10 Saker att göra i Granada i oktober

Sommaren är över och temperaturerna bjuder åter in oss att njuta av Granada i all dess prakt. Oktober är den perfekta månaden för promenader, kulturbesök och "granaíno" flamenco.

Ana C.R.

Ana C.R.

8 minsta läsning

10 Saker att göra i Granada i oktober

Grenada | ©Amamolina

Oktober är en av de bästa tiderna att resa till Granada. Ja, jag vet, det är sant att man kan åka till denna stad när som helst på året, men denna månad är den perfekta månaden att göra det i. Varför? Helt enkelt för att sommarsemestrarna är över och den friska luften lugnar gatorna, det är en inbjudan till lugna promenader och avslappnade besök, utan tvekan.

Granada saknar ingenting, det är inte bara rikt på arkitektur och musik, det är också rikt på hav och berg... och, naturligtvis, på gastronomi. I den här artikeln beskriver jag tio aktiviteter som du kan lägga till på din lista över vad du kan se och göra i Granada.

1. Romantisk höst i Mirador de San Nicolás

Utsiktspunkten San Nicolás| ©Serguei
Utsiktspunkten San Nicolás| ©Serguei

San Nicolás-kyrkan, som byggdes på 1500-talet ovanpå en moské, har gett namn åt torget och denna utsiktspunkt, den mest berömda i Granada och belägen i Albaicín-området. Och ja, här har man en utsikt som man inte får missa: Alhambra och Generalife, med staden vid sina fötter och Sierra Nevada i bakgrunden.

Varför åka till denna utsiktsplats i oktober? Därför att i oktober är luften frisk, dagarna klarare och framför allt lyser trädens grönska efter sommaren. En mycket romantisk bild att njuta av med dina nära och kära, eller hur?

Dessutom brukar det vara ganska livligt här, och du hittar små stånd som säljer en mängd olika föremål, så du kan tillbringa lite tid med att titta runt. Det är ett utmärkt sätt att se Alhambra och Generalife från en annan synvinkel, när du har besökt dessa två underverk av kultur och arv.

Boka en guidad tur i Alhambra och Generalife

2. Fördjupa dig i vattnet i en riktig Hammam

Arabiskt bad i Granada| ©James C
Arabiskt bad i Granada| ©James C

Med så mycket promenader och så många aktiviteter kommer du säkert att vilja vila upp dig lite i slutet av dagen. Finns det något bättre sätt att göra det än i ett hammam? Även om oktober inte är en av de kallaste månaderna är det vid den här tiden på året mycket vanligt att det börjar bli svalare på kvällarna, så det är en perfekt plan som du kan börja njuta av, i sällskap eller ensam.

Min rekommendation är att boka en session på det bästa hamamet i Granada, Hammam Al Andalus, som är öppet mellan kl. 9.00 och 20.00. Detta hammam, eller arabiska bad, är det första som öppnats i Spanien efter att ha varit stängt i fem århundraden. Inget mer och inget mindre.

Här kan du inte bara ta ett avkopplande bad, utan även rena dig på andalusiskt vis eller unna dig en skön massage. Och det bästa av allt är att det ligger inom gångavstånd från Alhambra, så du kan kombinera det perfekt med ditt besök.

Boka din session på Hammam Al Ándalus i Granada

3. Besök det kungliga kapellet i Granada på högtiden den 12 oktober

Katedralens fasad| ©José vargas.
Katedralens fasad| ©José vargas.

Detta kapell, som byggdes mellan 1506 och 1517 på begäran av drottning Isabella I av Kastilien, innehåller gravarna för så viktiga historiska personer som de katolska monarkerna, Juana den galna och Filip den stilige. Om du vill veta mer om det kungliga kapellets historia rekommenderar jag att du bokar den här guidade turen, som också inkluderar inträde till katedralen i Granada

Även om exteriören är ganska slående är interiören stram, lite trång och lite mörk för vissa människors smak. I sakristian kan man dock se en del av arvet från de katolska monarkerna: målningar, deras krona, spiran och några böcker och kläder.

Om du kommer hit den 12 oktober kommer du att bli intresserad av att veta att det är den viktigaste platsen för firandet av Columbusdagen, till exempel den märkliga tremolationen av stadens standard.

