Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Toledo - Dagsresor från Madrid

En resa till Toledo från Madrid är som en resa tillbaka i tiden till dess arabiska och medeltida förflutna.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Toledo - Dagsresor från Madrid

Utsikt över floden Tejo när den passerar genom Toledo | ©Hugh Llewelyn

Toledo är känd som de tre kulturernas stad, eftersom dess arv består av kristna, muslimska och judiska element. En resa till Toledo från Madrid är ett av de bästa alternativen för att komplettera din resa.

1. De bästa utflykterna till Toledo från Madrid

Toledo från luften
Toledo från luften

Toledo har mycket att se och för att få ut det mesta av dagen och ta del av hela kulturarvet rekommenderar jag att du bokar en organiserad utflykt som inkluderar en guidad tur. Detta är de viktigaste alternativen:

2. Guidad tur i Toledo

Edgardo W. Olivera| ©Edgardo W. Olivera
Edgardo W. Olivera| ©Edgardo W. Olivera

Den här rundturen till Toledo är det billigaste alternativet för att besöka staden med en specialiserad guide som förklarar de kulturella höjdpunkterna och ger dig fri tid att besöka Toledo i din egen takt. Turen inkluderar transfer från tre mötesplatser i Madrid i en luftkonditionerad buss. Här är de viktigaste stoppen på rundturen.

Katedralen i Toledo

Det är stadens juvel i kronan och det vore en kultursynd att lämna staden utan att besöka den. Tveka inte att gå in och besöka platser som huvudkapellet, kapitelsalen, det mozarabiska kapellet och skattkammaren. Den gotiska stilen är en av de mest imponerande katedralerna i världen.

Historiskt centrum

Att promenera genom Toledos historiska stadskärna är som att gå tillbaka flera århundraden. Kullerstensgator och stenbyggnader utgör ett landskap fullt av historia bakom varje hörn. Var försiktig: i Toledo finns det många kullar och promenaden kan vara tröttsam.

Synagogan Santa María la Blanca

Detta är en mudejar-synagoga från 1100-talet som omvandlats till kyrka. Den ligger i Toledos judiska kvarter och är ett av de vackraste monumenten i området. Dess labyrint av vitkalkade bågar sticker ut.

Kyrkan Santo Tomé

Om du har besökt Pradomuseet i Madrid har du säkert sett några av El Grecos verk. Konstnären föddes i Toledo och i denna kyrka finns en av hans mest berömda målningar: Begravningen av greven av Orgaz. Guiden berättar om de olika och intressanta tolkningarna av verket.

Klostret San Juan de los Reyes

Isabella I av Kastilien beordrade byggandet av detta franciskanerkloster. Klostret har en gotisk och elisabetansk stil och är en av de vackraste platserna i Toledo. Ha inte bråttom att gå genom korridorerna och beundra kontrasten mellan stenen och grönskan på innergårdarna.

Observera att

I priset för denna tur ingår inte inträdesavgifter till sevärdheterna (de brukar ha låga priser och ger dig tid att se insidan om du köper din biljett på plats) eller mat och dryck. Du kan ta med dig egen mat, men jag rekommenderar att du tar tillfället i akt att äta på någon av restaurangerna i Toledo; maten är mycket god (särskilt rapphönan eller spädgrisen) och priserna är lägre än i Madrid. Du kan be din guide om rekommendationer.

3. Guidad rundtur i Toledo med turisttåg

Utsikt över staden från floden
Utsikt över staden från floden

Utflykten till Toledo med turisttåg tar cirka åtta timmar. Guiden hämtar dig i Madrid vid en central mötesplats som anges när du bokar online och för dig till Toledo med buss.

Vad den här resan består av

När du kommer till Toledo består turen av tre delar: en guidad tur till de viktigaste sevärdheterna i Toledos centrum, en rundtur i staden med turisttåget och fri tid för att besöka staden i din egen takt innan du återvänder till Madrid.

Men Toledo har mycket mer att erbjuda och det är inte lätt att hitta allt på en rundvandring. Därför är en av de mest relevanta attraktionerna i staden ett tåg som utgår från centrum och går genom hela staden i en guidad tur på cirka 50 minuter.Se det inte som en distraktion för turister, för efter att ha åkt med tåget kan jag försäkra dig om att det är värt det.

Priset för tågbiljetten ingår i priset för turen (ca 33 euro). Mat ingår inte i priset, men det är inga problem att äta tapas på någon av barerna och restaurangerna i stadens centrum.

Ruttplan

 • Katedralen i Toledo
 • Santo Tomé-kyrkan och El Grecos målningar
 • Gamla judiska kvarteren
 • Klostret San Juan de los Reyes
 • Utsiktsplatsen Mirador del Valle (en plats utanför centrum där du kan njuta av en fantastisk panoramautsikt över Toledo).

