Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Abu Dhabi - Dagsresor från Dubai

När du är i Dubai får du inte tveka att besöka Abu Dhabi för att se en av de mest spektakulära moskéerna i världen.

Alex Grande

Alex Grande

9 minsta läsning

Abu Dhabi - Dagsresor från Dubai

Sheikh Zhayed-moskén | ©Juliana

Glöm Burj Khalifa, skyskraporna, köpcentrumen och lyxen. Om du vill upptäcka Förenade Arabemiraten på djupet kan du på en rundtur i Abu Dhabi från Dubai se det mest imponerande i hela landet: Sheikh Zayeds stora moské.

De bästa utflykterna till Abu Dhabi från Dubai

Solnedgångar över Abu Dhabi
Solnedgångar över Abu Dhabi

Utnyttja ditt besök i Förenade Arabemiratens huvudstad för att upptäcka hur livet såg ut i det arabiska landet innan oljefyndet moderniserade livet i öknen. Läs vidare om de bästa utflykterna till Abu Dhabi från Dubai.

Heldagsutflykt till Abu Dhabi

Heritage Village Abu Dhabi| ©Luca De Santis
Heritage Village Abu Dhabi| ©Luca De Santis

Du hämtas tidigt från ditt hotell och börjar resan till Abu Dhabi, som ligger en och en halv timmes bilresa bort. Turen börjar med ett besök i den berömda Sheikh Zayed-moskén, följt av en rundtur i museet tillägnat shejken och Heritage Village, som visar hur livet i Abu Dhabi såg ut för mer än ett halvt sekel sedan. Du har också möjlighet att passera Saadiyat Island innan du återvänder till Dubai, där Ferrari World och Louvren Abu Dhabi ligger.

Bara ett besök till Sheikh Zayed-moskén gör dagsutflykten till Abu Dhabi från Dubai värd att besöka. Den stora fördelen med att åka på en rundtur i Abu Dhabi jämfört med att besöka staden på egen hand är att du har en engelsktalande guide som sätter dig i ett sammanhang så att du bättre förstår vad du ser och informerar dig ordentligt om reglerna för ditt besök så att du inte får några problem.

Boka din dagstur till Abu Dhabi

Dagstur till Abu Dhabi med lunch

Charmiga utrymmen
Charmiga utrymmen

Den allmänna turen till Abu Dhabi från Dubai är bra, men om du vill göra din upplevelse lite mer personlig kan du lugnt välja några andra alternativ för att njuta av dagen i din egen takt:

Om du gillar att resa med allt organiserat rekommenderar jag dig att välja en all-inclusive-resa till Abu Dhabi från Dubai, vilket är följande: Abu Dhabi-resa med lunch inkluderad På så sätt slipper du leta efter en restaurang och dagen blir troligen billigare för dig eftersom de flesta restauranger i Abu Dhabi är väldigt dyra.

Boka din dagsutflykt till Abu Dhabi

Utflykt till Sheikh Zhayed-moskén och Louvren i Abu Dhabi med lunch

Louvren i Abu Dhabi| ©John Campbell
Louvren i Abu Dhabi| ©John Campbell

För ett besök som enbart fokuserar på den kulturella aspekten av Abu Dhabi och en paus från de mer turistiska sevärdheterna som Heritage Village eller Ferrari World, rekommenderar jag denna tur till Sheikh Zhayed-moskén och ett besök på Louvren Abu Dhabi med lunch inkluderad. Du har gott om tid att besöka moskén och Louvren och lunchen ingår i turen så du behöver inte oroa dig för någonting.

Boka din dagsutflykt till Abu Dhabi och moskén

Tur i Sheikh Zayed-moskén och Ferrari World

Ferrari World Abu Dhabi| ©Kyle Taylor
Ferrari World Abu Dhabi| ©Kyle Taylor

Om din huvudattraktion i Abu Dhabi däremot är Ferrari World, ger denna tur till Sheikh Zayed-moskén och Ferrari World dig cirka 5 timmar för att utforska nöjesparken i din egen takt och åka så många åkattraktioner du kan. Du kommer också att utnyttja besöket för att upptäcka den oförglömliga moskén, som du vet är en av de mest spektakulära saker du kommer att se under din resa till Förenade Arabemiraten.

