Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Var kan man äta i närheten av Alhambra-palatset?

Efter att ha besökt Alhambra och sett så mycket konst kommer du säkert att få aptit. För att du inte ska behöva leta efter ett bord i sista minuten får du inte missa de här förslagen på god mat i närheten av palatset.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

Var kan man äta i närheten av Alhambra-palatset?

Typiska spanska tapas | Agent J

Om det är något Granada är känt för, förutom det legendariska Alhambra, så är det tapaskonsten och den utsökta gastronomin. Det råder ingen tvekan om att en av de bästa upplevelserna du kan få här är att bjuda dig själv på en måltid efter att ha besökt den berömda Nasrid-fästningen.

Om du redan har bokat biljetter till Alhambra är det näst bästa du kan göra att gå till en restaurang i staden, så att du inte behöver leva en odyssé med tom mage när du lämnar turen och försöker hitta ett ledigt bord i ett så turisttätt område som detta. Upptäck några av de bästa ställena att äta i närheten av Alhambra!

1. Restaurang Morayma

Smaka på den smakrika andalusiska gazpacho| ©Tim Sackton
Smaka på den smakrika andalusiska gazpacho| ©Tim Sackton

Restaurang Morayma är den perfekta platsen för att ladda batterierna efter en lång promenad runt Alhambra, eftersom den ligger bara tio minuter från monumentet. Det har den bästa utsikten över Nasridpalatset och enligt legenden bodde prinsessan Morayma inom dess murar när sultan Boabdil, Granadas siste kung, var i fångenskap.

Det är en mycket lugn restaurang med en omsorgsfullt inredd restaurang där du kan njuta av de bästa rätterna från det traditionella köket i Granada. Om du vill äta några tapas rekommenderar jag att du provar salmorejo, kroketter eller getost med kvittengelé som odlats i restaurangens egen grönsaksträdgård. Om du föredrar att äta på en duk får du inte missa Morayma-salladen och secreto ibérico con papas al mojo picón (Iberisk hemlighet med potatis och mojo picón-sås), som är utsökt!

 • Var: Calle Pianista García Carrillo, 2.

 • Varför jag gillar det här stället: En god måltid i trädgården med utsikt över Alhambra är pricken över i på en magisk dag. För att vara säker på att få ett bra bord rekommenderar jag att du bokar en vecka i förväg.

 • Rekommenderas om... om du är ute efter traditionell granadisk mat i en unik miljö med mycket historia.

Boka en tapastur i Granada

2. Alberto Gardens

Stekt bläckfisk| ©juantiagues
Stekt bläckfisk| ©juantiagues

Restaurangen Jardines Alberto har ett utmärkt läge, precis utanför Alhambras portar vid ingången till Generalife, och är en av de perfekta ställena att äta efter ett besök i palatsstaden. Du behöver inte gå långt, vilket är bra om du reser med barn.

Atmosfären i denna vackra restaurang är avslappnad och familjevänlig. Hotellet har också en terrass med utsikt över Alhambra där det är svalt, vilket är perfekt för varma dagar. På menyn har restaurangen rätter där medelhavs- och granadisk gastronomi står i fokus.

Om du är sugen på tapas kan du beställa en andalusisk gazpacho, stekt bläckfisk, kroketter eller ett urval av ostar, men jag rekommenderar särskilt att du provar rätterna från Nasrid-köket, som Alhambras invånare brukade äta. Lammköttet med visiren är utsökt!

 • Var: Paseo de la Sabica, 1.

 • Varför jag gillar det här stället: Maten är fantastisk och priserna är inte dyra med tanke på att restaurangen ligger bara några steg från Alhambra, vilket ger en magnifik utsikt från terrassen.

 • Rekommenderas om... du känner för att prova en annan typ av nasridisk mat när du är på väg ut ur Alhambra.

