Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Al Maha Ökenresort - Dagsresor

Denna resort är en riktig oas mitt i öknen och är utan tvekan en av de bästa stadsutflykterna i stan.

Alex Grande

Alex Grande

8 minsta läsning

Al Maha Ökenresort - Dagsresor

Terrängfordon i sanddynerna | ©Zafeerah Heesambee

Hur ofta får du chansen att åka på en ökenutflykt och uppleva ett äventyr med kameler, fyrhjulingar, terrängfordon och falkoneruppvisningar?

1. De bästa utflykterna i öknen från Dubai

Dubais öken| ©Toa Heftiba
Dubais öken| ©Toa Heftiba

Det finns så många företag som erbjuder ökenresor och alla är inte vad de verkar vara, så jag ska hjälpa dig att välja det bästa och se till att du får en upplevelse som du kommer att minnas för alltid.

2. Ökenresa med safari, kamelturer och andra aktiviteter

Kameler som vilar| ©Fernando Jorge
Kameler som vilar| ©Fernando Jorge

Jag gillar den här utflykten till Dubais öken med kamelridning eftersom den förutom att den innehåller en grundläggande aktivitet för ökenbesök, nämligen kamelridning (jag berättar mer om det senare), ger dig möjlighet att göra en rad extra upplevelser: du kan välja mellan sandboarding (som liknar snowboarding, men på ökensand), dune bashing(som består av att glida över sanddynerna i ett terrängfordon).

Dessutom finns det möjlighet att njuta av en falkoner- eller magdansshow, henna-workshopar etc., allt tillsammans med en traditionell grillmiddag.

Vad den här resan består av

Turen börjar med en upphämtning på något av Dubais större hotell i en fyrhjulsdriven jeep, där du lämnar skyskraporna bakom dig och beger dig ut i hjärtat av öknen där du kan ta del av en mängd olika aktiviteter. Detta är det enda sättet att njuta av denna aktivitet, eftersom det är förbjudet att göra det på egen hand utan organiserad tur. Och det med rätta: det är farligt för en oerfaren förare att köra över de skiftande sanddynerna.

När du anländer till öknen kommer du att tillbringa eftermiddagen med att göra ett antal aktiviteter som du väljer bland alla de aktiviteter som finns tillgängliga, medan du vilar för att ta en kopp te eller kaffe och traditionella snacks. Efteråt kan du njuta av en middag med grillat kött i ett läger mitt i öknen, följt av mintte och traditionella sötsaker medan du tittar på eld- och dansshowen.

Boka din ökenutflykt med kameltur

Kamelvandring

Kamelridning är en av de mest typiska aktiviteterna i Dubai och du har många möjligheter att göra det. När det gäller ökenupplevelser är det fortfarande en rolig aktivitet, men du kanske vill utnyttja tiden bättre och ta en kamelvandring genom en oas eller en annan väg.

Som en varning vill jag säga att kamelvandring är en av de mest populära aktiviteterna och beroende på hur stor gruppen på din tur är kan du ibland behöva stå i .

Alex resetips

Kamelturen är den mest populära aktiviteten på ökenrundturen i Dubai, så om du vill slippa köerna kan du försöka åka efter middagen.

3. Ökenutflykt med safari, grillning och sandboarding

Solnedgång över de röda sanddynerna
Solnedgång över de röda sanddynerna

För mig är den stora attraktionen med en ökenresa som Red Dunes upplevelsen av att se solen gå ner över horisonten från toppen av en sanddyn efter att ha upplevt adrenalinkicken av några unika upplevelser som sandboarding eller dune bashing. Det är en vacker kontrast till din resa till Dubai att se hur livet ser ut både bland de överdådiga skyskraporna och köpcentrumen och i öknens enkelhet.

Jag ska berätta lite mer om de olika typerna av sandboarding och dune bashing som du kan göra på den här turen så att du vet vad varje typ av sandboarding och dune bashing består av och kan bestämma dig för om det är något för dig när du är där.

Sandboard

Om du gillar snowboarding måste du prova sandboarding. Även om det finns vissa skillnader mellan de två sporterna, till exempel att sandbrädan är lätt och att sanden är mjukare när du faller av brädan, är de båda aktiviteterna mycket lika varandra. Jag tycker att det är en av de roligaste sakerna du kan göra i öknen, även om du får några blåmärken!