Boka din dagsutflykt till Abu Dhabi och Ferrari World

Vad man kan se i Abu Dhabi på en dag

Inne i Louvren| ©Agnieszka Kowalczyk
Inne i Louvren| ©Agnieszka Kowalczyk

Sheikh Zayed-moskén

Den bländande Sheikh-moskén kan beskrivas på många sätt, som en pärla vid Persiska vikens strand, en arkitektonisk dröm direkt från Tusen och en natt eller som en förening av alla islamiska kulturer på en och samma plats i världen. Men sanningen är att orden inte räcker till när man talar om denna unika moské, som är ett underverk för alla sinnen.

Moskén är byggd av marmor och guld och är en förevändning för att visa inskriptioner från Koranen som är graverade på väggarna och som innehåller turkiska, marockanska, pakistanska, egyptiska och andra inspirationer för att bilda en struktur som sträcker sig i gallerier med pelare som tycks multiplicera sig i all oändlighet, i stil med arabiska dekorationer vars invecklade geometri överlappar varandra i all oändlighet.

Sheikh Zayed-moskén är trots allt resultatet av en djup religiös tro, och dessa motiv som ger intryck av oändlig mångfald är ett sätt att konstnärligt visa den islamiska synen på Gud. För en västerländsk besökare är resultatet ett skådespel av gitterverk med en mängd olika inspirationer.

Från innergården med dess kakelplattor med blomstermotiv kan du ta vad som förmodligen är ditt bästa foto, eftersom turister inte får sätta sin fot i den och utanför bönestunderna är den helt tom. Att besöka moskéns insida är också ett nöje tack vare de luftkonditionerade rummen och naturligtvis den utsökta inredningen som gör att du kommer att få öppna munnar.

Besök i Sheikh Zayed-moskén tar vanligtvis mellan en och en halv och två timmar.

Boka din dagsutflykt till Abu Dhabi

Heritage Village

I Dubais äldsta by, som restaurerades 2001, hittar du vakttorn, fort och hus som visar hur man levde i Förenade Arabemiraten under gamla tider. Du kommer att se verktyg, vapen och hantverk - det finns faktiskt hantverksverkstäder som tillverkar dessa föremål på plats och visar dig hur de skapas.

Även om Heritage Village har en något kommersiell prägel är det intressant att besöka den, eftersom den inte är full av souvenirbutiker, utan man kan beundra processen för att skapa dem med respekt för traditionella tekniker, vilket är en upplevelse i sig självt.

Ferrari World

Oavsett hur mycket du har rest är jag säker på att du aldrig har sett en nöjespark som denna. Det ligger 45 minuters bilresa från Dubai på Yas Island, där det finns turistattraktioner och Formel 1-banan Yas Marina Circuit.

Ferrari World är helt och hållet tillägnad Ferrari-teamet, med åkattraktioner inspirerade av deras mest legendariska bilar (inklusive Formula Rossa, världens snabbaste berg- och dalbana), en återskapande av en italiensk by och familjevänliga shower.

Louvren i Abu Dhabi

Museet ligger i museikomplexet på ön Saadiyat och är ett partnermuseum till Louvren i Paris, med en permanent samling som har utökats sedan 2009. Bland de mest anmärkningsvärda förvärven finns Picassos"Porträtt av en dam", Manets"La Bohémien" och Piet Mondrians "Komposition i rött, gult, blått och svart".

