Berlin Pass

Om du vill ta del av allt som Berlin har att erbjuda till ett mycket förmånligt pris ska du läsa vidare om Berlin Pass.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Berlin Pass

Berlins skyline | ©Fabian Schneidereit

När du åker på sightseeing i Berlin vill du helst ha all tid och alla pengar i världen för att njuta av vad staden har att erbjuda, men eftersom detta inte alltid är fallet finns det ett sätt att spara tid och pengar: Berlinpasset.

1. Vad är Berlin Pass?

Bode Museum| ©Reiseuhu
Bode Museum| ©Reiseuhu

Berlin Pass är ett sightseeingkort som är utformat för att besökare i Berlin ska kunna se de viktigaste sevärdheterna med en rad fördelar och spara pengar och tid. Genom att betala ett fast belopp kommer du att kunna:

 • Fri entré till över 50 museer och monument i Berlin utan att behöva stå i kö.
 • rabatter på utvalda restauranger och butiker
 • Ta en kryssning på floden som rinner genom staden
 • Njut av en sightseeingtur med buss
 • Få en stadsguide i färg som hjälper dig att planera din resa
 • Använd stadens kollektivtrafik gratis om detta alternativ väljs

Dagspass

Beroende på dina resplaner kan du välja mellan två-dagars Berlin Pass och tre-dagars Berlin Pass och, för en liten extra kostnad, kan du lägga till gratis användning av stadens kollektivtrafik som täcker zonerna A, B och C till båda.

2. Hur Berlin Pass fungerar

Gamla Nationalgalleriet| ©Antonio Campoy
Gamla Nationalgalleriet| ©Antonio Campoy

Alla turistpass fungerar enkelt: du aktiverar det vid första användningen och från och med då har du en viss tid på dig att dra nytta av dess fördelar genom att visa upp det vid ingången till museer och monument. När du anländer till turistplatsen i fråga, var uppmärksam vid huvudentrén eftersom det vanligtvis finns en speciell ingång för dem som har detta kort för att komma igenom utan att vänta i kö.

Du kan köpa Berlin Pass i Berlin, men du kan också köpa det enkelt online och välja mellan att hämta det i Berlin på ett auktoriserat ställe eller få det levererat till din hemadress. När du har köpt det har du en tvåårsperiod på dig att aktivera det, så du behöver inte oroa dig för att dina resplaner ska ändras eller ställas in. Genom att köpa Berlin Pass online kan du lösa eventuella frågor som du kan ha via e-post när du gör din bokning.

Priser per användningstid

 • 2 dagar: 99 euro
 • 3 dagar: 119 euro
 • 2 dagar + transport: 115 euro
 • 3 dagar + transport: 145 euro

Särskilda priser

Barn under sex år behöver inget Berlin Pass för att använda kollektivtrafiken och gå in gratis på de flesta av stadens museer och monument i sällskap med en vuxen. Det finns ett specialkort för barn mellan 6 och 14 år som innehåller samma saker som vuxenkortet men till ett reducerat pris.

Ana's Traveller Tip

Beräkna avståndet från ditt boende till de sevärdheter du planerar att besöka för att se om du bör lägga till transportalternativet i ditt Berlin Pass eller inte.

3. Vilka attraktioner och upplevelser ingår i Berlin Pass

Checkpoint Charlie, Murmuseet| ©Michael Fousert
Checkpoint Charlie, Murmuseet| ©Michael Fousert

Du vet redan vad Berlin Pass är, hur det fungerar, hur du köper det och vilka fördelarna är. Nu ska jag berätta om den mest intressanta delen: vilka gratis inträden till museer och monument som ingår och vilka upplevelser du kan göra under den tid du har det aktivt, också gratis.

Muren-museet

Detta museum ligger vid Checkpoint Charlie, den mest kända av Berlinmurens gränsövergångar, och är tillägnat historien om muren som delade staden Berlin i två delar och åren under kalla kriget. Ett perfekt alternativ för att få en djupgående inblick i hur denna historiska period påverkade invånarna i den tyska huvudstaden och hur den har påverkat vad staden är idag.