Boka en tapastur i Granada

3. Restaurang Parador de Granada

Njut av Granadas läckra kroketter| ©Joselu Blanco
Njut av Granadas läckra kroketter| ©Joselu Blanco

Om budgeten inte är ett problem för dig och du kan spendera lite mer på måltider under din resa till Granada, rekommenderar jag dig att boka ett bord på Parador-restaurangen i Granada, det är väl värt det!

Hotellet ligger i ett före detta kloster från 1400-talet som byggdes av de katolska kungarna och har en fantastisk utsikt över Alhambra, Generalife och stadsdelarna Sacromonte och Albaicín. Det är en plats med mycket historia och köket erbjuder traditionella rätter med innovativa inslag.

Om du bokar ett bord för lunch på Parador de Granada i slutet av din guidade tur till Alhambra, rekommenderar jag att du beställer "remojón granadino", "habitas con jamón" eller en uppfriskande andalusisk gazpacho. Och om du vill prova Nasriderna kan du prova marulk i mozarabisk sås eller killing i Alpujarra-stil.

 • Var: Calle Real de la Alhambra, s/n,

 • Varför jag gillar det här stället: Parador de Granada har en speciell charm och du kan andas historia i rummen. Från matsalen och terrassen i restaurangen på Parador de Granada har du dessutom en fantastisk utsikt över den palatinska staden.

 • Rekommenderas om... ditt besök i Alhambra har tagit slut och du vill njuta av landskapet en stund till, men på ett avslappnat sätt, samtidigt som du smakar på Granadas bästa traditionella kök.

Boka en tapastur i Granada

4.Saffron Route Restaurant

Lamm couscous| ©stu_spivack
Lamm couscous| ©stu_spivack

Vid foten av Alhambra, i den nedre Albaicín och intill floden Darro, ligger restaurangen Ruta del Azafrán. Ett modernt ställe där du kan smaka på det bästa fusionsköket av andalusiska, spanska och arabiska recept till mycket rimliga priser.

Om du brinner för att prova unika smaker, erbjuder restaurangen Ruta de la Alhambra rätter inspirerade av Granadas kulturarv, resultatet av en blandning av olika kulturer, till exempel maurisk pastela, harira-soppa eller lammcouscous, som tar dig tillbaka till Alhambras guldålder. Men menyn innehåller också traditionella rätter som kroketter, kanderade kronärtskockor och grillad bläckfisk.

 • Var: Paseo Padre Manjón, 1.

 • Varför jag gillar det här stället: Från terrassen kan du ta vackra bilder av Alhambra, som reser sig imponerande mitt i den frodiga vegetationen som omger den. Det är en idealisk plats för att vila efter en lång promenad runt monumentet, ta en drink och njuta av utsikten.

 • Rekommenderas om... du kommer från ett nattligt besök i Alhambra och vill njuta av det vackra landskapet medan du äter i lugn och ro på Paseo de los Tristes.

5. Restaurang La Mimbre

Läcker oxsvans| ©Javier Lastras
Läcker oxsvans| ©Javier Lastras

Ett annat ställe att äta gott i närheten av Alhambra är restaurangen La Mimbre, ett charmigt ställe som ligger i skogen vid Nasrid-fästningen, en av de mest imponerande platserna i Granada, vars salar har besökts av konstnärer som Rafael Alberti, Antonio Gala och Miguel Ríos.

I restaurangen La Mimbre kan du njuta av autentiska andalusiska rätter som oxsvans, kid med vitlök, stekt bläckfisk eller picadillosoppa.

 • Var ligger det: Paseo del Generalife s/n

 • Varför jag gillar det här stället: Det har en terrass i en unik miljö för en lugn måltid. Menyn är bra och priset är mycket rimligt för en restaurang så nära stadens viktigaste monument.

 • Rekommenderas om... du letar efter ett mysigt ställe där du kan njuta av regionens bästa traditionella mat i en drömlik miljö som Alhambras skogar.