Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Bästa Frascati dagsutflykter från Rome

Frascati är en av de historiska städerna på kullarna där du kan smaka de bästa italienska vinerna.

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minsta läsning

Bästa Frascati dagsutflykter från Rome

Frascati | ©Simone Ramella

Ett besök i Frascati innebär att du får veta mer om historien om de 12 ädla Tusculumvillorna som ligger i kommunerna Frascati, Monte Porzio Catone och Grottaferrata. Den består av sommarvillor och är också ett emblem för det italienska nationalvinet, så en resa till denna enklav är en av de bästa sakerna att lägga till på listan över saker att se och göra i Rom.

**Är du redo att resa och njuta av atmosfären i en liten pittoresk stad?
**

1. Halvdagsutflykt till Frascati med tåg från Rom

Tåg| ©Mattia Deambrogio
Tåg| ©Mattia Deambrogio

Ett av de trevligaste sätten att ta sig till Frascati är med tåg. Det här bekväma transportmedlet, som tar ungefär en timme, ger dig möjlighet att se det vackra landskapet när du närmar dig staden. Det är därför den guidade turen med tåg till Frascati börjar vid tågstationen Roma Termini och fortsätter sedan till stadens historiska centrum och dess vingårdar.

Under den här halvdagsutflykten får du också smaka på de lokala vinerna och den typiska maten från området, som porchetta (stekt fläsk), biscotti och bröd med extra jungfruolivolja. Allt detta kombineras naturligtvis med en varierad provning av italienska viner som du kan njuta av under en lugn promenad genom de lokala vingårdarna.

Under de cirka fem och en halv timme som utflykten tar, får du sällskap av en lokal guide i en grupp på högst 15 personer. Guiden kommer att berätta om byns historiska detaljer och sedan har du fri tid att besöka det du tyckte bäst om eller att shoppa i de lokala butikerna.

Turen avslutas med en rustik romersk lunch för att ytterligare glädja din smak, och du kan ta farväl av den vackra staden och ta tåget tillbaka till Rom.

Uppgifter om intresse

 • Pris: Från 87 euro
 • Varaktighet: Cirka 5,5 timmar
 • Transportmedel: Tåg
 • Fördelar med detta alternativ: Detta är ett mycket komplett besök eftersom det kombinerar historia, italiensk gastronomi och de bästa vinerna på ett perfekt sätt.
 • Nackdelar med det här alternativet: Det inkluderar inte returresan, som du måste boka på egen hand på Roma Termini-stationen.

Boka en halvdags guidad tågtur till Frascati

2. Privat biltur till provinsen Castelli Romani

Med bil| ©Dan Gold
Med bil| ©Dan Gold

Ettannat snabbare sätt att ta sig till Frascati är med bil. Efter en bilresa på drygt 35 minuter kan du med denna privata biltur till Castelli Romani njuta av en vinprovning i vingårdsområdet med en bokningsgrupp som du väljer.

Frascati är en av de städer som utgör denna enklav som ligger sydost om Rom i Albanbergen. Den här utflykten med minibuss tar dig till flera kommuner med en tradition av vintillverkning, och du får naturligtvis smaka på deras viner och lokala produkter.

Under den tre och en halv timme långa utflykten, inklusive hämtning på hotellet, får du lära känna medeltidens slott och deras vinkällare. Resterna av amfiteatern Tusculum eller städerna Grottaferrata, känd för sitt kloster, eller Genzano di Roma, där en av de vackraste medeltida byarna Castelli Romani ligger, är några av de historiska underverk du kan besöka.

Uppgifter om intresse

 • Pris: Från 169 euro
 • Varaktighet: Cirka 3 och en halv timme
 • Transportmedel: Bil
 • Fördelar med detta alternativ: Det är bekvämt att bli hämtad från ditt hotell, vilket gör att du slipper hitta och välja transportmedel för att ta dig till området.
 • Nackdelar med detta alternativ: Tiden för att lära känna byarna i regionen är lite knapp, även om den är idealisk för att se grunderna i vingårdsregionen.

Boka en privat biltur till Castelli Romani

3. Andra dagsutflykter till Frascati och den romerska landsbygden

Nemi| ©New2022
Nemi| ©New2022

Om du har mer tid att lära känna Frascati och dess omgivningar kan du tillbringa hela dagen med att njuta av en god vinprovning utan att ha bråttom. Med regionen så nära är det ett måste på din resa till Rom.

Det finns utflykter som inkluderar transport med bil eller minibuss, och du kan också ordna så att du blir hämtad direkt från ditt hotell. På vägen kommer en guide att förklara detaljerna om de mest turistiska platserna du kommer att besöka.

Några av dessa turer tar dig till olika byar på den romerska landsbygden, t.ex. Castel Gandolfo (påvens sommarresidens), Nemi och Roca di Papa. När du väl är i Frascati är vinprovning ett måste, liksom de typiska aperitiferna i regionen.

