10 Saker att göra i Bryssel i December

Planerar du din resa och vill veta absolut allt innan du bestämmer dig för vilka platser du ska besöka? Om du har turen att åka till Bryssel i december kan du läsa med i den här artikeln för att se till att du inte missar något!

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

10 Saker att göra i Bryssel i December

Julbelysning i Bryssel | ©Miguel Discart

Även om Bryssel inte har samma julrykte som andra europeiska huvudstäder, är december en hektisk månad med mycket att erbjuda. När vintersemestern kommer förändras stämningen och atmosfären i staden helt och hållet. Det finns aktiviteter och evenemang som du kan delta i som utan tvekan kommer att förändra din semester.

Du kanske inte hittar det typiska snöiga landskapet när du går genom gatorna, men det betyder inte att det inte är värt att resa till Bryssel i december. Förutom de vanliga sakerna att se och göra i Bryssel finns här en lista över månadens karakteristiska aktiviteter för att ge dig en försmak av vad som händer i denna allomfattande stad.

1. Fly kylan och besök museet

Magritte-museets exteriör| ©Richard Parmiter
Magritte-museets exteriör| ©Richard Parmiter

Om du vill ta lite skydd från de kalla temperaturerna kan det vara en bra idé att njuta av en utställning. Bryssel är en fantastisk stad med ett intressant utbud av museer och aktiviteter där du alltid kommer att lära dig något nytt. Det är viktigt att ta reda på vilka som är de bästa museerna att besöka i Bryssel och välja de som fångar din nyfikenhet mest.

Ett av de mest kända och sevärda museerna i Bryssel är Atomium, en 102 meter hög byggnad som byggdes för Bryssels allmänna utställning 1958. Det är en mycket berömd plats bland turister såväl som lokalbefolkningen, varför jag rekommenderar dig att boka dina Atomium-biljetter i god tid i förväg.

Boka biljetter till Atomium i Bryssel

2. Upptäck julmarknaden på Grand Place

Julmarknad på Grand Place| ©Valentin F.R.
Julmarknad på Grand Place| ©Valentin F.R.

I december månad anordnas sedan två decennier tillbaka ett evenemang som kallas Vinternöjen (Plaisirs d'Hiver på franska) i staden Bryssel.

Som en del av detta evenemang arrangeras en julmarknad med cirka 225 stånd, som de kallar chalets. Dessa stugor är fördelade på olika platser i stadens centrum och det är upp till dig att hitta och besöka dem alla.

Men om du inte är så bra på sökspel, här är några användbara fakta. Från runt Bourse, den belgiska börsbyggnaden, till Marché aux Poissons, via Place de Brouckère och även runt Grand Place kan du hitta stånd på denna gigantiska marknad.

Du kan dra nytta av en av de bästa rundturerna i Bryssel för att besöka några av dessa platser samtidigt som du upptäcker marknaden.

Boka en rundtur i Bryssel

3. Fly från staden och upptäck julen i andra byar

Njut av en promenad längs Brygges gator| ©Dan Visan
Njut av en promenad längs Brygges gator| ©Dan Visan

Förutom Bryssel finns det andra städer i Belgien som har fantastiska julmarknader i december, och det är en rolig plan att lära känna dem alla, eller åtminstone några av dem. Här är en lista över de viktigaste och mest attraktiva för dig att överväga.

Brygge

Om denna stad normalt känns som något ur en saga, tänk dig då att besöka den i julstämning. Du måste besöka Grote Markt, det stora torget, där du också hittar den viktigaste marknaden i hela staden.

Miljön är särskilt vacker eftersom du är omgiven av medeltida hus från 1200-talet, i den gotiska stil som är karakteristisk för denna period. Torgets juvel är Belforts klocktorn, som du kommer att kunna urskilja mycket snabbt på grund av dess speciella skönhet.

Hasselt

Hasselts julmarknad ligger ungefär en och en halv timme från Bryssel. Här kan du inte bara njuta av julstämning och shopping, utan också av en skridskobanaoch jultomtens hus! Glöm inte att ta med ditt brev så att tomten ger dig precis vad du önskar dig den här julen.

Liège

Liège är känd som Belgiens äldsta julstad. När du pratar om julbyn vet alla att du syftar på denna stad och landets största julmarknad.

