Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Potsdam Dagsresor från Berlin

Om du vill komma bort från huvudstadens liv och rörelse är Potsdam ett bra alternativ: ett vackert slott omgivet av trädgårdar. Vad mer behöver du?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minsta läsning

Potsdam Dagsresor från Berlin

Potsdam | ©LoboStudio Hamburg

Berlin är en fantastisk stad. Modern, kreativ, mångkulturell... alltid full av saker att se och där varje hörn andas kultur och historia. En annorlunda plats som det är lätt att dras till eftersom den alltid förnyar sig själv och överraskar oss med många nya saker.

I utkanten av den tyska huvudstaden finns dock en magnifik stad som är väl värd att lämna Berlin och avsätta en dag av din semester för att besöka. Den representerar en idealisk kombination av natur, historia och konst och var under många år hemvist för preussiska kungligheter - Potsdam är en av Europas vackraste städer!

Vilka är de bästa organiserade turerna till Potsdam från Berlin?

Utsikt från St. Nicholas-kyrkan| ©A.Savin - Wikipedia
Utsikt från St. Nicholas-kyrkan| ©A.Savin - Wikipedia

Potsdam är känt för att ha varit den preussiska kungafamiljens och de tyska kaisarnas tidigare residens, vilket är anledningen till att det finns så många ståtliga palats och vackra trädgårdar.

Dess barockarkitektur och den roll som staden spelade i slutet av andra världskriget (med den berömda stadgan för Potsdamkonferensen) lockar tusentals resenärer varje år.

Den här rundturen i Potsdam och dess palats är idealisk för resenärer som besöker Berlin men inte har så mycket tid på schemat för en utflykt till utkanten. På bara 3 timmar kan du lära känna stadens höjdpunkter med en professionell guide, som berättar historiska anekdoter, kuriosa och även visar dig detaljer om platser som kanske går obemärkt förbi om du gör besöket på egen hand.

Under bussrundturen i Potsdam kan du använda hörlurar för att se till att du inte missar någon av guidens förklaringar, och du besöker det nya palatset (med renässanskänsla) och de majestätiska slotten Sanssouci (känt som det tyska Versailles) och Cecilienhof (som ser ut som ett brittiskt lantställe) till fots. Du kommer också att promenera genom Potsdams vackra barocka gamla stad och följa i fotspåren av Fredrik II "den store".

I slutet av din rundtur i Potsdam rekommenderar jag att du tar en titt i några av stadens palats, för de är fantastiska. Och om din resa till Potsdam sammanfaller med sommarmånaderna har du tur, för denna aktivitet inkluderar en bussbiljett för sightseeing med fria stopp för att utforska staden bekvämt sittande med fantastisk utsikt.

Vad kommer du att se?

 • Gamla stan i Potsdam
 • Sanssouci-palatset
 • Slottet Cecilienhof
 • Nya palatset

Användbar information om Potsdam

 • Varaktighet: 3 timmar
 • Lokalguide på tyska.
 • Audioguide på följande språk: engelska, franska, tyska, italienska, ryska, spanska och tyska.
 • Bussrundtur med stopp utanför Sanssouci-palatset, Cecilienhof och Nya palatset.
 • Biljett ingår för en rundtur med buss i Potsdam under sommarmånaderna.
 • Avresa från: Babelsberger Str. 16, 14473 Potsdam kl. 11.00.

Rekommenderas: för dem som vill njuta av den vackra stadens palatsliknande arkitektur och trädgårdar och samtidigt lära sig mer om stadens historia och kultur, antingen till fots eller på en sightseeingbuss på sommaren.

Halvdagsutflykter till Potsdam

Templin Lake söder om Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia
Templin Lake söder om Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia

Om du har mer tid för sightseeing under din vistelse i Berlin är denna halvdags guidade rundvandring på gatorna i Potsdam, som är en stad på Unescos världsarvslista, det perfekta valet för dig .

Under rundturen får du se de viktigaste turistattraktionerna i Potsdam som har gett staden dess internationella rykte, t.ex. trädgårdarna och Sanssouci-palatset (i rokoko stil), Fredrik Vilhelm II:s marmorpalats (sommarresidens för den preussiska monarken), slottet Cecilienhof (platsen för Potsdamkonferensen i slutet av andra världskriget) eller Babelsbergs slott (med imponerande utsikt över floden Havel).

Andra sevärdheter som du kan se på den här rundturen i Potsdam är de pittoreska holländska kvarteren, den populära "Bridge of Spies" eller Brandenburger Tor (äldre än den tyska huvudstaden).

