Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Val- och delfinskådning

Teneriffa är en av de få platser i världen där du kan se valar och delfiner året runt. Så här kan du njuta av denna vackra upplevelse

Alex Grande

Alex Grande

8 minsta läsning

Val- och delfinskådning

Delfiner utanför Teneriffas kust | ©Bertrand Borie

Visste du att Teneriffas sydkust är en av de bästa platserna i Europa för att se det marina livet med egna ögon? Där kan du se vilda delfiner och valar simma i havet, en unik och spännande upplevelse.

Efter att ha rest till Teneriffa vid flera tillfällen och efter att ha haft turen att få uppleva denna spektakulära upplevelse på plats har jag skrivit den här guiden där jag berättar allt du behöver veta om val- och delfinskådning på Teneriffa. Vill du följa med mig?

Min favorit

Teneriffa Val och Delfin Watching tur

Segling i små grupper till oslagbara priser

Perfekt om du känner för att njuta av en hel dag till havs med allt inkluderat: lyxbåt med upp till 11 personer ombord, mat och förfriskningar, valskådning och ett snorklingstopp.

Längd: 3 timmar

Att tillbringa dagen på en segelbåt på havet, kasta ankar vid klipporna och njuta av lunchen i havsbrisen och lyssna på och se valar och delfiner runt omkring dig: en fantastisk plan som förtjänar att automatiskt inkluderas i din resa till Teneriffa. På 3 timmar seglar du i en segelbåt och njuter av utsikten över Teneriffas sydkust från havet medan du går på jakt efter valar och delfiner.

På den här seglingskryssningen för val- och delfinskådning kommer du till några av de bästa platserna för snorkling och dykning, eftersom du kan se många marina arter till och med från vattenytan. Båtens kapten, som är expert på de marina däggdjur som bor i området, är alltid uppmärksam och varnar dig för eventuella observationer.

Ni stannar för lunch och kan njuta av en smak av Kanarieöarna medan ni kopplar av på båtens däck.

Varför jag gillar det här alternativet: Bland alla alternativ för val- och delfinskådning på Teneriffa är det här alternativet det mest kompletta. Den är långvarig, lunch ingår, stopp för snorkling. Alla med högst 11 personer ombord.

Rekommenderas om... du inte bara vill njuta av valskådning, utan också av den avkopplande upplevelsen av att segla på en segelbåt i Atlanten.


Med lyxbåt

Teneriffa Val och Delfin Watching tur

Njut av katamaransegling

Perfekt för en dag ombord på en exklusiv båt i en relativt liten grupp, med allt inkluderat. Förutom valskådning ingår ett snorklingstopp.

Längd: 3 timmar

Eftersom du kommer att njuta av en trevlig segling på Atlanten kan du välja båt tack vare det breda utbudet av båtturer på Teneriffa. I det här fallet tillbringar du dagen ombord på en lyxig katamaran som tar dig längs Teneriffas sydkust, framför Los Gigantes spektakulära klippor.

I det här fallet kommer du också att göra ett stopp för snorkling och drycker och lunch ingår också, så du behöver inte oroa dig för något annat än att njuta fullt ut och hålla utkik efter delfiner och valar.

Varför jag gillar det här alternativet: Under tre timmar har du möjlighet att kryssa genom Atlanten på en lyxig katamaran med mat, dryck och snorkling inkluderat.

Rekommenderas om... Du vill prova känslan av att segla på en katamaran med 30 andra passagerare ombord.


Den mest ekonomiska

Teneriffa Val och Delfin Watching tur

Den bästa kryssningen för en liten budget

Även om det är ett stort fartyg som kan vara ganska trångt jämfört med andra kryssningar, är det ett utmärkt sätt att lägga till en underbar souvenir till din resa till ett mer överkomligt pris.

Längd: 3 timmar

I det här alternativet seglar du i Teneriffas vatten medan du njuter av den vackra utsikten över Teide och går på jakt efter en mängd olika marina djur: kaskeloter, finvalar, sköldpaddor, olika arter av delfiner, maneter och sjöfåglar. En expertguide kommer att följa med gruppen hela tiden för att se till att du inte missar någonting och att du vet hur du ska identifiera det du ser.

