Amsterdams judiska kvartersturer

Få stadsdelar har så mycket historia som Amsterdams judiska kvarter. Här är vad du inte får missa när du besöker det, antingen på egen hand eller på en guidad tur.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

Amsterdams judiska kvartersturer

Judiska kvarteren, Amsterdam | ©Lulumonster25

I Amsterdam var området mellan Nieuwmarkt och Plantage historiskt känt som Jodenbuurt (det judiska kvarteret). Detta kvarter innehåller många byggnader av historisk betydelse och förvaltas av The Jewish Cultural Quarter, en organisation som ägnar sig åt att bevara den judiska kulturen i Amsterdam.

Du kan få tillgång till alla dessa byggnader med en enda biljett som köps på alla biljettkontor som är knutna till det judiska kulturkvarteret.

1. Se Rembrandts hus

Rembrandts hus| ©Lukas Koster
Rembrandts hus| ©Lukas Koster

Ett besök i Rembrandts hus är ett måste. Den berömde holländske målaren Rembrandt van Rijns 1600-talsfastighet ligger på den gata som tidigare var centrum för det judiska livet i staden och här finns en utställning om Rembrandts liv, hans tid och en intressant samling av hans målningar och grafiska blad. Jag rekommenderar att du avsätter lite tid för att gå in i den lilla museibutiken, eftersom du kan hitta några souvenirer av god kvalitet till rimliga priser. Husmuseet är öppet dagligen från kl. 10.00 till 18.00.

Rembrandts hus museum är också det hus där konstnären bodde och arbetade i nästan två decennier och skapade några av sina mästerverk. Det var inom dessa väggar som han målade sitt magnifika verk "Nattvakten", som du kan se om du tar en guidad tur på Rijksmuseum, ett annat av Amsterdams måste-se-museer.

Herrgården byggdes 1607 och hade innan Rembrandt huserat flera konstnärer och köpmän. Rembrandt själv förvärvade fastigheten 1639. Även om målaren inte var jude, återspeglar hans målningar ofta hans liv bland stadens judar: scener från Gamla testamentet och många porträtt av Amsterdams judar.

Boka din biljett till Rembrandts hus

2. Gör ett stopp vid det judiska historiska museet

Judiska historiska museet| ©HappyW
Judiska historiska museet| ©HappyW

Detta museum ligger i ett imponerande komplex med fyra ashkenaziska synagogor från 1600- och 1700-talen och är huvudmuseet i det judiska kulturkvarteret och ett av Amsterdams viktigaste museer. Det är det enda judiska historiska museet i hela landet, och kanske i hela världen, som har några av de viktigaste dokumenten och manuskripten från det judiska samfundet.

Amsterdam, som på hebreiska kallas "Mokum", var länge en fristad för judar, där judiska grupper som sefardim från Iberiska halvön och ashkenazim från Central- och Östeuropa sökte sin tillflykt. Trots att de tillhörde samma etniska grupp skilde sig dessa två samhällen mycket åt när det gällde ekonomi och status. Detta är ett av temana på Amsterdams judiska museum.

Kort sagt, om du är intresserad av judisk kultur är du nästan tvungen att besöka detta museum, som är öppet dagligen från 11.00 till 17.00. På lördagar och söndagar brukar det vara marknad på det intilliggande torget, så om du vill förhöja upplevelsen kan du överväga att åka dit på en helg. Här är en artikel om Amsterdams transportförbindelser som visar hur du tar dig dit.

Boka din biljett till Judiska museet i Amsterdam

3. Få en smak av historien med en Anne Frank-tur i Amsterdams judiska kvarter

Anne Franks hus| ©mgocana@sbcglobal.net
Anne Franks hus| ©[email protected]

Och naturligtvis måste du boka en Anne Frank-tur i Amsterdams judiska kvarter på din resa, där du utforskar det judiska kvarteret och historien om Anne Frank under andra världskriget med en professionell guide som berättar allt du behöver veta om den tid då staden var under tyskt styre.

Du kommer också att utforska stadsdelarna Jodenbuurt och Jordaan och passera det judiska historiska museet och Anne Franks hus på denna fantastiska och rörande rundtur som tar dig djupare in i detta mörka avsnitt av historien.

