Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

12 Saker att göra i Granada i september

Granada är en av de mest välbesökta städerna i Spanien. Landskapet, historien och de imponerande monumenten gör Granada till en speciell plats som du kommer att älska att besöka.

Andressa García

Andressa García

9 minsta läsning

12 Saker att göra i Granada i september

Höst i Granada | ©Thomas Andersen

Alhambra och alla dess landmärken, Generalife, Nasridpalatsen, Alcazaba och Medina; även de minsta byarna är bländande. Många turister tycker att det är ett bra alternativ att besöka Granada på hösten eftersom det är den bästa tiden på året. Mellan september och november är temperaturerna mycket behagligare och folkmassorna mindre. Dessutom erbjuder staden i september många fritids- och kulturaktiviteter för att glädja och underhålla alla sina besökare.

1. 1001 musik i "September i Generalife"

Om du besöker Granada, oavsett om det är den här tiden på året eller någon annan, är ett av dina obligatoriska stopp Alhambra, men vi rekommenderar att du bokar dina biljetter till Alhambra och Generalife eller en guidad rundtur i både Alhambra och Generalife i god tid online.

Men om du planerar din resa till staden i september får du inte missa konsertserien "1001 musics" inom ramen för "September in the Generalife", som vanligtvis äger rum under denna månad. Det är ett helt förslag på konserter med några av de bästa artisterna just nu som äger rum på Generalife-teaterns scen. Ett kulturevenemang som föddes 2020 och som är inriktat på musikalisk kvalitet och kulturell excellens i den makalösa miljön i Alhambra i Granada. De senaste upplagorna har samlat kända artister som Ara Malikian, Luz Casal, Andrés Calamaro och Pablo López.

Boka dina biljetter till Alhambra och Generalife

2. Lär känna en av naturskatterna i Granada, Alpujarra

Alpujarra i Granada är väl värt ett besök om du bokar en utflykt från Granada, tack vare vilken du kommer att lära känna dess historia och kultur genom de vackra byarna som utgör den: Lanjarón, Pampaneira, Poqueira Valley, Bubión och Capileira. Du vandrar genom de branta gatorna och smala stigarna med en lokal guide som berättar alla detaljer om området, hur lokalbefolkningen bor, vilken mat som är mest typisk, de vanligaste aktiviteterna ...

Upptäck det andalusiska arvet i denna bergiga region som kommer att överraska dig redan från början av utflykten. Resan är ca 100 km med buss och tar ca 7 timmar. En perfekt plan för dessa datum på grund av de behagliga temperaturerna under sensommaren och början av hösten i hela provinsen Granada.

Boka din utflykt till Alpujarra från Granada

3. Njut av de fortfarande varma stränderna när du anländer till Granada

Stranden i Granada| ©Carmen VG
Stranden i Granada| ©Carmen VG

En av de första sakerna att se och göra i Granada, i det här fallet i september, är att promenera längs kusten. Även om det kanske låter lite konstigt att besöka kusten på hösten, så är det faktiskt den bästa tiden på året att göra det. I början av september har temperaturen sjunkit en aning, men havet är fortfarande varmt tack vare solskenet under sommaren.

Eftersom semestersäsongen närmar sig sitt slut är kusterna fortfarande lite ödsliga. Den låga tillströmningen av människor gör att ett besök på stränderna vid den här tiden på året är en av de bästa upplevelserna på din resa.

Boka de bästa utflykterna från Granada

4. Njut av det heliga sakramentets musketörer i Lecrín

Musketörerna i Béznar| ©Pepe Maldonado Gijon
Musketörerna i Béznar| ©Pepe Maldonado Gijon

Bland alla utflykter runt Granada rekommenderar vi dig att åka till festligheterna i Lecrín under den första helgen i september. Festligheterna med det heliga sakramentets musketörer är en av de upplevelser som du måste uppleva om du besöker Granada i september. Om du bokar en utflykt till Lecrín-dalen från Granada vid denna tid på året är det en utmärkt idé; och dessutom erbjuder denna utflykt en provsmakning av olivoljor.

Minneshögtiden, även känd som Musketörerna från Béznar, äger rum i denna stad i Lecrín. Ursprunget till denna tradition går tillbaka till Alpujarras uppror i mitten av 1500-talet. Den går ut på att hedra en liten lokal armés seger över den tidens moriska rebeller.

Béznar är en liten by med drygt 250 invånare 2018. Trots att det är en liten stad med en befolkning som minskar år från år är det ett bra resmål i september, både för att lära känna området och för kulturella traditioner som Musketörerna av det välsignade sakramentet.

