landets kungar och drottningar. De förstnämnda placeras på höger sida av altaret, medan de sistnämnda begravdes på vänster sida.

Innan kropparna begravdes här måste de förvaras i flera år i ett närliggande rum, som kallas Pudridero.

5. Pantheon av infanterister

Barnens Pantheon| ©José Luis Filpo Cabana
Barnens Pantheon| ©José Luis Filpo Cabana

Det var inte bara kungar som begravdes här. Några prinsar begravdes också i klostret, i det så kallade prinsarnas pantheon. Det var drottning Isabella II som omkring 1888 beordrade att detta rum skulle byggas under sakristian.

De nio kamrarna som pantheonet är uppdelat i innehåller flera riktigt intressanta skulpturer och olika dekorativa motiv som är typiska för 1800-talet.

Precis bredvid denna pantheon finns en annan, något mer makaber pantheon: Párvulos. Här begravdes de spädbarn som dog innan de nådde puberteten, totalt 60 stycken.

6. Kapitelsalongerna

Kapitelsalongerna| ©Jose Javier Martin
Kapitelsalongerna| ©Jose Javier Martin

Om du redan har besökt Pradomuseet kan du i denna del av klostret se verk av några av det universella måleriets mästare. Dessa rum var ursprungligen den plats där munkarna brukade träffas, men idag rymmer de en imponerande samling målningar av Bosch, Zurbarán, Tizian och Tintoretto.

Diego de Velázquez var också med och dekorerade de nio rummen i området.

Det är också värt att fundera över rummens arkitektur. Valven är till exempel dekorerade med vackra fresker från renässansen, alla av religiös karaktär.

7. Evangelisternas gård

Evangelisternas gård| ©Sebastopol
Evangelisternas gård| ©Sebastopol

Ett annat av de viktigaste områdena i komplexet är Patio de los Evangelistas. Härifrån kan du njuta av en fantastisk utsikt över klostergalleriernas fasader och ett litet tempel, Templete de los Evangelistas, som har fått sitt namn efter den gård som Juan de Herrera skapade.

Gården, som i själva verket är en trädgård, har den typiska formen för dessa inre utrymmen i kloster. Templet har en korsform och representerar det andliga livet och Edens trädgård, med de fyra floderna som vattnar varje del av världen.

Runt gården kan du gå genom gallerierna i huvudklostret. I dem kan du betrakta inte mindre än femtiofyra fresker som berättar historien om frälsningen. Om du följer ordningen (från processionsdörren, som leder från klostret till kyrkan) får du se allt från Jungfruns födelse till den sista domen.

Boka en utflykt till El Escorial

8. Central trappa

Uppstigning i den centrala trappan| ©Ignacio C Pomar Gomá
Uppstigning i den centrala trappan| ©Ignacio C Pomar Gomá

Även om det kan verka konstigt bör man vid ett besök i klostret El Escorial inte missa denna trappa som ligger mitt i klostrets västra galleri.

Anledningen till detta är ingen annan än den fantastiska arkitekturen, som kompletteras av ett valv som Luca Giordano målade i fresco 1692 och vars titel är tydlig: Den spanska monarkins ära.

I taket ovanför trappan finns också andra fresker, med olika motiv och från olika tidpunkter. En del av dem skildrar religiösa händelser, till exempel Jesu Kristi liv, medan andra är tillägnade händelser som slaget vid San Quentin eller byggandet av själva klostret.

9. Basilikan

Basilikan i klostret| ©Alexandra Rudge
Basilikan i klostret| ©Alexandra Rudge

I en tid som präglades av den katolska religionens betydelse är klostrets basilika en av de viktigaste delarna av komplexet. Den började byggas 1575, men invigdes inte förrän 1586.

För att ta dig dit måste du passera Kungarnas gård, som är dekorerad med sex statyer av de judiska kungar som deltog i byggandet av Salomos tempel.

När du väl är inne i basilikan, vilket din guide kommer att förklara om du har bestämt dig för att ta en, kommer du att inse att det faktiskt finns två olika kyrkor i den: Sotocorro-kyrkan, som används för ceremonier där folket deltar, och det kungliga kapellet och klosterkyrkan.

