Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 Saker att göra i Granada i september

Granada är en av de mest turistiska städerna i Spanien. Denna region tar emot cirka 2 miljoner människor varje år. Stadens färgglada och färgstarka landskap, dess historia och imponerande monument och historiska platser gör Granada till en speciell plats att besöka, ensam, med din partner eller som familj.

Andressa García

Andressa García

8 minsta läsning

10 Saker att göra i Granada i september

Höst i Granada | ©Thomas Andersen

Alhambra och alla dess landmärken, Generalife, Nasridpalatset, Alcazaba och Medina; även de minsta byarna är fantastiska. Oavsett årstid är Granada ett intressant och levande resmål.

Men många turister är överens om att den bästa tiden på året att besöka är hösten. Mellan september och november är temperaturen mycket behagligare och folkmassorna är mindre.

Om du är en av dem som föredrar att besöka turistattraktioner utan folkmassor, är hösten den bästa årstiden att besöka Granada. I september erbjuder staden dessutom många fritids- och kulturaktiviteter för att glädja och underhålla både lokalbefolkningen och besökare.

1. Njut av de fortfarande varma stränderna när du anländer till Granada

Granada Beach| ©Carmen VG
Granada Beach| ©Carmen VG

En av de första sakerna du måste göra när du kommer till Granada i september är att promenera längs kusten. Även om det kan låta lite konstigt att besöka kusten på hösten är det faktiskt den bästa tiden på året att göra det. I början av september har temperaturen sjunkit lite, men havet är fortfarande varmt tack vare solskenet under sommaren.

När semesterperioden börjar närma sig sitt slut är kusterna fortfarande lite ödsliga. Den låga tillströmningen av människor gör att det är en av de bästa upplevelserna på din resa att besöka stränderna vid den här tiden på året.

Boka de bästa utflykterna från Granada

2. Njut av Musketeers of the Blessed Sacrament i lilla Béznar

Fogonazos från Béznars musketörer| ©Pepe Maldonado Gijon
Fogonazos från Béznars musketörer| ©Pepe Maldonado Gijon

Första helgen i september är det fiesta i Lecrín. Musketörerna av det heliga sakramentets fest är en av de upplevelser som du måste uppleva om du besöker Granada i september.

Minnet, även känt som Béznars musketörer, äger rum i denna stad i Lecrín. Denna tradition har sitt ursprung i Alpujarras uppror i mitten av 1500-talet. Den bygger på att hedra en liten lokal armés seger över dåtidens moriska rebeller.

Béznar är en liten by med drygt 250 invånare 2018. Trots att det är en liten stad med en befolkning som minskar från år till år är det ett bra resmål i september, både för att lära känna området och för kulturella traditioner som Musketeers of the Blessed Sacrament.

Boka de bästa utflykterna från Granada

3. Måla dig svart för att undvika ingången till Cascamorras

I svart i Cascamorras| ©Antonio Lopez Garcia
I svart i Cascamorras| ©Antonio Lopez Garcia

Ett av de mest glada festerna i Granada är definitivt Cascamorras-festen. Enligt berättelsen sägs det att en bonde, när han arbetade på sin mark, upptäckte en bild av en jungfru som såg ut som en jungfru, huggen i sten. Det fanns en konflikt mellan bosättarna i Baza och Guadix som gick ända till domstolarna i denna avlägsna tid.

Till slut stannade Barmhärtighetens jungfru kvar i Baza, med möjlighet för Guadix att få henne en dag om året. En grupp upproriska Accitanos organiserade ett besök i Baza för att med våld ta med sig jungfrubilden. När de anlände till Baza slog Bastetanos dem ut ur staden.

När brödraskapet för Virgen de la Piedad i Guadix bildades på 1800-talet återupptogs denna dispyt, som nu har blivit en tradition. Numera är det en person från Guadix (Cascamorras) som åker till Baza för att ta figuren. Han kan bara ta den med sig om han kommer fram till den plats där jungfrun är, utan en enda fläck av svart färg.

Folket i Baza målar sig svart och beväpnar sig med svart färg för att jaga Cascamorras och täcka honom helt och hållet för att hindra honom från att ta jungfrun. Om du inte har något emot att få lite svart färg, vatten och olja kommer du att älska den här upplevelsen. Firandet äger rum den 6 september varje år.

