Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Bryssel om 2 dagar: allt du behöver veta

Om du tillbringar två dagar i Bryssel kommer du förmodligen inte att stanna länge, eftersom du inte vill missa allt som staden har att erbjuda. Ta del av det och upptäck allt du inte får missa på din nästa resa.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

Bryssel om 2 dagar: allt du behöver veta

Bryssel, Belgien | ©María López Jorge

Bryssel är inte en särskilt stor stad. Du kan gå runt den för att få en uppfattning om stadens storlek. Särskilt om vi talar om det centrala området. Det finns dock många intressanta saker att se, så om du planerar att besöka den på två dagar måste du ha en ganska snäv resplan.

Om du planerar att besöka staden på två dagar bör du veta att du kommer att vilja komma tillbaka, eftersom du förmodligen inte kommer att kunna se alla sevärdheter som Bryssel har att erbjuda sina besökare. Även om du planerar i förväg kommer du att inse att det finns mer att se och att tiden inte räcker till. Oroa dig inte: vi har alla varit där.

Dag 1: Grand Place, börsbyggnaden och justitiepalatset

På natten på Grand Place| ©Jiuguang Wang
På natten på Grand Place| ©Jiuguang Wang

Under den första dagen av din 2-dagars rundtur i Bryssel bör du kolla in några av de bästa Brysselrundturerna i denna magnifika stad. Bland annat Grand Place, börsbyggnaden, justitiapalatset, trädgården Place du Petit Sablon, den gotiska kyrkan Notre-Dame du Sablon och andra spektakulära sevärdheter.

Börja dagen med en rundtur på Grand Place

Grand Place är det centrala torget i Bryssel. De främsta attraktionerna är de många ornamenten, men det är inte allt. Det anses vara ett av de vackraste torgen i världen och är också ett av UNESCO:s världsarv.

Här kan du stanna och gå runt och du kommer säkert att vilja ta många foton. Missa inte heller att röra vid armen på Everard t'Serclaes bronsstatyn - det sägs att den ger lycka till den som gör det! Det är uppriktigt sagt en av de saker du måste göra i Bryssel. Man vet aldrig.

 • Öppettider: Hela dagen.
 • Pris: Gratis.
 • Adress: Grote Markt, 1000

Promenera till börsbyggnaden och besök Manneken Pis

Därefter rekommenderar jag att du går till börsbyggnaden, som är en av de mest imponerande byggnaderna i staden. Det är en neoklassisk byggnad och ett av Bryssels främsta kännetecken.

Gå sedan några meter nerför Rue du Midi: en annan stor symbol för Bryssel väntar på dig, Manneken Pis. Det är en liten bronsstaty från 1600-talet. Det är en föreställning av en pojke som kissar och den har den egenheten att den byter kläder beroende på vilket tillfälle du besöker den.

På Grand Place kan du besöka Maison du Roi och se hela samlingen av kostymer som han har burit, mer än 800 stycken!

 • Öppettider: Hela dagen.
 • Pris: Gratis.
 • Adress: Pl. de la Bourse, 1000

Ät en läcker våffla till frukost: välj bara från stånden

Njut av olika våfflor i Bryssel| ©Jotawi
Njut av olika våfflor i Bryssel| ©Jotawi

Du är redan vid Manneken Pis. Runt omkring finns det stånd där du kan välja att prova en läcker våffla. Om du inte vet är en våffla en Bryssel-söt sak som liknar en våffla, men som skiljer sig åt i tillagningssättet och därmed också i smaken.

Vad kan vara bättre än att börja dagen med en typisk maträtt till frukost? Varje erfarenhet som gör anspråk på att vara fullständig bör innehålla ett sådant element, tycker du inte det?

Hyr en våffelverkstad i Bryssel

Besök det imponerande Palais de Justice och Place du Petit Sablon

Palais de Justice ligger i stadsdelen Le Sablon. Du kan gå in gratis och när du gör det hittar du en otrolig lobby som är mer än 100 meter lång.

På vägen ut kan du gå längs Rue de la Régence, som leder till trädgården vid Place du Petit Sablon. Först tar du en paus. Välj en av bänkarna och ta en paus. Därefter kan du se en av de 48 bronsstatyer som finns runt om i parken. Var och en av dem representerar ett av de gamla medeltida gillen.

 • Öppettider för Justitiepalatset: Måndag från 9 till 17.
 • Pris: Gratis.
 • Adress: Pl. Poelaert 1, 1000

Missa inte den gotiska kyrkan Notre-Dame du Sablon

Denna kyrka ligger bredvid den lilla Place du Petit Sablon och bör definitivt vara en del av din tvådagars rundtur i Bryssel. Det är en kyrka från 1400-talet som beskyddades av adelsmännen och de rikaste medborgarna i Bryssel.

