Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Alpujarra dag resa från Granada

Är du redo att upptäcka andra underverk i Granada? Alpujarra är ett område som lockar allt fler turister. I dag ska jag berätta hur du kan lära känna den och vad du bör tänka på när du organiserar din utflykt.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minsta läsning

Alpujarra dag resa från Granada

Alpujarra | ©José Balsas García

Alpujarra är kanske en av de mest kända regionerna i Andalusien. Området har förklarats som naturreservat av Unesco och är värt att besöka för sina djupt rotade traditioner, folkets närhet till landet och atmosfären som förflyttar oss till en annan tid.

Fler och fler besökare, både utländska och lokala, lägger in en dagsutflykt till byarna i Alpujarra bland de saker man kan se och göra i Granada.

När du väl har gjort dig redo för den grundläggande Granada-resan, som omfattar ett besök i Alhambra, den fantastiska katedralen i Granada och en rundtur i Albaicín, vill jag att du ska utforska andra delar av staden.

Det bästa alternativet

Alpujarra dagsresa från Granada

Tillbringa en dag med att utforska Sierra Nevada och de vackra byarna i Alpujarra.

En guidad tur utgår från hjärtat av Granada och tar resenärerna med sig genom södra Spaniens fantastiska, orörda landskap och traditionella byar.

Du får möjlighet att utforska vackra stigar med en privat transport som lämnar staden tidigt på morgonen. I södra delen av provinsen Granada kan du utforska de mest symboliska byarna i Alpujarra-området.

När du väl är framme har du tid att vandra runt på egen hand, beundra den traditionella arkitekturen, lära dig mer om hantverket och naturligtvis smaka på den utsökta maten.

Rekommenderas om... du besöker Granada i minst tre dagar eller mer och vill spendera en dag med att utforska en annan sida av Spanien. Denna produkt erbjuder dig alla faciliteter, inklusive transport och en personlig guide under hela utflykten.

1. Hur man bokar en utflykt till Alpujarra från Granada

I Alpujarra| ©sprklg
I Alpujarra| ©sprklg

Enligt min erfarenhet är det bästa sättet att anmäla sig till den här typen av upplevelser och få ut det mesta av dem att anlita ett lokalt företag med kunniga guider som kan sin stad och dess omgivningar utan och innan.

Granada är som väntat en av de mest turistiska städerna i Spanien, vilket är anledningen till att det finns så många lokala företag och operatörer som erbjuder denna och andra tjänster till de tusentals besökare som strömmar till staden varje säsong.

Mitt råd är att dra nytta av de möjligheter som Internet har att erbjuda och att använda de kostnadsfria tjänsterna hos sökmotorer på nätet. På så sätt kan du hitta de bästa leverantörerna, jämföra erbjudanden och läsa recensioner innan du betalar en enda euro.

Boka din utflykt till Alpujarra från Granada

2. Varaktighet för utflykter till Alpujarra från Granada

Hus i Alpujarra| ©Albert
Hus i Alpujarra| ©Albert

På grund av avståndet mellan de två destinationerna tar utflykter till Alpujarra från Granada vanligtvis mellan 8 och 10 timmar.

Observera att tiden kan variera något beroende på vilket företag du anlitar för utflykten och att aspekter som resplanen eller antalet destinationer som ska besökas direkt påverkar längden och, i vissa fall, priset som ska betalas.

För att få ut så mycket som möjligt av dagen lämnar de företag som kör Alpujarra-utflykterna Granada tidigt, vanligtvis vid 08 eller 09-tiden, och återvänder i slutet av dagen, strax före solnedgången.

Det är en heldagsutflykt och det är inte möjligt att göra den på kortare tid. Personligen rekommenderar jag den inte till vänner som bara kommer att vara i Granada i två dagar eller mindre, eftersom det i så fall är bättre att utforska stadens höjdpunkter och lämna Alpujarra till ett senare besök.

3. Vad du kommer att se på denna typ av utflykt

Eftermiddag i Alpujarra| ©joan ggk
Eftermiddag i Alpujarra| ©joan ggk

Att besöka byarna i Alpujarra är en unik upplevelse. Här är en kort lista över några av dem.

