Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Berlin Pass

Om du vill ta del av allt som Berlin har att erbjuda till ett bra pris kan du läsa vidare om Berlin Pass.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Berlin Pass

Berlins skyline | ©Fabian Schneidereit

När du gör sightseeing i Berlin vill du helst ha all tid och alla pengar i världen för att njuta av vad staden har att erbjuda, men eftersom detta inte alltid är fallet finns det ett sätt att spara tid och pengar: Berlinpasset.

1. Vad är Berlinpasset?

Bode-museet| ©Reiseuhu
Bode-museet| ©Reiseuhu

Berlinpasset är ett sightseeingpass som är utformat för att besökare i Berlin ska kunna se de viktigaste sevärdheterna med en rad fördelar och spara pengar och tid. Genom att betala ett fast belopp kan du få:

 • Fri entré till över 50 museer och monument i Berlin utan att behöva köa
 • rabatter på utvalda restauranger och butiker
 • Ta en kryssning på floden som rinner genom staden
 • Njut av en sightseeingtur med buss
 • Få en stadsguide i färg som hjälper dig att planera din resa.
 • Använd stadens kollektivtrafik gratis om du väljer detta alternativ.

Dagskort

Beroende på dina reseplaner kan du välja mellan Berlinpasset för två dagar och Berlinpasset för tre dagar, och för en liten extra summa kan du lägga till fri användning av stadens kollektivtrafik i zonerna A, B och C i båda passen.

2. Hur Berlinpasset fungerar

Gamla nationalgalleriet| ©Antonio Campoy
Gamla nationalgalleriet| ©Antonio Campoy

Det är enkelt hur ett stadskort fungerar: du aktiverar det när du använder det för första gången och från och med då har du en viss tid på dig att utnyttja dess fördelar genom att visa upp det vid ingången till museer och minnesmärken. När du kommer fram till turistplatsen i fråga ska du vara uppmärksam på huvudingången, eftersom det vanligtvis finns en särskild ingång för dem som har detta kort för att komma in utan att behöva stå i kö.

Du kan köpa Berlinpasset i Berlin, men du kan också enkelt skaffa det på nätet och välja mellan att hämta det i Berlin på ett auktoriserat ställe eller att få det levererat till din hemadress. När du köper det har du två år på dig att aktivera det, så du behöver inte oroa dig för att dina reseplaner kan ändras eller ställas in. Genom att köpa Berlin Pass online kan du lösa eventuella frågor via e-post när du gör din bokning.

Priser per användningstid

 • 2 dagar: 99 euro
 • 3 dagar: 119 euro
 • 2 dagar + transport: 115 euro
 • 3 dagar + transport: 145 euro

Särskilda priser

Barn under sex år behöver inget Berlinpass för att använda kollektivtrafiken och för att gå in på de flesta av stadens museer och monument gratis i sällskap av en vuxen. Det finns ett särskilt pass för barn i åldern 6-14 år som innehåller samma saker som vuxenpasset, men till ett lägre pris.

Anas resetips

Beräkna avståndet från ditt boende till de sevärdheter du planerar att besöka för att se om du bör lägga till transportalternativet i ditt Berlin Pass.

3. Vilka attraktioner och upplevelser ingår i Berlinpasset?

Checkpoint Charlie, väggmuseet| ©Michael Fousert
Checkpoint Charlie, väggmuseet| ©Michael Fousert

Du vet redan vad Berlinpasset är, hur det fungerar, hur du köper det och vilka fördelar det har. Nu ska jag berätta om den mest intressanta delen: vilken gratis entré till museer och monument som ingår och vilka upplevelser du kan göra under den tid du har den aktiv, också gratis.

Museum för väggar

Den ligger vid Checkpoint Charlie, den mest kända av Berlinmurens gränsövergångar, och är tillägnad historien om muren som delade Berlin i två delar och det kalla krigets år. Ett perfekt alternativ för en djupgående titt på hur denna historiska period påverkade invånarna i den tyska huvudstaden och hur den har påverkat vad staden är idag.

