Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Berlin Pass

Om du vill ta del av allt som Berlin har att erbjuda till ett bra pris kan du läsa vidare om Berlin Pass.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Berlin Pass

Berlins skyline | ©Fabian Schneidereit

När du gör sightseeing i Berlin vill du helst ha all tid och alla pengar i världen för att njuta av vad staden har att erbjuda, men eftersom detta inte alltid är fallet finns det ett sätt att spara tid och pengar: Berlinpasset.

1. Vad är Berlinpasset?

Bode-museet| ©Reiseuhu
Bode-museet| ©Reiseuhu

Berlinpasset är ett sightseeingpass som är utformat för att besökare i Berlin ska kunna se de viktigaste sevärdheterna med en rad fördelar och spara pengar och tid. Genom att betala ett fast belopp kan du:

 • Fri entré till över 50 museer och monument i Berlin utan att behöva stå i kö.
 • rabatter på utvalda restauranger och butiker.
 • Ta en kryssning på floden som löper genom staden.
 • Njuta av en sightseeingbussrundtur
 • Få en stadsguide i färg som hjälper dig att planera din resa.
 • Använd stadens kollektivtrafik gratis om du väljer det här alternativet.

Dagskort

Beroende på dina reseplaner kan du välja mellan Berlinpasset för två dagar och Berlinpasset för tre dagar, och för en liten extra kostnad kan du lägga till gratis användning av stadens kollektivtrafik i zonerna A, B och C i båda passen.

2. Så här fungerar Berlinpasset

Gamla nationalgalleriet| ©Antonio Campoy
Gamla nationalgalleriet| ©Antonio Campoy

Det är enkelt hur alla stadspass fungerar: du aktiverar det när du använder det första gången och därefter har du en viss tid på dig att dra nytta av dess fördelar genom att visa upp det vid ingången till museer och monument. När du väl kommer fram till turistplatsen i fråga ska du vara uppmärksam vid huvudingången eftersom det vanligtvis finns en särskild ingång för dem som har detta kort för att komma igenom utan att behöva stå i kö.

Du kan köpa Berlinpasset i Berlin, men du kan också enkelt skaffa det på nätet och välja mellan att hämta det i Berlin på ett auktoriserat ställe eller få det levererat till din hemadress. När du väl har köpt det har du två år på dig att aktivera det, så du behöver inte oroa dig för att dina reseplaner kan ändras eller ställas in. Genom att köpa Berlinpasset online kan du lösa eventuella frågor som du kan ha via e-post när du gör din bokning.

Priser per användningstid

 • 2 dagar: 99 euro
 • 3 dagar: 119 euro
 • 2 dagar + transport: 115 euro
 • 3 dagar + transport: 145 euro

Särskilda priser

Barn under sex år behöver inget Berlinpass för att använda kollektivtrafiken och för att komma in gratis på de flesta av stadens museer och monument i sällskap av en vuxen. Det finns ett särskilt pass för barn i åldern 6-14 år som innehåller samma sak som vuxenpasset men till ett reducerat pris.

Anas resetips

Beräkna avståndet från ditt boende till de sevärdheter du planerar att besöka för att se om du bör lägga till transportalternativet till ditt Berlinpass.

3. Vilka sevärdheter och upplevelser ingår i Berlinpasset?

Checkpoint Charlie, murmuseet| ©Michael Fousert
Checkpoint Charlie, murmuseet| ©Michael Fousert

Du vet redan vad Berlin Pass är, hur det fungerar, hur du köper det och vilka fördelar det ger. Nu ska jag berätta om den mest intressanta delen: vilken gratis entré till museer och monument som ingår i det och vilka upplevelser du kan göra under den tid du har det aktivt, också gratis.

Muren-museet

Det här museet ligger vid Checkpoint Charlie, den mest kända av Berlinmurens gränsövergångar, och är tillägnat historien om muren som delade staden Berlin i två delar och åren av kallt krig. Ett idealiskt alternativ för en djupgående titt på hur denna historiska period påverkade invånarna i den tyska huvudstaden och hur den har påverkat vad staden är idag.