Det mest attraktiva inslaget är predikstolen i trä, och inte minst de enorma glasmålningar som du kan se på insidan.

 • Öppettider: Måndag till fredag kl. 10-18 och lördagar och söndagar kl. 9-18.
 • Pris: Gratis.
 • Adress: Rue des Sablons, 1000

Place du Grand Sablon, och paus för lunch

Om du ska besöka Bryssel på två dagar bör du ha en fullspäckad resplan. Men det betyder inte att jag kommer att uppmuntra dig att hoppa över varje måltid på dagen. Det skulle vara ohälsosamt och du skulle förmodligen inte orka hålla tempot uppe.

När du lämnar kyrkan kan du därför besöka Place du Grand Sablon. I det här området finns många chokladbutiker, antikvariat och boutiquer. Om du är en sötsugare som jag, se till att kolla in debästa chokladprovningarna du bör göra i Bryssel.

Min rekommendation är dock att du ska äta riktig mat och inte så mycket godis. Så du kan gå till ett lokalt matställe, till exempel C'est bon c'est belge, och beställa den maträtt som passar dig bäst. Jag uppmuntrar dig naturligtvis att prova ett typiskt recept för att maximera upplevelsen. Vad sägs om carbonnades flamandes? Valet är ditt.

 • Öppettider: Måndag till fredag kl. 10-18 och lördagar och söndagar kl. 9-18.
 • Pris: Gratis.
 • Adress: Pl. du Grand Sablon 1000

Boka en chokladworkshop i Bryssel

Rundtur i Bryssel Atomium

Under Atomium| ©Giannis Pitarokilis
Under Atomium| ©Giannis Pitarokilis

På eftermiddagen rekommenderar jag att du återupptar din resa med ett besök på Brussels Atomium. Detta är en audiotur som börjar nära Heysel metrostation. När du kommer till Atomium får du en fantastisk utsikt över Bryssel. En audioguide i din mobilapp följer med dig på din rundtur i museet. Turen tar en och en halv timme.

Efter rundturen kan du också besöka ADAM Brussels Design Museum.

Turen inkluderar inträde till Atomium och museet, tillgång till permanenta och tillfälliga utställningar i båda, audioguide på engelska och skip-the-line-service. Kom ihåg att ta med egna hörlurar: det är viktigt, eftersom du inte får några hörlurar. Du hittar all information om biljetter till Atomium i den här artikeln.

 • Öppettider: kl. 10-16.
 • Pris: 36 €.
 • Adress: Pl. de l'Atomium 1, 1020

Köp dina biljetter till Atomium

En resa i en resa: besök Mini-Europa

Mini-Europe ligger mindre än tvåhundra meter från Atomium, vilket gör det till ett perfekt sätt att avsluta den första av två dagar i Bryssel. I parken kan du se 350 miniatyrbyggnader som representerar 80 europeiska städer.

Det är som en resa i en resa: du får lära känna hela Europa, i mindre skala än vanligt, samtidigt som du lär känna den belgiska staden. Det är också en av de 10 bästa sakerna att göra i Bryssel med barn. På grund av öppettiderna är detta ett bra alternativ att lägga till i resplanen om du reser till Bryssel på sommaren.

 • Öppettider: 14 mars-30 juni: 9.30-18.00.
  Från den 1 juli till den 31 augusti: 9.30-20.00.
  Från den 1 oktober till den 6 januari: från 10:00 till 18:00.
  Från 4 januari till 12 mars: stängt.
 • Pris: Vuxna: 16,50 € (18,10 US$)
  Barn under 12 år: 12 € (13,20 US$)
  Seniorer över 65 år: 16,50 euro (18,10 USD)
  Barn under 120 centimeter: fri entré.
 • Adress: Av. du Football 1, 1020

Kväll i Bryssel: avsluta dagen med en god måltid

I närheten av Atomium hittar du flera turistrestauranger där du kan avsluta den första av två dagar i Bryssel med full mage. Om du vill kan du ta en öl på ett av Bryssels bästa bryggerier eller välja en lokal restaurang, till exempel Gou, Jon's Garden eller Chez Bruno. Välj vad du vill äta och vänta tills det är din tur. Sedan är det dags att slappna av.

Dag 2: Comic Strip Route, Europakvarteren och öl

Muralmålningar med serierutor| ©James Cridland
Muralmålningar med serierutor| ©James Cridland

Under den andra av dina två dagar i Bryssel kan du besöka Comic Strip Route, Europaparlamentet, Cinquantenaire-palatset, Sacré-Coeur-basilikan, Rue Neuve och... öl!