Boka de bästa utflykterna från Granada

4. Låt dig beröras av barnens oskuld under firandet av Jungfrun av La Tizná

Vår Fru av La Tizná| ©Manuel G
Vår Fru av La Tizná| ©Manuel G

En vacker berättelse som har blivit en legend i Jerez del Marquesado, börjar mariefirandet av Jungfrun av La Tizná. Historien berättar att under en mycket kraftig storm slog blixten ner och tog livet av tre små barn. Jungfrun sägs ha utfört ett mirakel på barnen och väckt dem till liv igen. Sedan dess har invånarna i regionen lovat att varje år minnas jungfruns närvaro och tacka henne för det mirakel som hon har åstadkommit.

Om du vill se ett vackert, representativt och magiskt exempel på skyddshelgonfester kommer du att älska Jungfrun av La Tizná. Byborna anordnar olika lotterier, säljer biljetter till tjurfäktningsshowerna och köper festivaltidningar för att täcka kostnaderna för firandet.

I den här maritima hängivenheten är det barnen som är huvudpersonerna. Byborna ser till att de yngsta barnen ger jungfrun blomstergåvor som tack för det mirakel som de tre barnen i sagan fick. Festligheterna äger rum mellan den 8 och 12 september varje år.

5. Bekräfta din tro med processionen av Jungfrun av Angustias

Procession av Virgen de las Angustias| ©Rafa Merelo Guervós
Procession av Virgen de las Angustias| ©Rafa Merelo Guervós

En av de mest älskvärda och djupt rotade traditionerna i Andalusien är definitivt Virgen de las Angustias. Hennes högtid firas i Granada i september månad. Det första blomsterutbudet äger rum den 15 september och fram till dess öppnar regionen sina dörrar för festligheterna.

Festligheterna börjar en vecka före dagen för Mariadagen. Under hela veckan innan förbereder sig staden Guadix för att ta emot besökare från hela Spanien och världen för att fira skyddshelgonet. Spänningen, glädjen och tron, som framför allt präglas av de äldres närvaro, är en del av den känsla och atmosfär som du kommer att uppleva under dessa dagar.

Den15:e går jungfrun ut i procession. Detta är rätt tillfälle att njuta av de många stånden som säljer typisk granadisk mat och sötsaker. Du kommer inte bara att få ta del av en berikande kulturell
Du kommer inte bara att få en berikande kulturupplevelse, utan också njuta av det breda utbudet av recept från denna region.

Efter de goda erfarenheterna i mitten av månaden återkommer Virgen de las Angustias i procession den sista söndagen i september. Om du fortfarande reser runt i Granada i slutet av september är jungfruns sista procession ett bra alternativ för att bekräfta din tro och framför allt för att återigen smaka på de explosiva smakerna i Granadas konfektyr, ett perfekt plan för att åka dit som par eller med familjen!

6. Och Olé! Upplev flamencofestivalen i Sacromonte

Flamenco i Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet
Flamenco i Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet

Andalusien är en av de regioner där flamenco är djupast rotad. Granada är ett epicentrum för tablaos och barer där du kan njuta av en trevlig stund med flamencodans som får dig att röra på dig tack vare dansarnas talang. Även om detta inte är en aktivitet i september är det den bästa månaden för att njuta av den.

Även om flamenco lever och frodas i Sacromonte oavsett årstid, har en ny anledning att besöka festivalen i september lagts till, nämligen Milnoff-festivalen. Detta evenemang erbjuder ett varierat utbud av den mest traditionella och högkvalitativa flamencoen, till flamencoälskarnas förtjusning.

Medan du njuter av föreställningarna har du möjlighet att följa med den idylliska stunden genom att smaka på typisk andalusisk gastronomi, till exempel typiska iberiska korvar. Du kan också förgylla din vistelse i barerna med ett glas vitt vin eller någon annan valfri dryck. Du får inte missa den här härliga upplevelsen!

