Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Prado-Biljetter

Ett besök på Pradomuseet för att se Goyas och Velázquez verk är ett måste under ditt besök i Madrid: så här köper du biljetter.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

Prado-Biljetter

Pradomuseet | ©Emilio

Pradomuseet är en pärla, inte bara i Madrid utan i hela Spanien och en stor del av Europa. Namnen som förknippas med ett av världens mest berömda konstgallerier är Velázquez, El Greco, Rafael, Goya, Rubens och Bosch.

Att köpa biljetter i förväg och online är det bästa sättet att få ett besök på Prado utan köer och med större sinnesro, för att undvika att gå in i museet redan trött efter en lång väntan. De här är i tur och ordning de bästa onlinealternativen för att besöka Prado:

Det bästa alternativet

Madrid Prado Museum Guided Rundtur

Det bästa av Prado från en expertguide

Perfekt för en rundtur i Pradomuseets viktigaste verk i sällskap av en professionell person.

Längd: 2 timmar

Denna två timmar långa rundtur i Pradomuseet ger dig möjlighet att se de viktigaste målningarna i museet med en expertguide. Du kan själv bedöma konstens kvalitet, men det är budskapen bakom varje verk som är det verkligt fascinerande med detta museum. När du står framför verk som Las Meninas, El Jardín de las Delicias eller Los fusilamientos del 3 de mayo har du inte bråttom att gå vidare till nästa verk.

Du kommer att se att jag har valt detta alternativ framför den individuella biljetten, eftersom jag anser att på en plats som El Prado, med så mycket historia och symbolik bakom korridorerna och varje verk, är en guidad introduktionsvisning på cirka två timmar det bästa sättet att lära känna museet och få ut så mycket som möjligt av det. Gruppen kommer att bestå av högst 30 personer.

Inne i Pradomuseet| ©Number 10
Inne i Pradomuseet| ©Number 10

Varför jag gillar det här alternativet: Jag tycker att en guidad tur i Prado är nödvändig på grund av dess storlek och det stora antalet verk som finns där. Med det här alternativet får du dessutom det bästa priset.

Rekommenderas om... du vill ta en guidad tur i Prado utan att investera för mycket tid eller budget för att se de viktigaste verken på museet.


Det mest premiumalternativet

Madrid Prado Museum Guided Rundtur

Pradområdet med en expertguide bara för dig

Gör en intim rundtur i Prado tillsammans med en konstexpert som kommer att följa med dig och dina medresenärer exklusivt.

Längd: 2 timmar

Om du tycker att en guidad tur i Prado är ett alternativ som lockar dig, ska du inte utesluta att ta en privat tur i Pradomuseet. Priset är lite högre än de vanliga guidade turerna, men guiden kommer att ägna sig enbart åt dig och din grupp.

Turen börjar med en kort rundtur på Paseo del Prado och dess viktigaste sevärdheter, såsom Casa de América, Cibeles-fontänen och Neptunus-fontänen. Guiden förklarar detaljerna om de viktigaste attraktionerna i Madrids centrum innan du fortsätter med en guidad tur i museet. Med biljetterna som ingår i den här turen kan du också hoppa över köerna vid biljettkontoret, vilket gör turen mycket roligare och smidigare.

Korridorerna i Pradomuseet| ©John Linton
Korridorerna i Pradomuseet| ©John Linton

Varför jag gillar den här turen: Även om priset är högre än de andra alternativen erbjuder den här guidade turen en mer exklusiv och komplett upplevelse, eftersom guiden förutom det privata besöket i Prado även ger dig en kort rundtur i omgivningarna.

Rekommenderas om... du vill lära känna museets omgivningar lite bättre och njuta av det intima och exklusiva i att ha en guide bara för dig.


Sammanfattningsvis jämför vi alternativen:


Köp biljetter till Pradomuseet i biljettkontoret

Detalj av Las Meninas| ©Sara Mejías
Detalj av Las Meninas| ©Sara Mejías

Framför Pradomuseets imponerande byggnad ser du trädgårdar med klassiska statyer och kullerstensbelagda stigar. Allt detta skulle vara väldigt trevligt om det inte fanns köer av besökare som kan bli flera meter långa vid vissa tider på dagen... Om du ändå bestämmer dig för att köpa dina biljetter på biljettkontoret rekommenderar jag att du gör det tidigt på morgonen för att undvika turistmassorna.