Pergamonmuseet

Det mest besökta museet på den berömda Museumsön, ett av de viktigaste museikomplexen i Europa. Här finns islamisk och närösterns konst, bland annat Pergamonfrisen och Marknadsporten i Miletus.

Klättra upp i Berlins katedral

En av de bästa platserna för att betrakta utsikten över staden samtidigt som du besöker en av dess mest kända byggnader.

Gamla nationalgalleriet

Tekniker som klassicism, romantik, impressionism och modernism blandas i detta berömda galleri.

Bode-museet

Det här museet ligger också på Museumsön, och här finns bysantinsk konst och är en favorit bland skattesökare.

Madame Tussauds-museet

Detta är ett av de bästa vaxmuseerna i Europa och kvaliteten och kvantiteten på figurerna gör det väl värt ett besök. Det kan också vara en rolig plan för hela familjen.

Sightseeingbussrundtur med fria stopp

Detta är en av de största fördelarna med Berlinpasset. På en dag som du väljer kan du ta en sightseeingbussrundtur i Berlin med panoramautsikt och kommentarer ombord. Rundturen omfattar också fria hållplatser, dvs. du kan hoppa på och av bussen vid så många hållplatser som du vill och använda den som ett transportmedel för att underlätta din sightseeing i staden.

Flodkryssning i staden

Om du reser till Berlin på sommaren (på vintern tillåter inte de kalla temperaturerna det) har du också tillgång till en timmes kryssning på floden Spree. Jag rekommenderar att du utnyttjar denna möjlighet; du har olika tidtabeller och det är ett idealiskt tillfälle att njuta av stadens sevärdheter utan att ha bråttom eller stress.

Cykeltur i Berlin

Under ditt besök i Berlin, särskilt vid bra väder, kommer du att se hundratals förbipasserande som cyklar runt i staden. Detta är ett mycket populärt transportmedel i staden och är också ett originellt och bekvämt sätt att ta en guidad tur till stadens främsta sevärdheter.

Judiska museet

Du känner igen det på det arkitektoniska komplexet på ytan och det är ett måste vid varje besök i Berlin. Avsätt minst två timmar för att se det, eftersom det innehåller en mängd vittnesmål och kontextuella element som hjälper dig att fördjupa dig i en mörk period av Tysklands historia.

Stasimuseum

Tillägnat det tyska spionaget och de olika historiska ögonblick då det spelade en grundläggande roll för krigets utveckling och landets framtid.

Museum för fotografi

Detta museum analyserar olika teman genom fotografi, både av de mest kända personligheterna inom genren och av samtida fotografer.

Tyska historiska museet

Mer än 8 000 föremål av olika slag talar om de olika perioderna i Tysklands historia i detta intressanta museum. Ett måste för historieintresserade.

Legoland

Ett paradis för de små och ett roligt och nyfiket besök för vuxna. I Legokomplexet kan du koppla av från stadens stress för några timmar.

Vandringar i staden

Det här är ett måste när du besöker en stad. Att låta en expertguide följa med dig på en rundvandring innebär inte bara att du upptäcker intressanta hörn av staden som du annars inte skulle besöka, utan också att du får lära dig viktiga fakta och historiska fakta som hjälper dig att uppskatta allt du ser under din resa ännu mer.

Anas resetips

Det finns många museer i Berlin som är stängda på måndagar; tänk på detta innan du aktiverar ditt Berlin Pass.

4. Ska jag köpa Berlin Pass?

Berlin-katedralen| ©Wendelin Jacober
Berlin-katedralen| ©Wendelin Jacober

Innan du bestämmer dig för att köpa detta eller något annat turistkort är mitt råd alltid detsamma: planera din resa och räkna på det. Ett stadskort är ett utmärkt sätt att spara pengar och tid, men du måste planera i förväg för att få ut det mesta av det.

Ja, när

 • Din idé är att besöka staden i ett intensivt tempo under den tid Berlinpasset är aktivt och se två eller tre museer och monument per dag.
 • Du kommer att använda stadens kollektivtrafik regelbundet, antingen för att ditt hotell ligger långt från stadens centrum eller för att du inte tänker gå till fots.
 • Du besöker staden under högsäsong under en helg och vill spara väntetid.
 • Du är intresserad av upplevelser som till exempel en kryssning eller en sightseeingbussresa.

