Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Granada på 1 dag: en resebok för att få ut det mesta av din vistelse

Är du redo att upptäcka en av Spaniens vackraste städer? Granada är ett resmål att bli förälskad i, och med bara en dag att utforska dess gator måste du välja dina aktiviteter med omsorg.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minsta läsning

Granada på 1 dag: en resebok för att få ut det mesta av din vistelse

Alahambra, Granada | © Willian Justen de Vasconcellos

Granada ligger i södra Spanien och erbjuder hundratals aktiviteter att se och njuta av. De tusentals besökare som kommer hit varje år blir snabbt indragna i den pulserande stadens snabba tempo och nöje. Om du har 24 timmar på dig att se och njuta av detta lilla men charmiga resmål, grattis! Med en välorganiserad resplan är det säkert möjligt att se det bästa av staden under ett snabbt besök.

Innan jag börjar förklara hur en dag i Granada går till, ska du komma ihåg att det program som jag delar med mig av idag täcker en hel dag från tidig morgon till sen kväll, utan att ta hänsyn till din ankomst eller avresa från staden.

1. Vakna tidigt för en traditionell frukost

Cafeteria Casa de Todos| ©Javier de Gonzalo
Cafeteria Casa de Todos| ©Javier de Gonzalo

Precis som i många andra städer i södra Spanien är maten i Granada utsökt. Så jag uppmanar dig att vakna tidigt, gå genom några av gatorna i centrum och hitta ett bra ställe för att njuta av en traditionell frukost.

Som du snart kommer att inse finns det många alternativ och olika prisklasser. Även om Granada i teorin är en billig stad att besöka är sanningen den att priserna tenderar att stiga, som i alla turistcentra, särskilt under hektiska perioder.

Här är några utmärkta alternativ till platser där du kan äta en god frukost i Granada, alla i närheten av nästa punkt på resplanen.

 • Café Abencerrajes: Caféet öppnar sina dörrar klockan 07 på morgonen, vilket gör det till ett av de bästa alternativen för att få ut det mesta av dagen i Granada.
 • Casa de Todos: Denna traditionella fafeteria öppnar sina dörrar klockan 08.00 på morgonen, ett annat utmärkt alternativ för tidiga uppkomlingar.
 • Café 4 Gatos: Det här lilla traditionella kaféet har vackra bord med spektakulär utsikt över Alhambra-komplexet och är öppet från kl. 08.30.
 • Crepería Cafetería Elvira81: Detta är ett utmärkt ställe för att njuta av en typisk spansk frukost, en favorit bland besökare.

2. Ta en rundtur i Alhambra

Alhambra i Granada| ©Damien RAMOS
Alhambra i Granada| ©Damien RAMOS

Alhambra är det bästa exemplet på morisk arkitektur i hela Europa och den mest besökta sevärdheten i Granada, och är en unik arkitektonisk juvel i sitt slag. Det är en unik arkitektonisk pärla i sitt slag och ett måste under varje vistelse i staden.

Det bästa sättet att se Alhambra är att köpa biljetter iförväg och om möjligt boka en guidad tur till Alhambra som inkluderar en rundtur i Alhambra och andra viktiga sevärdheter.

På grund av den historiska enklavens popularitet kan biljetterna bli slutsålda. Om du vill få tillträde till anläggningen på dagen för ditt besök, vänta inte.

Attraktionen ligger på toppen av Al-Sabika-kullen och är ett muromgärdat citadell som byggdes för att visa upp Nasridernas makt och rikedom. Du hittar många palats, imponerande trädgårdar och ett system av teknik och arkitektur som var helt nyskapande för den tid då det byggdes.

 • Öppettider: Besök på dagtid från 08:30 till 20:00, nattbesök i Alhambra från 22:00 till 23:30 (tiderna kan variera något under olika tider på året).
 • Inträdesavgift: Ett besök i hela komplexet kostar cirka 36 euro per person.
 • Besökets längd: Det finns mycket att se i Alhambra, jag rekommenderar att du bokar 3 timmar för att se hela komplexet.

Boka din guidade tur i Alhambra

3. Ta en lunchpaus

Restaurang Garnata Restaurant| ©leonor tallon
Restaurang Garnata Restaurant| ©leonor tallon

På grund av komplexets vidsträckta storlek och allt du kommer att se där inne tar rundturen i Alhambra flera timmar, så antingen under eller efter rundturen måste du ta en paus för att äta lunch.

