Hur man klär sig i Dubai

Om du besöker Dubai måste du vara mycket försiktig när du packar resväskan, eftersom de har en strikt klädkod. Här är vad du behöver veta

María Cano

María Cano

7 minsta läsning

Hur man klär sig i Dubai

Kvinna i Dubai | © Keira Burton

Dubai är en plats där klädkoden skiljer sig mycket från den i Europa. Det finns ett antal klädesplagg som är helt förbjudna på vissa platser eller inrättningar och andra som inte är tillåtna alls. Moskéer är de platser som har flest restriktioner, men det finns också vissa hotell, restauranger och mötesplatser som har en mycket allvarlig etikett.

Trots detta är det viktigt att komma ihåg att Dubai är en av de mest moderna och västorienterade städerna i detta islamiska land. Men här är ändå de viktigaste sakerna att tänka på när du packar resväskan.

Bör turister bära traditionella kläder i Dubai?

Traditionell klädsel i Dubai| ©Michael Coghlan
Traditionell klädsel i Dubai| ©Michael Coghlan

Detta är en av de viktigaste frågorna som ställs av alla turister som besöker inte bara Dubai, utan Förenade Arabemiraten i allmänhet. I princip behöver turister inte bära traditionell klädsel. Men ändå bör du inte förbise det faktum att det är ett islamiskt land med en mycket strikt klädkod och därför är det tillrådligt att klä sig i klassiska kläder. Kvinnor bär en svart tunika, "Abaya", och män en vit tunika, "Kandora".

Trots att Dubai ligger i Arabemiraten är det en av de mest moderna och västorienterade städerna i landet, så det finns en viss flexibilitet i det här avseendet. Det är faktiskt ganska vanligt att folk bär märkeskläder, och det är ännu vanligare på vissa av de mer välbärgade hotellen och restaurangerna. Så om du har en speciell outfit som du aldrig får bära, är detta definitivt rätt ställe.

 • Abaya: En svart mantel som bärs av kvinnor i Dubai.
 • Kandora: Vit tunika som bärs av män i Dubai.

Boka en rundtur i det gamla och moderna Dubai

Vilka är de bästa kläderna för kvinnor i Dubai?

Kvinnor som besöker Dubais öken| ©Denys Gromov
Kvinnor som besöker Dubais öken| ©Denys Gromov

Kvinnor har svårast att packa inför sitt besök i Dubai, eftersom klädkoden är striktare för dem och det finns ett antal klädesplagg som är mer tillrådliga än andra. Dessutom finns det andra som inte rekommenderas alls.

Här är några av de kläder du bör undvika under ditt besök i Dubai:

 • Shorts: Undvikshorts eller, om du bär dem, se till att de är strax ovanför knäet, aldrig kortare.
 • Höftlångabyxor: Undvik byxor som sitter lågt på höfterna eller har låg midja och som på något sätt visar underkläder.
 • Urringning: T-shirts eller blusar med urringning är illa sedda och bör undvikas.
 • Genomskinligakläder: Undvik alla genomskinliga plagg, oavsett om det är blusar, skjortor eller klänningar.

Å andra sidan finns det vissa plagg som du kanske tror inte är lämpliga, men som tvärtom är accepterade och de är följande:

 • Klänningar: Kvinnor kan bära långärmade, kortärmade eller ärmlösa klänningar, men alltid upp till knäet.
 • Ärmlösa blusar: Kvinnor kan bära ärmlösa blusar, men det är lämpligt att ha en scarf eller foulard till hands eftersom de på vissa ställen inte kan gå med axlarna oskyddade.
 • Shorts: Kvinnor kan bära kortbyxor, men alltid vid knäet eller de populära "piraterna".
 • Leggins: Leggins får bäras, men bara om de kompletteras med knälånga klänningar eller långa skjortor.
 • Baddräkter: Baddräkter är acceptabla för stränder och simbassänger, men de bör vara så diskreta som möjligt. De ska vara konservativa och brasilianska trosor eller stringtrosor rekommenderas inte.

Boka en nattlig rundtur i Dubai

Vilka är de bästa kläderna för män i Dubai?