Nej, när

 • De museer du vill besöka är stängda under en av de dagar då ditt kort är aktivt.
 • Du kan få tillträde till museerna eller monumenten med någon form av särskild rabatt (grupp, ålder, yrke osv.).
 • Du vill bara besöka två eller tre museer under ditt besök och de enskilda biljettpriserna täcker inte kostnaden för kortet.

Oavsett vad du väljer ska du komma ihåg att staden Berlin inte bara består av museer och monument; det finns stadsdelar och grönområden att promenera runt i, liksom sevärdheter som inte kräver entréavgifter. Boka minst en av dagarna på din resa för att kunna promenera runt i Berlin i lugn och ro utan att ha bråttom eller tidtabell.

5. Skillnaden mellan Berlin Pass och Berlin Welcome Card

Kryssning på floden Spree| ©Dennis Jarvis
Kryssning på floden Spree| ©Dennis Jarvis

Om du har räknat och planerat och kommit fram till att Berlinpasset inte är något för dig kan du också kolla villkoren för Berlin Welcome Card innan du bestämmer dig för att inte köpa ett turistpass. Detta är ett annat alternativ med vilket du också kan spara pengar under ditt besök i den tyska huvudstaden och jag har skrivit allt du behöver veta om kortet här: Berlin välkomstkort.

Den största skillnaden mellan Berlin Welcome-kortet och Berlinpasset är att Berlin Welcome-kortet är mer inriktat på gratis kollektivtrafik (det har det införlivat i alla sina modaliteter) än på inträdesbiljetter till museer och monument; i sin standardversion får du tillgång med rabatter till stadens viktigaste sevärdheter, men inte gratis. Å andra sidan, medan Berlinpasset är giltigt i två eller tre dagar, kan Berlin Welcome Pass också användas i 4, 5 eller 6 dagar.

För närvarande finns det inte tillgängligt på Hellotickets webbplats något av dessa turistpass för Berlin, men du kan ta en titt på resten av de aktiviteter som kan intressera dig under din resa till den tyska huvudstaden. Som ett förslag kan du inte missa några av stadens bästa museer eller klättra upp i Berlins berömda TV-torn.

Boka biljetter till Berlins TV-torn

6. Om du är intresserad av att köpa Berlinpasset kanske du också är intresserad av

Charlottenburgs slott| ©Dmitry Makeev
Charlottenburgs slott| ©Dmitry Makeev

Det finns ett besök som inte ingår i Berlinpasset och som, om du har tid, är väl värt att göra under din resa till den tyska huvudstaden: rundturen på Charlottenburgs slott.

Detta 1700-talspalats är det viktigaste palatset i den tyska huvudstaden och förutom att man kan njuta av den överdådiga inredningen har det imponerande trädgårdar som är öppna för allmänheten utan kostnad. Besöket är idealiskt för att komma bort från stressen i Berlins centrum, det är lätt att nå med kollektivtrafik och tar inte mer än en förmiddag.

Dessutom erbjuder Charlottenburgpalatset även premiumupplevelser som en klassisk musikkonsert med Berlins residensorkester eller en elegant trerätters middag i Orangeriet. Om du är intresserad av att få veta mer om dessa upplevelser kan du besöka denna artikel på Slottet Charlottenburg.

Boka en guidad tur i Berlin

Vanliga frågor

 • Är Berlinpasset värt det?

  Ja, så länge du planerar att besöka flera sevärdheter i staden. Gör en lista över priserna för dessa attraktioner separat och se hur mycket du kan spara med Berlinpasset.

 • Vad ingår i Berlinpasset?

  Det inkluderar fri entré till över 50 museer och monument utan köer, rabatter i butiker och restauranger, en biljett för flodkryssning och sightseeingbussar, en stadsguide och tillgång till kollektivtrafiken.

 • Vilka är höjdpunkterna i Berlinpasset?

  Katedralen i Berlin, Wallmuseet, det gamla nationalgalleriet och det judiska museet, bland många andra.

 • Hur mycket kostar Berlinpasset?

  Det beror på hur många dagar du hyr den och om du vill ha tillgång till kollektivtrafiken. I allmänhet kan du få den från cirka 93 euro.