Planera ditt besök i Prado

Kyrkan San Jerónimo el Real| ©Celso FLORES
Kyrkan San Jerónimo el Real| ©Celso FLORES

När ska du åka?

Pradomuseet är öppet måndag till lördag kl. 10-20 och på söndagar och helgdagar kl. 10-17. Den bästa tiden att gå dit utan att det är för mycket folk är på vardagsmorgnar, eftersom de fria öppettiderna börjar på eftermiddagen och antalet besökare är mycket större.

Hur man tar sig till Prado

Prado ligger på Paseo del Arte i Madrid, mellan den botaniska trädgården och Cibeles-fontänen. Den närmaste tunnelbanestationen är Atocha och du kan enkelt hitta den på vilken karta som helst. Entréporten ligger i den ände som ligger närmast Cibeles och föregås av dubbla trappor.

Audioguide

Att besöka museet med en audioguide är ett måste för mig, åtminstone vid första besöket. Den finns tillgänglig vid ingången för fyra euro på flera olika språk och även om vissa förklaringar kan vara lite tjatiga är den värd det. Naturligtvis kommer du alltid att njuta mer av en guidad tur.

Prado med barn

Inne i Pradomuseet| ©Hellotickets
Inne i Pradomuseet| ©Hellotickets

Pradomuseet är ett av de bäst anpassade museerna för barn; de har en audioguide med video för besöket där animerade figurer förklarar målningarna på deras eget språk. Se till att ta med dem till museet när de besöker Madrid.

Var man kan äta

I närheten av museet finns det inte många restauranger, men det finns en Starbucks och Museo del Jamón (skinkmackor för en euro att äta stående) på trottoaren framför museet. Om du går till centrum hittar du många fler restauranger att äta på, även om de mest typiska tavernorna ligger i Barrio de las Letras eller i andra mer avlägsna områden som Lavapiés eller Malasaña.

Runt El Prado

Paseo del Arte är en härlig plats att promenera runt på, och när du besöker museet kan du kliva av vid Atocha och gå uppför bokhandlarnas sluttning som leder till Retiro; där hittar du gatustånd med hundratals konstböcker, romaner och riktiga skatter om du vet hur du ska leta efter dem. Spara ett besök i Retiro-parken till en annan gång och gå upp genom den botaniska trädgården i riktning mot museet (förbi stationen).

Bakom museet, uppför trapporna, ligger den fantastiska kyrkan San Jerónimo el Real, och utsikten från museet är fantastisk. Efter besöket kan du promenera till Cibeles och därifrån gå ner till centrum längs Gran Vía mot Metropolitan-byggnaden, en av Madrids mest emblematiska byggnader.

I närheten av Prado ligger också Reina Sofía-museet, som rekommenderas varmt för konstälskare. Här är en praktisk guide som hjälper dig att organisera ditt besök på Reina Sofía: Museo Reina Sofia - Biljetter.

Om du besöker Pradomuseet med barn finns det en audioguide med video som är anpassad för dem och som hjälper dem att lära känna konsten på ett roligt sätt.

Boka ett besök på Pradomuseet

Vilka verk man kan se på Prado

Den klädda Maja och den nakna Maja av Goya| ©Nathan Hughes Hamilton
Den klädda Maja och den nakna Maja av Goya| ©Nathan Hughes Hamilton

Du kan se Pradomuseet på två timmar (om du följer med på en guidad tur och blir guidad genom de viktigaste målningarna) eller så kan du ägna fem timmar åt att gå runt i gallerierna. Längden på ditt besök beror på dig och ditt konstintresse. Det finns i alla fall verk som du inte får missa.

Det är mycket svårt att göra ett urval av de verk som måste ses i Pradomuseet; när du lägger till ett på listan kommer du att minnas två andra som du inte får missa. Ta detta som ett mycket litet personligt urval:

Las Meninas av Velázquez

Detta är ett familjeporträtt där målaren fångar ögonblicket då Infanta Margarita tillsammans med sina hovdamer (Meninorna) kommer in i det rum där han själv (själv porträtterad i målningen med Santiagokorset) arbetar. Det finns olika legender och hemligheter bakom denna målning, så se till att aktivera ljudguiden eller göra lite efterforskningar innan du går dit för att se den.

De jordiska läckerheternas trädgård av Bosch

Detta är min favoritmålning och jag besöker den varje gång jag går till museet. Himlen och helvetet porträtteras i denna triptyk som inte låter dig ta ögonen från de många detaljerna. Det är omöjligt att inte känna något inför den här målningen, så mitt råd är att först titta närmare på den och sedan lyssna på dess berättelse.