7. Utöva ditt intellekt på forskarnas natt

Forskarnas kväll| ©ParqueCiencias
Forskarnas kväll| ©ParqueCiencias

Researchers' Night är en aktivitet som främjas av Europeiska kommissionen och som Andalusien, och därmed Granada, deltar flitigt i. För vetenskapsälskare är detta definitivt en aktivitet som inte får förbises i resplanen.

Under Researchers' Night hyllas de personer som bidrar med sin intelligens till vetenskap och teknikutveckling för att skapa en mer avancerad värld. Forskarna gör vetenskapen mer användarvänlig och begriplig för det vanliga samhället.

Aktiviteterna vid detta evenemang varierar beroende på arrangörernas förslag, men målet är alltid detsamma, nämligen att samhället ska inse och förstå vetenskapsmännens ansvar lite bättre.

Den här inspirerande och intellektuella utflykten arrangeras vanligtvis under den sista veckan i september, men missa inte den!

8. Vibrera med indieenergin från Granada Sound Festival

Granada Sound Festival| ©Patricia Cabeza
Granada Sound Festival| ©Patricia Cabeza

Om du är en musikälskare och om du gillar festivaler med hög energi måste du uppleva Granada Sound.

Det här är en festival med de största representanterna för indiemusik i Spanien. Den äger vanligtvis rum under två dagar under den sista veckan i september. Det är ett utmärkt plan om du besöker Granada med vänner eller din partner.

Granada Sound har hållits nästan oavbrutet sedan 2012 och har redan blivit en viktig del av de aktiviteter som du inte får missa om du åker till staden i september.

9. Albaicín välkomnar dig som en familj under San Miguel-festligheterna

Upptäck charmen och skönheten i Albaicín| ©L'odyssée Belle
Upptäck charmen och skönheten i Albaicín| ©L'odyssée Belle

Den sista söndagen i september fylls Albaicín av glädje för att fira sitt skyddshelgon San Miguel Arcángel.

I linje med de religiösa festligheterna är detta en av Granadas viktigaste händelser om du besöker området i september.

Det är framför allt ett familjeevenemang. När du är närvarande vid festligheterna i San Miguel kommer du att känna dig som hemma. Albaicínborna organiserar processionen av San Miguel Arcángel och erbjuder olika aktiviteter för att familjen ska kunna njuta av det.

En av de vanligaste händelserna under festligheterna är den vanliga + vänskapliga fotbollsmatchen som* spelas av lokalbefolkningen. De erbjuder också en stor familjemiddag som äger rum på Cerro San Miguel. Det är ett mycket familjevänligt firande som får dig att känna dig som hemma och du får med dig en fin souvenir av de färgglada dekorationerna och de inhemska dräkterna hem.

10. Smaka på höstens frukter i Granada

Fruktstånd| ©Bernard DUPONT
Fruktstånd| ©Bernard DUPONT

Tillsammans med den ojämförliga upplevelsen av Virgen de las Angustias sista procession får du inte bara smaka på Granadas gastronomi, utan du får också möjlighet att strosa runt på den traditionella höstfruktmarknaden. Detta är en upplevelse som du inte får missa, eftersom du får smaka på frukter som inte finns någon annanstans i Spanien.

Det mest intressanta med marknaden är att frukterna du får är i säsong. Många av dessa arter finns bara i Granada och kan bara hittas under hösten, som börjar i september.
under höstsäsongen, som börjar i september.

Att åka till Granada och inte smaka på Granadas höstfrukter är detsamma som att inte ha varit i Granada alls. Detta är en saftig upplevelse, särskilt om du är en av dem som älskar att smaka och njuta av olika texturer och unika smaker. Förnöj din smak med unika smaker!

Vädret i september

Gatorna i Granada| ©SnippyHolloW
Gatorna i Granada| ©SnippyHolloW

September är början på hösten. Temperaturen är mycket vänligare under den här tiden på året. För att överleva hösten i Granada bör du tänka på svala och lätta (men inte sommarlika) kläder för dagtid.

natten kan temperaturen sjunka några grader över nollstrecket. Ta gärna med dig varma jackor och tröjor för kvällen. I allmänhet är vädret behagligt och bidrar till en trevlig resa för att upptäcka och möta det grenadiska samhället och dess seder och bruk.

Vad väntar du på för att njuta av din semester i Granada?