Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 Saker att göra i Granada på kvällen

Granada ligger i södra delen av den iberiska halvön och lyser i sitt eget ljus. Det är inte för inte som det är en av favoritdestinationerna för resenärer från hela världen, och även för många spanjorer. Den här gången bjuder jag in dig att upptäcka ett annat Granada, ett Granada som vaknar upp när solen går ner. Är du redo?

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

10 minsta läsning

10 Saker att göra i Granada på kvällen

Utsikt över Granada | ©Javier Morales

Granada är verkligen en magisk plats, staden har en obestridlig charm, både på dag och natt, och om du inte tror mig, följ med mig på en rundtur till tapasbarerna, ett mycket annorlunda och intimt Alhambra, flamencodansare och de mest pittoreska stadsdelarna. Jag försäkrar dig att du inte kommer att ångra dig.

I den här artikeln får du veta mer om Granadas nattliv, de bästa platserna där du kan njuta av denna andra stad som är så annorlunda än dagtid. Granada sover aldrig, och du kommer att upptäcka att det finns något för alla. Om du fortfarande inte känner till staden på dagarna kan du ta en titt på allt som finns att se och göra i Granada, och om du redan känner till den på djupet är det dags att prova på nattlivet.

1. Besöka Alhambra på natten

Alambrada på natten| ©wingpix
Alambrada på natten| ©wingpix

Om du har varit i Granada tidigare känner du säkert till Alhambras majestät. Detta stadsmonument är ett av de underverk som människan har skapat. Den är byggd på platsen för en andalusisk palatsstad och dess arkitektur, fontäner, trädgårdar och detaljer upphör aldrig att förvåna. Det är ett av de mest besökta monumenten i hela Spanien och utan tvekan ett av de vackraste.

Om du reser med barn får du inte missa det och berätta magiska historier för dem, för upplevelsen är inte densamma om du gör det ensam, med vänner eller som ett par, som om du föreslår att besöka Alhambra med barn.

De små kommer att känna sig som i en saga när de ser Nasridpalatset och Generalife-trädgården.

Du kanske tror att denna skönhet stänger sina dörrar på natten, men du har fel. Sedan en tid tillbaka har Alhambra varit öppet på natten för dem som vill reservera sin plats och njuta av ett annorlunda besök.

Jag kan försäkra er om att efter att ha sett den många gånger på dagen, med en rundtur på Patio de los Leones, de upplysta Nasridpalatsen och trädgårdarna, är den en helt annan plats på natten.

Att vara där utan dagens liv och rörelse och utan folkmassor, att se kolonnerna kasta sina trötta skuggor i nattens lugn, är en unik upplevelse som man inte får missa.

Öppettider

Tidtabellen för nattliga besök i Alhambra är följande:

  • Från april till den 14 oktober: från 22.00 till 23.30.
  • Från 15 oktober till 31 mars: från 20:00 till 21:30.

Boka din guidade tur i Alhambra

2. Gå på tapas i gamla stan och El Realejo

Tapas i Granada| ©Vero Gallardo
Tapas i Granada| ©Vero Gallardo

Ett annat måste i Granadas nattliv är utan tvekan att gå ut och äta tapas. För dem som inte vet är det nästan ett måste att gå ut och äta tapas i Granada. Du sätter dig på en av terrasserna och beställer en drink, och till den får du en tapa (ja, helt gratis!).

Det finns många olika områden där man kan njuta av denna tradition, och naturligtvis många barer. På vissa kan du välja tapa, på andra inte, men jag försäkrar dig att om du vet var du ska gå finns det inte en enda som du inte gillar.

Inärheten av gamla stan, runt katedralen, finns det flera tapasbarer, även om den mest kända för sina XXL-tapas utan tvekan är La Bella y La Bestia (Skönheten och odjuret). Platsen är ganska liten men mysig. Jag rekommenderar att du inte går för sent, annars får du inget bord.

I detta område finns också Bar Los Diamantes, perfekt om du gillar stekt fisk och andra delikatesser från havet. Här är allt, absolut allt, utsökt.

Precisrunt hörnet från La Capilla Real och La Madraza, som har öppnat sedan början av förra seklet (1917 för att vara mer exakt), ligger baren och restaurangen Los Manueles, som också är ett måste under vår tapaskväll i Granada. Det är mycket vanligt att när du beställer drycker (och lämnar dina goda euro, förstås) ökar också tapasens betydelse och storlek.

Ett annat område där du kan njuta av denna charmiga sedvänja är El Realejo. Granadas gamla judiska kvarter, här kan du njuta av några av de mest utsökta och rikliga tapas tillsammans med din caña, öl eller vad du nu gillar att dricka.

Barer som La Esquinita är kända för sina stekta räkor och andra delikatesser. Mot Campo del Príncipe finns ett stort antal barer med terrasser där du kan ha det trevligt.