Boka en Anne Frank-tur i det judiska kvarteret

4. Besök diamantfabriken Gassan Diamonds

Gassan Diamonds fabrik| ©Jil D
Gassan Diamonds fabrik| ©Jil D

Gassan Diamonds är en imponerande tegelbyggnad från 1897. Entimmesturer på flera språk inkluderar ett besök i diamantskärnings- och poleringsområdena, samt en titt på Gassans glittrande samling av klockor, diamanter och smycken. Du kan besöka byggnaden dagligen från kl. 9.00 till 17.30.

Före andra världskriget arbetade många lokala judar som diamantslipare och polerare. Det var en gång världens största diamantpoleringsfabrik och den första som använde ångkraft.

Boka en guidad tur till en diamantfabrik

5. Missa inte Uilenburger-synagogan i Amsterdam

Uilenburgers synagoga| ©Adriana Kreiman
Uilenburgers synagoga| ©Adriana Kreiman

Runda fönster med Davidsstjärnan pryder den eleganta Uilenburger-synagogan från 1766. Det sefardiska samfundet i Amsterdam var ett av de rikaste i Europa under den holländska guldåldern, och denna rikedom återspeglas i den stora synagogan, som är en av de mest besökta turistattraktionerna i det judiska kvarteret. Inträdet kostar 15 euro, och då kan man också besöka andra byggnader i kvarteret. Öppettiderna är 10.00-17.00 alla dagar utom lördagar.

Som kuriosa kan nämnas att denna synagoga (byggnad för judisk gudstjänst) i hjärtat av det judiska kvarteret ersatte ett bönehus från 1724.

Här hålls synagoggudstjänster, musikframträdanden och andra organiserade sammankomster. Vanligtvis på fredagskvällar, lördagsmorgnar och allmänna helgdagar.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren

6. Lär känna Pinto House

Pintos hus| ©P.H. Louw
Pintos hus| ©P.H. Louw

Ett av de få överlevande husen från hela utvecklingen längs St Antoniebreestraat är Pintohuset, som nu är ett offentligt bibliotek. Det är lätt att se från den italienska fasaden och har fått sitt namn efter Isaac de Pinto, en sefardisk jude som flydde från Portugal för att undkomma inkvisitionen och senare blev en av grundarna av det holländska ostindiska kompaniet. Inträdet är gratis och det är öppet måndag till fredag från 10:30 till 17:30 och på lördagar från 13:00 till 17:00.

Pinto köpte fastigheten 1651 och ombyggde den snabbt i stor stil. Herrgården var stadens pärla, och det blev ännu tydligare när Pinto gjorde om interiören i en stil som aldrig tidigare skådats: när man kommer in kan man beundra de vackra freskerna i taket, med massor av guld och fåglar som ritats på taket. Det finns också nyare tillägg vid ingången, till exempel den lilla keruben som läser en bok.

Boka en rundtur i det judiska kvarteret

7. Stanna till vid den portugisiska synagogan, en av de äldsta i världen

Portugisiska synagogan| ©Lukas Koster
Portugisiska synagogan| ©Lukas Koster

Att se den näst äldsta synagogan i Europa är en riktig upplevelse. Entrébiljetten ger dig också tillgång till det judiska historiska museet på andra sidan gatan. Synagogan är öppen från söndag till torsdag kl. 10-16 och på fredagar kl. 10-15.

Jag råder dig att inte hoppa över de mindre viktiga delarna av byggnaden (styrelserum, vintersynagoga, toaletter, kontor, ljusrum, sorgrum, rabbinat, etc.), eftersom de visar mycket mer än man kan tro. Passa också på att gå ner och besöka skattkamrarna där det finns föremål som 1800-talsmanuskript eller gobelänger med guldtråd. Du kan också läsa ett antal böcker som tillhör det äldsta judiska biblioteket i världen!

Möjligheten att njuta av religionsfrihet är vad som förde de flesta judar från hela Europa till Amsterdam. Med åren fick staden ett rykte om sig att vara tolerant och erbjuda lika rättigheter till människor från alla samhällen, och så växte samhället och ett århundrade senare, 1665, byggdes den portugisiska synagogan. Synagogan, även känd som Esnoga, var vid den tiden världens största synagoga och hade inspirerats av Salomos tempel i Jerusalem.