Om du är lite rädd men ändå vill prova behöver du inte oroa dig, för du kommer att se många som använder brädan som en släde och bara glider över sanden, vilket också är ett roligt alternativ.

Dune bashing

I den här aktiviteten förvandlas sanddynerna i Dubais öken till en berg- och dalbana. Vid första anblicken kan det tyckas vara mycket snack om ingenting, men när du sitter i en 4x4 och kör nerför en sanddyn är svindelkänslan en utmaning. Om du lätt blir yr, är detta kanske inte den bästa aktiviteten för dig, men det är värt ett försök. För att ge dig en uppfattning tar det vanligtvis cirka 45 minuter.

Boka din ökenutflykt med aktiviteter

4. Utflykt till öknen med grill och live show

Sandboarding| ©whatleydude
Sandboarding| ©whatleydude

Den här turen kombinerar det bästa från de tidigare turerna - grillmiddagen och liveshowen i Dubais öken- för att göra din ökenupplevelse ännu mer komplett. Dessutom behöver du inte avstå från de mer typiska ökenaktiviteterna - när du väl är där kan du åka sandboarding eller rida på kamel medan du tar dig tid för middag.

Boka din ökenutflykt med middag

5. Halvdags ökensafari i Dubai med fyrhjulingar

Quadcykling i sanddynerna| ©Maxi am Brunnen
Quadcykling i sanddynerna| ©Maxi am Brunnen

Den här aktiviteten ingår bara i vissa av Dubais turer med fyrhjuling i öknen och innebär att du tävlar med andra resenärer i din grupp i ett av dessa terrängfordon. Oroa dig inte, för du får en körlektion och tips om hur du ska hantera sanddynerna samt all utrustning. Om fyrhjuling står på din önskelista finns det inget bättre sätt att göra det än i ökenens sanddyner!

Boka din tur med fyrhjuling i öknen

Organisera din resa till öknen i Dubai

Öken i Dubai| ©Toa Heftiba
Öken i Dubai| ©Toa Heftiba

Om du inte väljer en tur på morgonen lämnar Dubai ökenutflykter vanligtvis staden tidigt på eftermiddagen, runt 15.00, för att tillbringa eftermiddagen i öknen, njuta av solnedgången och äta middag i det fria. Aktiviteten pågår vanligtvis i cirka 6 timmar.

Du återvänder till Dubai på kvällen på en mycket lugn och fridfull väg för att koppla av efter ökenutflykten.

Bästa veckodagen att åka till öknen

Under ditt besök i Dubai kommer du att märka att fredagen vanligtvis är en vilodag och att många butiker stänger den dagen. Därför kan detta vara dagen då turisterna väljer att fly från staden till öknen. Trots det är turerna tillräckligt välorganiserade för att du inte ska stöta på trängsel eller stora grupper. På det hela taget är det en ganska avkopplande utflykt.

Bästa tiden på året att åka på en ökenresa

När du förbereder dig för en resa till Dubai har du förmodligen märkt att när det gäller väder och temperaturer är staden oföränderlig: det kommer alltid att vara varmt. Det är dock från juni till september som öknens temperaturer och torka blir outhärdliga, så det är ingen överraskning att Dubais högsäsong infaller mellan oktober och april.

Min rekommendation är därför att om du har ett val, besök Dubai och gör en resa till öknen under den "svalare" säsongen, från november till februari. Även om det finns fler turister än under andra tider på året, är vädret ganska drägligt och resan blir trevligare.

Boka din ökenaktivitetstur

Äta på din ökenresa i Dubai

Efter en eftermiddag med ökenaktiviteter avslutas turen vid ett läger där du serveras en buffé med typisk mat som potatissallad, hummus, tabbouleh, baba ghanoush, fruktsallad och alla typer av grillat kött som kyckling, lamm och fisk. Vad du än gör, om du har möjlighet, prova khuboos, brödet de ger dig att doppa hummusen i - det är en helt annan grej!

Till efterrätt bjuds du på traditionella arabiska sötsaker (ät så många luqaimat du kan!) och det finns en öppen bar med kaffe, te och drycker. Alkohol ingår inte, men du kan betala extra om du vill ha en kall öl i öknen efter en eftermiddag med klättring upp och ner för sanddyner.

Efter middagen får du också en traditionell vattenpipa eller shisha, som vanligtvis har en enda smak. Om du vill prova andra smaker måste du betala extra.

