Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Hur man får tag i billiga eller gratis biljetter till Alhambra-palatserna

Om du vill besöka Alhambra billigt eller gratis kan du läsa om hur du kan göra det i det här inlägget.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minsta läsning

Hur man får tag i billiga eller gratis biljetter till Alhambra-palatserna

Detalj av valven i Alhambra | Luis Cardoso

Alhambra är ett av de vackraste monumenten i Spanien, som tar emot tusentals besökare varje år. Det är en unik palatsstad i Europa och en kulturell referens för spansk-muslimsk konst i väst, vars skönhet har inspirerat resenärer från alla hörn av världen.

För att besöka den måste du köpa en biljett. Det är lätt att köpa biljetter till Alhambra på Internet eftersom utbudet är stort och varierat. Det är dock inte så lätt att hitta rabatter som gör att du kan se Alhambra för mindre pengar eller gratis, även om det finns några undantag.

Om du vill veta om du är en av de besökare som kan få tillgång till billigare biljetter till Alhambra, rekommenderar jag dig att läsa vidare.

Det mest kostnadseffektiva sättet att se Alhambra: en guidad tur

Få ut det mesta av ditt besök i Alhambra| ©Jorge Fernández Salas
Få ut det mesta av ditt besök i Alhambra| ©Jorge Fernández Salas

Om du reser till Granada med en liten budget och vill spara så mycket som möjligt när du besöker Alhambra eftersom du har andra aktiviteter inplanerade, kan du alltid köpa en enkelbiljett (utan guidad tur eller audioguide) på monumentets officiella webbplats eller på biljettkontoret.

Dessa biljetter kan dock inte avbokas vid oförutsedda händelser, och om du väljer att köpa dem på biljettkontoret samma dag kan köerna vara oändliga och du riskerar att få slut på biljetter eftersom antalet platser är begränsat. Standardpriset för biljetter för vuxna är 14 euro.

Enligt min mening är det bästa alternativet för lite mer pengar att utforska denna mytomspunna palatsstad från Nasriderna genom att ta en guidad tur i Alhambra med en professionell guide som kommer att avslöja alla hemligheter i detta landmärke för islamisk arkitektur och konst i Spanien

Priset för guidade turer i Alhambra varierar beroende på vilken typ av tur du bokar och vad turen innehåller, men i Hellotickets kan du hitta alternativ från 37 euro.

Boka ett besök med biljett till Alhambra

Hur kan jag spara på biljetter till Alhambra?

Besök detta arkitektoniska underverk fullt av historia| ©Sharon Mollerus
Besök detta arkitektoniska underverk fullt av historia| ©Sharon Mollerus

Alhambra i Granada är ett av de mest kända och besökta monumenten i Spanien. Som du kan föreställa dig är det svårt att hitta rabatter, erbjudanden eller billiga biljetter i sista minuten. Det är dock inte omöjligt att spara pengar när du köper biljetter till Alhambra. Jag ska berätta hur du kan göra det, det är väldigt enkelt!

Köp din biljett i biljettkontoret

Ett alternativ är att försöka köpa en enkelbiljett utan guidad tur för samma dag som besöket på biljettkontoret. Även om det är lite billigare, rekommenderar jag det inte eftersom efterfrågan på Alhambra är mycket stor och platserna är begränsade.

Biljetterna brukar vara slut på nolltid och det är inte värt att köa i oändlighet vid biljettkontoret. Din tid är också värdefull och om du köper dina Alhambra-biljetter online i förväg kan du ägna den åt andra roligare aktiviteter i Granada.

Besöka Alhambra med Granada Card

En annan möjlighet att spara pengar på ditt besök till Alhambra är att skaffa Granada Card, ett turistpass som ger dig rätt att besöka Alhambra och Generalife samt andra intressanta sevärdheter i staden. Med det här kortet kan du också använda stadsbussen för att ta dig från en plats till en annan bekvämt sittande.

Att köpa Granada-kortet har flera fördelar. Du sparar inte bara tid (du behöver inte köa till biljettkontoret vid varje monument för att få dina biljetter) utan även pengar eftersom detta turistkort för 24, 48 eller 72 timmar ger dig tillgång till de viktigaste sevärdheterna i Granada till en reducerad eller fast pris. Du kan också få rabatter på andra turisttjänster.

Barn mellan 2 och 11 år kan också använda Granada-kortet för barn, som innehåller samma tjänster som vuxenkortet, så om du reser med familjen är detta ett alternativ att överväga för att spara lite mer.

Utnyttja rabatter

Alhambra har vissa rabatter för särskilda grupper (personer med funktionshinder, innehavare av Europeiska ungdomskortet, EU-medborgare över 65 år etc.) som kan köpa biljetter till ett lägre pris än allmänheten, men för att kunna utnyttja dessa rabatter måste de berörda personerna visa upp ett dokument som styrker deras biljetter vid biljettkassan.

Boka ett besök med biljett till Alhambra

Vem har tillgång till rabatterade priser på Alhambra?

Alhambras inredning| ©Gwen Fran
Alhambras inredning| ©Gwen Fran

Besöket av Alhambra i Granada är avgiftsbelagt och du måste köpa en biljett för att få tillträde. Vissa grupper kan dock få dem till ett lägre pris än allmänheten.

I stort sett är det här listan över personer som kan få rabatt för att besöka Alhambra:

 • Innehavare av Europeiska ungdomskortet.
 • EU-medborgare över 65 år.
 • Grupper med anknytning till kultur- eller utbildningsinstitutioner med 15 eller fler medlemmar, med förhandstillstånd.
 • Personer medfunktionshinder.

