Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Buda Slott: biljetter, turer, tips ...

Buda slottet och området runt omkring är ett viktigt besök under din resa till Budapest. Om du vill veta vad du kan se och hur du kan göra det, har du här all information du behöver.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minsta läsning

Buda Slott: biljetter, turer, tips ...

Buda-slottet | ©Daniel Edwins

En av de saker som fångar din uppmärksamhet när du undersöker vad du ska se i Budapest är att staden är uppdelad i två stora områden: Pest och Buda. När det gäller den andra sektorn kan ingen missa det komplex som utgör det så kallade Buda-slottet.

Själva komplexet kräver ingen inträdesavgift, men det gör museerna som ligger inuti: Nationalgalleriet, Budapests historiska museum och Historiska museet. För att lära känna området på bästa möjliga sätt rekommenderar jag att du bokar en av de turer som erbjuds i Budapest. Här hittar du information om deras priser och egenskaper.

Inträdesavgifter till slottet Buda

Inträde till Ungerns nationalgalleri| ©alex.ch
Inträde till Ungerns nationalgalleri| ©alex.ch

Trädgårdarna, huvudgården och slottets omgivningar är gratis, så du kan vandra runt så länge du vill. De tre flyglarna i huvudbyggnaden rymmer dock olika institutioner som kräver en inträdesavgift för att besökas. Här är lite information om en av attraktionerna i närheten av slottet som man enligt min mening inte får missa:

 • Ungerskt nationalgalleri: cirka 9 euro för de permanenta utställningarna, med 50 % rabatt för EU-ungdomar mellan 6 och 26 år samt för personer över 62 år.
 • Budapests historiska museum: cirka 6,5 euro per person, med en rabatt på 50 euro för ungdomar och seniorer.
 • Széchenyi nationalbibliotek: fri entré.
 • Buda Labyrint: drygt 8 euro för vuxna. Studerande, lärare och pensionärer betalar cirka 6,80 euro och barn under 12 år endast 1,6 euro. Innehavare av Budapest Card betalar cirka 6,20 euro för inträde.

Boka en rundtur i Buda slottet

Det bästa alternativet är en guidad tur i slottet och dess omgivningar.

Utsikt från Buda-slottet| ©Chris Yunker
Utsikt från Buda-slottet| ©Chris Yunker

Det bästa sättet att få ut det mesta av ett besök på Buda slottet och dess omgivningar är att ta en organiserad rund vandring i området. Det bör noteras att även om det är möjligt att göra ett antal cykelturer i Budapest, är de branta och smala gatorna i detta område inte lämpliga för cykling.

Den största fördelen med det här alternativet är att du får en expertguide som förklarar komplexets historia och de smala gatorna som omger det.

Dessa turer omfattar vanligtvis hela slottskomplexet, även om entréavgifter till museerna normalt inte ingår. De visar också de historiska husen och kyrkorna i denna del av staden, liksom resterna av en medeltida synagoga.

När du väljer en tur till Budaborgen bör du se till att det finns en av de största skillnaderna mellan dem: Matias-kyrkan. Vissa har det inte med, men andra har det. Mitt råd är att välja det sistnämnda, eftersom det är ett verkligt imponerande monument.

Vad dessa turer brukar innehålla

Turen, som vanligtvis tar cirka 2 timmar och kostar 48 euro, börjar vid själva Buda slottet, det tidigare kungliga palatset. Den brukar också ta dig genom gatorna till byggnader som den nationella dansteatern och det intressanta Sandor-palatset, den ungerska presidentens officiella residens.

Kvarterets egna smala gator är en attraktion i sig själva. De kullerstensbeläggningar och de hus och kyrkor som ligger längs med dem får dig att känna dig som om du har rest tillbaka i tiden till medeltiden.

Ett stopp vid Mattiaskyrkan är också ett måste, antingen för att se den nygotiska exteriören eller för att gå in i kyrkan och klättra upp i ett av tornen.