Boka en guidad tur i det kungliga kapellet och katedralen i Granada

4. Missa inte konserterna i Granada Vibra

Granada Vibra| ©SnippyHolloW
Granada Vibra| ©SnippyHolloW

Om du är musikälskare och besöker Granada i oktober har du tur. Förutom de traditionella flamencokonserterna som staden erbjuder finns det en fantastisk festival med alla möjliga stilar, Granada Vibra.

Faktum är att detta evenemang består av fyra stora musikevenemang, med ett varierat program av stilar och närvaro av kända artister:

 • Det första av dessa evenemang, Granada Urbana, är tillägnat reggaeton och trap.
 • De två följande, Bull Days, brukar innehålla rock, pop och fusionsmusik.
 • Slutligen, den dag som avslutar festivalen är vanligtvis tillägnad elektronisk musik, samt värd för en avskedsfest.

Men om du gillar flamenco, kom ihåg att i Granada kan du också njuta av sång- och dansshower i oktober, och när som helst under året.

Praktiska upplysningar

 • Var: Paseo Cortijo del Conde
 • Pris: de olika evenemangen har olika priser.
 • När: varje lördag i oktober

Boka en flamencoshow i en grottrestaurang i Granada

5. Missa inte tapas, inte ens i oktober

Tapas| ©Granada Inn
Tapas| ©Granada Inn

Ja, i oktober är tapas fortfarande tapas. Särskilt i Granada är de en institution. På vissa ställen får du två åt gången. På andra ställen kan du välja vilka du vill ha, medan du på andra ställen får nöja dig med dem som de väljer åt dig. Naturligtvis är tapas alltid gratis och serveras med en drink, vars pris vanligtvis inte är mer än 2,10 euro. Inte illa, tycker du inte?

Och var kan du äta dessa tapas? Jag föreslår flera områden:

 • I rådhusområdet kan du gå till La Chicotá, en klassiker.
 • Om du föredrar det kan du promenera runt i området Darro och Camino de Ronda, jag rekommenderar de friterade auberginerna på La Blanca Paloma, de är utsökta. Om du går en rutt genom Albaicín-området ska du fråga efter Casa Rafa, så kan lokalbefolkningen visa dig hur du kommer till denna symboliska plats.
 • Ett annat område för tapas är Realejo och Alhambra. I detta gamla judiska kvarter hittar du många barer att välja mellan. Var försiktig, det brukar bli trångt och det skulle inte vara konstigt om du var tvungen att äta stående.

6. Gillar du noir? Då kommer du att älska Granada Noir

Ölprovning| ©ELEVATE
Ölprovning| ©ELEVATE

Om du älskar deckare och brott som måste lösas har du tur. Festivalen Granada Noir är den enda i Andalusien som ägnas åt noir-genren och du kan njuta av den i oktober.

Alla olika aspekter av genren behandlas: serier, romaner, film och till och med musik. Granada Noir erbjuder också aktiviteter som läsklubbar, rundabordssamtal och bokpresentationer, bland annat.

De som vill kombinera sin passion för denna genre med gastronomi har också tur. En del av festivalen, kallad Gastronomía Noir, anordnar ölprovningar och dessutom erbjuder flera barer i staden en speciell tapa med detta tema.

Praktiska upplysningar

 • Var: olika kulturlokaler runt om i staden
 • Pris: gratis
 • När: vanligtvis i slutet av oktober

7. Ta del av Halloween och nattlivet i Granada

Att fira Halloween| ©Kenny Eliason
Att fira Halloween| ©Kenny Eliason

Som du redan vet har firandet av Halloween successivt införlivats i vår kultur och Granada är inget undantag. Med tusentals universitetsstudenter som återvänder efter semestern kan man dessutom säga att det är en fest som har fått ett rejält uppsving.

Om du har turen att vara i Granada den 31 oktober och vill fira denna dag, oroa dig inte, du kommer aldrig att sakna evenemang:

 • Temakvällar är vanliga på barer och nattklubbar i Granada. I allmänhet kommer kunderna till barerna och får i gengäld en gratis drink.
 • I butikerna i Almuñécar, till exempel, delar man ut godis under parollen "Truco o trato" (bus eller godis) och i Soportújar anordnar man "häxkvällar".

Jag rekommenderar att du ett par veckor före denna magiska natt tar del av ett schema över aktiviteterna och bestämmer vad som intresserar dig mest. Det brukar vara lätt att hitta flera alternativ om du kollar på nätet.