Lyckligtvis finns det gott om alternativ i denna del av staden, så här är några intressanta förslag att överväga. Välj det ena eller det andra beroende på din smak eller budget.

Lunch i Alhambra

 • Parador de Granada Om du vill äta lunch inne i komplexet med fantastisk utsikt över palatsen är denna restaurang det bästa alternativet. Det gastronomiska utbudet omfattar granadiska och andalusiska rätter och en avsmakningsmeny med det bästa från menyn och vin, som kostar cirka 50 euro.

Lunch i Alhambras omgivningar

Om du föredrar att äta i området runt Alhambra finns det många bra restauranger att välja mellan.

Om du har avslutat din rundtur i anläggningen kan du överväga att äta lunch på något av följande ställen, som alla ligger bara några minuter från anläggningen.

4. Få fantastisk utsikt över staden

Utsiktspunkt över Granada| ©CARLOS GIL
Utsiktspunkt över Granada| ©CARLOS GIL

Granada är en stad som är känd för sina otroliga panoramavyer. Granadas många mirador är spridda över hela staden och nästan alla pekar mot Alhambra-komplexet som tornar upp sig imponerande över husen och byggnaderna vid dess fot.

Utsiktsplatsen San Marcos är den mest populära och är värd ett besök när som helst på dygnet eller året; andra utsiktsplatser som San Miguel, San Cristobal eller Mirador de la Churra är också imponerande platser att besöka, särskilt om du har mer tid att utforska staden , t.ex. om du har tre dagar i Granada eller mer.

Men från själva Alhambra-fästningen kan du få en fantastisk utsikt över Granada och dess omgivningar. Inom området finns strategiska platser som Nasridpalatset och Generalife, från vilka du kan njuta av panoramautsikten över Albaicín-distriktet, Sierra Nevada och byarna i Alpujarra.

Allt detta från de vackra utsmyckade fönstren som kännetecknar Alhambra-byggnaderna. Ett sista tips? Gör kameran redo och ta fram din kreativa sida.

5. Ta en promenad längs Carrera del Darro

Carrera del Darro, Granada| ©Matt Kieffer
Carrera del Darro, Granada| ©Matt Kieffer

När vi lämnar Alhambra bakom oss är det dags för en lugn promenad längs den vackraste gatan i Granada, den berömda Carrera del Darro.

Denna viktiga gata ligger vid foten av Alhambra och löper parallellt med Darro-floden och förbinder Granada Plaza Nueva med Paseo de los Tristes.

På din promenad längs Carrera del Darro hittar du många byggnader från 1500-talet, vackert anlagda fasader och flera vackra hus i morisk stil. Bland de mest attraktiva platserna att besöka finns Santa Ana-kyrkan och El Bañuelo, ett gammalt arabiskt hamam där turister och lokalbefolkningen kan ta ett turkiskt bad.

6. Promenad till Granadas katedral och det kungliga kapellet

Granada-katedralen på natten| ©Gotardo González
Granada-katedralen på natten| ©Gotardo González

Om du lämnar Carrera del Darro bakom dig, men stannar kvar i Granadas centrala distrikt, rekommenderar jag att du besöker stadens katedral.

Katedralen i Granada anses vara ett av stadens viktigaste besöksmål och är mer än ett religiöst tempel, en plats där man kan njuta av konsten och den blandning av stilar som är så karakteristisk för Granadas arkitektur.

Granada-katedralen, som ritades av Alonso Cano, har en minst sagt imponerande fasad med hundratals imponerande arkitektoniska element och detaljer. Ett besök för att beundra katedralens interiör är dock ett måste.

Det kungliga kapellet är de katolska kungarnas sista viloplats och här finns hundratals personliga föremål från den spanska monarkin och gravarna för drottning Isabella, hennes dotter Juana och hennes svärson Felipe.

Det kungliga kapellet ligger precis bredvid katedralen i Granada, vilket är anledningen till att de flesta turer och utflykter inkluderar ett gemensamt besök i båda kyrkorna.

 • Öppettider: Måndag till lördag 10-18.30, söndagar 15-17.45.
 • Inträdesavgift: Från 5 euro för vuxna. Gratis för barn under 12 år.
 • Besökstid: Katedralen, kapellet och andra byggnader runt omkring tar högst 2 timmar att besöka.