Män i en butik i Dubai| ©Jens Cederskjold
Män i en butik i Dubai| ©Jens Cederskjold

Till skillnad från kvinnor har män större frihet när det gäller klädsel och det finns inga kl ädesplagg som är förbjudna. Det rekommenderas dock att de alltid klär sig lämpligt och smart. Här är några av de viktigaste tipsen att följa:

 • Skjortor: Det är mer lämpligt att bära skjortor eftersom de alltid är mer eleganta.
 • Shorts: I princip kan man bära shorts, men det finns många etablissemang där shorts inte är tillåtna.
 • Träningsskor: Precis som med shorts finns det vissa inrättningar där det inte är tillåtet att bära träningsskor.

Boka en rundtur i det gamla och moderna Dubai

Vilka är de bästa kläderna att ha på sig i Dubai beroende på vädret?

Packa din resväska| ©Vlada Karpovich
Packa din resväska| ©Vlada Karpovich

Det första vi alltid tänker på när vi packar resväskan, oavsett vart vi ska, är vilka kläder vi ska välja för vår resa, vilka som är bäst att bära för våra foton, de som passar bäst i förhållande till klimatet... Och även om vi måste ta hänsyn till andra frågor när vi packar resväskan för att åka till Dubai, är detta en fråga som vi inte bör förbise.

Dubai är en stad där temperaturerna är mycket extrema. Av denna anledning är det lämpligt att bära linne- eller bomullskläder, eftersom de inte bara är mycket bekväma utan också lämpliga för så höga temperaturer. På grund av den brännande sommarsolen är det också tillrådligt att vara helt täckt för att undvika solbränna. Om det är mycket varmt, försök att bära lätta kläder över din T-shirt, t.ex. överskjortor eller liknande plagg. Dessutom finns det ett antal viktiga tillbehör:

 • Linne- eller bomullstyger.
 • Kläder somtäcker.
 • Hattar eller kepsar.
 • Solglasögon.
 • Halsdukar eller foulard.

Under alla omständigheter bör du överväga den bästa tiden att resa till Dubai innan du reser, eftersom detta kommer att avgöra kvaliteten på din upplevelse, oavsett om du bär rätt kläder eller inte.

Vilka är de viktigaste tillbehören för din resa till Dubai?

Å ena sidan är det viktigt att ta med en huvudbonad, eftersom de höga temperaturerna och den brännande solen i Dubai är det bästa sättet att undvika solsting och huvudvärk som kan förstöra en intensiv dag med sightseeing. Solglasögon gör också att du känner dig mer bekväm mitt på dagen eftersom solen kan vara mycket obehaglig för dina ögon.

Det är alltid en bra idé att bära en scarf eller foulard, särskilt för kvinnor, eftersom det ibland kan hjälpa dig att komma undan problem när du går in i en moské eller annan inrättning med strängare klädkoder. Du kan täcka axlarna eller håret.

Kvinnor bör packa ner ett par högklackade skor om de ska gå på klubb eller liknande, och män bör ha eleganta skor och inte bara de vanliga gympaskorna.

Resenärens tips

Min rekommendation är att bära kläder från axlarna till knäna, särskilt för kvinnor, så att de inte får några problem när de går in i ett monument, en restaurang eller ett etablissemang.

Vilken klädkod gäller i moskéerna i Dubai?

Kvinna i moskén| ©Fotografiandoviajes
Kvinna i moskén| ©Fotografiandoviajes

En av de strängaste platserna att klä sig på i Dubai är moskéerna. För att få tillträde till dessa tempel måste man följa ett antal klädkoder och rekommendationer.

