Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Att ta sig till Amsterdam från Bryssel

Både Bryssel och Amsterdam hör till de vackraste och mest intressanta huvudstäderna i Europa. Så här tar du dig till Amsterdam från Bryssel.

Katherine Betances

Katherine Betances

7 minsta läsning

Att ta sig till Amsterdam från Bryssel

Bryssel, Belgien. | ©Petar Starčević

Tack vare de oändliga förbindelserna mellan Bryssel och Amsterdam finns det ett stort antal olika alternativ för att ta sig från den ena platsen till den andra, från de konventionella alternativen med tåg, buss, bil eller flyg, till cykling, privat transfer eller liftning. Det är uppenbart att det för den här rutten inte bara handlar om att komma dit, utan också om hur man kommer dit.

Att vistas i dessa två städer är en fantastisk upplevelse. I Amsterdam handlar det om typiska holländska detaljer: kanaler, cyklar, konsthallar... medan Bryssel utmärker sig för sin fantastiska arkitektur, sina ikoniska bryggerier och välbevarade statyer.

Bästa sättet att ta sig dit: en organiserad tur

Promenera runt i Amsterdam| ©Olenka Sergienko
Promenera runt i Amsterdam| ©Olenka Sergienko

Ett av de bästa sätten att ta sig till Amsterdam från Bryssel är att välja en organiserad rundvandring. Du behöver inte bara inte oroa dig för tidtabeller, varierande priser och andra detaljer, utan kan också njuta av en mer avslappnad och trevlig upplevelse. Det finns trots allt många originella saker att göra i Amsterdam och resan är inte bara destinationen.

Dessa organiserade turer avgår vanligtvis kl. 8.00 från Bryssels centrum och parkerar vid Amsterdams centralstation, stadens hjärta.

Normalt sett ger guidade turer dig möjlighet att upptäcka Dam-torget, Kungliga palatset, Nieuwe Kerk, Red Light District, Anne Franks hus, de gamla judiska kvarteren och till och med se några av stadens bästa museer från utsidan. Förutom den guidade rundturen ingår vanligtvis några timmar för att utforska staden på egen hand eller ta en drink på ett kafé.

Turen slutar vanligtvis kl. 17.30 och återvänder till Bryssel omkring kl. 20.30.

 • Varaktighet: 8:00-20:30
 • Pris: Från 60€.
 • Rekommenderas om: Du vill se och utforska Amsterdams höjdpunkter, har lite tid och vill avsluta dagen i Bryssel.

Boka din resa till Amsterdam från Bryssel

Bryssel till Amsterdam med tåg

Tåg från Bryssel| ©Mountain/ \Ash
Tåg från Bryssel| ©Mountain/ \Ash

Tåget är ett snabbt och bekvämt sätt att resa mellan Bryssel och Amsterdam. Det finns täta förbindelser mellan dessa två huvudstäder, nästan varannan timme (även om det beror på tiden på dagen) och restiden är mindre än tre timmar.

Tyvärr är biljetterna inte de billigaste, priserna börjar på 26 euro om de köps i förväg och kan stiga till 48 euro under dagen, beroende på utbud och efterfrågan. Du kan enkelt köpa biljetter online på de belgiska och nederländskatågens webbplatser ellerköpa dem på själva tågstationen.

 • Varaktighet: 3 timmar
 • Pris: 26 euro
 • Rekommenderas om: Du letar efter komfort, snabbhet och överkomligt pris.

Hur lång tid tar tåget från Bryssel till Amsterdam?

Thalyso erbjudertill exempel flera tåg från Bryssel varje dag, och det tar mellan 1 timme och 50 minuter och 2 timmar och 50 minuter att nå Amsterdam.

Hur mycket kostar en tågbiljett från Bryssel till Amsterdam?

Om du bokar i förväg börjar priserna för tågbiljetter från Bryssel till Amsterdam från 26 euro. Tågpriserna varierar beroende på datum, sträckor och hur långt i förväg du bokar.

Var finns tågets avgångs- och ankomststationer?

Alla tåg avgår från Bryssel-Midi-stationen och anländer till Amsterdams centralstation, som ligger i stadens centrum. Från Amsterdams centralstation.

När avgår det första och sista tåget från Bryssel till Amsterdam?