Pergamonmuseet

Det mest besökta av den berömda museiön, ett av de viktigaste museikomplexen i Europa. Här finns islamisk och mellanösterns konst, bland annat Pergamonfrisen och Marknadsporten i Milet.

Bestigning av Berlins domkyrka

En av de bästa platserna för att betrakta utsikten över staden samtidigt som man besöker en av dess mest kända byggnader.

Gamla nationalgalleriet

Tekniker som klassicism, romantik, impressionism och modernism blandas i detta berömda galleri.

Bode-museet

Det ligger också på Museumsön och innehåller bysantinsk konst och är en favorit bland skattesökare.

Madame Tussauds-museet

Det är ett av de bästa vaxmuseerna i Europa och kvaliteten och mängden av figurer gör det värt ett besök. Det kan också vara en rolig familjeutflykt.

Rundtur med buss med fria stopp

Detta är en av de största fördelarna med Berlinpasset. På en dag som du väljer kan du ta en sightseeingbuss i Berlin med panoramautsikt och kommentarer ombord. Den här turen inkluderar också fria stopp, dvs. du kan hoppa på och av bussen vid så många hållplatser som du vill och använda den som ett transportmedel för att underlätta din sightseeing i staden.

Flodkryssning i staden

Om du reser till Berlin på sommaren (på vintern är det inte möjligt på grund av de låga temperaturerna) har du också tillgång till en timmes kryssning på floden Spree. Jag rekommenderar att du utnyttjar den här möjligheten; ni har olika tidtabeller och det är ett idealiskt tillfälle att njuta av stadens sevärdheter utan att ha bråttom eller stress.

Cykeltur genom Berlin

Under ditt besök i Berlin, särskilt när det är vackert väder, kommer du att se hundratals förbipasserande på cykel. Detta är ett mycket populärt transportmedel i staden och det är också ett originellt och bekvämt sätt att ta en guidad tur till stadens främsta sevärdheter.

Judiska museet

Du känner igen den på det arkitektoniska komplexet på ytan och den är ett måste vid varje besök i Berlin. Avsätt minst två timmar för att se den, eftersom den innehåller en mängd vittnesmål och kontextuella element som hjälper dig att fördjupa dig i en mörk period av Tysklands historia.

Stasi-museet

Tillägnad det tyska spionaget och de olika historiska ögonblick då det spelade en grundläggande roll för krigets utveckling och landets framtid.

Fotografiska museet

Museet analyserar olika teman genom fotografier av både de mest kända personligheterna inom genren och samtida fotografer.

Tyska historiska museet

Över 8 000 föremål av olika slag berättar om de olika perioderna i Tysklands historia i detta intressanta museum. Ett måste för historieintresserade.

Legoland

Ett paradis för barn och ett roligt och intressant besök för vuxna. I Legokomplexet kan du koppla av från stadens stress i några timmar.

Vandringar i staden

Det är ett måste när du besöker en stad. Att låta en expertguide följa med dig på en rundvandring innebär inte bara att du upptäcker intressanta hörn av staden som du annars inte skulle ha besökt, utan också att du lär dig om viktiga kuriosa och historiska fakta som hjälper dig att uppskatta allt du ser under din resa ännu mer.

Anas resetips

Det finns många museer i Berlin som är stängda på måndagar, så tänk på detta innan du aktiverar ditt Berlin Pass.

4. Är det värt att köpa Berlinpasset?

Katedralen i Berlin| ©Wendelin Jacober
Katedralen i Berlin| ©Wendelin Jacober

Innan du bestämmer dig för att köpa detta eller något annat turistkort är mitt råd alltid detsamma: planera din resa och räkna på det. Ett stadskort är ett utmärkt sätt att spara pengar och tid, men du måste planera i förväg för att få ut det mesta av det.