Du åker ombord på en skonare som gör att du kan manövrera Kanarieöarna med precision och undvika plötsliga rörelser som kan skrämma havsdjuren.

Varför jag gillar det här alternativet: Även om det är lite kort jämfört med andra liknande alternativ och du kommer att åtföljas av en större grupp, är det ett utmärkt sätt att lägga till en underbar souvenir till din resa till ett mer överkomligt pris.

Rekommenderas om... Du letar efter en upplevelse som ryms inom en stram budget, men vill inte ge upp den speciella och unika upplevelsen att se valar och delfiner från en båt.


Miljöäventyr

Teneriffa Val och Delfin Watching tur

Ett riktigt äventyr med marinbiologer ombord

Det mest premiumalternativet ger dig exklusiv vägledning av en marinbiolog och fördelen av att ha den minsta möjliga deltagargruppen, 8 personer ombord på båten tillsammans med kaptenen.

Längd: 3 timmar

Följ med en marinbiolog på en motorbåt för att upptäcka det marina livet i Costa Adeje på en morgontur där du kommer att vara särskilt uppmärksam på ljudet av valar och delfiner och få möjlighet att se dem i sin naturliga miljö.

På den här turen åker du längs kusten vid byn Adeje, en av de viktigaste platserna på ön för att se marina djur. Du åker ombord på en motorbåt som är utrustad med en hydrofon för att lyssna på ljudet från valar och delfiner. Genom att åka motorbåt kan du komma nära grupperna av valar och se dem på nära håll utan att missa en enda detalj.

Under tiden kommer din guide att visa dig det marina livets skönhet med didaktisk information så att du i detalj kan förstå hur omfattande och viktiga öns ekosystem är. När du når valarnas naturliga livsmiljö kommer du sakta närmare dem för att observera dem på nära håll. Guiden tar foton av djuren, som du sedan kan få gratis så att du alltid har en bra souvenir av din upplevelse.

Varför jag gillar det här alternativet: Det här är en exklusiv, fullfjädrad marin safari med den mest intima grupp av deltagare som är möjlig, 8 personer ombord. Den här upplevelsen är mer lärorik, eftersom den fokuserar på observationer av marina däggdjur och den marinbiolog som följer med dig kommer att introducera dig till öns enorma undervattensvärld.

Rekommenderas om... Du är i en liten grupp, båten är praktiskt taget privat för dig. Om du också är intresserad av att bevara miljön och den marina faunan är detta ditt alternativ.


Kort sagt: vi jämför de fyra alternativen

Om du fortfarande är osäker på vilket alternativ som passar bäst för din resa (och din plånbok) har jag gjort den här övningen åt dig. Jag lämnar här en jämförelsetabell med priser och de viktigaste uppgifterna för varje utflykt.


Varför Teneriffa är unik när det gäller observationer av marina däggdjur

Delfiner i Teneriffas vatten| ©Bertrand Borie
Delfiner i Teneriffas vatten| ©Bertrand Borie

Tack vare det milda klimatet på Kanarieöarna året runt och de djupa havsbottnarna som ger valar en paus från Atlantens starka strömmar, lockar Teneriffa till sig ett stort antal marina däggdjur som skyddas i ett naturreservat.

Det är därför möjligt att se tumlare och grindvalar mellan La Gomera och Teneriffa. Med lite tur kan du under de upplevelser som jag har berättat om se andra arter som Brydevalar, vackra exemplar av långsträckta valar, blåvalar, det största djuret på jorden, och flera delfinarter.

Varför är det så lätt att se valar och delfiner under dessa upplevelser? Anledningen är enkel: på natten jagar de här djuren fisk och bläckfisk, och på dagen vilar de på ytan, där det är lätt att observera dem på nära håll, och framför allt i det vilda.

