Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Slottet Charlottenburg

Så här besöker du Charlottenburg Palace från Berlin på en organiserad tur eller på egen hand

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minsta läsning

Slottet Charlottenburg

Slottet Charlottenburg | ©Dmitry Makeev

Långt före graffitin och muren talade ingen om Tyskland annat än Preussen, ett imperium av palats, makt och dynastier. Den största kvarlevnaden från denna epok är Charlottenburgs slott, som utformades som sommarresidens för drottning Sophie Charlotte.

1. Hur man besöker Charlottenburg Palace

Sidovy av slottet Charlottenburg| ©Cyril Doussin
Sidovy av slottet Charlottenburg| ©Cyril Doussin

På slottet anordnas också klassiska konserter och eleganta middagar i Orangeriet. Därför ingår en av dessa upplevelser i de flesta biljetter till Charlottenburgs slott.

Dessutom består Charlottenburgs slott av två områden som kan besökas: interiören och trädgården. Tillträdet till trädgården är gratis och många besökare är överens om att rundturen i trädgården är ännu bättre än rundturen i palatset.

2. Inträdesbiljetter till Charlottenburg Palace med middag och konsert

Orangeriet i Charlottenburgs slott| ©traveljunction
Orangeriet i Charlottenburgs slott| ©traveljunction

Om du vill ha en exklusiv upplevelse när du besöker Charlottenburgs slott är det här alternativet det mest fulländade. Entrébiljetten till Charlottenburgs slott med rundvandring, middag i Orangeriet och konsert är en av de bästa lyxerna du kan få under din resa till Berlin.

Hur bokningen fungerar

Hämtning och lämning på hotellet ingår inte i priset, så du måste ta dig till slottet på egen hand (tunnelbanestationen Richard Wagner Platz släpper av dig i närheten).

I e-postmeddelandet som du får som bekräftelse får du ungefärlig tid för att gå så att du kan njuta av palatset utan att ha bråttom, men jag rekommenderar att du anländer minst en timme innan och tar tillfället i akt att ta en trevlig promenad genom de imponerande fria trädgårdarna och njuta av utsikten över palatsets exteriör.

Tips

Min första rekommendation är att ansöka om biljetten ett par veckor före ditt besök i Berlin, eftersom det alltid finns en väntelista. Observera också att det finns fyra biljettkategorier beroende på vilka platser du väljer för att se konserten; VIP-platser kommer också att få ett gratis glas champagne i pausen.

Ljudguiden

Audioguiden ingår i biljetten, be om den när du går in i Palais och besök de olika rummen i din egen takt. De flesta av palatsets rum är inredda som de var när palatset byggdes.

Inne i palatset

Här finns både lyxiga rum och ceremoniella rum med konstsamlingar, som du kan läsa mer om i audioguiden. Slottskomplexet består av flera delar, men den viktigaste är den nya flygeln, där höjdpunkterna är Fredrik den stores rokoko lägenheter och Friedrich Wilhelm II:s vinterkammare.

Middagen

Om du föreställer dig en typisk romantisk middag med levande ljus... har du kommit till rätt ställe. En trerätters middag serveras i Orangery-balrummet, som är utrustat för mottagningar och fina middagar.

Du har flera alternativ att välja mellan, inklusive ett vegetariskt, men om du vill få en uppfattning om menyn kan du notera följande: Brandenburgs fläskfilé i smördeg serverad med äppelragout, Savojkål och champinjoner med ölsås eller chokladtårta med guldgrädde och kryddade päron.

Konserten

Den hålls i auditoriet och framförs av Berlins residensorkester, som består av internationellt kända tyska musiker. Klassisk musik och barockmusik står i centrum och programmet innehåller kompositioner av Mozart, Bach och Händel. Du kan välja mellan olika sittplatser för att njuta av denna konsert som utan tvekan hålls i en av Berlins mest privilegierade miljöer.

3. Biljetter till konserten på Charlottenburg Palace

Vit salong| ©Sergey Galyonkin
Vit salong| ©Sergey Galyonkin

Konserten på Charlottenburgs slott är värd att se i sig själv, och därför finns det en exklusiv biljett för att njuta av showen. Du kan välja mellan fyra typer av platser för konserten: VIP, A, B och C, beroende på avståndet från scenen, där kategori A är den bäst belägna. I VIP-kategorin ingår också ett glas champagne under konsertpausen.

Under konserten kan du lyssna på klassisk och senbarockmusik av kompositörer som Mozart, Bach och Händel framförd av Berlins residensorkester. Förutom musikens kvalitet är stämningen mycket speciell, eftersom du sällan har möjlighet att njuta av en konsert i ett praktfullt 1700-talspalats.

Hur man bokar

Du kan boka den här upplevelsen online, men kom ihåg att boka i god tid, annars är det svårt att hitta lediga platser. Biljetten till konserten på Charlottenburgs slott inkluderar inte hämtning och lämning på hotellet, så du måste ta dig till slottet på egen hand (det är lätt att ta sig dit med tunnelbanan från Berlins centrum). Garderob (1 euro) och handprogram (3 euro) ingår inte heller.

Anas resetips

Om du vill gå på konserten på Charlottenburgs slott ska du boka din biljett flera veckor i förväg. Det finns vanligtvis en väntelista.