4. Självständig rundtur i Toledo (med tågbiljetter och turistkort)

Klostret San Juan de los Reyes gård| ©Nic McPhee
Klostret San Juan de los Reyes gård| ©Nic McPhee

Om du föredrar att besöka Toledo i din egen takt är höghastighetståget ett av de enklaste sätten att ta sig till staden. Den avgår från stationen Atocha och tar cirka 30 minuter. Den här resan är utformad som en paketresa där du kan besöka Toledo på egen hand.

Är det värt det? Om du inte vill oroa dig för allt under besöket, ja, eftersom halva priset går till tågbiljetter. Även om avgången från Madrid är tidig, sker återkomsten tidigt på eftermiddagen (mellan 17:25 och 18:25), så du måste skynda dig för att få ut det mesta av turistkortet.

Vad som ingår i denna tur

 • Tågbiljetter tur och retur
 • Toledo Travel Card, som ger dig fri tillgång till alla stadens museer och monument dygnet runt.
 • Användning av turistbuss och guidade turer
 • En meny med förrätt, huvudrätt och dessert som du kan byta ut på två utvalda restauranger för att njuta av spansk gastronomi.

5. Utflykt till Toledo med guidat besök till El Escorial och de fallnas dal i Madrid

Klostret San Lorenzo del Escorial| ©manuel m. v.
Klostret San Lorenzo del Escorial| ©manuel m. v.

Många utflykter till städer i Madrids utkanter utnyttjar resan för att inkludera andra turistattraktioner i närheten av huvudstaden som inte är lätta att nå från centrum. Denna organiserade utflykt till Toledo inkluderar ett besök till El Escorial och Valley of the Fallen, två platser som inte tar upp så mycket av din tid i Toledo och som är mycket intressanta att besöka. Deras resväg sammanfattas nedan.

Klostret El Escorial

Den byggdes på 1500-talet under Filip II och under rundturen kommer guiden att berätta varför den är en av de mest populära platserna att besöka i Madrid. Under rundturen kommer du att besöka klostrets insida, men den verkliga skönheten ligger i dess trädgårdar och utsikter.

De fallnas dal

Det är ett kontroversiellt monument som uppfördes för att hedra de stupade under det spanska inbördeskriget. Om du inte vet något om denna historiska period är det ett utmärkt tillfälle att ta del av guidens förklaringar. Jag garanterar att du kommer att tycka att det är mycket intressant att se platsen ur ett annat perspektiv.

Toledos historiska stadskärna

När du har avslutat dina besök i Madrid åker du mot Toledo och om ungefär en timme går du genom gatorna i stadens centrum. Under den guidade rundturen kommer du att besöka synagogan Santa María la Blanca och kyrkan Santo Tomé där du kan beundra en målning av El Greco. Efteråt har du fri tid att promenera runt i staden eller att utforska platser som katedralen närmare.

Observera att

I resan ingår entrébiljetter till Escorial, synagogan Santa María la Blanca i Toledo och kyrkan Santo Tomé i Toledo.

Du måste möta resten av resegruppen på en mötesplats i Madrids centrum och du kommer att ta dig till de olika punkterna på resan i en bekväm, luftkonditionerad buss.

6. Vad man kan se och göra i Toledo på en dag

Alcazar i Toledo| ©manuel m. v.
Alcazar i Toledo| ©manuel m. v.

Om du har bestämt dig för att besöka Toledo på en organiserad tur behöver du inte oroa dig för någonting: den guidade turen visar dig de viktigaste sevärdheterna. Om du däremot vill upptäcka staden på egen hand kan du med hjälp av dessa referenser undvika att lämna Tre kulturers stad utan att ha upptäckt de mest symboliska platserna.

Utsiktspunkt över dalen

Det är inte alltid lätt att ta sig dit eftersom det ligger i utkanten av staden, men en taxi från Toledos centrum borde inte kosta så mycket för en tur och returresa. Utsikten därifrån är så fantastisk att den för mig förtjänar att stå högst upp på listan över saker att se i Toledo.

Katedralen

Självklart är den huvudattraktionen eftersom den är en av de mest besöktakatedralerna i Spanien och en av de mest fantastiska i Europa. Redan från utsidan kommer den gotiska katedralens fasad att fängsla dig, men uteslut inte ett besök på insidan: det är väl värt det.

Den historiska stadsdelen

Även om du åker på egen hand, rekommenderar jag att du anlitar en guidad tur i Toledos centrum om du har möjlighet att göra det. De berättar om stadens historia och hemligheter och sätter de olika monumenten i ett sammanhang.

