Besöka Alhambra palatset med barn

Att resa till Granada med familjen är en bra plan, men alla resor med barn har sina knep. Missa inte dessa tips för att göra ditt besök i Alhambra till en succé.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minsta läsning

Besöka Alhambra palatset med barn

Detaljer om Alhambras interiör | Austin Gardner

Att upptäcka Alhambra med barn är en fantastisk idé, men som alla familjeaktiviteter kräver det lite organisation för att allt ska gå perfekt. Ännu mer när det är ett långt besök på flera timmar, vilket är fallet med Nasridpalatset, berättar jag allt du behöver veta!

1. Köp dina biljetter på nätet och i förväg för att undvika köerna

Utsikt över Alhambra| ©Luís Cardoso
Utsikt över Alhambra| ©Luís Cardoso

Många resenärer drömmer om att åka till Granada för att upptäcka det mytomspunna Alhambra, ett av Spaniens vackraste monument och en kulturell referens för spansk-muslimsk konst i väst.

Det är därför ett mycket populärt monument där kapaciteten är begränsad av säkerhets- och bevarandeskäl. Så för att du ska få tillgång till Nasrid-fästningen på det datum och den tid du vill rekommenderar jag att du bokar dina biljetter till Alhambra så långt i förväg som möjligt, så snart du bokar flyg eller hotell.

Detta är det första råd jag skulle ge dig när det gäller att se Alhambra, särskilt om du reser till staden med din familj. Om du köper dina Alhambra-biljetter på nätet i förväg kan du jämföra biljetter och priser och slipper långa köer med dina barn vid biljettkassan för att få dem. Detta är viktigt för att de inte ska bli trötta innan besöket ens har börjat.

Boka dina biljetter till Alhambra

2. Hur är barnbiljetterna till Alhambra?

Utsikt över Granada från Alhambra| ©Tim Adams
Utsikt över Granada från Alhambra| ©Tim Adams

Besöket till Alhambra i Granada är avgiftsbelagt och det krävs en biljett för att komma in i Alhambra. Barn kan dock få dem till ett lägre pris än vuxna, vilket gör det möjligt för familjer att spara lite på semestern, vilket aldrig skadar.

Köp dina biljetter i biljettkontoret

Ibland föredrar föräldrarna att göra kulturbesöken i sin egen takt, eftersom de känner att de är mer bekväma om de någon gång måste gå på toaletten eller om de behöver ta en paus för att äta eller leka, särskilt när barnen fortfarande är små.

I så fall kan du försöka skaffa biljetter för allmän entré utan guidad visning på biljettkontoret för dagen för besöket och få rabatt eller gratis biljetter för barn beroende på deras ålder.

Kapaciteten är begränsad varje dag och det är långa köer vid biljettkontoret för att försöka få biljetter. Om du inte har något emot risken att stå i kö och inte få biljetter samma dag, rekommenderar jag att du tar en titt på villkoren för att pröva lyckan och dra nytta av det reducerade priset på barnbiljetter vid biljettkassan.

Naturligtvis måste du ta med dig en identitetshandling där barnens ålder kan kontrolleras vid ingången till Alhambra.

Hur du köper biljetter online

Men om barnen är äldre och du tror att de kan ha roligt på en guidad tur i Alhambra kan jag rekommendera detta alternativ. De kommer inte bara att njuta av den vackra utsikten över den andalusiska palatsstaden, dess trädgårdar och fontäner, utan de kommer också att få höra några märkliga legender och lära sig intressanta saker på ett roligt sätt.

Den här typen av turer är anpassade för familjer och guiderna är mycket vänliga mot barnen, så en guidad tur i Alhambra är en fantastisk idé om du vill göra något annorlunda med din familj och samtidigt lära känna detta monument i detalj.

Om du vill boka din plats på en av dessa turer som går runt Nasrid-fästningen kan du på Hellotickets hitta biljetter eller guidade turer till Alhambra där priset på barnbiljetten också är något lägre än för vuxna, så du kan spara pengar utan att behöva köpa biljetter i sista minuten när du väl är i Granada!

Boka dina biljetter till Alhambra

3. Fördjupa dem i monumentets historia

Res tillbaka i tiden| ©Callum Parker
Res tillbaka i tiden| ©Callum Parker

När du besöker Alhambra med barn är det en bra idé att förbereda besöket med dem i förväg så att de vet något om vad de kommer att se och kan låta fantasin flöda när de väl är inne.

Du kan till exempel berätta om dess historia genom att berätta när det byggdes, vilka som bodde här, hur livet var här osv.

Det finns faktiskt böcker om Alhambra och dess legender som är avsedda för barn och som kan hjälpa dig med detta, till exempel "La Alhambra contada a los niños" av Ricardo Villa Real Molina eller "Cuentos de la Alhambra para niños" av Washington Irving, en anpassning för barn av den amerikanska författarens originalverk.

Äldre barn känner förmodligen till den från historielektioner i skolan eller från TV-serier som "Isabel", som berättar historien om återerövringen av kungariket Granada.

4. Ta med lite snacks och drycker

Glöm inte att ge dig själv vätska| ©Haneen Krimly
Glöm inte att ge dig själv vätska| ©Haneen Krimly

Besöket i Alhambra är långvarigt (ca 3 timmar), så det är troligt att barnen någon gång under rundturen blir hungriga och törstiga. Det är viktigt att inte bli överraskad och att ha med sig mycket vatten och ett mellanmål i ryggsäcken eller väskan, eftersom det inte finns någonstans att köpa något att äta inne i byggnaden.