Innan du återvänder till Berlin har du tid att äta lunch på egen hand på en av de lokala restaurangerna och smaka på lokala specialiteter.

Och om du vill kan du i slutet av din rundtur i Potsdam göra om rutten på egen hand, titta närmare på de platser som fångat din uppmärksamhet, gå in i något av de palats du sett eller till och med stanna på middag, eftersom återresan till Berlin är upp till dig, så det är upp till dig hur du disponerar din tid.

Vad kommer du att se?

 • Trädgårdar och Sanssouci-palatset
 • Fredrik Vilhelm II:s marmorpalats
 • Slottet Cecilienhof
 • Slottet Babelsberg
 • De holländska kvarteren
 • Spionernas bro
 • Brandenburger Tor

Användbar information

 • Varaktighet: 6 timmar
 • Lokal guide
 • Språk: Engelska.
 • Avresa från: Neue Promenade 3, 10178 Berlin kl. 9.30.

Rekommenderas: för dem som vill upptäcka den "kejserliga staden" i detalj och få en del mer av Tysklands historia, kultur och traditioner.


Att se i Potsdam

Utsikt över det nya palatset| ©Axel Hindemith - Wikipedia
Utsikt över det nya palatset| ©Axel Hindemith - Wikipedia

Trädgårdar och Sanssouci-palatset

Detta imponerande 1700-talspalats byggdes på order av den preussiske kungen Fredrik II "den store" som hans sommarresidens nära Berlin och som en mötesplats för konstnärer, filosofer, musiker och andra intellektuella från den tiden som han delade sina intressen med.

Sanssouci-palatset (som betyder "sorglös") anses vara det "tyska Versailles" på grund av sin eleganta arkitektur och smakfulla dekorationer, även om det är en liten byggnad i jämförelse med det franska palatset.

Sanssouci-palatset är utan tvekan en av de mest intressanta platserna i Potsdam och jag rekommenderar en avkopplande promenad i de vackra omgivande trädgårdarna, som ingår i UNESCO:s världsarvslista.

Fredrik Vilhelm II:s marmorpalats

Monarken beställde också marmorpalatset vid sjön Heiliger See som sommarresidens.

Det är anmärkningsvärt på grund av det vackra landskapet som omger det och för att det är det enda preussiska palatset i klassicistisk stil med kubisk form. Sanningen är att de preussiska arkitekterna var mycket originella när det gällde utformningen, och de ansträngde sig för att se till att inget palats såg ut som något annat.

Slottet Cecilienhof

Detta vackra palats, som byggdes i gotisk-tudorstil på order av kejsar Wilhelm II och som påminner om ett stort engelskt lantställe, är slående inte bara på grund av sitt utseende, utan också för att ett viktigt kapitel i 1900-talets europeiska historia ägde rum här.

I slutet av andra världskriget möttes Churchill (Storbritannien), Truman (USA) och Stalin (Sovjetunionen) i Potsdam för att utarbeta stadgan för Potsdamkonferensen, där de kom överens om hur Tyskland skulle administreras efter konflikten och hur Europa skulle delas upp i inflytandeområden.

Nya palatset

I närheten av Sanssouci ligger Nya palatset, det största av alla palats i Potsdam, som också uppfördes av kung Fredrik II på 1700-talet.

Den utmärker sig för sin renässansstil och sitt sobra utseende på utsidan, men om du har tid är det värt att besöka insidan efter rundturen eftersom det är en riktig syn att se. Du får möjlighet att se bland annat de överdådiga mottagningsrummen, marmorgalleriet och de lyxiga palatsrummen.

Var uppmärksam på det marina galleriet! Dess väggar är dekorerade med ädelstenar, marmor och snäckor.

Slottet Babelsberg

Detta är ytterligare ett av Potsdams mest charmiga slott. Den är från 1800-talet och har en fantastisk utsikt över floden Havel - var försiktig, du kommer inte att sluta ta bilder!

De holländska kvarteren

Detta är en av de mest märkliga platserna i Potsdam. På 1700-talet bosatte sig många holländska arbetare och hantverkare som kom för att arbeta i staden på inbjudan av kung Fredrik Vilhelm I.

Staden är kärleksfullt känd som "Little Amsterdam" eftersom dess byggnader i rödaktigt tegel påminner mycket om dem i den nederländska huvudstaden. Holländarna själva började känna sig hemma här, och om du har besökt Amsterdam kan du säkert förstå dem.

