Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 Saker att göra i Granada på kvällen

Granada ligger på södra delen av Iberiska halvön och lyser med sitt eget ljus. Det är inte för inte som staden är en av många resenärers favoritdestinationer. Jag inbjuder dig att upptäcka staden när solen går ner. Är du redo?

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

9 minsta läsning

10 Saker att göra i Granada på kvällen

Utsikt över Granada | ©Javier Morales

Granada är verkligen en magisk plats, staden har en obestridlig charm, både på dagen och på natten, och om du inte tror mig så följ med mig på en rundtur bland tapasbarerna, ett mycket annorlunda och intimt Alhambra, flamencodansarna och de mest pittoreska kvarteren, jag lovar dig att du inte kommer att ångra dig. Jag lovar att du inte kommer att ångra dig.

I den här artikeln får du veta mer om Granadas nattliv, dess bästa platser, där du kan njuta av denna andra stad som skiljer sig så mycket från dagtid. Granada sover aldrig och du kommer att upptäcka att staden har något för alla.

1. Besök Alhambra på natten

Alhambra på natten| ©wingpix
Alhambra på natten| ©wingpix

Om du har varit i Granada tidigare kan du lära känna majestätet i dess mest karakteristiska monument. Som du kan föreställa dig är det ett måste att planera en guidad tur till Alhambra. Detta stadsmonument är ett av de underverk som människan har skapat. Det byggdes på platsen för en andalusisk palatsstad och dess arkitektur, fontäner och trädgårdar upphör aldrig att förvåna. Det är ett av de mest besökta monumenten i Spanien och utan tvekan ett av de vackraste.

Men du tror förmodligen att denna skönhet stänger sina dörrar på natten, men du skulle ha fel. Sedan en tid tillbaka är Alhambra öppet på natten för dem som vill reservera sin plats och njuta av ett annorlunda besök. Men se till att du bokar ditt nattbesök i Alhambra i förväg eftersom det är stjärnattraktionen i staden och det säljer slut mycket snabbt.

Jag kan försäkra er om att efter att ha sett det många gånger under dagen, promenerat genom Patio de los Leones, de upplysta Nasridpalatsen och trädgårdarna, är det en helt annan plats på natten. Att vara där utan dagens liv och rörelse och utan folkmassorna, och se kolonnerna kasta sina trötta skuggor på nattens lugn, är en verkligt unik upplevelse som man inte får missa.

Öppettider

Öppettiderna för nattliga besök i Alhambra är

  • Från april till 14 oktober: 22:00 till 23:30.
  • Från 15 oktober till 31 mars: från 20:00 till 21:30.

Boka din guidade nattvandring i Alhambra

2. Njut av en promenad genom den traditionella stadsdelen El Albaicín

Albaicín på natten| ©José Ruiz
Albaicín på natten| ©José Ruiz

Ett av de vackraste kvarteren i Granada, det äldsta och faktiskt ett måste att se och göra i Granada. Lyssna inte på dem som säger att det är otryggt på natten, jag kan försäkra dig om att du kan promenera till sent på kvällen utan fara, och du kommer att träffa många fler människor som också njuter av natten. Albaicín har rykte om sig att vara ett bohemiskt och konstnärligt område. Att strosa genom de små gatorna som lyser upp av det gulaktiga ljuset och återupptäcka platser som man har sett under dagen är ett äventyr i sig.

Ett av sevärdheterna på denna nattvandring genom Albaicín är att se Alhambra och Generalife upplysta från ovan, liksom en stor del av Sierra Nevada från Mirador de San Nicolás. Det är också viktigt att gå längs Calderería Vieja, mer känd som La calle de las teterías.

Du kommer att upptäcka att Albaicín har mycket att erbjuda på natten, även om det bästa är själva promenaden för att se den andra sidan av staden. Att besöka stadsdelarna Albaicín och Sacromonte är en av de saker som du inte får missa under ditt besök i Granada.

Boka en rundtur i El Albaicín

3. Upplev en flamenco-show

Flamenco-föreställning| ©Snuffy
Flamenco-föreställning| ©Snuffy

Att säga Granada är att säga flamenco. Denna världsberömda musikstil har sitt ursprung i denna stad, närmare bestämt i grottorna i stadsdelen Sacromonte, där zigenarna levde i århundraden. Som ett resultat av denna profana blandning av muslimer, zigenare och kristna uppstod detta mycket spanska uttryck, som senare populariserades av artister som Paco de Lucía, Tomatito, Camarón de la Isla och många andra.