Om du är en av dem måste du vid monumentets biljettkontor visa upp ett dokument som visar att du har rätt till rabatten. För att göra detta och få din slutgiltiga biljett rekommenderar jag att du går till biljettkontoret i god tid så att det inte tar för mycket tid från ditt besök på Alhambra.

Biljetter till Alhambra för barn

Guidade grupper| ©Rob Hodgkins
Guidade grupper| ©Rob Hodgkins

Biljetter i biljettkontoret

Familjer som vill försöka få enkelbiljetter utan guidad tur för samma dag som besöket på biljettkontoret kan utnyttja de gratis eller rabatterade biljetter som finns tillgängliga för barn.

 • Det allmänna besöket för barn upp till och med 11 år är gratis i sällskap av en vuxen.
 • Det allmänna besöket för barn från 12 till och med 15 år har ett rabatterat pris på 8 euro i sällskap av en vuxen.

Du måste dock ta med dig en identitetshandling där barnets ålder kan verifieras vid biljettkontoret och tillträdet till Alhambra.

Även om de är gratis är det obligatoriskt för alla besökare att ha en biljett för att få tillträde till det monumentala komplexet, eftersom det är en garanti mot alla incidenter som kan inträffa där.

Köp biljetter online

Den stora fördelen med att boka dina Alhambra-biljetter online i förväg är att du har biljetterna med dig före resan och att du inte behöver köa i oändlighet vid biljettkontoret för att försöka få en av de biljetter som säljs samma dag.

Kapaciteten är begränsad och efterfrågan är mycket stor, så du kan riskera att få slut på biljetter efter att ha varit där så länge.

I Hellotickets kan du hitta biljetter eller guidade turer till Alhambra där priset på barnbiljetten också är något lägre än priset på vuxenbiljetten, så du kan spara pengar utan att behöva köpa biljetter i sista minuten när du är i Granada!

Boka ett besök med biljetter till Alhambra

När är det gratis att gå in i Alhambra?

Rättvisans port| ©Matt Kieffer
Rättvisans port| ©Matt Kieffer

Det finns för närvarande ingen särskild dag då du kan gå in gratis i Alhambra. För att besöka det monumentala komplexets inre måste du köpa en biljett i förväg.

Det finns dock några undantag som gör att du kan njuta av Alhambra utan att lägga ut en euro. Här är hur du kan göra det!

Om du är från Granada eller bosatt i Granada

Alhambra är Granada stads stora emblem och för att öka medvetenheten om dess historiska och kulturella betydelse bland lokalbefolkningen har Patronato de la Alhambra y Generalife lanserat ett initiativ så att alla lokalbefolkningen och invånare i provinsen kan komma in gratis under helgerna.

De som vill besöka Alhambra gratis måste göra en bokning online genom att fylla i formuläret och bifoga de styrkande handlingar som krävs. Ett annat alternativ är att boka personligen på invånarkontoret i Corral del Carbón.

Tyvärr kan personer som inte är från Granada eller inte bor där inte delta i detta initiativ, men utlänningar har fortfarande ett annat alternativ för att se Alhambra utan att öppna plånboken.

Om du är en utländsk resenär

Om du har en liten budget på din resa till Granada och föredrar att inte köpa biljetter till Alhambra för att se andra platser eller om du inte har råd med biljetter till monumentet, oroa dig inte, för du kan alltid besöka den kostnadsfria delen av Nasrids palatsstad och ta några vackra fotografier som souvenir.

Även om den fria delen är den minst spektakulära delen av det monumentala komplexet finns det några mycket intressanta platser att se, till exempel:

 • Murarna
 • Rättvisans port, som är den mest ikoniska porten i inhägnaden.
 • Plaza de los Aljibes
 • Puerta de los Carros
 • Karl V:s palats, som rymmer Alhambra-museet och museet för konst.
 • På esplanaden framför palatset kan du se Vinporten och ta ett souvenirfoto med Albaicín i bakgrunden.
 • Calle Real, huvudgatan i den gamla Medina som har bevarats sedan medeltiden.
 • Parador de Turismo de Granada i Alhambra

En annan plats där du kan gå gratis för att njuta av det underbara Alhambra är Mirador de San Nicolás i stadsdelen Albaicín.

Det sägs att detta är den vackraste solnedgången i Spanien och härifrån får du den bästa panoramavyn över den andalusiska fästningen med Sierra Nevada i bakgrunden. Du har också en oslagbar utsikt över Alcazaba, Nasridpalatsen och Generalife.

Boka ett besök med biljetter till Alhambra

Kort sagt, vad kan jag se gratis i Alhambra?

Karl V:s palats| ©michael clarke stuff
Karl V:s palats| ©michael clarke stuff

Tillträdet till det monumentala komplexet Alhambra i Granada är avgiftsbelagt och du måste köpa en biljett för att få en rundtur i den nasridiska palatsstaden. Det finns dock några platser i Alhambra som du kan se utan att behöva spendera pengar.

För att göra det tydligare, här är en sammanfattning av vad du kan se gratis i Alhambra och vad du inte kan se:

Kräver en betald entrébiljett.

 • Nasridpalatsen
 • Generalife-trädgårdarna och palatset
 • Alcazaba
 • Moskvabadet

Det är gratis och kräver ingen biljett

 • Murarna
 • Rättvisans port
 • Plaza de los Aljibes
 • Karl V:s palats, som rymmer Alhambra-museet och museet för konst.
 • Den kungliga gatan i Alhambra
 • Vinporten
 • Mirador San Nicolas
 • Vagnarnas port
 • Granada Parador i Alhambra, ett före detta kloster från 1400-talet som byggdes av de katolska monarkerna.

Boka ett besök med biljetter till Alhambra