4. Vad finns att se på Charlottenburgs slott?

Porslinsskåp| ©Richard Mortel
Porslinsskåp| ©Richard Mortel

Inne i palatset

Oavsett om du besöker slottets inre med ett paket som inkluderar andra upplevelser som middag eller konsert, eller om du köper biljetter på biljettkontoret, finns det flera rum och reliker som du inte får missa:

  • Samlingen av fransk-tyska målningar
  • Den preussiska kungafamiljens föremål och tillhörigheter
  • Porslinsskåpet
  • Kronjuvelerna
  • Den vita salongen och balsalarna

I trädgårdarna

  • Belvedere-byggnaden
  • Det neoklassiska mausoleet
  • Skulpturområdet utomhus
  • Sjön

Anas resetips

Palatsets interiör är stängt för allmänheten på måndagar. Tillträdet till trädgården är gratis.

5. Tips för att besöka Charlottenburgs slott

Inträde till Charlottenburgs slott| ©San Diego Bill
Inträde till Charlottenburgs slott| ©San Diego Bill

Så tar du dig till Charlottenburgs slott

Charlottenburgs slott ligger något långt från Berlins centrum, vilket gör att det tar mer än en och en halv timme att promenera från till exempel Brandenburger Tor. Området Charlottenburg är dock lätt att nå med kollektivtrafiken (och i Berlin har du naturligtvis alltid möjlighet att ta en taxi). Närmaste tunnelbanestation är Richard Wagner Platz på linje U7.

Öppettider

Palatset är stängt på måndagar, och resten av året (med undantag för undantag och helgdagar) är öppettiderna för att besöka interiören 10-17.00 från november till mars och 10-18.00 från april till oktober.

När ska du åka?

Under högsäsong kan du hitta köer från och med midnatt och framåt för att komma till biljettkontoret. Om du reser till Berlin under juni, juli och augusti rekommenderar jag att du besöker Charlottenburg tidigt på morgonen för att undvika köer och trängsel. Om du bokar en middag och konsert är den bästa tiden att besöka den vid solnedgången.

Besökets varaktighet

Hela palatsrundturen, inklusive trädgårdarna, tar mindre än en förmiddag och du behöver inte skynda dig om du börjar tidigt. Att besöka palatsets interiör kan ta en och en halv timme och för trädgårdarna, som är komplexets huvudattraktion, behöver du avsätta minst en timme. Om du bokar middag och konsert kommer hela upplevelsen att ta ungefär fyra timmar, och två timmar om du köper biljetter bara för konserten.

Omgivning

Det kan vara en bra idé att äta i området runt Charlottenburgs slott eftersom restaurangerna i närheten inte är överfulla av turister, eftersom de ligger utanför Berlins centrum. Själva kvarteret (uppkallat efter palatset) är också värt en promenad, särskilt på vintern när det är dekorerat med julbelysning.

Besök med barn

Barn under 7 år är gratis i slottet, men konsert- och middagsupplevelserna är reserverade för vuxna. Tveka inte att ta med de små barnen på en promenad i trädgården.

Hur man klär sig

Om du har köpt en biljett för att se Charlottenburgs slott och delta i en konsert eller middag undrar du säkert vad du ska ha på dig. Oroa dig inte, du behöver inte klä upp dig, men jag rekommenderar att du klär ner dig lite och lämnar dina sportskor och jeans i garderoben.

Fotografier

En viktig sak du bör veta är att om du vill fotografera inne i palatset måste du betala ett särskilt tillstånd på tre euro. Om du inte gör det kan du bli uppmärksammad på insidan. Om du reser med en medresenär är ett tillstånd vanligtvis giltigt för er båda. I vilket fall som helst är de bästa bilderna av slottet de som du kan ta gratis från trädgården och det omgivande området.

Ljudguide

Det är sällsynt med besök med en expertguide på detta palats, men du har möjlighet att få en audioguide på flera språk. Här rekommenderar jag att du inte tvekar och använder den för att orientera dig under ditt besök i palatset.

6. Vad händer om jag bara vill köpa biljetter?

Charlottenburgs slottsträdgårdar| ©Cyril Doussin
Charlottenburgs slottsträdgårdar| ©Cyril Doussin

Om du vill besöka trädgårdarna behöver du ingen biljett, men om du vill se palatset inifrån kan du köpa biljetter på biljettkontoret från tisdag till söndag kl. 10.00 till 17.00 på vintern och till kl. 18.00 på sommaren. Det ungefärliga priset för en helbiljett (inklusive det gamla palatset, den nya flygeln och Belvedere) är 17 euro för vuxna och 13 euro för studerande.

7. Om du är intresserad av biljetter till Charlottenburg Palace, kommer du också att vara intresserad av

Kryssning på floden Spree| ©ERAKU
Kryssning på floden Spree| ©ERAKU

Slottet Charlottenburg är ett av Berlins främsta sevärdheter, men det är inte det enda. Stadens kulturella rikedom är så stor att besökare har tillgång till Berlin Welcome Card, ett kort som du kan köpa för den tidsperiod du väljer och som ger dig fri eller rabatterad tillgång till olika museer och monument i den tyska huvudstaden, i syfte att spara på kostnaderna under resan.

På Charlottenburgs slott får du 25 % rabatt med detta kort, och i den här artikeln om Berlin välkomstkort kan du läsa mer om resten av fördelarna med detta turistpass. Ett annat intressant turistkort är Berlinpasset, vars användningsområden och fördelar du hittar här: Biljetter till Kryssningar.