Om du vill se en riktig flamencoshow är Granada staden för dig. Varje kväll tänds lågorna, glasen fylls och stämningen blir alltmer intensiv. Jardines de Zoraya eller Tablado de la Alborea är två utmärkta alternativ, liksom naturligtvis någon av stadens typiska grottor. I både Sacromonte och Albaicín kan du njuta av några av de bästa showerna i Spanien.

Som du kommer att se är det flamenco i luften och det är inte ovanligt att se cantaores eller bailaores (flamencosångare och dansare) på gatan. Gitarrer, handklapp, fotstamp och zigenarsång - det är omöjligt att inte bli berörd av en flamencoshow, för det är inte bara en annan musikstil, den för med sig hela folkets lidande.

De bästa alternativen för att njuta av flamenco i Granada

Boka biljetter till en flamencoshow

4. Koppla av i ett autentiskt moriskt badhus från 1400-talet

Arabiskt bad i Granada| ©James C
Arabiskt bad i Granada| ©James C

Om du vill ha en annan typ av avkopplande upplevelse ska du besöka det bästa hamamet i Granada. Oavsett hur många spa- och relaxanläggningar du har besökt kan jag försäkra dig om att ingen av dem kan mäta sig med dessa arabiska bad.

Även om dessa bad också kan avnjutas under dagen, kommer du på natten att kunna tvätta bort tröttheten efter en hel dags vandring runt Granada. Det är vad jag kallar en idealisk plan. År 1998 öppnades de igen efter att ha varit stängda i inte mindre än 5 århundraden! Här kan du njuta av en upplevelse genom vatten, med bad i olika temperaturer, massage och andra otroliga aktiviteter.

Du kan vara säker på att du kommer att tacka mig, eftersom detta hamam som ligger bara några meter från Alhambra är något utöver det vanliga. Mellan massagen och baden kan du också få ett utsökt te som hjälper dig att slappna av både inuti och utanför.

Praktisk information

  • Öppettider: Kvällsöppettiderna för dessa avkopplande sessioner är inte tillgängliga varje dag, endast på fredagar och lördagar från 11.30 till 1.15.
  • Adress: Calle Sta. Ana, 16

Boka ett arabiskt bad i ett hamam

5. Ät tapas i gamla stan och El Realejo

Tapas i Granada| ©Vero Gallardo
Tapas i Granada| ©Vero Gallardo

Ett annat måste i Granadas nattliv är utan tvekan att gå ut och äta tapas. För er som inte vet det är det nästan ett måste att gå ut och äta tapas i Granada. Du sitter på en av terrasserna och beställer en drink, och till drinken får du en tapa (ja, helt gratis!).

Det finns många olika områden där man kan njuta av denna tradition, och naturligtvis många barer. På vissa kan du välja tapa, på andra inte, men jag försäkrar dig att om du vet vart du ska gå kommer det inte att finnas en enda som du inte gillar.

  • La Bella y La Bestia: Stället är känt för sina XXL-tapas. Stället är ganska litet men mysigt. Jag rekommenderar att du inte går för sent för då kommer du inte att hitta ett bord.
  • Bar Los Diamantes: perfekt om du gillar friterad fisk och andra skaldjursdelikatesser. Här är allt, absolut allt, utsökt.
  • Bar och restaurang Los Manueles: Precis runt hörnet från La Capilla Real och La Madraza och öppet sedan början av förra seklet (sedan 1917 för att vara mer exakt), är detta ett annat måste på vår tapaskväll i Granada. Det är mycket vanligt att tapasens betydelse och storlek växer i takt med att man beställer drinkar (och lämnar sina goda euro, naturligtvis).
  • La Esquinita: känd för sina friterade räkor och andra delikatesser.

Om gastronomisk turism är din grej rekommenderar jag att du tar en tur till de bästa tapasbarerna i Granada och låter en guide som är specialiserad på ämnet ta dig till de platser som du inte får missa för allt i världen.

6. Upplev Granadas nattliv på en nattklubb eller pub

På Mae West| ©ilicitano
På Mae West| ©ilicitano

Granadas nattliv handlar inte bara om flamenco och tapas, utan det finns ett stort utbud av diskotek och pubar med livemusik om du vill dansa till gryningen. Granada är en stad full av studenter, många Erasmusstudenter kommer hit varje år för att studera, så du kommer aldrig att sakna ställen att ha kul på.

