Var kan man äta i närheten av Alhambra-palatset?

Efter att ha besökt Alhambra och sett så mycket konst har du säkert fått upp aptiten. För att du inte ska behöva leta efter ett bord i sista minuten, missa inte dessa förslag på god mat nära palatinstaden.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

Var kan man äta i närheten av Alhambra-palatset?

Typiska spanska tapas | Agent J

Om det är något som Granada är känt för, förutom det legendariska Alhambra, så är det tapaskonsten och den utsökta gastronomin. Det råder ingen tvekan om att en av de bästa upplevelserna du kan ha här är att unna dig en måltid efter att ha besökt den berömda Nasrid-fästningen.

Om du redan har bokat dina biljetter till Alhambra och Nasrid-palatsen är det näst bästa att boka dem på en restaurang i staden så att du inte behöver leva en odyssey med tom mage och försöka hitta ett ledigt bord i ett sådant turistområde som detta. Upptäck några av de bästa ställena att äta på nära Alhambra!

Restaurang Morayma

Smaka på den utsökta andalusiska gazpachon| ©Tim Sackton
Smaka på den utsökta andalusiska gazpachon| ©Tim Sackton

Restaurangen Morayma är den perfekta platsen att ladda batterierna efter en lång promenad runt Alhambra, eftersom den ligger bara tio minuter från monumentet. Här har man den bästa utsikten över Nasridpalatsen och enligt legenden bodde prinsessan Morayma innanför murarna när sultan Boabdil, den siste kungen av Granada, var i fångenskap.

Det är en mycket lugn restaurang med en omsorgsfull inredning där man kan njuta av de bästa rätterna från det traditionella köket i Granada. Om du vill äta tapas rekommenderar jag att du provar salmorejo, kroketter eller getost med kvittengelé från restaurangens egen grönsaksodling. Om du föredrar att äta på en duk, missa inte Morayma-salladen och secreto ibérico med potatis och mojo picón, som är utsökt!

 • Var: Calle Pianista García Carrillo, 2.
 • Varför jag gillar det här stället: En god måltid i trädgården med utsikt över Alhambra är pricken över i:et på en magisk dag. För att vara säker på att få ett bra bord rekommenderar jag att du bokar en vecka i förväg.
 • Rekommenderas om... du är ute efter traditionell granadisk mat i en unik miljö med mycket historia.

Köp dina biljetter till Alhambra och Nasridpalatsen

Albertos trädgårdar

Stekt bläckfisk| ©juantiagues
Stekt bläckfisk| ©juantiagues

Med sitt utmärkta läge, precis utanför Alhambras portar vid ingången till Generalife, är restaurangen Jardines Alberto ett av de perfekta ställena att äta på efter ett besök i palatsstaden. Du behöver inte gå långt, vilket är bra om du reser med barn.

Atmosfären i denna vackra restaurang är avslappnad och familjevänlig. Restaurangen har också en terrass med utsikt över Alhambra där det är svalt, vilket är perfekt under varma dagar. När det gäller menyn har restaurangen rätter där medelhavs- och granadisk gastronomi är huvudpersonerna.

Om du känner för tapas kan du beställa en andalusisk gazpacho, stekt bläckfisk, kroketter eller ett sortiment av ostar men jag rekommenderar dig att prova särskilt rätterna från det Nasridiska köket, vilket är det som invånarna i Alhambra brukade äta. Lammet med vesiren är utsökt!

 • Var: Paseo de la Sabica, 1.
 • Varför jag gillar det här stället: Maten är utsökt och priserna är inte dyra med tanke på att restaurangen ligger bara några steg från Alhambra, vilket ger den magnifika utsikten från terrassen.
 • Rekommenderas om... du känner för att prova en annan typ av nasridiskt kök när du är på väg ut från Alhambra.