Boka en resa till Lecrindalen från Granada

5. Måla dig svart för att undvika ingången till Cascamorras

I svart på Cascamorras| ©Antonio Lopez Garcia
I svart på Cascamorras| ©Antonio Lopez Garcia

En av de mest glädjefyllda högtiderna i Granada är utan tvekan Cascamorras den 6 september. Historien berättar att en bonde som arbetade på sin mark upptäckte en bild huggen i sten av något som såg ut som en jungfru. Det uppstod en konflikt mellan invånarna i Baza och Guadix som gick ända till domstolarna i den avlägsna eran, städer som du kan besöka genom att boka en utflykt till Guadix och Geopark från Granada.

Historien säger att till slut stannade Barmhärtighetens Jungfru i Baza, med möjlighet för Guadix att ha henne under en dag om året. En grupp upproriska Accitanos organiserade ett besök i Baza för att med våld ta med sig bilden av Jungfrun. När de kom till Baza slog Bastetanos ut dem ur staden.

När brödraskapet för Virgen de la Piedad bildades i Guadix på 1800-talet togs denna tvist upp igen och har nu blivit en tradition. Numera är det en person från Guadix (Cascamorras) som reser till Baza för att ta figuren. Han kan bara ta den om han anländer till platsen där jungfrun finns, utan en enda fläck av svart färg, medan folket i Baza målar sig svarta och beväpnar sig med svart färg för att jaga Cascamorras och täcka honom helt för att hindra honom från att ta jungfrun.

Boka din utflykt till Guadix och Geopark från Granada

6. Bekräfta din tro med processionen av Jungfrun av Angustias

Procession för Jungfrun av Angustias| ©Rafa Merelo Guervós
Procession för Jungfrun av Angustias| ©Rafa Merelo Guervós

En av de mest älskvärda och djupt rotade traditionerna som finns i Andalusien är definitivt Virgen de las Angustias. Hennes högtid firas i Granada under september månad. Den första blomsteruppvaktningen äger rum den 15 september och fram till dess öppnar regionen sina dörrar för festligheterna.

Festligheterna börjar en vecka före dagen för Mariadyrkan. Under hela veckan förbereder sig staden Guadix för att ta emot besökare från hela Spanien och världen för att fira skyddshelgonet, och du kan lära känna området genom att boka en utflykt till Guadix och Geoparken från Granada, till exempel. Spänningen, glädjen och tron, som framför allt präglas av äldre människors närvaro, är en del av den känsla och atmosfär som du kommer att känna under dessa dagar.

Den 15:e går jungfrun ut i procession. Detta är det perfekta tillfället att njuta av de många stånden som säljer typisk granadisk mat och sötsaker. Du kommer inte bara att kunna njuta av en berikande kulturell upplevelse, utan du kommer också att njuta av det breda utbudet av recept som härstammar från denna region. Efter de goda erfarenheterna i mitten av månaden är Virgen de las Angustias tillbaka i procession den sista söndagen i september, en perfekt plan för att åka med din partner eller familj!

Boka din utflykt till Guadix och Geopark från Granada

7. Och Olé! Upplev en flamencoshow på Sacromonte-festivalen

Flamenco i Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet
Flamenco i Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet

Andalusien är en av de regioner där flamencon har sina djupaste rötter. Granada är epicentrum för tablaos och platser där man kan njuta av den, t.ex. flamencoshowen i Zoraya Gardens, flamencoshowen i en grottrestaurang eller flamencoshowen i Tablao La Alborea. Danser som får det att krypa i skinnet på en tack vare dansarnas talang. Även om detta inte är en septemberaktivitet är det den bästa månaden att njuta av den.

Även om en annan plan som du kan njuta av vid denna tid på året är Milnoff-festivalen i Sacromonte. Detta evenemang erbjuder ett varierat urval av den mest traditionella och högkvalitativa flamencon, för extas för älskare av denna genre.

Medan du njuter av showerna har du möjlighet att följa den idylliska stunden genom att smaka på den typiska andalusiska gastronomin, till exempel de typiska iberiska korvarna. Du kan också liva upp din vistelse i barerna med ett glas vitt vin eller någon annan valfri dryck. Du får inte missa denna härliga upplevelse!

Boka en flamencoshow i Zorayas trädgårdar

8. Albaicín välkomnar dig som en familjemedlem under festligheterna i San Miguel

Upptäck Albaicíns charm och skönhet| ©L'odyssée Belle
Upptäck Albaicíns charm och skönhet| ©L'odyssée Belle

Den sista söndagen i september fylls staden Albaicín av glädje för att fira sitt skyddshelgon, San Miguel Arcángel. Detta är ett av de evenemang i Granada som man inte får missa om man besöker området i september.

Detta är framför allt ett familjeevenemang. Att närvara vid San Miguels festligheter får dig att känna dig som hemma. Invånarna i Albaicín organiserar processionen med San Miguel Arcángel och erbjuder olika aktiviteter för hela familjen.

