Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Längden på besök till och turer i Auschwitz

Om du är en av dem som vill ha allt organiserat in i minsta detalj när du reser, kan jag hjälpa dig att beräkna den tid du behöver för att besöka Auschwitz och ta dig dit från Krakow.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

3 minsta läsning

Längden på besök till och turer i Auschwitz

Under besöket i koncentrationslägret | Lāsma Artmane

Tyvärr är tiden inte oändlig när vi reser och dina dagar i Krakow kommer säkert att flyga förbi. För att kunna organisera ditt schema ordentligt och se till att du inte får ont om tid, bör du veta att du kommer att behöva spendera mellan en halv dag och en hel dag med att besöka koncentrationslägret Auschwitz.

Observera att jag kommer att förklara hur länge besöken varar, hur mycket tid du behöver om du vill besöka det i din egen takt och hur lång tid resan från Krakow tar.

Hur långa är turerna till Auschwitz från Krakow?

Hur man tar sig till Auschwitz| ©smartpic M
Hur man tar sig till Auschwitz| ©smartpic M

Om du väljer att boka en all-inclusive-tur till Auschwitz från Krakow, beräkna att den totala längden (inklusive transfer och guidad tur) kommer att vara cirka 7 timmar, så du kommer att ha spenderat mer än en halv dag på den här turen.

Beroende på vilket språk du väljer att göra turen på, kan du lämna vid en eller annan tidpunkt. Det som är bra? I Hellotickets hittar du tillgänglighet för att göra det på spanska vid olika tidpunkter på dagen, så flexibiliteten du kommer att ha för att organisera din dag är maximal.

Restiden är drygt en timme och den guidade turen varar i cirka tre timmar, så vi har en dag på cirka 7 timmar framför oss. Den första turen avgår från Krakow kl. 6.30 på morgonen, för att vara i Auschwitz när lägret öppnas (detta alternativ är naturligtvis bara lämpligt för de mest otåliga eller morgonpigga). Från denna tidpunkt och framåt avgår bussen var 30:e minut, med sista avgång vid middagstid. Du kan förvänta dig att vara tillbaka i Krakow sju timmar efter avgång.

Boka din Auschwitz-tur från Krakow

Hur lång tid tar turen till koncentrationslägret Auschwitz på egen hand?

Besök Auschwitz-lägret| ©Jim McDougall
Besök Auschwitz-lägret| ©Jim McDougall

Det finns ingen tidsgräns för att stanna inne i lägret. När du köper dina biljetter till Auschwitz-turen måste du välja vilket datum och vilken tid du vill komma in i lägret, eftersom alla ingångar är registrerade.

Väl inne i lägret kan du räkna med att tillbringa cirka tre timmar med att besöka de två lägren i Auschwitz-Birkenau. Tanken är att du ska titta på den inledande dokumentären i besökscentret (15 minuter) och sedan gå vidare för att upptäcka det första lägret med dess utställningsrum med föremål och tillhörigheter från offren och stanna till för att uppskatta detaljerna.

När du köper dina biljetter får du gratis tillgång till en ljudguide som förklarar allt du ser genom hörlurar när du går igenom de olika områdena i lägret. I slutet av turen, kom ihåg att lägga till den tid det tar dig att komma tillbaka till Krakow, så du kommer att behöva mer än 7 timmar totalt (lägg till väntetiden vid biljettkontoret om du inte har köpt dina biljetter online i förväg).

Boka din Auschwitz-tur från Krakow

Hur lång tid tar det att komma till Auschwitz från Krakow?

Vakttornet| ©bipolars polaroids
Vakttornet| ©bipolars polaroids

Auschwitz ligger i den polska staden Oświęcim, cirka 70 kilometer från huvudstaden. Om du reser med bil bör det inte ta mycket mer än en timme och en kvart, beroende på trafiksituationen. Se min artikel om hur man tar sig till Auschwitz från Kraków för mer information.

Med buss

Om du reser med en organiserad bussresa till Auschwitz från Kraków kommer resan att vara direkt och utan mellanliggande stopp. Resan blir något längre om du väljer att använda den allmänna bussen. Med avgångar från 06.00 och 20.00 på morgonen har du hela dagen på dig att ta dig till och från Auschwitz utan problem.

Med tåg

Om du reser med tåg måste du byta spår, vilket gör att resan tar nästan två timmar. Lägg därtill de två kilometerna från tågstationen till ingången till koncentrationslägret (promenaden kan ta ytterligare en halvtimme ).

Boka din resa till Auschwitz från Krakow

Hur lång är den kombinerade turen till Auschwitz och Saltgruvan?

Inuti saltgruvorna| ©Alexander Johmann
Inuti saltgruvorna| ©Alexander Johmann

Ett populärt alternativ för resenärer till Krakow är att boka en tur till Auschwitz och saltgruvorna eftersom syftet är att få ut det mesta av din tid genom att göra båda besöken på en dag.

Du kommer först att besöka koncentrationslägret och sedan tar bussen dig till ingången till saltgruvorna, där du kan ta en guidad tur inuti.

Den totala tiden för denna rundtur är ca 11 timmar, så planera inte att göra något annat den dagen. Under resten av resan har du dock ledig tid att organisera din dag i Krakow på egen hand.

Boka rundtur i Auschwitz och saltgruvan