Pergamonmuseet

Det mest besökta museet på den berömda Museumsinsel, ett av de viktigaste museikomplexen i Europa. Här finns islamisk konst och konst från Främre Ori enten, bland annat Pergamonfrisen och marknadsporten i Miletus. Även om detta museum för närvarande är stängt för byggnadsarbete, kommer det att behöva vänta flera år innan det öppnas igen.

Klättring i Berlins katedral

En av de bästa platserna för att njuta av utsikten över staden samtidigt som man besöker en av dess mest kända byggnader.

Gamla Nationalgalleriet

Tekniker som klassicism, romantik, impressionism och modernism blandas i detta berömda galleri.

Bode-museet

Detta museum ligger också på Museum Island och visar bysantinsk konst och är en favorit bland skattletare.

Madame Tussauds museum

Detta är ett av de bästa vaxmuseerna i Europa och kvaliteten och kvantiteten på figurerna gör det väl värt ett besök. Det kan också vara ett roligt utflyktsmål för hela familjen.

Sightseeingbusstur med gratis stopp

Detta är en av de största fördelarna med Berlin Pass. På en dag som du själv väljer kan du ta en sightseeingtur med buss i Berlin med panoramautsikt och kommentarer ombord. Denna tur inkluderar också fria stopp, dvs. du kan hoppa på och av bussen vid så många stopp som du vill och använda den som ett transportmedel för att göra din sightseeing i staden enklare.

Flodkryssning i staden

Om du reser till Berlin på sommaren (på vintern tillåter inte de kalla temperaturerna det) har du också tillgång till en entimmes kryssning på floden Spree. Jag rekommenderar att du utnyttjar denna möjlighet; ni har olika tidtabeller och det är ett perfekt tillfälle att njuta av stadens sevärdheter utan brådska eller stress.

Cykeltur i Berlin

Under ditt besök i Berlin, särskilt vid bra väder, kommer du att se hundratals förbipasserande cykla runt i staden. Detta är ett mycket populärt transportmedel i staden och det är också ett originellt och bekvämt sätt att ta en guidad rundtur i stadens viktigaste sevärdheter.

Judiska museet

Du känner igen det på det arkitektoniska komplexet på ytan och det är ett måste vid varje besök i Berlin. Avsätt minst två timmar för att se det, eftersom det innehåller en mängd vittnesmål och kontextuella element som hjälper dig att fördjupa dig i en mörk period i tysk historia.

Stasi-museet

Tillägnat det tyska spionaget och de olika historiska ögonblick då det spelade en grundläggande roll för krigets utveckling och landets framtid.

Museet för fotografi

Detta museum analyserar olika teman genom fotografi, både av de mest kända personerna inom genren och av samtida fotografer.

Tyska historiska museet

Mer än 8 000 föremål av olika slag berättar om de olika perioderna i Tysklands historia på detta intressanta museum. Ett måste för historieintresserade.

Legoland

Ett paradis för de små och ett roligt och nyfiket besök för vuxna. I Lego-komplexet kan du koppla av från stadens stress under några timmar.

Stadsvandringar

Detta är ett måste när du besöker en stad. Att ha en expertguide som följer med dig på en vandringstur innebär inte bara att upptäcka intressanta hörn av staden som du annars inte skulle besöka, utan också att lära dig viktiga fakta och historiska fakta som hjälper dig att uppskatta allt du ser under din resa ännu mer.

Ana's Traveller Tip

Det finns många museer i Berlin som är stängda på måndagar; ha detta i åtanke innan du aktiverar ditt Berlin-pass.

4. Ska jag köpa Berlin Pass?

Berlins katedral| ©Wendelin Jacober
Berlins katedral| ©Wendelin Jacober

Innan du bestämmer dig för att köpa detta eller något annat turistkort kommer mitt råd alltid att vara detsamma: planera din resa och gör matematiken. Ett Berlin Pass är ett bra sätt att spara pengar och tid, men du måste planera i förväg för att få ut det mesta av det.

Ja, när

 • Din idé är att besöka staden i ett intensivt tempo under den tid som Berlin Pass är aktivt och se två eller tre museer och monument per dag.
 • Du kommer att använda stadens kollektivtrafik regelbundet, antingen för att ditt hotell ligger långt från stadens centrum eller för att du inte planerar att gå.
 • Du besöker staden under högsäsong under en helg och vill spara väntetid.
 • Du är intresserad av upplevelser som en kryssning eller en sightseeingtur med buss.