Bästa tiden på året för att se valar och delfiner på Teneriffa

Under aktiviteten| ©Justin Ennis
Under aktiviteten| ©Justin Ennis

Även om den stora fördelen med dessa upplevelser är att du är garanterad observationer under hela året, finns här en liten referens över hur de varierar beroende på säsong:

 • Våren är den period då valar är mest aktiva och rörliga.
 • Sommaren är häckningssäsong, så du kanske kan se valungar och delfiner.
 • hösten är observationerna lite mindre regelbundna, men det är den bästa tiden att segla och himlen har ett mycket speciellt ljus.
 • vintern är dagarna kortare och det är därför möjligt att se havsdjur som förbereder sig för att jaga, vilket ger kortare men mer intensiva observationer.

Tips för att få ut det mesta av din upplevelse av val- och delfinskådning

Väntar på att bli iakttagen| ©Justin Ennis
Väntar på att bli iakttagen| ©Justin Ennis

Boka i förväg för att säkra din plats

Boka din upplevelse av val- och delfinskådning så snart som möjligt. Det finns ett antal alternativ för att ta del av en av dessa spektakulära utflykter, men det är också en enormt populär aktivitet bland både lokalbefolkningen och resenärer, så det är en bra idé att säkra en plats i förväg.

Packa resväskan

Även om vädret på Kanarieöarna är spektakulärt året runt bör du ta med dig en vindjacka eller en mackintosh på vintern, eftersom havsbrisen till havs kan bli ganska kylig. Oavsett årstid behöver du solkräm och förmodligen solglasögon så att ljuset inte snabbt tröttar ut dina ögon.

Undvik sjösjuka

Om du lätt blir sjösjuk kan du tänka på att ju större båten är, desto mindre märkbar är svallvågorna, så kanske är det billigare alternativet det perfekta för dig (du kommer att åka på en båt med en kapacitet på 130 personer).

Bästa tid på dagen för utflykten

Dessa upplevelser börjar vid olika tidpunkter under dagen. Oavsett tid på dygnet har du samma chans att se marina djur. Om du tar med dig en kamera och vill ta ett bra foto vet du att dagsljus bidrar till att göra bilderna tydligare.

Andra intressanta aktiviteter på Teneriffa

Teide| ©Maria Lupan
Teide| ©Maria Lupan

Om du är på Teneriffa skulle det vara en dödssynd att inte bestiga Teide-berget. Spaniens högsta topp erbjuder inte bara den bästa utsikten över ön utan också landskap som ser ut som om de vore från en annan planet. Oavsett vad du tycker (det finns både mer äventyrliga och mer avslappnade alternativ) kan du läsa min guide om vilket alternativ som passar dig bäst.

Om du vill utnyttja din tid på ön till att utforska närliggande paradis är La Gomera och El Hierro två mindre men lika fascinerande öar. Jag berättar allt du behöver veta för att organisera ditt besök på El Hierro och La Gomera.

Och sist men inte minst, om du känner för att lära känna öarnas marina fauna ännu bättre, kan du följa med på en kajaktur nära havssköldpaddorna- oförglömligt!

Vanliga frågor

 • Är det lätt att se delfiner eller valar på Teneriffa?

  Vattnen runt Teneriffa är en världsreferens för val- och delfinskådning, så ja, det är relativt lätt att se dem i sin miljö, särskilt under vissa tider på året.

 • Vilken är den bästa tiden på året för att se valar eller delfiner på Teneriffa?

  Under vintern och våren är det mycket vanligt att valar och delfiner vandrar i vattnen söder om Teneriffa, särskilt i området mellan Teneriffa och La Gomera.

 • Respekterar valskådningsexpeditionerna sin omgivning och miljön?

  Ja, alla företag som är verksamma är lokala och följer alla relevanta bestämmelser. Det finns också ett alternativ där du får sällskap av marinbiologer som svarar på alla dina frågor om dessa arter.

 • Är det möjligt att göra den här val- och delfinskådningsresan med barn, och är det farligt?

  Ja, det går att göra med barn och det är inte alls farligt. Dessutom kommer de att njuta av seglingsupplevelsen och lära sig mycket om det marina livet genom att titta på dessa underbara valar.