Spökvandring i Granada

Även om den här typen av turer kan göras vid andra tidpunkter är mitt råd att anmäla sig om du letar efter aktiviteter i Granada på vintern eller, naturligtvis, i slutet av oktober, nära Halloween.

Det finns många historier i Granada fulla av mystik och terror, vissa verkliga och andra legender. Flera företag i staden erbjuder guidade turer på detta tema och tar med deltagarna genom de gator och kvarter som är mest kända för sina paranormala myter.

Många av dessa turer är dramatiserade, så de som är mer rädda kanske ska avstå.

8. Njut av ett besök i Alhambra och dess omgivningar

Alhambra i Granada vid solnedgången| ©Leon LEE
Alhambra i Granada vid solnedgången| ©Leon LEE

Det är sant att detta besök var förutsägbart... men kan någon tänka sig att åka till Granada utan att se allt som finns att se i Alhambra?

Dessutom är vädret i oktober fantastiskt för att strosa runt medan en expertguide förklarar kuriositeterna i denna arkitektoniska juvel och med undantag för helgdagen den 12 oktober kanske det inte är så mycket folk vid monumentet.

Alhambra är ett världsarv och en av de mest besökta platserna i världen, så jag rekommenderar att du bokar dina biljetter till Al hambra två månader i förväg. Och efter att ha besökt Alhambra rekommenderar jag att du besöker dess omgivningar där du hittar vackra platser som Generalife-trädgårdarna (här lämnar jag dig information om biljetter till Generalife), där kungarna brukade gå i pension.

Boka en guidad rundtur i Alhambra och Generalife i Granada

9. Vacker natur, Sierra Nevada

Besök i Sierra Nevada| ©Steve Slater
Besök i Sierra Nevada| ©Steve Slater

Sierra Nevada är en bergskedja som ligger mellan Granada och Almeria. Det är det högsta i Västeuropa, efter Alperna, och dess botaniska, natursköna och naturliga värde är enormt. Normalt börjar skidsäsongen i november, men jag föreslår att du njuter av sierran på ett annat sätt.

Till exempel genom att boka en 4x4-utflykt till Sierra Nevada från Granada där du kommer att bli hänförd av detta biosfärområde och dess typiska bergsbyar, dess sjöar, dess gamla medelhavsskogar, dess bergsmassiv och dess djupa dalar som formats av is och floder under årtusenden. Det får man absolut inte missa.

I oktober kan du dessutom ägna dig åt många andra aktiviteter: vandring, bergstävlingar, cykelturer och till och med astronomiska observationer. Det är enkelt att ta sig till Sierra Nevada från Granada, eftersom du kan åka med buss eller på en organiserad utflykt, som jag nämnde tidigare.

Boka en utflykt till Sierra Nevada från Granada

10. FICH - Oberoende festival i La Chana

Alquerías Park| ©Ronie
Alquerías Park| ©Ronie

Det är möjligt att du är en av dem som vill lära känna en stad bortom dess mest turistiska platser. För att göra detta finns det inget bättre än att promenera genom de mindre centrala kvarteren. Om det, som i Granada i oktober, anordnas en festival ökar chansen att lära känna platsen bättre.

I stadsdelen La Chana anordnas i början av oktober FICH, närmare bestämt i Parque de las Alquerías. Evenemanget börjar tidigt och slutar inte förrän runt midnatt.

Detta är en festlig dag med musikkonserter (med särskild tonvikt på små grupper från området), utställningar, barnaktiviteter och kreativa workshops. Om du följer med kommer du också att hitta platser där du kan smaka på den bästa hemlagade maten i stan.

Praktiska upplysningar

 • Var: Alquerías Park, stadsdelen La Chana,
 • Pris: gratis
 • När: vanligtvis den första helgen i oktober.

Temperaturer i Granada under Oktober

Gator i Granada| ©SnippyHolloW
Gator i Granada| ©SnippyHolloW

Vädret i Granada i oktober är ganska behagligt. Den högsta temperaturen ligger vanligtvis runt 15 grader, och den lägsta faller sällan under 10 grader.

Av dessa skäl är det en idealisk tid att besöka området, särskilt om du tänker göra långa sightseeingturer eller spendera mycket tid på att promenera runt. I vilket fall som helst är det alltid en bra idé att kontrollera vädret strax innan du påbörjar din resa.