Det första tåget avgår från stationen kl. 5.45 och det sista tåget avgår kl. 20.55. Tågtiderna kan dock ändras mellan vardagar och helger. Mer information om tidtabeller finns på följande webbplats.

Bryssel till Amsterdam med buss

Buss från Bryssel till Amsterdam| ©olivdo
Buss från Bryssel till Amsterdam| ©olivdo

Det finns täta bussförbindelser mellan Bryssel och Amsterdam, men vissa förbindelser, även om de är direkta, kan ta mycket längre tid än andra, så tänk på tidsfaktorn.

De två största bolagen som trafikerar denna linje är Flixbus och Eurolines. Biljetterna börjar på 9 euro, men priset beror på vilket bolag du använder, när avgången sker och hur långt i förväg du köper biljetten.

 • Varaktighet: 3,5 timmar
 • Pris: 9 euro
 • Rekommenderas om: Du är intresserad av en av busshållplatserna och letar efter det billigaste alternativet.

Hur lång tid tar bussen från Bryssel till Amsterdam?

Bussresor tar normalt mellan 2 timmar 50 minuter och 3 timmar 50 minuter. Observera att bussresor också beror på datum (helger och helgdagar).

Desnabbaste bussarna är FlixBus-bussar och anländer till Amsterdam på knappt 3 timmar.

Var finns bussarnas avgångs- och ankomststationer?

Om du stiger på en FlixBus-buss är avgångsstationen Bryssel-Nord, medan den är Midi för t.ex. BlaBlaBus.

De flesta bussar stannar vid Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Bijlmer och Schiphol Airport.

När avgår den första och sista bussen från Bryssel till Amsterdam?

Den tidigaste bussen avgår från Bryssel klockan 7 på morgonen och den sista bussen avgår från stationen klockan 19.15. Observera att tidtabellen kan ändras beroende på resedatum. Du kan se den senaste tidtabellen här.

Bryssel till Amsterdam med flyg

Ett flygplan från Brussels Airlines på väg att landa på flygplatsen i Charleroi.| ©Adi Sagi
Ett flygplan från Brussels Airlines på väg att landa på flygplatsen i Charleroi.| ©Adi Sagi

Även om Bryssel och Amsterdam ligger drygt 200 km från varandra finns det direktflyg mellan de två huvudstäderna. KLM förbinderstäderna fem gånger om dagen med en flygtid på knappt en timme. Om du har tur kan du få en enkelbiljett för cirka 50 euro, men priserna brukar ligga runt 100 euro. Förväntan spelar en viktig roll för priset.

Det här är ett bra alternativ om du gillar att flyga och älskar att vandra runt på flygplatser - Amsterdams flygplats är en av de bästa i Europa (jag rekommenderar det här inlägget om flygplatstransfer till Amsterdam).

 • Varaktighet: mindre än en timme
 • Pris: 100 euro.
 • Rekommenderas om: Du vill anlända så snart som möjligt.

Bryssel till Amsterdam med samåkning

Samåkning i Bryssel| ©Michel Huhardeaux
Samåkning i Bryssel| ©Michel Huhardeaux

Bildelning är ett populärt sätt att resa runt i Europa, men sträckan från Bryssel till Amsterdam är inte en av de mest populära för detta transportsätt.

Om du fortfarande är intresserad av att resa på detta sätt mellan Bryssel och Amsterdam rekommenderar jag att du besöker BlaBlaCars webbplats och söker efter resor där. Priset för resan mellan de två huvudstäderna bör vara cirka 15 euro och restiden cirka 3 timmar.

 • Varaktighet: 2,5 timmar
 • Pris: 15 euro
 • Rekommenderas om: du letar efter ett snabbt och ekonomiskt alternativ.

Bryssel till Amsterdam med privat transfer

Privat transfer med bil| ©AmericanAutos
Privat transfer med bil| ©AmericanAutos

För en bekväm, snabb och problemfri resa kan du boka en privat transfer från Bryssel till Amsterdam. Det är ingen billig resa, räkna med att betala runt 250 euro för en bil med plats för fyra personer, men jag tror att fördelarna är uppenbara. Resan mellan Bryssel och Amsterdam tar mindre än 3 timmar.

 • Varaktighet: 2 timmar
 • Pris: 250 €.
 • Rekommenderas om: Du vill ha komfort först och främst.