Antwerpen

Antwerpen är en annan av Belgiens större städer, men dess vinterlook kommer att fånga dig som ingen annan. Antwerpen tar julen på allvar och den speciellt förberedda marknaden är utspridd över flera torg med mer än 100 stånd som säljer hantverk och typisk belgisk mat.

Du kan också åka skridskor och njuta av deras ljusshower. Som du kan se har det här evenemanget allt.

Gent

Sist men inte minst har vi Gents julmarknad, som kännetecknas av de små trähusen som sträcker sig från Sint-Baafsplein till slutet av Korenmarkt. När staden fylls av julstämning är det många som gör detta besök, eftersom det då blir en sevärdhet.

Du kan ta med dig en souvenir hem som har tillverkats av en lokal hantverkare. Och glöm inte att se en av stadens mest ikoniska platser, slottet för grevarna av Flandern, helt upplyst.

Boka de bästa turerna från Bryssel

4. Strosa genom de upplysta gatorna i Bryssel By Lights

Bryssel i julbelysning| ©Alex L
Bryssel i julbelysning| ©Alex L

Under julsäsongen förvandlas Bryssel till en helt annan stad. Detta nya ansikte på staden beror på festivalen Brussels By Lights, som färgar staden i färg och ljus under denna kalla men festliga årstid. Sedan 2014, och sedan dess utan avbrott, har cirka 150 ljusinstallationer satts upp och skapat en atmosfär som hämtad ur en "Ensam hemma"-film.

Men det är inte bara ett initiativ från detta företag som organiserar olika evenemang. Ägarna till alla butiker i staden är med och bestämmer vilka ljus som ska sättas upp var. Visste du det?

5. Gå på julens ljud- och ljusshower

Ljusshow på Grand Place| ©Steve De Jongh
Ljusshow på Grand Place| ©Steve De Jongh

Förutom marknaderna och dekorationerna får du inte missa ljud- och ljusshowerna som äger rum runt Plaisirs d'Hiver-festivalen på Grand Place, vars tema alltid ändras från år till år. Om du vill veta mer om årets tema kan du gå in på festivalens officiella webbplats.

 • Öppettider: varje dag i december, utom 24 och 31 december. Från 17:00 till 22:00. Från måndag till torsdag, varje timme och från fredag till söndag, var 30:e minut.

6. Ha kul på skridskobanorna

Isrink på Place de la Monnaie| ©Erik Cleves Kristensen
Isrink på Place de la Monnaie| ©Erik Cleves Kristensen

Under den här månaden kan du också njuta av den 800 m2 stora isbanan på Place de la Monnaie. Detta är den aktivitet som familjer som vill ha kul under jullovet väljer, oavsett om de har någon tidigare skridskoåkningserfarenhet eller inte.

Barn kommer att kunna åka skridskor på en del av banan som endast är reserverad för de små, så oroa dig inte eftersom miljön är mycket säker för dem.

Intressanta fakta

 • Öppettider: från 12.00 till 22.00 varje dag. Den 24 och 31 december stänger den kl. 18.00.
 • Plats: Place de la Monnaie
 • Inträde: 10 € för personer över 16 år och 5 € för personer under 16 år.
 • Uthyrning av skridskor och kängor.

7. Missa inte showen på fasaden till Sainte Catherine-kyrkan

Ljus i Sainte Catherine-kyrkan| ©MVJ Photography
Ljus i Sainte Catherine-kyrkan| ©MVJ Photography

En annan stor händelse i december är den speciella belysningen av fasaden på Sainte Catherine-kyrkan. Många människor samlas på torget för att se detta ljusverk där vi förflyttas till universum i stort. Projektionerna är relaterade till Vintergatan, konstellationerna och planeterna.

Intressanta fakta

 • Öppettider: varje dag i december från 17:00 till 22:00.
 • Plats: Place Sainte Catherine

8. Välj din favoritöl på Christmas Beer Festival

Julens ölfestival| ©Olha Savych
Julens ölfestival| ©Olha Savych

Om du vill ha chansen att välja från en lista med 170 belgiska ölsorter och prova den du tycker bäst om, är detta det perfekta tillfället för dig. Belgiskt öl är erkänt som det bästa i världen och om du deltar i Heuvelhal Festival kan du njuta av alla sorter så ofta du vill.

