Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Berlin välkomstkort

Om du är en av de resenärer som inte vill lämna något outforskat kommer Berlin Card att vara din bästa allierade för att spara pengar under resan.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Berlin välkomstkort

Detalj av Brandenburger Tor belyst på natten | ©Dan Visan

Berlins kulturutbud är lika stort som stadens historiska betydelse: monument, museer, symboliska byggnader, rundturer... huvudstaden har mycket att erbjuda och för att spara pengar och tid finns Berlin Welcome Card.

1. Vad är Berlin Welcome Card?

Berlins underjordiska tunnelbana
Berlins underjordiska tunnelbana

Ett stadskort eller turistkort ger dig fri eller rabatterad tillgång till stadens sevärdheter under en viss tidsperiod. Berlin WelcomeCard har en allmän version och flera tillägg, beroende på vilka sevärdheter du vill besöka:

2. Hur Berlin Welcome Card fungerar

DDR-museet| ©Mario RM
DDR-museet| ©Mario RM

Det finns olika typer av Berlin Welcome Card med olika priser beroende på hur många dagar du vill använda det. Oavsett vilken typ av kort du väljer kan du under den tid det är aktivt utnyttja alla dess fördelar och få tillgång till alla rabatter och fribiljetter.

När du bokar kortet online kan du välja det alternativ som passar dig bäst, men här är priserna beroende på hur många dagar du vill använda det:

 • 2 dagar - 23 euro
 • 3 dagar - 33 euro
 • 4 dagar - 40 euro
 • 5 dagar - 46 euro
 • 6 dagar - 49 euro

Anas resetips

I 48- och 72-timmarsmodaliteterna räknas användningen av kortet i timmar och i de följande modaliteterna i kalenderdagar. För att få ut det mesta av det, aktivera det först på morgonen.

3. Hur det fungerar

Tyska historiska museet| ©Ralf Steinberger
Tyska historiska museet| ©Ralf Steinberger

Bokning och hämtning

Du kan köpa den online och skriva ut den hemma eller hämta den på ett av de olika försäljningsställena i Berlin. När du gör ditt köp kommer du att bli tillfrågad om hur många dagar du vill ha kortet och för vilka transportzoner, men du kan alltid kontakta oss via e-post om du har några frågor om insamlingen eller användningen av kortet.

Validering

Berlin Welcome-kortet fungerar på ett enkelt sätt: Turistkortet valideras vid första användningen och från och med då kan du utnyttja alla dess fördelar så länge du har köpt det. Kom ihåg att ha den med dig hela tiden under resan och visa den alltid på museernas och monumentens biljettkontor innan du köper din biljett.

Fördelar

En av de mest framstående fördelarna som inte alla känner till är att barn upp till 14 år reser gratis i kollektivtrafiken i sällskap av en vuxen som har detta kort. Den innehåller också en karta över staden med rekommendationer för att upptäcka den.

4. Sevärdheter och upplevelser som ingår i Berlin Welcome Card

TV-torn| ©Ana Rey
TV-torn| ©Ana Rey

Det skulle vara svårt att räkna upp de över 200 ställen där du kan få rabatt med Berlin Welcome-kortet (inklusive förmåner i butiker och restauranger), men jag kan räkna upp vad jag tycker är de mest värdefulla rabatterna med Berlin Welcome-kortet. Med Berlin Welcome-kortet kan du spara 25 % på följande ställen:

Tyska historiska museet

Med 8000 föremål från olika samlingar visar museet 2000 år av tysk historia i ett fyravåningshus.

DDR-museet

Det är ett av de mest besökta museerna i Berlin och ett av de mest interaktiva i världen. Genom en omvänd upplevelse får du ta del av rutinerna i Östtyskland, åren med Berlinmuren eller Stasis verksamhet. Om du aldrig har varit på ett sådant museum tidigare och är intresserad av stadens historia rekommenderar jag det.