Ett bra sätt att lära känna området i detalj är att hyra en rundtur i Sacromonte och Albaicín i Granada. Bland de vanligaste evenemangen under festligheterna finns också den vanliga vänskapliga fotbollsmatchen som spelas av grannarna. Det finns också en stor familjemåltid som äger rum på Cerro San Miguel. Förutom att det är ett mycket familjevänligt firande som får dig att känna dig som hemma, kommer du att få med dig en fin souvenir hem av de färgglada dekorationerna och folkdräkterna.

Boka en rundtur i Sacromonte och Albaicín i Granada

9. Låt dig beröras av barnens oskuldsfullhet vid firandet av Virgen de La Tizná

Jungfrun av La Tizná| ©Manuel G
Jungfrun av La Tizná| ©Manuel G

En vacker historia som har blivit en legend i Jerez del Marquesado är början på det marianska firandet av Jungfrun av La Tizná. Historien går ut på att under ett mycket kraftigt oväder slog blixten ner och tog livet av tre små barn. Jungfrun sägs ha utfört ett mirakel på barnen och gett dem livet tillbaka. Invånarna i regionen har sedan dess lovat att varje år fira jungfruns närvaro och tacka henne för miraklet.

Om du vill se ett vackert, representativt och magiskt exempel på skyddshelgonfirandet i byarna runt Granada som du kan besöka tack vare alla utflykter och organiserade turer som finns, kommer du att älska Virgen de La Tizná. Byborna anordnar olika lotterier, säljer biljetter till tjurfäktningen och köper festivaltidningarna för att täcka kostnaderna för firandet.

I denna marianska hängivenhet är barnen huvudpersonerna. Byborna ser till att de yngsta barnen ger blommor till Jungfru Maria som tack för det mirakel som de tre barnen i berättelsen fick uppleva. Dessa festligheter äger rum från den 8:e till den 12:e september varje år.

10. Utnyttja ditt intellekt på Researchers' Night

Forskarnas natt| ©ParqueCiencias
Forskarnas natt| ©ParqueCiencias

Researchers' Night är en aktivitet som främjas av Europeiska kommissionen och som regionen Andalusien, och därmed Granada, deltar i med liv och lust. För den som älskar vetenskap är detta definitivt en aktivitet som man inte får missa på resplanen.

Under Researchers' Night hyllar man de personer som ställer sin intelligens till förfogande för vetenskap och teknikutveckling för en mer avancerad värld. Forskarna gör vetenskapen mer lättillgänglig och begriplig för allmänheten.

Aktiviteterna under detta evenemang varierar beroende på arrangörernas förslag, men målet är alltid detsamma, att samhället ska erkänna och förstå lite mer av det ansvar som personer inom vetenskapen har. Evenemanget anordnas vanligtvis under den sista veckan i september, så missa inte denna inspirerande och intellektuella utflykt!

11. Vibrera med indie-energin från Granada Sound Festival

Granada Sound Festival| ©Patricia Cabeza
Granada Sound Festival| ©Patricia Cabeza

Om du älskar musik och festivaler med hög energi måste du uppleva GranadaSound Festival.

Det här är en festival med de största namnen inom indiemusik i Spanien. Den äger vanligtvis rum under två dagar den sista veckan i september. Det är en utmärkt plan om du besöker staden Granada med vänner eller din partner, och du kan också boka en privat rundtur för att lära känna staden.

Granada Sound har arrangerats nästan kontinuerligt sedan 2012 och har blivit en viktig del av de aktiviteter som du inte får missa om du åker till staden i september.

12. Smaka på höstens frukter i Granada

Fruktstånd| ©Bernard DUPONT
Fruktstånd| ©Bernard DUPONT

Förutom den makalösa upplevelsen av den sista processionen av Virgen de las Angustias får du inte bara smaka på Granadas gastronomi, utan du får också möjlighet att strosa runt på den traditionella marknaden för höstfrukter. Detta är en upplevelse som du inte får missa, eftersom du kommer att kunna smaka på frukter som du inte hittar någon annanstans i Spanien.

Det mest intressanta med marknaden är att de frukter du får är i säsong. Många av dessa arter finns bara i Granada och kan bara hittas under höstsäsongen som börjar i september.

Att åka till Granada och inte smaka på Granadas höstfrukter är som att inte ha varit i Granada överhuvudtaget. Det är en saftig upplevelse, särskilt om du är en av dem som älskar att smaka och njuta av olika texturer och unika smaker. Gläd din gom med unika smaker!

Väder i september

Gatorna i Granada| ©SnippyHolloW
Gatorna i Granada| ©SnippyHolloW

September är början på hösten. Temperaturerna är mycket vänligare under den här tiden på året. För att överleva hösten i Granada bör du tänka på svala och lätta (men inte somriga) kläder för dagtid.

Under natten kan temperaturen sjunka några grader över fryspunkten. På natten bör du därför ta med dig några varma jackor och tröjor. I allmänhet är vädret behagligt och bidrar till en trevlig resa för att lära känna det grenadiska samhället och dess seder.

Vad väntar du på för att njuta av din semester i Granada?