Synagogan Santa María la Blanca

Låt dig inte luras av utseendet; denna Mudejar-synagoga som ligger i det judiska kvarteret kanske inte är så uppseendeväckande från utsidan, men du kommer att bli överraskad av dess interiör full av valv och vita väggar.

Klostret San Juan de los Reyes

Det är en labyrint av stenväggar, trädgårdar och högt i tak och kan vara ett av de vackraste besöken du kan göra i Toledo.

Alcazar

Denna medeltida fästning ligger i den högsta delen av staden och även om du hoppar över besöket i det inre är det värt ett besök på Alcázar för att beundra dess fasad och utsikten över staden.

Anas resetips

Om du ska besöka staden utan guide rekommenderar jag att du läser om de viktigaste sevärdheterna i förväg för att lära dig mer om dess historia.

7. Praktiska tips för ditt besök i Toledo

Vitkalkade valv inuti synagogan Santa María la Blanca| ©amaianos
Vitkalkade valv inuti synagogan Santa María la Blanca| ©amaianos

När ska du åka?

Du kan besöka Toledo när som helst på året, men undvik att besöka staden på sommaren om du inte vill lida av värmen. Sommartemperaturerna i Toledo kan vara varmare än i Madrid. På vintern är det däremot lite svalare, så du behöver en extra jacka.

Det finns alltid turister i Toledo, men det är inte så många att du inte kan njuta av staden oavsett vilken veckodag du väljer att åka (det kommer alltid att vara mer folk på helgdagar).

Rekommenderad längd på besöket

Toledo kan ses på en dag, men det är inte dumt att tillbringa en natt i staden för att se den mer ingående utan att behöva hålla ett öga på klockan. Det enda är att om du tänker sova i Toledo bör du boka ditt boende i god tid, annars kan du hamna på gatorna efter mörkrets inbrott och det är inte trevligt.

Vad du ska äta

Utmärkt kvalitet till överkomliga priser - vad mer kan man begära? I Toledo kan du gå ut och äta tapas i de gamla kvarteren eller boka en bra restaurang för att bjuda på några av de mest berömda rätterna, till exempel stuvad rapphöna, cochifrito manchego, carcamusa (kött- och grönsaksgryta), arroz a la toledana (ris på toledostil) eller mazapán de Toledo (Toledo-marsipan).

Vad du ska ta med dig till Toledo

Om du ska gå mycket kan det inte skada att packa ner ett par plåster i ryggsäcken. Toledo har många kullar och du behöver framför allt bekväma skor. Annars kan du ta med dig samma saker som på alla andra utflykter, men du kan ta med dig några av de typiska sötsakerna eller Manchego-ostarna hem till Madrid: en utsökt souvenir.

Anas resetips

Glöm inte att ta in utsikten över Toledo från utsiktsplatsen Mirador del Valle, du kommer att bli imponerad.

8. Om du är intresserad av en resa till Toledo kommer du också att vara intresserad av

Akvedukten i Segovia| ©Blair-39
Akvedukten i Segovia| ©Blair-39

När du har sett Toledo kommer du att upptäcka att Spanien har några imponerande städer utöver provinshuvudstäderna som du kan besöka utan att behöva tillbringa alltför mycket tid på vägen. Segovia är en annan sådan stad som föregås av sin berömda akvedukt och som ligger en timme från Madrid och erbjuder flera organiserade utflykter och guidade turer. Jag har skrivit en guide till Segovia - Dagsresor från Madrid som kan vara av intresse för dig.

Om du föredrar att stanna i Madrid och njuta av varje sekund i huvudstaden rekommenderar jag att du överväger att ta en guidad tur i staden: det kommer att hjälpa dig att bättre förstå varje hörn av dess gator och dess historia. Denna artikel på Madrid-turer ger dig all information du behöver för att organisera din guidade tur.

Vanliga frågor

 • Hur långt är Toledo från Madrid?

  Toledo ligger cirka 70 kilometer sydost om Madrid. Det tar ungefär en timme att ta sig dit från huvudstaden.

 • Vad är Toledo känt för?

  Toledo är känt för sin medeltida arkitektur och sina historiska monument, för sina tillverkare av svärd, marsipan och andra sötsaker samt för den magnifika utsikten över floden Tejo.

 • Är det möjligt att besöka Toledo på en dag?

  En dag i Toledo räcker för att se de viktigaste sevärdheterna, men det finns mycket mer att se än så. Men om du besöker Puerta del Sol, Catedral Primada, korsar bron över floden Tejo och promenerar genom stadens kullerstensgator har du sett det mesta som Toledo har att erbjuda.