Hantverk

Det vackra hantverket i Alpujarra är ett exempel inte bara på folkets kreativitet och sedvänjor utan också på deras intelligenta sätt att leva. Under perioder var dessa byar isolerade från de stora tätorterna, vilket tvingade dem att hitta kreativa alternativ för att få hem pengar.

Arkitektur

Precis som i det vackra Palacios Nazaries är det enorma inflytandet från den moriska kulturen på byggnaderna i Alpujarra påtagligt vid varje vändning, men i stället för stora civila konstruktioner hittar du folklig arkitektur med en mindre budget.

Unika landskap

Alpujarra-områdets kanske mest slående inslag är det spektakulära landskapet; Granadas imponerande bergskedja Sierra Nevada kombineras med de karakteristiska bergsbyarna för att erbjuda besökarna en atmosfär av lugn och ro som du knappast skulle kunna hitta någon annanstans i Granada. Bara detta är värt besöket.

Boka din utflykt till Alpujarras

4. Hur mycket kostar en resa till Alpujarra från Granada?

Pengar i euro| ©Pixabay
Pengar i euro| ©Pixabay

Du bör tänka på att priset kan variera mycket beroende på vilket företag du väljer för utflykten. Generellt sett kan kostnaden för en utflykt till Alpujarra dock delas in i olika kategorier beroende på vilken typ av utflykt du söker.

  • Den traditionella utflykten har ett grundpris på 55 euro per resenär. Detta är en grupputflykt med privat transport från Grada.
  • Den halvprivata turen har ett baspris på 79€ per resenär. Detta är en resa i en liten grupp (högst 8 personer) med privat transport från Granada.

Ett besök i Alpujarra är utan tvekan en av de bästa utflykterna man kan göra från Granada. Och det bästa? Det är kanske billigare än du tror, eftersom Granada i allmänhet är en billig stad när det gäller sightseeing.

5. Vilka är de viktigaste byarna i Alpujarra?

Utsikt över Pampaneira| ©Mark Chinnick
Utsikt över Pampaneira| ©Mark Chinnick

Nedan följer ett urval av byar som är väl värda ett besök i Alpujarra. Detta är naturligtvis ett personligt val eftersom det är en av de bästa byarna i Alpujarra. Varje resenär återvänder från utflykten med sin egen lista över favoriter.

Orgiva

Det är en av de mest kända byarna och porten till Alpujarra i Granada, en region som kännetecknas av sin kulturella blandning. Missa inte Plaza de la Alpujarra och dess vackra tinaos.

Pampaneira

Pampaneira anses av många vara den vackraste byn i Alpujarra och förenas med de två intilliggande byarna Bubión och Capileira för att bilda ett område som kallas det historiska komplexet Barranco de Poqueira.

Det är väl värt ett besök för att beundra de smala branta gatorna och de traditionella vitkalkade husen som kännetecknar Alpujarra-regionen.

Bubión

Bubión ligger på cirka 1 300 meter över havet och är en liten och vacker historisk stad med endast 400 invånare.

Det ligger mitt i Sierra Nevada-områdets utlöpare. Här hittar du huvudsakligen folklig arkitektur där man kan se inflytandet från de berbiska ökenbyarna.

Lanjarón

Lanjaron ligger i södra delen av Sierra Nevada och gränsar till Lecrin-dalen. Lanjaron är en liten stad med endast 4 000 invånare som är känd för sitt korgmakeri och sina vävda mattor.

Trevélez

Trevélez är en by med romerskt ursprung, full av imponerande historia och välsignad med ett hisnande landskap. Det är väl värt en promenad genom de branta gatorna och att gå vilse i de gamla kvarteren.

Boka din utflykt till Alpujarras

6. Varför är det lämpligt att göra en utflykt till Alpujarra från Granada?

Utflykt i Alpujarra| ©Albert
Utflykt i Alpujarra| ©Albert

Alpujarra i Granada ligger bara 120 km från staden Alhambra. Därför är anslutningen mellan de båda destinationerna mycket enklare än du kan föreställa dig. Granada är den bästa staden i Andalusien för att resa till detta område.

Min personliga erfarenhet är att en organiserad resa ger dig många fördelar, till exempel transport till och från staden, sällskap av en expertguide och slutligen möjligheten att träffa andra resenärer med samma intressen som du.