Goyas skottgrupp den 3 maj

Om du redan har besökt Debod-templet under ditt besök i Madrid har du säkert beundrat utsikten från kullen. Vad du kanske inte vet är att det var på denna plats som ledarna för revolten mot Napoleon den 2 maj 1808 sköts. Målningen är en utmärkt återskapande målning som visar soldaterna som ansiktslösa män och revoltens ledare i plågor.

De tre gracerna av Rubens

Barockens skönhetsideal var långt ifrån dagens, vilket kanske är en av anledningarna till att Rubens målning har fått rätt genom åren. Kyskhet och mytologi är teman som sammanstrålar i denna målning.

Budförklaringen av Fran Angelico

Många målare har avbildat bibliska scener i sina målningar. Om du forskar lite kan du faktiskt upptäcka de budskap som sägs vara dolda bakom många av dessa målningar, och du har en hel rad hemligheter och konspirationer till ditt förfogande. Denna religiösa målning är en av de mest kända i museet; fråga din guide om dess innebörd om du deltar i en guidad tur - du kanske blir överraskad.

Nedgången från korset av Van Der Weyden

Nedgången från korset, av Rogier Van der Weyden| ©Angel de los Rios
Nedgången från korset, av Rogier Van der Weyden| ©Angel de los Rios

Alla känner något olika inför varje målning, men utan att gå in på historien bakom den har den här målningen alltid fångat min uppmärksamhet på grund av detaljrikedomen och de olika färgerna som tycks komma fram i målningen. Ta dig tid att observera detaljerna i klädernas veck och skuggor och använd sedan ljudguiden för att identifiera de personer som förekommer i målningen.

Saturnus slukar sina barn av Goya

Goyas svarta målningar är en chock för dem som bara känner till konstnärens mest klassiska verk. De är placerade i ett separat rum och det är oundvikligt att titta på dem och känna en del av den ångest som omgav målaren under de sista åren av hans liv. Detta är en av de mest kända i samlingen och dess uttrycksfullhet är överväldigande.

Goyas naken Maja

De hade knappast kunnat föreställa sig för några århundraden sedan att en målning som konfiskerades av den heliga inkvisitionen och därefter förvarades i ett mörkt rum i dag skulle vara en av de mest besökta målningarna i Pradomuseet. Vid sidan av La maja desnuda kan du också se La maja vestida. Den stora frågan om den här målningen är vem som inspirerade Francisco de Goya att måla den; en av de mest spridda teorierna är att det kan ha varit hertiginnan av Alba.

Fabeln om Arachne av Velázquez

Målningens namn kanske inte är bekant, men om den heter The Spinners är det troligare att du vet vilket verk det handlar om. Detta är en av Diego de Velázquez mest gåtfulla målningar, eftersom historiker inte är överens om vad målaren ville förmedla med målningen.

Vulkanens smedja av Velázquez

I Madrid finns det en välkänd bar som är uppkallad efter denna målning, som i åratal har varit en av de mest studerade målningarna i skolorna. Velázquez skildrade en mytologisk scen mellan guden Apollon och eldguden Vulkan, som tillverkade alla metallföremål på Olympen. Den första ska berätta för den andra att hans hustru Venus har förälskat sig i krigsguden Mars.

Boka ett besök på Pradomuseet

Vanliga frågor

  • Är alla upplevelser på Pradomuseet guidade turer?

    Nej, i vissa upplevelser ingår endast en biljett till museet och kanske en audioguide, så om du är ute efter en guidad visning av Pradomuseet bör du se till att du väljer rätt upplevelse för att undvika överraskningar.

  • Hur lång tid tar det att besöka Pradomuseet?

    De flesta guidade turer i museet tar cirka 1 timme och 30 minuter, men tänk på att du får stanna kvar i museet efteråt och utforska det i din egen takt. Det kan vara en bra idé att kontrollera den exakta platsen för ett visst konstverk som du vill se i förväg, så att du inte missar det och sparar tid på att vandra runt i museet.

  • Kan jag kombinera ett besök på Pradomuseet med andra upplevelser?

    Ja, vissa av våra upplevelser gör det möjligt att kombinera en visning av museet med ett besök i Retiroparken, privata turer i Madrid och visningar av Reina Sofia-museet.