Dessa begränsningar gäller främst för kvinnor och är relaterade till det faktum att axlar och hår inte får vara otäckta. Här följer några råd:

 • Längd: Huvudplagget, oavsett om det är en klänning, kjol eller byxor, måste vara långt.
 • Halsringning: En kvinna får inte gå in i en moské med en låg halsringning, så det rekommenderas alltid att bära en relativt hög krage eller ett plagg över halsringningen.
 • Midjan täckt: Kvinnor bör undvika att bära plagg som sitter lågt på höfterna, oavsett om det är byxor eller kjol, på ett sätt som exponerar midjan, eftersom det är strängt förbjudet att bära denna del av kroppen oskyddad.
 • Axlar och rygg alltid täckta: Kvinnor får inte gå in i en moské med axlarna oskyddade, så det är tillrådligt för dem att bära en övertröja, scarf, sjal eller foulard för att täcka axlarna.
 • Huvudduk: Alla kvinnor som går in i en moské får en shayla, ett huvudduksliknande plagg att bära på huvudet.

Det finns dock vissa moskéer, särskilt de mer turistiga, där du som inte är klädd på rätt sätt kostnadsfritt erbjuds lämpliga kläder för att komma in. Besök gärna inlägget Bästa moskéerna i Dubai och lär dig mer om de tempel som du måste besöka på din resa.

Boka en rundtur i det gamla och moderna Dubai

Vilken klädkod gäller på offentliga platser i Dubai?

Människor som besöker souken| ©César González Palomo
Människor som besöker souken| ©César González Palomo

Listan över saker att se och göra i Dubai är lång, och det gäller även klädkoden. Offentliga platser i Dubai, som evenemang, festivaler, restauranger, hotell, souker, parker, shoppingcenter och tunnelbanan, har ingen strikt klädkod, men de har en rad rekommendationer, som alltid är högre för kvinnor. Det kan faktiskt hända att en säkerhetsperson ber en kvinna att täcka sig.

Som jag har nämnt i detta inlägg är grundregeln att en kvinna ska vara täckt från axlarna till knäna. Därför är det bekvämast att bära en scarf, sjal, överskjorta eller jacka för att täcka axlarna och alltid bära långbyxor, kjol eller klänning. Ett annat mycket bekvämt plagg att bära är en jumpsuit.

Eftersom Dubai är en så västerländsk stad kommer du också att se kvinnor bära shorts och minikjolar, men det är inte det mest tillrådliga och det beror alltid på vilket område av staden du befinner dig i, eftersom det finns mer traditionella kvarter och andra som är mer turistiska och inte tar hänsyn till denna typ av frågor.

Boka en rundtur i Dubai

Vad är klädkoden för att gå till stranden eller poolen i Dubai?

Människor som njuter av stranden i Dubai| ©Keith Parker
Människor som njuter av stranden i Dubai| ©Keith Parker

När du besöker en strand, hotellpool eller gör en aktivitet som jetski i Dubai, jetpacking i Dubai eller flyboarding i Dubai får kvinnor bära baddräkt, men den ska vara diskret. Med andra ord är det alltid bättre att bära en baddräkt än en bikini, och om du väljer en bikini rekommenderas att den är så täckt som möjligt.

Undvik också brasilianska trosor och stringtrosor. Ju större bikiniunderdel, desto bättre utsikt. Det kan faktiskt vara mycket obehagligt för en kvinna att bli uppmärksammad av detta skäl.

Boka en rundtur i det gamla och moderna Dubai

Vilka stadsdelar i Dubai har den strängaste klädkoden?

Stadsdelen Deira i Dubai| ©Guilhem Vellut
Stadsdelen Deira i Dubai| ©Guilhem Vellut

Innan du lämnar ditt hotell och börjar din dagliga sightseeingdag med Dubai Explorer Pass måste du noga tänka igenom vad du ska ha på dig för dagen. För att göra detta bör du planera din dag i förväg och ta reda på vilka som är de mest traditionella stadsdelarna och var du därför måste följa en striktare klädkod, särskilt om du är kvinna.

För att göra detta kan du läsa inlägget Dubais stadsdelar som du behöver veta, men låt mig berätta att dessa inkluderar Deira-området, Global Village och The Miracle Garden. Om du går till något av dessa områden, liksom till någon av moskéerna, bör du helst bära knälånga kläder den dagen.

Nu vet du hur du ska klä dig var som helst i Dubai. Tveka inte att läsa vår artikel om de bästa turerna och utflykterna i Dubai och njut med stil - vad väntar du på?

Boka en rundtur i Dubai