Missa inte Comic Strip Route

Comic Strip Route är ett måste, särskilt för dem som älskar serier. Men inte bara för dem, för det här är en mycket pittoresk rutt där du kan se otroliga fasader som är målade med väggmålningar av Belgiens mest kända serier.

Det är en annan bra plats att besöka med barn. Glöm inte att skaffa en karta på turistbyrån.

Rutten slutar vid Comic Strip Museum, som är ett måste för fans av denna genre.

 • Öppettider för seriemuseet: kl. 10-18.
 • Pris: 10 euro.
 • Adress: Rue des Sables 20

Europakvarteren är fulla av sevärdheter

Ta buss 71 och gå till hållplatsen Luxembourg. I Europakvarteren kan du besöka Europaparlamentet. Det är gratis och du får en multimedia-guide på engelska.

 • Öppettider: Tisdag till fredag kl. 9-18 och lördagar och söndagar kl. 10-18.
 • Adress: Pl. du Luxembourg 100, 1050

Därefter rekommenderar jag att du besöker Justus Lipsius-byggnaden, Belayrmont och Leopoldparken.

Om du går ytterligare några meter från denna punkt hittar du militärhistoriska museet, som är ett av de bästa museerna att besöka i Bryssel, samt Cinquantenaire-palatset. Dessutom rekommenderar jag ett besök på Autoworld-museet, som har en av de mest magnifika bilsamlingarna i världen.

 • Öppettider för militärhistoriska museet: tisdag till fredag från 9:00 till 17:00, lördag och söndag från 10:00 till 18:00.
 • Pris: Gratis.
 • Adress: Jubelpark 11.

Boka en rundtur i Bryssel

Lunchtid: Gillar du italiensk mat?

Mat på Amalfikusten| ©Elena S
Mat på Amalfikusten| ©Elena S

Ja, just det. Du vill fortsätta turnera. Men först och främst. Du behöver ladda upp dina batterier. I det här området rekommenderar jag Costa D'Amalfi, som säljer utsökt italiensk mat och är en av de bästa restaurangerna i den belgiska huvudstaden.

Köp souvenirer på Rue Neuve

Du har avslutat din resa. Men en sak saknas: gåvor, souvenirer eller souvenirer. För att hitta dessa kan du bege dig till Rue Neuve, Bryssels gågata som kantas av affärer.

Shoppa så mycket du vill och gå sedan till Place Ste Catherine för att hitta en plats att dricka en god belgisk öl på eller bara äta middag.

Du kan inte lämna Bryssel utan att ha smakat dess berömda öl.

Ja, jag sa ju det: drick en god belgisk öl eller ät bara middag. Det är upp till dig, oavsett om du dricker eller inte, eller om du känner för det.

Om svaret är ja kan du välja mellan flera alternativ: du har många barer till ditt förfogande... eller så kan du prova den traditionella belgiska ölprovningen. Enligt min mening är detta ett utmärkt alternativ. På så sätt kan du inte få för mycket lust att prova något.

Turen inkluderar en guide, en gratis öl och ett urval av tre belgiska ölprover. Tänk bara på det. Jag tycker att du definitivt ska anmäla dig.

Boka din traditionella ölprovning i Bryssel

Tips för att besöka Bryssel på två dagar

Sightseeingbuss genom Bryssels gator| ©Carl Campbell
Sightseeingbuss genom Bryssels gator| ©Carl Campbell

När du köper ditt Brussels Card får du fri entré till 44 museer och monument i Bryssel. Även om du har två dagar på dig att utforska staden sparar du några euro.

Brysselkortet ger dig också rabatter i butiker, restauranger och barer. Bland annat ingår inträde till det belgiska seriecentret och Cinquantenaire-museet. Det ger dig också rabatter på andra attraktioner, till exempel Mini-Europe, med besparingar på upp till 35 %.

Du kan också utnyttja sightseeingbussen för att göra din resa snabbare. Om du letar efter information om vad du kan göra på 2 dagar i Bryssel har du förmodligen lite tid att utforska staden och vill inte missa något. I så fall rekommenderar jag att du tar hänsyn till möjligheten att använda turistbussarna som står till ditt förfogande, för att spara tid och komfort.

Med ett passerkort för turistbussen kan du röra dig bekvämt och samtidigt lära dig mer om staden under resans gång. Passet kan köpas för det antal timmar som du bestämmer och du kommer att kunna besöka alla platser du vill se.

Ett exempel på detta är bussbolaget City Sightseeing, där du kan köpa ett 24- eller 48-timmarskort och välja mellan två linjer som täcker hela staden. Dessutom har bussarna kommentarer ombord: du går, du lär dig och du får med dig en mängd minnesvärda souvenirer.