Boka en rundtur i Amsterdams judiska kvarter

8. Se statyn av hamnarbetaren

Staty av hamnarbetaren| ©JJ Cristiam
Staty av hamnarbetaren| ©JJ Cristiam

Utanför den portugisiska synagogan, på ett litet torg i mitten av ett litet torg, står statyn av hamnarbetaren av den holländska skulptören Mari Andriessen. Statyn hedrar arbetarna i Amsterdam, särskilt de som strejkade i februari för att protestera mot nazisternas behandling av stadens judar.

För att ge dig en uppfattning om statyns betydelse kan jag berätta att 300 000 människor deltog i protesterna den 26 februari. På den tredje dagen slogs strejken ned hårt av tyskarna, men den 25 februari varje år hålls fortfarande en minnesceremoni med kransnedläggning i närheten av hamnarbetarstatyn. Ett evenemang som du bör besöka om du besöker Amsterdam i februari.

Alla politiska partier, stadens kollektivtrafikmyndigheter och organisationer för överlevande från förintelsen deltar i minnesceremonin.

Boka en rundtur i Amsterdams judiska kvarter

9. Lär dig mer om historien på National Holocaust Museum

Nationella förintelsemuseet| ©Jordan K
Nationella förintelsemuseet| ©Jordan K

Detta museum är väl värt ett besök eftersom det har en viktig historia att berätta. Det fokuserar på hur judiska barn (upp till 12 års ålder) fick vänta på deportation, åtskilda från sina föräldrar. Öppet dagligen kl. 11-17.

Att besöka Förintelsemuseet är en mycket gripande upplevelse, eftersom det innehåller föremål som tillhört yngre barn tillsammans med deras berättelser. Det finns också en utställning med fotografier, varav de flesta hittades flera år efter kriget i personliga samlingar eller antikvitetsaffärer. Många individuella berättelser delas genom dessa foton och medföljande dokument. Mer än 104 000 enskilda nederländska judar överlevde inte kriget.

På andra sidan gatan kan du se det nationella minnesmärket över förintelsen, som listar alla identifierade offer för folkmordet i Nederländerna. En hög, elegant spira sitter på toppen av den judiska stjärnan, som är minnesmärkets mittpunkt.

10. Upptäck allt som finns att se på Waterlooplein loppmarknad

Waterlooplein loppmarknad| ©Linnie
Waterlooplein loppmarknad| ©Linnie

Loppmarknaden Waterlooplein i Amsterdam är en av de destinationer som du inte får missa. Det är en av de absolut mest intressanta platserna i Amsterdam, och det är också en av de äldsta marknaderna i staden. Om du vill spara pengar rekommenderar jag att du tar en rundtur på hela marknaden innan du handlar. Många varor finns i flera olika stånd och priserna varierar från stånd till stånd. Marknaden är öppen måndag till lördag kl. 9.30-18.00.

Här kan man hitta nästan vad som helst, från de mest fashionabla kläderna och gamla militäruniformer till smycken, antikviteter och elektronik. Du kan till och med fynda tatueringar, det finns inget som denna loppmarknad inte har. Med över 300 stånd är loppmarknaden tillräckligt stor för att man ska hinna se allt på bara några minuter. Så se till att avsätta tillräckligt med tid för ditt besök.

När det gäller historien byggdes den här marknaden i början av 1800-talet och var den mest framgångsrika judiska marknaden i staden fram till andra världskriget, då judarna förvisades. Efter kriget återupplivades marknaden och har sedan dess blivit en av Amsterdams främsta turistattraktioner. För mer information om marknaden besök följande webbplats.

11. Gå till Hollandsche Schouwburg, teatern som skildrar judeförföljelserna

Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri
Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri

Hollandsche Chouwbusrg, en gång en populär teater, var en av de mest lysande platserna för scenkonst och satte upp välkända pjäser och dramer. Men efter nazisternas ockupation av Amsterdam blev den en plats för tragedier för judiska familjer. Idag kan du besöka den gratis, eftersom den berättar två olika historier: det judiska samfundets storhetstid och nedgången efter den tyska invasionen.

Efter andra världskriget förbättrades inte teaterns situation ytterligare. På grund av protester kom denna magnifika teater aldrig att återfå sin glans. År 1960 omvandlades byggnaden till ett minnesmärke för att hedra alla de judar som gick förlorade i Förintelsen. Den plats som en gång rymde den tidigare scenen bär nu en återspegling av den tragiska judeförföljelsen. År 1993 installerades ett minneskapell som nämner mer än 6 700 familjer, cirka 104 000 nederländska judiska individer.