Vad du ska ta med dig på din ökenrundtur i Dubai

Du kommer att tillbringa en hel dag i öknen under den här upplevelsen: ta med dig en egen vattenflaska, bekväma och svala kläder, solkräm, solglasögon och en keps eller hatt. Jag råder dig också att ta med sandaler i ryggsäcken, eftersom det är väldigt obehagligt att få sand i skorna hela tiden, särskilt när du åker sandboard!

Jag rekommenderar att du tar med dig en kamera, eftersom du säkert kommer att komma tillbaka från din resa med flera anekdoter och några perfekta bilder av solnedgången i sanddynerna, men kom ihåg att ta med dig en väska för elektronisk utrustning för att förvara din kamera och mobiltelefon och skydda dem från sanden.

Om du lätt blir yr kan sandboarding och dune bashing vara en svår upplevelse för dig, så jag rekommenderar att du tar medicin mot åksjuka innan du gör detta. Av samma anledning bör du undvika att fotografera öknen under dynbashen.

Boka din ökenaktivitetstur

Praktiska tips för att besöka Dubais öken

Promenad på sanddynerna
Promenad på sanddynerna

Boka i förväg

När du väl är klar över dina resedatum till Dubai bör du boka den här upplevelsen så snart som möjligt, särskilt om du åker under högsäsongen (december och januari). Det brukar vara ganska populärt och du riskerar att behöva hitta en annan liknande aktivitet hos en researrangör som inte lever upp till förväntningarna.

Om fotografi

Var medveten om att det knappt finns någon signal eller täckning för den här aktiviteten, eftersom du befinner dig mitt i öknen. Och eftersom den fina ökensanden inte är den bästa för elektroniska apparater kan du lämna din mobiltelefon på hotellet, även om mitt råd är att ta med den för att ta några bilder när du kommer tillbaka till Dubai.

Om du har ett Instagram-konto eller är en Instagram-användare finns det en hashtag som de flesta lokalbor använder i Dubai: #mydubai. Det fina med att använda den här hashtaggen är att om du har tagit en fantastisk bild kan du bli publicerad på den officiella My Dubai Instagram och visas på några av skärmarna på Burj Khalifa.

Observera

Slutligen ska du komma ihåg att en resa till Dubais öken inte är helt riskfri, särskilt om du inte dricker tillräckligt med vatten, men du behöver inte oroa dig för någonting eftersom guiderna är mycket professionella och hela tiden påminner dig om de vanligaste rekommendationerna om det är för varmt eller om du ska delta i någon av aktiviteterna quadbike eller sandboarding.

Boka din quadtur i öknen

Andra spännande aktiviteter i Dubai

Burj Khalifa försvinner i molnen| ©Marco Biasibetti
Burj Khalifa försvinner i molnen| ©Marco Biasibetti

Om du funderar på att göra andra turer är det lätt att besöka Abu Dhabi och det går att göra en rundresa på samma dag. Jag har skrivit en praktisk guide till Abu Dhabi - Dagsresor från Dubai så att du kan läsa alla detaljer om du vill organisera ditt besök.

Sist men inte minst kan du inte lämna Dubai utan att klättra upp på Burj Khalifa. Oavsett om du gillar höjder eller inte är utsikten härifrån fantastisk, känslan av att åka upp i hissen är unik och om jag ska vara ärlig är det inte alls svindlande, eftersom observationsdäcket är ganska skyddat. Här är detaljerna så att du kan förbereda din uppstigning: Burj Khalifa Biljetter: priser, alternativ, bästa tiden att gå upp, osv..

Vanliga frågor

  • Inkluderar det här besöket en upplevelse på Al Maha Desert Resort?

    Nej, ingen av dagsutflykterna ger dig möjlighet att uppleva anläggningen och spaet, utan du får bara njuta av en aperitif i deras restaurang.

  • Hur kan jag anpassa min upplevelse på Al Maha Desert Resort?

    Du kan välja mellan två olika upplevelser: ett komplett ökenäventyr med kamelvandring, sandboarding, hennatatuering och shisha, eller en expedition till ett naturreservat där du kan se sällsynta arter av arabiska oryx, gaseller och inhemsk flora.

  • Vad ingår i en dagsutflykt till Al Maha Desert Resort?

    Vissa upplevelser inkluderar vattenpipa (shisha), arabiskt kaffe, hennatatueringar, vatten på flaska och transfer från ditt hotell och tillbaka. I vilket fall som helst bör du läsa detaljerna för varje upplevelse för att få fullständig information.