Ja, när

 • Du planerar att besöka staden i rask takt under den tid som Berlinpasset är aktivt och se två eller tre museer och monument per dag.
 • Du kommer att använda stadens kollektivtrafik regelbundet, antingen för att ditt hotell ligger långt från centrum eller för att du inte planerar att gå till fots.
 • Du besöker staden under högsäsong under en helg och vill spara väntetid.
 • Du är intresserad av upplevelser som en kryssning eller en sightseeingtur med buss.

Nej, när

 • De museer du vill besöka är stängda under en av de dagar som ditt kort är aktivt.
 • Du kan få tillträde till museer och monument med någon form av särskild rabatt (grupp, ålder, yrke osv.).
 • Du vill bara besöka två eller tre museer under ditt besök och de enskilda biljetterna täcker inte kostnaden för kortet.

Vad du än väljer ska du komma ihåg att Berlin inte bara består av museer och monument; det finns stadsdelar och grönområden som du kan utforska till fots, liksom sevärdheter som inte kräver entrébiljett. Boka minst en av dagarna på din resa så att du kan vandra runt i Berlin i lugn och ro, utan att ha bråttom eller tidtabell.

5. Skillnaden mellan Berlin Pass och Berlin Welcome Card

Kryssning på floden Spree| ©Dennis Jarvis
Kryssning på floden Spree| ©Dennis Jarvis

Om du har räknat och planerat och kommit fram till att Berlinpasset inte är något för dig, kan du innan du helt utesluter att köpa ett turistpass också läsa villkoren för Berlin Welcome-kortet. Detta är ett annat alternativ som du kan spara pengar med under ditt besök i den tyska huvudstaden och jag har skrivit allt du behöver veta om kortet här: Berlin välkomstkort.

Den största skillnaden mellan Berlin Welcome-kortet och Berlin Pass är att Berlin Welcome-kortet är mer inriktat på gratis kollektivtrafik (den ingår i alla alternativ) än på inträde till museer och monument; i standardversionen får du tillgång till stadens viktigaste sevärdheter med rabatter, men inte gratis. Medan Berlinpasset är giltigt i två eller tre dagar kan Berlin Welcome Pass användas i 4, 5 eller 6 dagar.

6. Om du är intresserad av att köpa Berlinpasset kanske du också är intresserad av

Slottet Charlottenburg| ©Dmitry Makeev
Slottet Charlottenburg| ©Dmitry Makeev

Det finns ett besök som inte ingår i Berlinpasset, men som om du har tid är väl värt att göra under din resa till den tyska huvudstaden: en rundtur på Charlottenburgs slott.

Detta 1700-talspalats är det viktigaste palatset i den tyska huvudstaden och förutom att du kan njuta av den överdådiga inredningen har det imponerande trädgårdar som är öppna för allmänheten utan kostnad. Besöket är ett idealiskt sätt att komma bort från stressen i Berlins centrum, är lätt att nå med kollektivtrafik och tar bara en förmiddag.

Charlottenburg Palace erbjuder dessutom premiumupplevelser som en klassisk konsert med Berlins orkester eller en elegant trerätters middag i Orangeriet. Om du är intresserad av att lära dig mer om denna erfarenhet kan du läsa den här artikeln om Slottet Charlottenburg.

Vanliga frågor

 • Är Berlinpasset värt det?

  Ja, om du planerar att besöka flera sevärdheter i staden. Gör en lista över priserna för dessa attraktioner separat och se hur mycket du kan spara med Berlinpasset.

 • Vad ingår i Berlinpasset?

  Det inkluderar fri entré till över 50 museer och monument utan köer, rabatter i butiker och restauranger, en biljett för flodkryssning och sightseeingbussar, en stadsguide och tillgång till kollektivtrafiken.

 • Vilka är höjdpunkterna i Berlinpasset?

  Katedralen i Berlin, Wallmuseet, det gamla nationalgalleriet och det judiska museet, bland många andra.

 • Hur mycket kostar Berlinpasset?

  Det beror på hur många dagar du hyr den och om du vill ha tillgång till kollektivtrafiken inkluderad. I allmänhet kan du få den från cirka 93 euro.