Ett annat populärt stopp längs vägen är Fisherman's Bastion, där du kan se de sju tornen och den magnifika panoramavyn över Donau, Pest och Gellért Hill.

Vanligtvis leder guiden också gruppen till Wienporten, varifrån du kan se den så kallade gamla Buddha (Obuda), där romarna grundade den första bosättningen i staden.

Slutligen går du ner från kullen till flodpromenaden med en fantastisk utsikt över den andra sidan av staden.

Grupperna som ingår i dessa turer är mycket små, högst 10 personer, vilket gör upplevelsen mer personlig. På vägen dit brukar vi stanna för att ta en kopp kaffe och äta några av de bakverk som du säkert har stött på om du har varit med på en matresa i Budapest.

Boka en rundtur i Buda slottet

Öppettider

Buda slott och kryssning på Donau| ©Dennis Jarvis
Buda slott och kryssning på Donau| ©Dennis Jarvis

I princip är både trädgårdarna och gårdarna öppna dygnet runt. Jag rekommenderar att du kollar om det finns några konserter eller festivaler som äger rum där, eftersom de vanligtvis är betalda.

National Gallery är öppet varje dag utom måndagar, från 10.00 till 18.00. Historiska museet har samma öppettider som galleriet. I båda fallen är stängningstiden på vintern framflyttad till 16.00.

Om du vill besöka nationalbiblioteket måste du boka i förväg via telefon, eftersom det inte går att besöka det på egen hand.

Buddhas labyrint är öppen varje dag mellan 9.30 och 19.30 samt på natten mellan 20.30 och 08.00.

Joaquíns resetips

Jag rekommenderar att du alltid har kameran redo för att fånga den vackra utsikten som du kan se från olika platser i slottskvarteren.

Finns det ett turistkort för Buda slott?

Utsikt från Buda slottet| ©Chris Yunker
Utsikt från Buda slottet| ©Chris Yunker

För att spara pengar under ditt besök på Budaborgen (och andra platser i staden) kan du köpa Budapest Card.

Det finns tre olika typer av detta kort som ger dig gratis eller rabatterad inträde till stadens främsta sevärdheter. Du kan välja mellan ett 24-, 48- eller 72-timmarskort som kostar mellan 23 och 45 euro.

För att räkna ut om du ska köpa kortet måste du inte bara ta hänsyn till priset för varje museum, utan också till priset för kollektivtrafiken (som ingår i kortet) och ett gratis termalbad.

Boka en rundtur i Buda slottet

Vad du kan besöka i och runt Buda slott

Interiör i Buda slottet| ©damian entwistle
Interiör i Buda slottet| ©damian entwistle

Det första du bör veta är vad du kan besöka i Buda slottet, även känt som det kungliga palatset. Med tanke på sin historia har slottet utsatts för attacker som inneburit att en stor del av strukturen har förstörts, även om det alltid har byggts upp på nytt varje gång det har hänt.

Numera är slottets exteriör ganska stramt, särskilt om man jämför det med de överdådiga utsmyckningarna inuti, som kan få besökaren att resa tillbaka i tiden till dess största prakt.

Det första som sticker ut är dess läge i staden: på en 300 meter hög kulle med en fantastisk utsikt över Donau.

Huvudbyggnaden, slottet eller det kungliga palatset (som kallas så eftersom det var residens för de magyariska kungarna under en tid) består av flera flyglar som är byggda runt den så kallade Lejongården.

De allra flesta turer och enskilda besökare kommer vanligtvis in på området via St George's Square, eftersom det är här som linbanan stannar och förbinder kullen med Kedjebron och därmed med Pest.

För att komma in måste du gå genom en vackert dekorerad port från början av 1900-talet. Bredvid den finns en bronsstaty av en fågel på en piedestal, symbolen för kungariket Ungern.

Vad finns att se i Buda slott

Nationalbiblioteket i Buda-slottet| ©Daniel Edwins
Nationalbiblioteket i Buda-slottet| ©Daniel Edwins
 • Lejongården: Det är värt att gå genom denna gård för att se exteriören av de olika museer som finns i slottet idag.

