Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 Saker att göra i Granada i January

Låt dig förföras av Granada i januari och dess tusentals charmer, vintern ger staden sina bästa färger och du kan vara en av de lyckliga som besöker den och njuter av alla de aktiviteter som bara kan göras vid den här tiden på året.

Ana C.R.

Ana C.R.

7 minsta läsning

10 Saker att göra i Granada i January

Solnedgång i Granada | ©calabria_7

När vintern kommer förlorar Granada inte sin magi, tvärtom. I denna underbara stad, full av historia och traditioner, finns det gott om möjligheter till roliga och berikande aktiviteter och sevärdheter i Granada.

Oavsett om du gillar historia, gastronomi, konst eller sport kan du uppleva allt detta och mycket mer när du besöker Granada i januari, utan att ha bråttom, i din egen takt och utan oändliga köer för att komma in till de viktigaste monumenten. På den här länken hittar du några av de aktiviteter som Granada har att erbjuda dig.

Granada har tack vare sitt geografiska läge ett mycket behagligt klimat även under vintermånaderna, så utomhusaktiviteter kan utföras utan problem.

Eftersom det är lågsäsong finns det inte heller tusentals turister, vilket gör att du kan uppleva det bästa av staden utan stress. Utnyttja denna unika möjlighet att besöka en av världens vackraste städer, och det är den perfekta tiden att göra det eftersom värmen under högsäsongsmånaderna kan vara tryckande, medan januari ger dig möjlighet att göra och se så mycket du vill i lugn och ro.

Vill du veta vilka aktiviteter som Granada har att erbjuda dig i januari? Här är de 10 bästa sakerna att göra i Granada i januari.

1. Delta i minneshögtiden för "Día de la Toma" den 2 januari

Dagen då Granada intogs| ©Brian Snelson
Dagen då Granada intogs| ©Brian Snelson

Den 2 januari firas dagen då Granada intogs. Staden klär upp sig för att minnas den dag då de katolska monarkerna återtog kontrollen över staden Granada 1492.

Firandet börjar med en hyllning till de katolska kungarna vid deras gravar, följt av en mässa och sedan en parad genom stadens gator som slutar vid stadshuset. Om du råkar besöka Alhambra den 2 januari kan du höra klockorna ringa till minne av denna historiska händelse.

2. Trekungarnas parad, barnens favoritaktivitet

Tre kungars parad| ©RaMaOrLi
Tre kungars parad| ©RaMaOrLi

Om du reser med barn till Granada i januari finns det en aktivitet som du inte får missa, annars kommer dina barn aldrig att förlåta dig. Den 6 januari varje år hålls paraden på trekungadagen. Paraden är den äldsta i Spanien och har upprepats varje år sedan 1917.

Den här dagen anordnas en parad med ett tjugotal vagnar med dekorationer som anspelar på perioden, på en rutt som varierar varje år men som i allmänhet är mer än åtta kilometer lång för att undvika folkmassor. Det är ett spektakel med musik, skoj och färg som pågår ända fram till kvällen och där mer än ett ton godis delas ut till alla som deltar i showen.

3. Alhambra, ett besök som du inte får missa om du är i Granada

Alambrada på natten| ©wingpix
Alambrada på natten| ©wingpix

När vi talar om Granada är det första vi tänker på Alhambra, en fantastisk samling monument, palats, murar och trädgårdar. Den har varit residens för kungar och sultaner sedan 1200-talet och förblindar alla som besöker den.

Januari är den perfekta månaden att besöka Alhambra eftersom den är enorm och det är mycket att gå, så på sommaren kan det vara lite överväldigande. En stor fördel är att det inte finns någon bestämd inträdestid, du kan gå in när som helst och utan skift, med undantag för Nasridpalatset som har skift. Du kan köpa den mest kompletta biljetten för cirka 15 euro. Det finns också andra alternativ för biljettpriser och besök.

Boka dina biljetter till Alhambra

4. Federico García Lorca, spåren av den mest berömda Granada-borna

Huerta de San Vicente| ©Alimanja
Huerta de San Vicente| ©Alimanja

Om du brinner för litteratur är det ett måste att gå i Federico García Lorcas fotspår i Granada. Du kan besöka de mest emblematiska platserna med anknytning till Lorca som ligger utspridda över hela staden. Det finns mycket att se, så det är en utmärkt idé att göra det i januari för att undvika den svettiga värmen.

Jag rekommenderar särskilt att du besöker Huerta de San Vicente, där Lorca skrev många av sina viktigaste verk och levde sina sista dagar i frihet innan han arresterades och därefter mördades.

5. Arabisk kultur i Albaicíns historiska kvarter

Albaicín på natten| ©José Ruiz
Albaicín på natten| ©José Ruiz

Det här området andas historia. Det är den moriska stadsdelen i Granada och trots att den har funnits i flera hundra år har den fortfarande kvar sina typiska kullerstensgator och medeltida spår.

Det finns flera kaféer och restauranger där du kan njuta av Granadas gastronomi medan du tar en paus från dina promenader. Du kan också njuta av en fantastisk utsikt över Alhambra. I Albaicín kan du köpa presenter till din familj och dina vänner eftersom det finns många butiker som säljer typisk keramik från Granada.

Under januari månad är en promenad i Albaicín mer behaglig tack vare vädret. Eftersom det är ett medeltida kvarter måste man gå större delen av rundturen till fots, och på sommaren med höga temperaturer är det inte särskilt trevligt att gå. På vintern kan du däremot utforska hela området och få intressanta rabatter i hantverksbutikerna.