Om gastronomisk turism är din grej, rekommenderar jag att du tar en tur till de bästa tapasbarerna i Granada, och att du låter en guide som är specialiserad på ämnet ta dig till de platser som du inte får missa för något i världen.

Boka din guidade tur i Alhambra

3. Njut av en promenad i det traditionella Albaicín-kvarteret

Albaicín på natten| ©José Ruiz
Albaicín på natten| ©José Ruiz

En av de vackraste stadsdelarna i Granada och den äldsta. Lyssna inte på dem som säger att det är osäkert på natten, jag kan försäkra dig att du kan gå fram till sent på kvällen utan fara, och du kommer att träffa många fler människor som också njuter av natten.

Albaicín har ett rykte om sig att vara ett bohemiskt och konstnärligt område. Det är ett äventyr i sig att strosa genom de små gatorna som är upplysta av det gulaktiga ljuset och återupptäcka de platser som du har sett under dagen.

En av de viktigaste aktiviteterna under denna nattliga promenad genom Albaicín är att se Alhambra och Generalife upplysta från ovan, liksom en stor del av Sierra Nevada från Mirador de San Nicolás. Det är också viktigt att gå längs Calderería Vieja, mer känd som La calle de las teterías.

Albaicín har mycket att erbjuda på natten, men det bästa är själva promenaden för att se den andra sidan av staden. Att besöka stadsdelarna Albaicín och Sacromonte är en av de saker vi inte får missa under vårt besök i Granada.

Boka din tur i Granada

4. Lyssna och se en flamencoföreställning i zambras i Sacromonte eller i El Albaicín

Flamencoshow| ©Snuffy
Flamencoshow| ©Snuffy

Granada är detsamma som flamenco. Denna världsberömda musikstil har sitt ursprung i staden, närmare bestämt i grottorna i Sacromonte-distriktet, där zigenare bodde i århundraden.

Som ett resultat av denna profana blandning av muslimer, zigenare och kristna uppstod detta mycket spanska uttryck som senare populariserades av artister som Paco de Lucía, Tomatito, Camarón de la Isla och många andra.

Du kommer att märka att det är en sak att besöka Sacromonte på dagen och en helt annan sak att besöka det på natten. Om du vill bevittna en riktig flamencoföreställning i den vagga där den föddes måste du gå till en av de mest kända grottorna, där flamman tänds varje kväll, glasen fylls och stämningen blir mer och mer intensiv.

Några av dem är Cueva de la Rocío, Los Jardines de Zoraya och Cueva de María la Canastera.

Som du kan se är flamenco i luften, och det är inte ovanligt att stöta på flamencosångare eller dansare på gatan.

Både i detta område och i El Albaicín kan du njuta av några av Spaniens bästa föreställningar. Gitarrer, handklappning, fotklappning och zigenarsång - det är omöjligt att inte bli rörd av en flamencoföreställning, för det är inte bara en annan musikstil, utan den för med sig hela ett folks lidande.

Med en sådan blandning av skönhet, delikatess och intensitet är det inte ovanligt att man får tårar i ögonen. En upplevelse som du inte får missa på natten i Granada.

Boka din biljett till en flamencoföreställning i Granada

5. Upplev Granadas nattliv på ett diskotek eller en pub

På Mae West| ©ilicitano
På Mae West| ©ilicitano

Granadas nattliv handlar inte bara om flamenco och tapas, eftersom det finns ett stort utbud av diskotek och pubar med livemusik om du vill dansa till gryningen. Granada är en stad full av studenter, många Erasmusstudenter kommer hit varje år för att studera, så du kommer aldrig att sakna platser att roa dig på.

En av de mest fantastiska klubbarna i Granada är Mae West. Med tre rum och två våningar med mycket olika musik och stilar ligger denna klubb mitt i centrum av staden och är ett av de viktigaste besöken i nattlivet i Granada, där du alltid kan hitta bra dj:s som spelar live.

Forum Plaza är en annan nattklubb med bra stämning, även om den ligger lite långt från centrum. Denna lokal som ligger bredvid Granadas fantastiska vetenskapspark är en av de mest sofistikerade och eleganta i Granada, med spelningar av kända DJ:s och temakvällar. Du får helt enkelt inte missa det om du gillar att dansa och spendera en intensiv natt av ren dans.

Det finns också många barer med levande musikshower där du kan dansa och mingla med lokalbefolkningen. Några av dem är Lemon Rock Granada, La Tertulia eller, för jazzälskare, Bohemia Jazz Café.

6. Koppla av i ett autentiskt arabiskt bad från 1400-talet

Arabiskt bad i Granada| ©James C
Arabiskt bad i Granada| ©James C

Om du vill uppleva en annorlunda upplevelse av avkoppling kan du besöka det bästa hamammet i Granada. Oavsett hur många spa- och avkopplingsplatser du känner till kan jag försäkra dig om att ingen kan jämföras med dessa arabiska bad.