Basilikan är 95 meter hög på sin högsta punkt. Precis som i stora delar av komplexet är arkitekturen ganska sober och i detta fall är dekorationen mycket sparsam. Det enda anmärkningsvärda är skulpturen av den korsfästa Jesus Kristus, ett verk av Cellini, som finns i ett av kapellen.

10. Biblioteket

Bibliotek| ©Håkan Svensson
Bibliotek| ©Håkan Svensson

Bokälskare kommer att bli imponerade när de går in i detta stora bibliotek, både av böckerna och av de underbara freskerna i valvet.

Filip II sägs ha varit en stor samlare av böcker och reliker. År 1612 utfärdade han ett edikt om att hans bibliotek i El Escorial skulle ha ett exemplar av varje bok som någonsin publicerats, vilket ger en uppfattning om hur hans samling måste ha sett ut.

I dag har biblioteket cirka 40 000 exemplar, däribland pärlor som Cantigas de Alfonso X El Sabio (Alfons X den vise).

Bokhyllorna, som Juan de Herrera har designat i ek, mahogny och cederträ, är också värda att titta på.

11. Brödernas trädgård

Brödernas trädgård| ©Tomas Johnson
Brödernas trädgård| ©Tomas Johnson

Utanför klostret ligger Jardín de los Frailes (brödrarnas trädgård), ett mycket lugnt och välskött område. Om du har tid rekommenderar jag att du tar en promenad längs dess stigar och tittar ut för att betrakta den västra sidan av det monumentala komplexet.

På den östra sidan av monumentet finns andra trädgårdar som liknar brödernas trädgård. Om du tittar ut kan du se att de var åtskilda av väggar med nischer, eftersom de endast var avsedda för kungligheter.

12. Filip II:s stol

Filip II:s stol| ©Esetena
Filip II:s stol| ©Esetena

Om du har valt att ta dig till El Escorial från Madrid med din egen bil är det mycket lätt att ta sig till Silla de Felipe II. Om inte, kan du ta en promenad på två och en halv kilometer från staden för att komma dit.

Enligt legenden brukade monarken själv gå till denna utsiktspunkt för att se hur arbetet med klostret fortskred. Numera är det kanske en av de bästa platserna för att njuta av monumentets storslagenhet.

Silla de Felipe II består av flera plattformar som är formade som trappor och med sittplatser i granit, där du kan sitta och betrakta utsikten.

Förutom den imponerande utsikten är rutten till Silla verkligen fantastisk, så till den grad att den har blivit en av de mest populära bland vandringsentusiaster som kommer från huvudstaden.

De som åker med bil kan lämna den på en parkeringsplats i Bosque de la Herrería, ett område med många ek- och kastanjeträd. Därifrån är stigen till Silla de Felipe II mycket vacker.

Boka en utflykt till El Escorial

13 Casita del Príncipe

Prinsens stuga| ©Esetena
Prinsens stuga| ©Esetena

Ett annat besök i området som endast kan göras med en guide är Casita del Príncipe. Det ligger i ett 1700-talspalats (10 minuters promenad från klostret) och användes av kungarna som landställe.

Mitt råd är att åtminstone ta en promenad i trädgården, som har en damm, vattenfall och en fantastisk utsikt över klostret. Och det är gratis att delta i dem.

14. Kungliga teatern Karl III:s Colosseum

Teatro Real Coliseo de Carlos III| ©Jerónimo Roure Pérez
Teatro Real Coliseo de Carlos III| ©Jerónimo Roure Pérez

Du kanske vill stanna kvar i staden för att äta lunch efter att ha besökt klostret (här är några av de bästa restaurangerna i El Escorial). När du ändå är här får du inte missa en promenad längs den vackra gatan Floridablanca, där du kan se några intressanta byggnader.

Det kanske mest sevärda är Teatro Real Coliseo de Carlos III. Det var denna monark som beordrade att teatern skulle byggas så att de kungliga platserna skulle ha utrymme för teaterföreställningar.

Byggnaden är den enda teatern i landet som har bevarat sin 1700-talsstil och är en av de äldsta i Spanien. Om du är intresserad av dess historia finns det ett museum där man kan se mer än två och ett halvt sekel av dess historia.