Förvänta dig inte att hitta den ikoniska pyramiden vid ingången till det parisiska museet, men du kommer att hitta en spektakulär kupol som täcker museet och filtrerar ljuset genom sina arabiska gallerier innan du kommer in i de mer än tjugo gallerierna där verken är utställda, vilket påminner om ett europeiskt museum. Kort sagt, en mycket intressant plats på ditt besök i Abu Dhabi där du hittar en perfekt förening mellan den arabiska och västerländska världen, utan att förlora den andlighet som integrerar byggnaderna i den islamiska kulturen.

Boka din dagsutflykt till Abu Dhabi och moskén

Planera din resa till Abu Dhabi från Dubai

Sheikh Zhayed-moskén| ©Agnieszka M
Sheikh Zhayed-moskén| ©Agnieszka M

Fredagar i Abu Dhabi

En sak att tänka på är att fredagen är en vilodag i Förenade Arabemiraten, så vissa saker är stängda. Ferrari World är öppet alla dagar på året, till skillnad från Louvren Abu Dhabi som är stängt varje måndag, liksom museet med samma namn i Paris.

Abu Dhabi är en perfekt dagsutflykt från Dubai, eftersom det ligger mindre än en timmes bilresa bort och det finns få (men intressanta) sevärdheter att besöka, vilket gör det till ett resmål som många tar med på sin resa till Förenade Arabemiraten.

Bästa veckodagen att resa till Abu Dhabi från Dubai

Eftersom fredagen är en vilodag i Förenade Arabemiraten och turisterna tar tillfället i akt att åka på utflykter från Dubai, är detta vanligtvis en dag att undvika. Min rekommendation är att åka till Abu Dhabi på onsdag eller torsdag om du kan. Det är inte lika många turister och det är lättare att hitta ett bord på en restaurang, och du kommer säkert att få några spektakulära bilder vid Sheikh Zayed-moskén eftersom du inte behöver undvika andra besökare.

Bästa tiden på året att resa till Abu Dhabi från Dubai

Den bästa tiden på året att besöka Abu Dhabi är mellan april och maj eller september och oktober. På våren och hösten är vädret behagligare och det är mindre trångt, och hotellen brukar vara billigare. Men från december till mars är Abu Dhabis väder varken för varmt eller för fuktigt, vilket gör att de flesta besökare föredrar denna tid på året och därför är högsäsong.

Boka din dagsutflykt till Abu Dhabi och Ferrari World

Var kan du äta på din resa till Abu Dhabi från Dubai?

Tankning
Tankning

De flesta turer inkluderar ingen lunch, men stannar vid ett köpcentrum, antingen Marina Mall eller Emirates Palace, vilket ger dig tid för lunch. Om du stannar till i Dubai Marina är detta de bästa ställena att äta på:

Azkadenya

Traditionell arabisk mat med specialiteter som fiskcurry eller avokadosallad och halloumi. Det här är stället för spektakulär mat, men det är lite tufft för plånboken.

Maison Beirut

Denna restaurang serverar libanesisk mat och är känd för sin spektakulära utsikt över Sheikh Zayed-moskén. Om du är intresserad av det turkiska köket kan du hitta en mycket likartad måltid här, med den extra bonusen att du kan ta några fina bilder av moskén på avstånd.

Operation: Falafel

Ett ställe där du hittar nästan uteslutande falafelbaserade rätter, såsom dürums och sallader. Det är ett billigare alternativ än de andra två, så om du reser med en liten budget bör du leta efter ett bord här.

Andra turer stannar vid Emirates Palace. Om det är fallet under din resa, kan du hitta den bästa maten på följande platser:

Martabaan

Det indiska köket är bäst i en restaurang där kvalitet och elegans är de viktigaste delarna. Många kritiker har fått bra recensioner och väljer den här restaurangen som sin favorit bland alla restauranger på Emirates Palace.

Cascades

Denna restaurang är perfekt för middagar utomhus och har ljudet av det skvalpande vattnet från de konstgjorda bassängerna och vattenfallen intill terrassen, där det serveras grekisk-inspirerad mat.