Denna två dagar långa ölfestival brukar besökas av mer än 3 000 personer som vill dricka öl och ha kul. Naturligtvis är det inte bara lokalbefolkningen som deltar, så du kommer att känna dig som om du befinner dig i en helt internationell atmosfär. Det äger rum helgen före juldagen.

Intressanta fakta

 • Plats: 7 Chapel Street 2910 ESSEN
 • Inträde: 25 euro

9. Låt dig fotograferas med trädet på Grand Place

Julgran på Grand Place| ©Pjposullivan1
Julgran på Grand Place| ©Pjposullivan1

Grand Place-torget i Bryssel är en favoritplats för många resenärer i Bryssel och även i Belgien. Det är känt för att vara en favoritmötesplats för alla belgare och för att vara en av de platser i stadens centrum som man bara måste se. När julen kommer blir det naturligtvis ännu mer speciellt när dekorationerna och ljusen tar över hela torget.

Det gigantiska trädet tar hem alla priser, eftersom det är upplyst och dekorerat på ett sådant sätt att man inte kan låta bli att vrida på huvudet för att titta på det, oavsett var man befinner sig. Det finns också en julkrubba för en komplett julupplevelse.

10. Smaka på gastronomin på julmarknaden

Glögg och vin| ©Cosmopolilla
Glögg och vin| ©Cosmopolilla

Marknaderna är en perfekt kombination av populära traditioner och modern atmosfär. Här hittar du inte bara garanterat kul, massor av aktiviteter och evenemang, utan du kan också äta och dricka lokala hemlagade produkter av högsta kvalitet.

Men om du är lite förvirrad och inte vet vad du ska välja, här är en lista över de måste-besök du kan hitta i de 225 stånden utspridda i olika områden i stadens centrum: Bourse, Place de la Monnaie, Place de Brouckère, La Tour Noire, Place du Marché aux Poissons. Vill du göra mig sällskap?

 • Glögg: du kanske dömer det efter namnet, och är lite försiktig med smaken. Glögg är en sedvänja som kännetecknar den belgiska kulturen och jag råder dig att inte lämna marknaden utan att ha provat. Det kommer ursprungligen från Tyskland, men många centraleuropeiska länder har tagit till sig det som sitt eget. Glögg kommer att vara din perfekta allierade för att värma upp din kropp under dessa kalla dagar av promenader, och du kommer säkert att komma tillbaka för mer!
 • Speculoos: ursprungligen julkex, men numera kan man på vissa ställen köpa dem även resten av året. Men naturligtvis är de ännu godare i den festliga atmosfären.
 • Smoutebollen: kommer ursprungligen från Nederländerna, men belgarna gillade den så mycket att de också inkluderade den i sin kultur. Denna sötsak består av små bollar av mjöldeg som steks i rikligt med olja. Mycket kalorier men väldigt, väldigt gott.
 • Bûche de Noël: detta är efterrätten par excellence i alla belgiska hem under vintern och det perfekta valet att dela på julbordet med hela familjen. Var en del av denna tradition.

Vädret och vad man bör ta med sig till Bryssel i december

Bryssel på natten| ©Miguel Discart
Bryssel på natten| ©Miguel Discart

Vädret i Bryssel i december har temperaturer på mellan 3°C och 6°C. Som du kan se är det en riktigt kall vinter. Regniga dagar är cirka 15 till 20 under hela december månad, så du kommer nästan säkert att uppleva gråa dagar.

Men oroa dig inte. Kom bara ihåg att ha en jacka som håller dig torr på blöta dagar och ta med tillräckligt med varma kläder för att kunna gå runt utan att lida av de låga temperaturerna. Bryssel väntar på dig!

Om du gillade den här artikeln kanske du är intresserad av

Marknaden Marché aux Poissons| ©Guilhem Vellut
Marknaden Marché aux Poissons| ©Guilhem Vellut

Missa inte inläggen om 10 saker att se och göra i centrala Bryssel och 10 saker att se och göra i Bryssel under julen för att få fler idéer och få ut det mesta av ditt besök.

Om du vill se lite mer av Belgien under ditt besök i Bryssel, tveka inte att kolla in de bästa turerna och utflykterna från Bryssel.