Även om badet även kan användas på dagen, kan du på kvällen tvätta bort tröttheten efter en hel dags vandring i Granada. Det är vad jag kallar en idealisk plan.

År 1998 öppnades de igen efter att ha varit stängda i inte mindre än fem århundraden! Här kan du njuta av en upplevelse med vatten, med bad i olika temperaturer, massage och andra otroliga aktiviteter.

Du kan vara säker på att du kommer att tacka mig, eftersom detta hamam som ligger bara några meter från Alhambra är helt otroligt. Mellan massage och bad kan du också få ett utsökt te som hjälper dig att slappna av både inifrån och ut.

Om du aldrig har provat ett arabiskt bad kan jag säga dig att du har missat något. Låt dig omslutas av aromerna från hundratals essenser och oljor, medan massagen och det lugnande ljudet av vattnet gör sin sak, vilket gör att du kan komma i kontakt med ditt inre jag.

Praktisk information

  • Öppettider: Dessa avkopplingssessioner är inte tillgängliga på kvällstid varje dag, utan endast på fredagar och lördagar från 23.30 till 1.15.
  • Adress: Calle Sta. Ana, 16

Boka dina biljetter till Hammam Al Andalus

7. Njut av det kulturella utbudet, bio och teater

Inuti Isabel la Católica-teatern| ©PhotoLanda
Inuti Isabel la Católica-teatern| ©PhotoLanda

Om du föredrar teater eller konserter har Granada också en kväll för det. Med ett stort antal arenor i stadens centrum och gamla stan kan du se prisbelönta, oberoende pjäser, konserter och internationella musikaler.

Teatrar som Alhambra eller Isabel la Católica-teatern förnyar sina anslagstavlor varje månad, så du kan njuta av olika föreställningar.

Staden har alltid en stor tillströmning av kända konstnärer, så jag råder dig att försöka köpa dina biljetter i förväg.

8. Njut av en drink med 360 graders utsikt på B-heaven rooftop

På B-hemmens tak| ©Claudia F
På B-hemmens tak| ©Claudia F

Om du vill njuta av de bästa signaturdrinkarna, med all den kyliga atmosfären i Granadas nattliv och med en av de bästa vyerna över hela staden, måste du gå till gatan 62 Acera del Darro och gå upp på stadens mest otroliga takterrass.

B-Heaven, som ligger på taket på Hotel Barceló Carmen Granada, är definitivt ett måste under ditt nattliga besök i Granada. Med live-musikshower, gourmet-snacks och utsikt över det upplysta Alhambra är det här takterrassen som får alla lovord.

Bara utsikten över staden är värd det, men när du dessutom lägger till den otroliga servicen och den fantastiska atmosfären finns det inte mycket mer att tänka på.

För att avsluta dagen i lyx är B-Heaven Granada inte bara en bar, utan en upplevelse i sig själv. Ta på dig ditt bästa, för det är här som natten börjar.

9. Ta en okonventionell rundtur i Granada på natten

Promenad i Granada| ©Juanjo Alonso Garcia
Promenad i Granada| ©Juanjo Alonso Garcia

Förutom de fria besök du kan göra i staden kan du också boka en nattlig rundtur i Granada. Dessa turer är ganska atypiska och mycket roliga, eftersom guiderna vanligtvis anstränger sig särskilt för att göra turen originell på alla sätt och vis.

Om du vill uppleva en nattlig äventyrstur i Granada och korsa staden med kartor och facklor i pannan och upptäcka hemligheterna i denna vackra stad, tveka inte, du kommer att lära känna dess andra sida och du kommer inte att sluta ha roligt med de mest extravaganta guiderna i Andalusien. Rekommenderas till 100 %.

Boka en nattlig äventyrstur i Granada

10. Dramatiserat nattligt besök på San José-kyrkogården i Granada

Kyrkogården i San José| ©PhotoLanda
Kyrkogården i San José| ©PhotoLanda

Jag har lämnat den här turen till sist eftersom den är den mest nyfikna. Under den här guidade rundturen i Granadas begravningsplats får du träffa några av de viktigaste personligheterna i Granadas historia, som tar dig till otroliga platser fulla av historia som Alixares trädgård, samtidigt som du får lära dig lite om staden och dess förflutna.

San José-kyrkogården i Granada är en av de äldsta kyrkogårdarna i landet, så det finns många historier att berätta. Med hjälp av skådespelarna och guidernas kommentarer får du lära känna denna unika plats och lite mer om regionens historia.

Jag vet vad du förmodligen tänker: "Det här är inget för mig". Att besöka en kyrkogård är inget man brukar göra på natten, det är sant, men jag försäkrar er att detta dramatiserade besök på San José-kyrkogården i Granada är allt annat än dystert.

Tack vare skådespelarnas framträdanden kommer du att upptäcka platsens starka dragningskraft och du kommer att bli överraskad över hur många hemligheter den kan innehålla. Om du frågar mig är detta en mycket rekommenderad utflykt.