 • Nationalgalleriet: Detta stora museum upptar inte mindre än fyra av de flyglar som palatset är uppdelat i. Här kan du se verk av ungerska konstnärer från medeltiden och framåt. Ett av de mest intressanta rummen är det tidigare tronrummet.

 • Nationalbiblioteket: Mittemot galleriet ligger palatsets flygel med nationalbiblioteket, som grundades redan i början av 800-talet och som sägs innehålla minst ett exemplar av varje bok som publicerats i landet.

 • Budapests historiska museum: Den sista delen av slottet är upptagen av Budapests historiska museum. Där kan du lära dig om den ungerska huvudstadens historia från förhistorisk till modern tid. Om du går in rekommenderar jag att du inte missar det gotiska kapellet och vapenhallen.

Joaquíns resetips

Om du åker dit på vintern och det har snöat, vilket hände mig, rekommenderar jag att du provar ett gott glöggvin från ett av de stånd som finns på gården. Det finns inget bättre än att värma upp sig lite innan du fortsätter ditt besök.

Besök i Buda slottskvarteren

Matthias-kyrkan| ©bvi4092
Matthias-kyrkan| ©bvi4092

När folk talar om att besöka Buda slottet brukar de också nämna kvarteren som omger det. På de intressanta gatorna kan du se några av stadens mest berömda monument och inte minst den fantastiska utsikten över Donau som du kan se från vissa av stadens utsiktsplatser.

 • Fishermen's Bastion: Det finns nog ingen bättre plats för att se hela staden från höjden. Byggnaden byggdes på platsen för en gammal fästning och du kan beundra sju torn som symboliserar de sju cheferna för de magyariska stammarna. Du kommer också att se en stor staty av Sankt Stefan.

 • Mattiaskyrkan: Den byggdes på 1200-talet i gotisk stil och har genom ständiga ombyggnader inte förlorat något av sin stora prestige. Dess interiör är uppdelad i tre skepp, där kapellens dekorationer är särskilt framträdande. Flera ungerska kungar kröntes i detta tempel och om du har tur kan du kanske gå på en av de konserter som hålls här idag.

 • Torget Wienporten: ligger i den övre delen av Buda slottskvarteren. Här hölls tidigare marknaden och numera kan du se en vacker port med riklig utsmyckning.

 • Buda Labyrint: En av de stora attraktionerna i området är denna labyrint av grottor och naturliga tunnlar som korsar en stor del av kullen. Totalt finns det 4 kilometer av dessa tunnlar, men endast den första kilometern kan besökas. Utställningar och guidade turer hålls i tunnlarna.

Joaquíns resetips

Om du gillar nutidshistoria bör du inte missa ett besök på Rock Hospital Museum and Nuclear Bunker som ligger i kvarterets tunnelsystem.

Hur man bestiger Buda slottet

Corvino dörr| ©Genesis Vera
Corvino dörr| ©Genesis Vera

Om du vill åka till Buda slott på egen hand finns det flera sätt att ta sig dit. Min rekommendation är att du åtminstone går upp eller ner så att du kan utforska gatorna i området i lugn och ro. För att göra detta kan du använda en av de två huvudingångarna till det kungliga palatset.

Den första nås genom en dekorerad port (som ligger några meter från linbanestationen) som leder till den habsburgska trappan. Om du går uppför trappan kommer du upp till slottets innergård.

Det andra alternativet är att ta sig till Corvinusporten från Dísz Tér, nära Buda-labyrinten. Denna port är lätt att känna igen på en prydnad i form av en kråka som håller en gyllene ring som föreställer Matthias Corvinus.

Förutom att gå upp (eller ner) kan du också ta dig till slottet med Budavári Sikló-linbanan. Priset är cirka 3,30 euro per väg, med rabatt om du köper en returbiljett. Linbanan går vanligtvis mellan 7.30 och 22.00.

Busslinjerna 16, 16A och 116 släpper också av dig vid Buda slottet så att du kan börja ditt besök.

Boka en rundtur i Buda slottet