6. Upplev flamenco utan begränsningar i Sacromonte, zigenarkvarteren

Flamenco i Granada| ©Veroxs
Flamenco i Granada| ©Veroxs

Det har gått mer än 600 år sedan zigenarna kom till Spanien och bosatte sig i det som nu är Sacromonte. Blandningen av arabisk kultur och zigenarliv gav upphov till Granadas ex libris-musik, flamencoen.

I Sacromonte kan du se många traditionella flamencoföreställningar på någon av de många restauranger, kaféer och barer som tillsammans med sitt gastronomiska utbud erbjuder föreställningar på en utmärkt nivå.

Den stora fördelen med att besöka Sacromonte i januari är att du kan komma in på de olika platserna med flamencoföreställningar utan att behöva boka i förväg och du kan till och med komma in på de platser som alltid är upptagna under högsäsongen.

7. Sierra Nevada, för vintersportentusiaster

Besök i Sierra Nevada| ©Steve Slater
Besök i Sierra Nevada| ©Steve Slater

Granada i januari erbjuder sina besökare chansen att besöka Sierra Nevada, en plats som kommer att ta andan ur dig med sin oöverträffade skönhet. I Sierra Nevada kan du njuta av de vackra landskapen och utöva olika vintersporter.

Skidorten Sierra Nevada är bland de bästa i Europa, med utmärkt infrastruktur och service. Förutom skidåkning kan du också utöva andra sporter som skridskoåkning, snowboarding och rodelåkning, det finns sportaktiviteter för alla smaker.

8. Granadas traditionella vintermat, Olla de San Antón (San Antón-grytan)

San Antón pot| ©JJ Merelo
San Antón pot| ©JJ Merelo

Den 17 januari firas San Antón-dagen i Granada. Detta helgon, som är djurens beskyddare, är mycket vördat i Granada och är traditionellt kopplat till fläskkött. Olla de San Antón är en maträtt som görs med fläskkött, särskilt den 17 januari, men som finns på menyn på många restauranger under hela månaden.

Det är en gryta, som liknar en gryta, med många kalorier, idealisk för att möta bergens kyla, den skapades för flera hundra år sedan av bönderna vid tiden för slakt av grisar och skörd av oliver för att kunna stå emot de låga temperaturerna.

9. Stranden i januari i Granada

Stranden i Granada| ©Carmen VG
Stranden i Granada| ©Carmen VG

Tro det eller ej, men du kan njuta av stranden i Granada i januari. På Granadas så kallade Costa Tropical är det runt 20 grader varmt även mitt i vintern, så det är möjligt att njuta av några timmar på stranden i mitten av januari.

På Granadas Costa Tropical finns det många stränder med sand och rent vatten som inbjuder till avkoppling även på vintern, och du kan berätta för dina vänner och din familj att du åkte skidor i Sierra Nevada och badade på en strand samma dag!

10.Religiös turism i Granada, katedralen Encarnación och det kungliga kapellet

Katedralens fasad| ©José vargas.
Katedralens fasad| ©José vargas.

Granada är genomsyrad av historia och eftersom Spanien är ett av de mest katolska länderna i världen är religionen en viktig del av Granadas kultur.

Om du gillar religiös turism får du inte missa att besöka katedralen Encarnación och det kungliga kapellet. Januari månad är idealisk för dessa besök, eftersom du slipper de stora turistmassorna under andra månader och du kan se den religiösa konsten i all sin prakt i god tid och utan att behöva vänta på att komma in.

Januari är den bästa månaden för att njuta av Granada

Gatorna i Granada| ©SnippyHolloW
Gatorna i Granada| ©SnippyHolloW

Som du ser erbjuder Granada i januari aktiviteter för alla smaker, sport, historia, gastronomi, poesi, musik, traditioner och massor av nöjen. Det finns många fördelar med att resa till Granada i januari.

Å ena sidan har du möjlighet att göra din drömresa till ett mycket lägre pris. Flygbiljetter är mycket billigare vid den här tiden på året och hotell har också lågsäsongspriser eftersom resepriserna är kraftigt sänkta under vintermånaderna, särskilt i januari. Många av attraktionerna har också kampanjpriser under lågsäsong och du kan till och med dra nytta av de specialpaket som vissa resebyråer erbjuder under den här tiden på året.

Dessutom finns det saker som du bara kan göra i Granada i januari och inte under andra månader av året, till exempel att njuta av några av stadens traditionella festivaler som Día de la Toma eller evenemanget för nyårsdagen och Epiphanias. Vintersporten är också som bäst i januari, när Sierra Nevada är uppklädd för att välkomna snöälskare.

Vädret i Granada i januari

Granada på natten| ©SnippyHolloW
Granada på natten| ©SnippyHolloW

Till skillnad från andra europeiska städer, till och med i Spanien, har Granada ett mycket vänligt klimat på vintern. Under januari månad kommer du att få många soliga dagar med klar himmel. Eftersom det är ett torrt klimat känns kylan inte lika mycket som i andra regioner, så du kan njuta av många promenader och utomhusaktiviteter eftersom det inte regnar så ofta vid den här tiden på året.

På natten sjunker temperaturen ganska mycket, så det är alltid en bra idé att ta med sig en kappa om du går ut på natten. Det kan också förekomma frost under natten, så kom ihåg detta när du packar dina väskor.

Under sommaren finns det dagar med temperaturer på över 40 grader Celsius i Granada, vilket gör det svårt att utöva utomhusaktiviteter. Passa på att besöka Granada i januari om du vill lära känna denna underbara stad på ett bekvämt sätt, utan att ha bråttom, utan trängsel och med ett behagligt klimat.