Bryssel till Amsterdam med hyrd bil

Bilar för uthyrning| ©Go-Cook Islands
Bilar för uthyrning| ©Go-Cook Islands

Bryssel och Amsterdam ligger bara 200 km från varandra, så du kan ta dig från den ena huvudstaden till den andra på drygt två timmar. Men om du väljer den här vägen är du också intresserad av området mellan de två städerna, så skynda dig inte. Det finns så mycket att se, du kommer inte att ångra det!

När du lämnar Bryssel bör du först bege dig till Leuven, staden som är känd för sitt universitet och Stella Artois-öl. Därifrån kör du till den största belgiska staden: Antwerpen. På 1400-talet var staden den viktigaste och rikaste handelsstaden i Europa, och i dag kan du fortfarande se många rester av det gyllene förflutna.

Efter att ha passerat Antwerpen är det dags att korsa gränsen till Nederländerna och åka mot Rotterdam. Innan du når staden kan du också stanna i Dordrecht, staden är inte rik på monument, men den är en av de få holländska städerna som du kan njuta av utan alltför många turister. Därifrån är du nästan tvungen att passera Kinderdijk, en av de största attraktionerna i Nederländerna, där du hittar 19 väderkvarnar som byggdes runt 1740.

Ett kort stopp i Rotterdam innan vi anländer till Amsterdam

När du anländer till Rotterdam kan du välja att ta en kort paus. De flesta städer i regionen är gamla och har vackra monument, men den här är annorlunda. Rotterdam förstördes svårt under andra världskriget och återuppbyggdes så småningom på ett mycket modernt sätt. Nederländerna ser helt annorlunda ut.

Från Rotterdam till Amsterdam finns det två sätt att ta sig till Amsterdam. Det första alternativet tar dig genom Delft, Haag, Leiden och Haarlem, medan det andra alternativet tar dig genom Gouda och Utrecht. Oavsett vilken du väljer kommer du att se intressanta och vackra städer längs vägen. Om du reser på våren bör du stanna till vid den botaniska trädgården Keukenhof för att beundra de vackra tulpanerna.

 • Varaktighet: 2 timmar
 • Pris: 60 euro.
 • Rekommenderas om: Du vill planera din resväg utan att vara beroende av kollektivtrafikens tidtabeller.

Lifta från Bryssel till Amsterdam

Lifta med| ©Marcin Grabski
Lifta med| ©Marcin Grabski

Hitchhiking är ett roligt sätt att resa från Bryssel till Amsterdam och om du har tur kanske du inte behöver vänta så länge. Först måste du åka till Antwerpelaan, där bilarna åker till norra Belgien och Nederländerna. Ta spårvagn nr 3, 9 eller 23 till De Wand. Nu måste du gå lite längre, och det är allt.

Du kan ha tur om du får en resa hela vägen till Amsterdam, men du kan också förkorta avstånden genom att åka till andra platser närmare Amsterdam, till exempel Antwerpen eller Rotterdam. I motsatt riktning, från Amsterdam till Bryssel, är det bästa stället att pröva lyckan vid Utrechtsebrug.

 • Varaktighet: 2 timmar
 • Pris: Gratis
 • Rekommenderas om: Du gillar äventyr och är ute efter en upplevelse snarare än en resa.

Bryssel till Amsterdam på cykel

Resa med cykel| ©Agathe_B
Resa med cykel| ©Agathe_B

Kom ihåg att både Nederländerna och Belgien är länder där cykling är mycket vanligt, så för många är det inte ett så dåligt beslut att resa från den ena huvudstaden till den andra.

Att cykla från Bryssel till Amsterdam är en upplevelse. Du kan lätt göra det på två dagar. Det finns flera intressanta platser att stanna på vägen, och du kan till och med göra omvägar som att följa Nordsjökusten.

Både Belgien och framför allt Nederländerna är kända för att vara mycket cykelvänliga, så du kan förvänta dig en riktigt bra cykeltrafik under större delen av din resa. Och eftersom det är ett ganska platt område borde det inte vara alltför ansträngande att cykla.

 • Varaktighet: 2 dagar
 • Pris: 12€.
 • Rekommenderas om: Du gillar sport och vill njuta av landskapet från en närmare vinkel.