Uppgifter om intresse

 • Pris: Från 200 till 400 euro, beroende på om du ska besöka andra städer i regionen.
 • Varaktighet: Cirka 8 timmar
 • Transportmedel: Bil
 • Fördelar med detta alternativ: På en dag kan du se flera byar i Monti Albano, en vacker del av den romerska landsbygden.
 • Nackdelar med detta alternativ: Det kan vara dyrare eftersom det inkluderar besök i andra städer och tiden för att se alla städer kan vara mer begränsad.

Boka en guidad visning av det påvliga residenset

Varaktighet för utflykterna till Frascati

Castelli Romani| ©Jametlene Reskp
Castelli Romani| ©Jametlene Reskp

Beroende på hur mycket tid du har till förfogande för din resa till Rom kan du välja mellan en halvdagstur eller en heldagstur. Om du vill ha en två- eller tredagars semester i Rom och vill besöka Frascati är det bättre att välja en halvdags guidad tur med tåg till Frascati. Även om du vill glömma bort att leta efter transportmedel har du möjlighet att hyra en halvdagstur till Castelli Romani med bil.

Om det däremot inte är första gången du är i Rom, om du är en vinälskare eller om du vill ta med detta på listan över saker att se under din fyra- eller femdagarsresa till den italienska huvudstaden, kan du titta på turer som varar längre.

Tips för en utflykt i Frascati

Till Frascati| ©Kostandin Minga
Till Frascati| ©Kostandin Minga

Oavsett vilken utflykt du väljer är det viktigt att du tar hänsyn till några grundläggande rekommendationer som beskrivs nedan:

 • Se till att det finns ett transportmedel för att ta sig dit: När du väljer resan ska du kontrollera om det ingår transport till Frascati. Det är lätt att tro att det ingår och sedan upptäcker man att man borde ha tagit tåget, bussen eller hyrbilen på egen hand och att man inte har tid att förbereda allt när utflykten börjar.
 • Kläder: Eftersom du kommer att tillbringa några timmar med att gå runt i stadens centrum och på vingårdarna rekommenderas det starkt att du har bekväma, svala kläder.

Vad får man inte missa i Frascati?

1500-talskatedralen St Peter's Cathedral| ©LPLT
1500-talskatedralen St Peter's Cathedral| ©LPLT

Förutom sina majestätiska källare har Frascati en mycket intressant historisk stadskärna och andra sevärdheter som du kan lägga till på din stadsrundtur.

Staden med sommarvillor

Även om Frascati har många villor är de flesta av dem stängda för allmänheten. Den mest imponerande, Villa Aldobrandini, ger tillträde till de majestätiska trädgårdarna, som ger en fridfull glimt av forna tiders glans, samt en vacker panoramautsikt över Frascati och omgivande områden.

Upptäck 1500-talskatedralen St Peter

I regionen, liksom i nästan alla städer och byar i Italien, finns det många kyrkor, varav den viktigaste är den berömda Peterskyrkan från 1500-talet.

Barockfasaden är ett verk av arkitekten Girolamo Fontana och mycket av interiören förstördes under andra världskriget, men det är fortfarande en intressant sevärdhet som ger en liten bit av denna stads historia och dess gamla invånare.

Förlora dig själv i ruinerna i den arkeologiska parken Tusculum

Strax utanför Frascati, cirka 20 minuter med bil, ligger den antika staden Tusculum, en viktig latinsk stad som föregick Rom och som ligger i de albanska bergen.
Enligt legenden grundades den av Telegonus, son till Odysseus/Ulysses och Circe.

Tusculum förstördes på 1191-talet av Rom och övergavs fram till början av 1900-talet då utgrävningar inleddes. I parken finns ruinerna av en antik teater, en amfiteater, en basilika, ett forum, en villa, flera tempel och en akropolis.

Besök stadens viktigaste museer

Det finns två intressanta museer i Frascati, det första är Civic Museum "Tuscolano" som som jag berättade för dig ligger i Aldobrandini-stallet och där konstutställningar, verkstäder och multimediautrymmen samsas.

Det andra är det etiopiska museet för att hedra kardinal Guglielmo Massaia, som är litet till storleken men viktigt som en påminnelse om den italienska kolonialismen i Afrika.

Lite historia

Gatorna i Frascati| ©slayer
Gatorna i Frascati| ©slayer

Frascati har anor från omkring 700-talet f.Kr. Stadens namn sägs komma från den lokala traditionen att samla ved (frasche).

Frascati var bara en liten by tills den ökade i storlek och betydelse efter att den närliggande staden Tusculum förstördes på 1100-talet och alla dess överlevande invånare flyttade till staden.

Liksom många andra bergsstäder har Frascati länge varit en favorit tillflyktsort på sommaren för romerska adelsmän. Här byggdes imponerande sommarvillor med stora trädgårdar och vattenfontäner för att slippa undan den hårda hettan i Rom.