7. Vilka är fördelarna med en guidad tur jämfört med att besöka Alpujarra på egen hand?

Byggnader i Alpujarra| ©Spencer Means
Byggnader i Alpujarra| ©Spencer Means

Det finns mycket att se och beundra i Alpujarra-området, så en guidad tur rekommenderas starkt. Från Alpujarras historia, som präglar dess seder och bruk och livsstil, till dess unika arkitektur, med sin kubiska form och sitt platta tak, som sägs vara relaterad till den typiska arkitekturen i ökenbyar.

En sakkunnig guide som kan ta dig direkt till de intressanta platserna är ovärderlig. Särskilt om du är en korttidsresenär i Granada och vill få ut det mesta av dina dagar av utforskning.

Om din vistelse i Granada är fyra dagar eller kortare, tveka inte och välj en guidad tur.

Men om du är i Granada för en längre vistelse och har gott om tid att utforska på egen hand kan du utnyttja detta fantastiska tillfälle och tillbringa minst en helg i Alpujarra-området.

8. Hur tar man sig till Alpujarra från Granada?

Med bil till Alpujarra| ©Travis and Taska
Med bil till Alpujarra| ©Travis and Taska

Du har flera olika alternativ för att ta dig till denna del av landet och du kan välja det ena eller det andra beroende på hur mycket tid du har på dig att utforska. Här är de vanligaste alternativen.

Resa med bil från Granada.

Om du reser med bil till Granada eller om du väljer att hyra en bil efter din ankomst kan du använda detta transportmedel för att ta dig till Alpujarra och utforska byarna i området på egen hand. Från Granada finns det tre huvudvägar att välja mellan.

  • A-44 och A-348: En sträcka som tar 1 timme och 50 minuter och är ungefär 118 km lång. Anses vara den snabbaste.
  • Ta A44 och sedan A7: En väg som tar 1 timme och 50 minuter och är cirka 156 km lång, med fantastisk utsikt över Iberiska havet.
  • Ta A-92 följt av A-337: En väg som tar cirka 2 timmar och 117 km genom Sierra Nevada nationalpark.

Resa med allmänna kommunikationer från Granada.

Om du bestämmer dig för att resa med buss kör ALSA-bolaget denna sträcka varje dag flera gånger om dagen. Du måste ta bussen från busstationen i Granada.

Men tänk på att kollektivtrafiken i detta område av Granada kan vara ganska obekväm. De byar som har bäst förbindelser är Lanjarón och Órgiva, men för de andra är det bäst att använda privat transport, särskilt om du vill se mer än en by på en dag.

9. Var kan man äta i Alpujarra?

Restaurang Alcadima| ©Travis and Taska
Restaurang Alcadima| ©Travis and Taska

Ett stopp för att njuta av en god måltid är ett måste vid varje besök i Alpujarras byar. I det här området i Granada är det grytor och grytor som görs på traditionellt sätt och produkter som skördas lokalt som utmärker sig.

I allmänhet ingår inte mat i priset för de organiserade utflykterna till Alpujarra, så här är ett urval av några av de bästa restaurangerna i området, i hopp om att du ska lära känna några av dem.

  • Restaurang Alcadima: Ligger i byn Lanjarón. Det gastronomiska utbudet omfattar en mängd olika typiska rätter och tapas med korv från Alpujarras, samt ett rikt utbud av kornöl.
  • Bodega Asador El Lagar: En av de charmigaste restaurangerna i Pampaneira-området. Det gastronomiska utbudet omfattar traditionell och hemlagad mat med utmärkt värde för pengarna och ligger på en av de charmigaste gatorna i området.
  • El Corral del Castaño Den här restaurangen ligger i Capileira och har en vacker uteservering. Perfekt om du besöker Granada på sommaren. Det gastronomiska utbudet omfattar ett stort antal typiska rätter som tillagas på ett innovativt och modernt sätt.
  • Restaurante Plaza 6: Restaurante Plaza 6 ligger på huvudtorget i byn Bubión med fantastisk utsikt över det centrala området, inklusive Bubións stadshus. Det gastronomiska utbudet består av typisk lokal mat med en originell touch.
  • Restaurante Teide: Tedie är en populär restaurang som ligger i Bubión och serverar mat på en spektakulär trädgårdsterrass. Om du besöker oss, se till att prova deras läckra hemlagade efterrätter, de bästa i området!