Museet för Berlinmuren

Ett multimediemuseum som sträcker sig över det kalla krigets år och berättar om hur den berömda muren radikalt förändrade stadens livsstil.

Judiska museet

Detta är ett av de mest imponerande museerna du kan besöka i Berlin, med en storslagen arkitektur. Förutom intressanta historiska fakta som stöds av verkliga fotografier innehåller den också vittnesmål i olika format från judiska offer för Förintelsen. Du får inte missa det.

Madame Tussauds-museet

Ett av de bästa vaxmuseerna i Europa. Ett besök här är ett annorlunda och roligt sätt att lära sig mer om tysk kultur och världskultur förr och nu.

Olympiastadion

Ett viktigt stopp för sportentusiaster, med flera guidade turer tillgängliga.

Stasi-museet

Det är ingen hemlighet att Tyskland har haft mycket att säga om spionage genom historien. Detta museum erbjuder en intressant översikt över allt detta, vilket jag kan försäkra er om är mycket intressant ur historisk synvinkel.

Klättra upp i TV-tornet

Tysklands landmärke på Alexanderplatz är också en av de bästa utsiktsplatserna i den tyska huvudstaden.

5. Möjliga extrafunktioner eller tillägg som kan läggas till i ditt Welcome Card

Nytt museum| ©Mike Steele
Nytt museum| ©Mike Steele

Förlängning av Berlin Welcome Card för museiön

Förlängningen av Berlin Welcome Card inklusive Museum Island Pass är giltig i 72 timmar och under denna tid får du alla fördelar som gäller för det 3-dagars Berlin Welcome Card och du har även tillgång till alla museer på den berömda Museum Island, en av Europas viktigaste museiplatser.

 • Det gamla nationalgalleriet: Här finns konstverk från klassicism, romantik, impressionism och tidig jugendstil.
 • Det gamla museet: en pärla för antikälskare. Det var Preussens första offentliga museum.
 • The New Museum: delat mellan en samling egyptisk konst och en samling förhistorisk konst.
 • Pergamonmuseet: det mest besökta museet i Berlin. Där finns museet för islamisk konst och museet för Främre Orienten med antikviteter som Pergamonfrisen och marknadsporten i Milet.
 • Museet för bysantinsk konst: även känt som Bode-museet. Det är känt för sin samling av mynt, skulpturer och skatter.

Berlin Welcome card förlängning för Berlin C-zon

Med det generiska kortet kan du använda Berlins tunnelbana, bussar och spårvagnar i stadsdelarna A och B (Berlins centrum) gratis. Om du bor längre bort eller vill besöka mer avlägsna områden kan du betala en tilläggsavgift på 3-5 euro för ditt transportkort för att täcka zon C och Potsdam. Du kan välja det här alternativet från det allmänna Berlin Welcome Card och välja de dagar och områden du vill ha.

Förlängning av Berlin Welcome Card med all-inclusive-erbjudande

Förutom den fria transporten och rabatter på upp till 50 % som det allmänna alternativet omfattar, får du med detta VIP-alternativ också fri entré till flera höjdpunkter och tillgång till Berlins sightseeingbuss med fria stopp.

När det gäller all-inclusivealternativet omvandlas de 25 % rabatt som du får på platser som DDR-museet, Stasimuseet, Madame Tussauds eller Olympiastadion direkt till gratis inträde. Om du bor i Berlins centrum och om ditt främsta motiv för att ta Berlin Welcome-kortet är rabatterna och inte transporterna, bör du enligt min mening överväga detta alternativ, även om du väljer en kortare period.