Le Café

Om du har en liten budget eller inte är sugen på en stor måltid är det här kaféet rätt ställe att gå till på Emirates Palace för en kopp te eller kaffe tillsammans med några riktiga bakverk.

Boka din dagsutflykt till Abu Dhabi

Vad ska jag ta med mig till Abu Dhabi?

Flygfoto av Ferrari World| ©Aziz J.Hayat
Flygfoto av Ferrari World| ©Aziz J.Hayat
 • Om din tur inte inkluderar mat rekommenderar jag att du packar med dig något att äta i ryggsäcken om du reser med en liten budget. Som du vet är priserna i Abu Dhabi inte direkt billiga och att äta på restaurang kostar mellan 150 och 200 euro för två personer.

 • För att komma in i Sheikh Zayed-moskén måste man täcka axlar och knän och för kvinnor även huvudet. Det är inte heller tillåtet att bära åtsittande kläder, så tänk på detta när du planerar din klädsel, och ta med dig en huvudduk eftersom det kan vara bra att täcka huvudet från solen under hela resan.

 • Det är självklart, men se till att du har en kamera eller en mobiltelefon med bra kamera i ryggsäcken! Moskén är verkligen en sevärdhet för människor som älskar att fotografera, men om du inte gör det är jag säker på att du vill åka hem med souvenirer från denna utflykt.

 • Det är också en bra idé att ha med solkräm i ryggsäcken, sandaler för att vila fötterna om du tröttnar på att gå och en vattenflaska som kan fyllas på.

Slutgiltiga tips

Sheikh Zhayed-moskén| ©Alessa Ciraulo
Sheikh Zhayed-moskén| ©Alessa Ciraulo

Observera att det är förbjudet att röka på offentliga platser i Abu Dhabi, liksom i många andra städer i Förenade Arabemiraten. Leta efter rökområden om du inte vill bli bötfälld.

Var försiktig när du tar en selfie i Sheikh Zayed-moskén med din partner, eftersom fysisk kontakt mellan män och kvinnor i moskén är förbjuden. Av samma anledning bör du inte heller hålla i handen eller kramas.

Andra intressanta aktiviteter i Dubai

Gatuvy av Burj Khalifa| ©Macky Mendenilla
Gatuvy av Burj Khalifa| ©Macky Mendenilla

Om du föredrar att få ut så mycket som möjligt av Dubai innan du ger dig ut på en sightseeingtur finns det ett par aktiviteter som du måste göra. Min första rekommendation är att ta en guidad tur som berättar allt du behöver veta om Dubai. För det andra bör du inte lämna Dubai utan att ha bestigit Burj Khalifa, en av de mest populära skyskraporna i världen och, åtminstone än så länge, den högsta. Här är ett par artiklar som jag har skrivit om det för att hjälpa dig att organisera dina besök: Dubai-turer y Burj Khalifa Biljetter: priser, alternativ, bästa tiden att gå upp, osv..

Boka din dagsutflykt till Abu Dhabi

Vanliga frågor

 • Vad kan jag se i Abu Dhabi?

  Abu Dhabi, Förenade Arabemiratens huvudstad, har landmärken som Jebel Ali Port, den berömda Sheikh Zayed-moskén, Heritage Village där du kan upptäcka emiraternas historia och Yas Island där du kan besöka nöjesparken Ferrari World.

 • Vilken mat kan jag prova i Abu Dhabi?

  Några typiska maträtter att prova i Abu Dhabi är Kabsa, en blandad risrätt, maqluba, en gryta med kött, ris och grönsaker, kamelkött och ett stort antal sötsaker och bakverk.

 • Vad mer kan jag göra i Abu Dhabi?

  Du kan besöka observationsdäcket på Jumeirah at Etihad Towers, Qasr Al-Hosn, den äldsta byggnaden i Dubai, Warner Bros-temaparken på Yas Island, Abu Dhabi Falcon Hospital där du kan se fåglar på nära håll och besöka Emirates Park Zoo.