Boka dina biljetter till Alhambra och Nasridpalatsen

Restaurang Parador de Granada

Njut av de läckra kroketterna i Granada| ©Joselu Blanco
Njut av de läckra kroketterna i Granada| ©Joselu Blanco

Om budgeten inte är ett problem för dig och du kan spendera lite mer på måltider under din resa till Granada, då rekommenderar jag dig att boka bord på Parador de Granada restaurang. Det är väl värt det!

Beläget i ett tidigare kloster från 1400-talet som byggdes av de katolska monarkerna, är utsikten över Alhambra, Generalife eller Sacromonte och Albaicín-kvarteren spektakulär. Det är en plats med mycket historia och köket serverar traditionella rätter med innovativa inslag.

Om du bokar bord för lunch på Parador de Granada efter din guidade rundtur i Alhambra rekommenderar jag att du beställer "remojón granadino", "habitas con jamón" eller en uppfriskande andalusisk gazpacho. Och om du har lust att prova Nasrids mat, prova havskräftan i mozarabisk sås eller Alpujarras kid.

 • Var: Calle Real de la Alhambra, s/n,
 • Varför jag gillar det här stället: Parador de Granada har en speciell charm och du kan andas historia i dess rum. Från matsalen och terrassen i restaurangen på Parador de Granada har man dessutom en spektakulär utsikt över palatsstaden.
 • Rekommenderas om... ditt besök i Alhambra har tagit slut och du vill njuta av landskapet ett tag till men på ett avslappnat sätt, samtidigt som du smakar på Granadas bästa traditionella kök.

Köp biljetter till Alhambra och Nasridpalatsen

Restaurang Saffron Route

Cous-cous med lamm| ©stu_spivack
Cous-cous med lamm| ©stu_spivack

Vid foten av Alhambra, i nedre Albaicín och intill floden Darro, ligger restaurangen Ruta del Azafrán. En modern plats där du kan smaka på det bästa fusionsköket av andalusiska, spanska och arabiska recept till mycket rimliga priser.

Om du gillar att prova unika smaker erbjuder restaurangen Ruta de la Alhambra rätter inspirerade av Granadas kulturarv, resultatet av en blandning av kulturer, som morisk pastela, harira-soppa eller lammcouscous, som tar dig tillbaka till Alhambras guldålder. Men menyn innehåller också traditionella rätter som kroketter, kanderade kronärtskockor eller grillad bläckfisk.

 • Var: Paseo Padre Manjón, 1.
 • Varför jag gillar det här stället: Från terrassen kan du ta vackra fotografier av Alhambra, som reser sig imponerande bland den frodiga vegetationen som omger den. Det är den perfekta platsen att vila efter en lång promenad runt monumentet, smutta på några viner och njuta av utsikten.
 • Rekommenderas om... du kommer från ett nattligt besök i Alhambra och vill njuta av det vackra landskapet medan du äter en stillsam middag på Paseo de los Tristes.

Köp dina biljetter till Alhambra och Nasridpalatsen

Restaurang La Mimbre

Utsökt oxsvans| ©Javier Lastras
Utsökt oxsvans| ©Javier Lastras

Ett annat bra ställe att äta nära Alhambra är restaurang La Mimbre, en charmig lokal som ligger i skogen vid Nasrid-fästningen, en av de mest imponerande platserna i Granada, vars salar har besökts av konstnärer som Rafael Alberti, Antonio Gala eller Miguel Ríos.

På restaurang La Mimbre kan du smaka på äkta andalusisk gastronomi som oxsvans, kid med vitlök, friterad bläckfisk eller picadillo-soppa.

 • Var: Paseo del Generalife s/n
 • Varför jag gillar det här stället: Restaurangen har en terrass i en unik miljö för en lugn måltid. Menyn är bra och priset är mycket rimligt för en restaurang så nära det viktigaste monumentet i staden.
 • Rekommenderas om... du letar efter ett mysigt ställe där du kan njuta av regionens bästa traditionella mat i en drömlik miljö som Alhambras skogar.

Köp biljetter till Alhambra och Nasridpalatsen