6. När lönar det sig att köpa Berlin Welcome Card och vilken typ av kort ska du välja?

Detalj av det judiska museet| ©Mark B. Schlemmer
Detalj av det judiska museet| ©Mark B. Schlemmer

Turistkort kan vara en fantastisk investering när du besöker en stad, men om det lönar sig eller inte beror alltid på dina reseplaner och hur mycket du är villig att spendera din tid. Det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till när du bestämmer dig för om du ska köpa ett Berlin Welcome-kort eller inte:

 • Hur länge du kommer att vara i Berlin. Detta är avgörande. Om du ska vara i den tyska huvudstaden i 15 dagar behöver du inte koncentrera alla dina museibesök på flera dagar, även om det innebär att du sparar pengar. Om du å andra sidan bara ska vara i Berlin i två dagar kanske du inte vill tillbringa dem med att bara se museer, utan du kanske föredrar att njuta av andra aspekter av staden.
 • Var ditt boende ligger. Den största fördelen med Berlin Welcome-kortet är gratis transport i zonerna A och B i staden (zon C om du väljer detta alternativ). Berlins centrum är mycket stort och du kan bo i ett centralt kvarter men långt från de viktigaste sevärdheterna. Men om du bor nära de viktigaste sevärdheterna och gillar att gå till dem, har du inte lika stor nytta av gratis transport.
 • Hur många museer du vill besöka. Det verkar vara en självklarhet, men kanske har du fascinerats av Berlins enorma kulturutbud och inte tagit hänsyn till det faktiska antalet museer som du ska besöka. Jag rekommenderar att du planerar vilka museer och monument du vill besöka och sedan räknar ut hur mycket du kan spara på dem med rabatterna på stadspasset.
 • Din reshastighet. För att få ut det mesta av ett stadspass måste du resa i ett intensivt tempo. Ju fler museer du besöker, desto mer lönsam blir investeringen i ditt kort, vilket innebär att du måste besöka flera museer per dag. Om du tror att detta kommer att trötta ut dig och du föredrar att varva sightseeing med att gå runt i staden, välj ett alternativ med färre dagar så att du kan njuta av det du ser och inte besöka staden "på grund av en skyldighet".
 • Andra aktiviteter som du kommer att göra under ditt besök: planerar du att hyra en cykel, är ett restaurangbesök lika viktigt för dig som ett museibesök, vill du klättra upp i TV-tornet eller planerar du att lämna Berlin utan att ha besökt flera av Berlins butiker? Om så är fallet, ta en titt på de andra fördelarna med kortet utöver rabatterna på turistattraktioner.

Anas resetips

Kolla vilka restauranger i Berlin som du kan få rabatt på med ditt turistkort - du kanske blir överraskad.

7. Andra pass för sightseeing i Berlin

Detalj av Berlinmuren| ©Carmel Rossen
Detalj av Berlinmuren| ©Carmel Rossen

Om du är intresserad av att köpa ett sightseeingkort för att besöka den tyska huvudstaden och vill jämföra andra alternativ rekommenderar jag denna artikel om Berlinpasset. Detta är ett annat sätt att njuta av Berlins monument och museer och samtidigt spara en hel del pengar.

Till skillnad från Berlin Welcome-kortet är Berlin Pass mer inriktat på sightseeing än på transport: standardversionen innehåller gratis inträde till sevärdheter (snarare än rabatter) och du kan avstå från transportbiljetten för att spara på kostnaden, så det är ett bra alternativ om du bor i centrum och går till fots. Berlinpasset är tillgängligt för två eller tre dagar och du hittar allt du behöver veta om hur du får det i den här artikeln: Berlin Pass.

8. Om du är intresserad av Berlin Welcome card, kommer du också att vara intresserad av

Slottet Charlottenburg| ©Wesley van 't Hart
Slottet Charlottenburg| ©Wesley van 't Hart

En av de viktigaste sevärdheterna i Berlin är Charlottenburgs slott. Palatset och dess imponerande trädgårdar ligger på gångavstånd från centrum och är lätt att nå med kollektivtrafiken.Det är väl värt ett besök, särskilt om du vill slippa stressen i Berlins centrum för en förmiddag. Här är en länk till min guide till Slottet Charlottenburg så att du kan organisera ditt besök.

Med Berlin Welcome Card får du 25 % rabatt på den inre rundturen, men detta 1700-talspalats erbjuder också många andra upplevelser för resenären som du inte bör missa.