Nej, när

 • De museer du vill besöka är stängda någon av de dagar som ditt kort är aktivt.
 • Du har tillgång till museerna eller monumenten med någon form av specialrabatt (grupp, ålder, yrke etc.).
 • Du vill bara besöka två eller tre museer under ditt besök och de enskilda biljettkostnaderna täcker inte kostnaden för kortet.

Vad du än väljer, kom ihåg att Berlin inte bara handlar om museer och monument; det finns kvarter och grönområden att promenera runt i, liksom sevärdheter som inte kräver inträdesavgifter. Boka minst en av dagarna på din resa för att promenera runt i Berlin på din fritid utan att behöva rusa eller ha en tidtabell.

5. Skillnaden mellan Berlin Pass och Berlin Welcome Card

Kryssning på floden Spree| ©Dennis Jarvis
Kryssning på floden Spree| ©Dennis Jarvis

Om du har räknat och planerat och kommit fram till att Berlin Pass inte är något för dig, kan du också kolla in villkoren för Berlin Welcome Card innan du bestämmer dig för att inte köpa ett turistpass. Detta är ett annat alternativ som du också kan spara pengar med under ditt besök i den tyska huvudstaden och jag har skrivit allt du behöver veta om kortet här: Berlin välkomstkort.

Den största skillnaden mellan Berlin Welcome-kortet och Berlin Pass är att Berlin Welcome-kortet är mer fokuserat på gratis kollektivtrafik (det har det integrerat i alla dess modaliteter) än på entrébiljetter till museer och monument; i sin standardversion kommer du att kunna komma åt med rabatter till de viktigaste intressepunkterna i staden, men inte gratis. Å andra sidan, medan Berlin Pass är giltigt i två eller tre dagar, kan Berlin Welcome Pass också användas i 4, 5 eller 6 dagar.

För närvarande är det inte tillgängligt på Hellotickets webbplats något av dessa turistpass i Berlin, men du kan ta en titt på resten av aktiviteterna som kan intressera dig för din resa till den tyska huvudstaden. Som ett förslag, missa inte några av stadens bästa museer eller klättra upp i det berömda Berlins TV-torn.

Boka biljetter till Berlins TV-torn

6. Om du är intresserad av att köpa ett Berlin Pass kan du också vara intresserad av

Charlottenburgs slott| ©Dmitry Makeev
Charlottenburgs slott| ©Dmitry Makeev

Det finns ett besök som inte ingår i Berlin Pass och som, om du har tid, är väl värt att göra under din resa till den tyska huvudstaden: rundturen i Charlottenburgs slott.

Detta 1700-talspalats är det viktigaste palatset i den tyska huvudstaden och förutom att man kan njuta av den överdådiga inredningen har det imponerande trädgårdar som är öppna för allmänheten utan kostnad. Besöket är perfekt för att komma bort från stressen i Berlins centrum, är lätt att nå med kollektivtrafik och tar inte mer än en förmiddag.

Dessutom erbjuder Charlottenburgs slott premiumupplevelser som en klassisk musikkonsert med Berlin Resident Orchestra eller en elegant trerätters middag i Orangeriet. Om du är intresserad av att veta mer om denna upplevelse kan du besöka denna artikel på Slottet Charlottenburg.

Boka en guidad tur i Berlin

Vanliga frågor

 • Är Berlinpasset värt det?

  Ja, så länge du planerar att besöka flera sevärdheter i staden. Gör en lista över priserna på dessa attraktioner separat och se hur mycket du kan spara med Berlin Pass.

 • Vad ingår i Berlinpasset?

  Det inkluderar gratis inträde till över 50 museer och monument utan köer, rabatter i butiker och restauranger, en flodkryssning och sightseeingbussbiljett, en stadsguide och tillgång till kollektivtrafiken.

 • Vilka är höjdpunkterna med Berlinpasset?

  Berlins katedral, murmuseet, det gamla nationalgalleriet och det judiska museet, bland många andra.

 • Hur mycket kostar Berlinpasset?

  Det beror på hur många dagar du hyr den och om du vill ha tillgång till kollektivtrafiken inkluderad. I allmänhet kan du få det från cirka 93 euro.