De mest fantastiska nattklubbarna i Granada är

  • Mae West: Med tre rum och två våningar med mycket olika musik och stilar, ligger denna klubb i centrum av staden och är ett av måste-besöken i nattlivet i Granada, där du alltid kan hitta bra dj:s som spelar live.
  • Forum Plaza: Ett annat diskotek med en fantastisk atmosfär, även om det ligger en bit från centrum. Det ligger bredvid den otroliga Parque de las Ciencias de Granada och är ett av de mest sofistikerade och eleganta i Granada, med set av kända DJ:s och temakvällar. Du får helt enkelt inte missa det om du gillar att dansa och tillbringa en intensiv natt med ren dans.

Det finns också många barer med livemusik, där du kan dansa och mingla med lokalbefolkningen. Några av dem är Lemon Rock Granada, La Tertulia eller, för jazzälskare, Bohemia Jazz Café.

7. Njut av kulturutbudet, bio och teater

Inuti teatern Isabel la Católica| ©PhotoLanda
Inuti teatern Isabel la Católica| ©PhotoLanda

Om du är en av dem som föredrar teater eller konserter har Granada också en kväll för det. Med ett stort antal teatrar i stadskärnan och gamla stan kan du se prisbelönta, oberoende pjäser, konserter och internationella musikaler.

Teatrar som Alhambra eller Isabel la Católica-teatern förnyar sina skyltar varje månad, så att du kan njuta av olika shower.

Staden har alltid ett stort inflöde av kända artister, så jag råder dig att försöka köpa dina biljetter i förväg.

8. Njut av drinkar med 360-graders utsikt på B-heavens takterrass

På B-heavens takterrass| ©Claudia F
På B-heavens takterrass| ©Claudia F

För att njuta av de bästa signaturdrinkarna, med hela den chillade atmosfären i Granadas nattliv och med en av de bästa utsikterna över hela staden, måste du gå till 62 Acera del Darro street och gå upp till det mest otroliga taket i staden.

B-Heaven, som ligger på taket till Hotel Barceló Carmen Granada, är definitivt ett måste när du besöker Granada på kvällen. Med livemusikshower, några gourmettilltugg och utsikt över det upplysta Alhambra tar detta tak alla lovord. Bara utsikten över staden är värd det, men lägg till den otroliga servicen och atmosfären så finns det inte mycket annat att tänka på.

För att avsluta dagen i lyx är B-Heaven Granada inte bara en bar, det är en upplevelse i sig. Ta på dig dina bästa kläder, för det är här din natt börjar.

9. Ta en okonventionell rundtur i Granada by night

Strosa runt i Granada| ©Juanjo Alonso García
Strosa runt i Granada| ©Juanjo Alonso García

Förutom de kostnadsfria rundturerna i staden kan du också boka en nattlig rundtur i Granada. Dessa turer är ganska atypiska och mycket roliga, eftersom guiderna vanligtvis gör en särskild ansträngning för att göra turen original på alla sätt.

Om du vill uppleva ett nattligt turäventyr i Granada och korsa staden med kartor och facklor på pannan och upptäcka hemligheterna i denna vackra stad, tveka inte, du kommer att känna dess andra sida och du kommer inte sluta ha kul med de mest extravaganta guiderna i Andalusien. Rekommenderas till 100%.

10. Dramatiserat nattligt besök på San José-kyrkogården i Granada.

San José-kyrkogården| ©PhotoLanda
San José-kyrkogården| ©PhotoLanda

Jag har valt den här turen sist eftersom det är den mest intressanta. På denna guidade rundtur i Granadas nekropol möter du några av de viktigaste personerna i Granadas historia, som tar dig till otroliga platser fulla av historia som Alixares trädgård, medan du lär dig lite om staden och dess förflutna.

San José-kyrkogården i Granada är en av de äldsta kyrkogårdarna i hela landet, så den har massor av historier att berätta. Jag vet vad du tänker: "Det här är inget för mig". Att besöka en kyrkogård är inget man brukar göra på kvällen, det är sant, men jag försäkrar dig att detta dramatiserade besök på San José-kyrkogården i Granada inte har något dystert över sig, snarare tvärtom.

Tack vare skådespelarnas framträdanden kommer du att upptäcka platsens starka dragningskraft och du kommer att bli förvånad över hur många hemligheter den kan rymma. Om du frågar mig är detta en mycket rekommenderad utflykt.