Boka en guidad tur i Granada

7. Shoppa i Alcaicería

Alcaicería| ©Eric Titcombe
Alcaicería| ©Eric Titcombe

Lämna katedralen bakom dig och bege dig till Alcaicería, en gammal morisk souk och populär sidenmarknad. I dag är det en labyrint av smala gator fyllda med butiker som säljer alla slags varor.

Om du letar efter souvenirer eller andra kuriosa är det här den perfekta tidpunkten att köpa dem! Alcaicería anses vara det bästa stället att shoppa på i Granada; utöver de typiska souvenirerna hittar du här typiskt arabiskt hantverk, handgjorda smycken, kryddor och textilier.

-Gångavstånd**:** Alcaicería ligger bara en minuts promenad från katedralen.

8. Se fasaden på Corral del Carbón

Corral del Carbón| ©Shadowgate
Corral del Carbón| ©Shadowgate

Avsluta rundturen i Alcaicería och gå till Corral del Carbón, en historisk byggnad som ligger bara några minuters promenad från Alcaicería och som är en viktig plats i Granadas historia.

Denna byggnad är den enda moriska alhóndiga som fortfarande finns kvar. Dess syfte var att tjäna som skydd för handelsmän som reste långa sträckor och som på sin väg stannade i Granada. Även om den mest attraktiva delen av byggnaden är dess fasad, är det gratis att besöka den inre delen och rundvandringen är ganska kort.

 • Öppettider: Om du vill besöka interiören är tidtabellen från måndag till fredag från 10:30 till 20:00. Lördagar fram till kl. 14.00 och stängt på söndagar och helgdagar.
 • Inträdesavgift: Inträdet är gratis.
 • Besökets varaktighet: Det är ett kort besök på cirka 15 minuter.

9. Ta en kaffe och vila på Plaza de Bib-Rambla

Torg Bib-Rambla| ©Chris Yunker
Torg Bib-Rambla| ©Chris Yunker

Lämna Corral del Carbón bakom dig och ta gatan Reyes Católicos och sväng till höger för att nå det viktigaste torget i centrum av Granada: Bib-Rambla.

Ta en promenad runt Bib-Rambla-torget för att insupa stadens atmosfär och slå dig sedan ner på ett av de vackra kaféerna och ta en aperitif för att vila upp dig före nästa äventyr. Du hittar också många butiker där du kan köpa kuriosa.

Denna plats är ett av de mest historiska områdena i staden och dess ursprung går tillbaka till den tid då Nasriderna ockuperade staden.
Nasriderna ockuperade denna del av Spanien.

Som du snart kommer att inse är det en plats som är mycket älskad av lokalbefolkningen och en av favoritplatserna för lokalbefolkningen för att umgås eller bara titta på solnedgången. Gör gärna samma sak!

10. På kvällen kan du ta en tapastur med en rundvandring i Albaicín.

Tapas- och vinresa| ©rob thompson
Tapas- och vinresa| ©rob thompson

Två andra typiska grenadiska aktiviteter som jag rekommenderar till alla mina vänner som besöker staden för första gången är en spansk tapasprovning och en rundtur för att se det bästa av Albaicín-kvarteren.

Ett besök i El Albaicín ger dig möjlighet att lära känna ett av Granadas gamla moriska kvarter.

Det är ett av de mest charmiga områdena i hela staden, ett av de mest djupt rotade, en plats där det arabiska inflytandet och arvet i Spanien kan kännas i varje gata och monument.

Det bästa sättet att uppleva en rundtur i Albaicín, särskilt om du gör ett kort besök i staden, är att boka en privat rundtur.

Som tur är finns det i Granada många lokala företag som erbjuder sådana turer. En historisk guide följer med dig genom Albaicíns smala gator och på smakprovningar som en del av en av de bästa tapasturerna i Granada.

Jag rekommenderar att du bokar så långt i förväg som möjligt, särskilt om din resa till staden sammanfaller med högsäsongsmånaderna, vilket är våren i Granada.

 • Tidtabell: Den kan variera något beroende på vilket företag du väljer. Nattvisningar börjar vanligtvis mellan 19 och 20.00.
 • Pris: Cirka 40 euro per person. I priset ingår guide och provsmakning.
 • Varaktighet: Du bör boka mellan 2 och 3 timmar för den här upplevelsen.

Boka en tapastur i Granada