5. Det är bättre att se den på morgonen

Morgonljus som belyser Alhambra| ©Victoriano Izquierdo
Morgonljus som belyser Alhambra| ©Victoriano Izquierdo

Granada är varmt, särskilt på sommaren, så om du ska besöka Alhambra med barn rekommenderar jag att du gör det tidigt på morgonen när det fortfarande är svalt. Barnen kommer att vakna upp fulla av energi och kan göra det mesta av rundturen i monumentet.

Tidigt på dagen är det dessutom vanligtvis inte så många turister eller stora grupper, så det är trevligare att gå runt utan folkmassor, ta bilder, njuta av detaljerna och till och med ta en paus för att återhämta krafter under besöket.

6. Förbered dina kläder för besöket

Klä barnen på lämpligt sätt och skydda dem från solen.| ©Sarah Doody
Klä barnen på lämpligt sätt och skydda dem från solen.| ©Sarah Doody

Som vid alla utflykter med barn finns det några saker att tänka på när man planerar en utflykt, till exempel vädret och barnens kläder.

Många familjer utnyttjar sommarsemestern för att besöka Alhambra och vid den här tiden på året är det ofta mycket varmt i Granada. Kom ihåg att skydda dina barn från solen genom att bära hatt och solglasögon samt solkräm på huden eftersom de kommer att vistas utomhus, till exempel i Generalife och dess trädgårdar eller Partal.

Glöm inte att klä dem i bekväma skor eftersom besöket på Nasrid-fästningen är långt och de kommer att gå mycket från en plats till en annan. Dessutom kommer de förmodligen att utnyttja utomhusvägarna för att leka och springa runt, så det är bäst att ha skor som de redan har gått in i så att de kan njuta fullt ut.

7. Gör ett stopp på toaletterna innan du börjar rundturen

Förbered barnen före besöket| ©Sharon Mollerus
Förbered barnen före besöket| ©Sharon Mollerus

Innan du börjar ett besök på Alhambra med barn är det viktigt att ta dem till toaletten, eftersom det knappt finns några toaletter i det monumentala komplexet och vi vet att barn kan få en nödsituation när som helst.

Vid ingångarna till palatset och nära Karl V:s palats finns en toalett, så tänk på detta när du planerar ditt besök!

8. Lämna barnvagnen i garderoben för att se Alhambra

Lämna barnvagnen till besöket.| ©Joe Shlabotnik
Lämna barnvagnen till besöket.| ©Joe Shlabotnik

De som har spädbarn eller barn som inte går så långt bör vara medvetna om att det inte är tillåtet att ta sig in i Alhambra med barnvagnar av hänsyn till monumentets bevarande.

Men oroa dig inte, för det finns en gratis barnvagnstjänst (upp till 12 kg) för besökare som behöver lämna sina barnvagnar i garderoben. Du hittar den vid vinporten och kan använda den mot uppvisande av din biljett.

Det är ett bra alternativ för att du ska kunna röra dig mer fritt och göra ett besök i Alhambra med barn bekvämare.

9. Planera dina måltider

Njut av gastronomin i Granada| ©Haydn Blackey
Njut av gastronomin i Granada| ©Haydn Blackey

När du reser med barn är en annan viktig punkt att förbereda i förväg var du ska äta efter besöket.

Detta är inget som man bör lämna åt slumpen, för när du är klar kan barnen vara väldigt hungriga och om du inte känner till Granada är det inte tillrådligt att låta dem vandra runt och leta efter ett ledigt bord i en sådan turiststad. De kan bli trötta och få ett raseriutbrott!

Så innan du går in på första bästa restaurang rekommenderar jag att du tar en titt på min artikel med Var man kan äta nära Alhambra- du kommer att hitta rätt!

10. Ta turisttåget till Alhambra

Granada City Tour turisttåg| ©Elliott Brown
Granada City Tour turisttåg| ©Elliott Brown

För att göra ditt besök på Alhambra mer spännande och roligt rekommenderar jag att du på dagen för aktiviteten går ombord på turisttåget Granada City Tour (även känt som Alhambra-tåget), vars gröna linje stannar vid monumentet.

På så sätt blir de små inte trötta när de går uppför sluttningen som leder upp till Sabika Hill, där den andalusiska palatsstaden ligger. Det är viktigt att de sparar sin energi för besöket efteråt.

Det är ett transportmedel som tar dig runt till de viktigaste turistattraktionerna i Granada och har en audioguide och två speciella informationskanaler för barn som förklarar vad du ser på ett underhållande sätt, så att både vuxna och barn verkligen kommer att njuta av upplevelsen.

Tack vare Hop-on Hop-off-systemet kan du dessutom, om du köper en biljett till Turisttåget i Granada, använda fordonet som kollektivtrafik för att ta dig mellan olika delar av staden, eftersom du kan stiga av och på vid vilken hållplats som helst längs vägen.

Det är ett mycket användbart alternativ om du vill spara tid på dina resor eller ge dina ben vila efter alla promenader, särskilt om du reser med barn. Men om du vill veta hur du kan ta dig till monumentet på andra sätt, rekommenderar jag att du läser min artikel Hur man tar sig till Alhambra.

Boka dina biljetter till Alhambra