Spionernas bro

Denna bro har en fantastisk historia. Den ligger över Havefloden och blev under det kalla kriget en slags gräns för Sovjetunionen och USA där de genomförde sina respektive utbyten av fångar och spioner som tillfångatogs av motståndarna. Märkligt, eller hur? Det är därifrån som den har fått sitt märkliga namn, och även från de många spionfilmer som har spelats in här.

Brandenburger Tor

Även om den mest berömda Brandenburger Tor är belägen i den tyska huvudstaden, är den äldsta porten faktiskt belägen i Potsdam. Den är från 1700-talet och byggdes i den historiska stadskärnan (bredvid Ludwigplatz), inspirerad av Konstantinbågen i Rom.

Gamla stan i Potsdam

Under turen har du möjlighet att promenera genom den vackra gamla staden Potsdam. Trots att det bombades flera gånger under andra världskriget återställdes det senare till sin forna storslagenhet.

Passa på att besöka den stora shoppinggatan i gamla stan, Brandenburger Strasse, och köp några souvenirer från ditt besök - det finns några fantastiska lokala butiker!

Varför är Potsdam värt ett besök?

Brandenburger Tor i Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia
Brandenburger Tor i Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia

Med tanke på Potsdams närhet till Berlin (det ligger bara 25 kilometer sydväst om den tyska huvudstaden) är det en bra idé att avsätta en dag på semestern för att åka till denna före detta residens för de preussiska kungarna och tyska kaisarna och lära känna Berlins omgivningar lite bättre.

Som före detta "kejsarstad" har den bevarat en mycket välskött och vacker historisk stadskärna. Kung Fredrik II "den store" hade en svaghet för denna stad, så han lade ner mycket arbete på att försköna den och göra den till en plats värd att beundra genom att bygga en mängd palats och trädgårdar.

Det sägs faktiskt att Potsdam representerar en idealisk sammanslagning av natur, historia och konst, och enligt min åsikt finns det en viss sanning i detta, för alla som någonsin har besökt Potsdam vet att det är en pärla.

En annan anledning att resa till Potsdam från Berlin är att lära sig mer om Europas nyare historia. Här hölls Potsdamkonferensen där segrarna från andra världskriget delade upp Tyskland och andra inflytandeområden.

Om du gillar historia, och särskilt denna period, kan du kombinera ett besök i Berlin och Potsdam med ett besök i koncentrationslägret Sachsenhausen, som också ligger mycket nära den tyska huvudstaden. Jag berättar mer om det i inlägget Besök i koncentrationslägret Sachsenhausen.

Hur man tar sig till Potsdam

Glienicke-bron| ©Lienhard Schulz - Wikipedia
Glienicke-bron| ©Lienhard Schulz - Wikipedia

När du bokar någon av dessa turer till Potsdam från Berlin på nätet, observera att de inte inkluderar transfer tur och retur. Med andra ord är transporten på egen bekostnad. Det enklaste och snabbaste sättet att ta sig till Potsdam från Berlin är med tåg.

I Berlin går S-Bahn-tågen direkt från Hackescher Markt till Potsdams centralstation och resan tar cirka 45 minuter. En heldagsbiljett för ABC-området kostar 7,70 euro, men du kan också köpa en tvåtimmarsbiljett för ABC-området för 3,40 euro.

Den goda nyheten är att du kan använda samma resekort som du använder i Berlin för kollektivtrafiken i Potsdam, så länge det är giltigt för ABC-zonerna.

Användbar information för att besöka Potsdam

Fortune Gate och St Nicholas-kyrkan| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia
Fortune Gate och St Nicholas-kyrkan| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia

Hur mycket kostar biljetterna?

Jag rekommenderar dig att ta en titt på Hellotickets för biljetter till Potsdam från Berlin eftersom det finns flera alternativ och priserna är ganska rimliga. Här kan du jämföra biljetter, priser, tidtabeller och guidade turer.

När är den bästa tiden att åka till Potsdam?

Den bästa tiden att besöka Potsdam från Berlin är på sommaren. Staden är dock fortfarande lika vacker under andra årstider, men vädret blir kallare och risken för regn är större. Mitt råd är att planera resan i juli, augusti och september.

Hur bokar man?

Om du planerar en resa till Potsdam från Berlin på sommaren, dvs. under högsäsong, rekommenderar jag att du bokar online så tidigt som möjligt.

Det är mycket enkelt att boka en plats på resan. Allt du behöver göra är att välja datum för aktiviteten och antal deltagare. För att säkra din plats i gruppen måste du betala vid bokningstillfället.

Om du gillade den här rundturen kanske du också är intresserad av...

Berlin är en livlig stad i ständig förändring där det alltid finns nya platser att se och saker att göra. Det är också en av Europas mest historiska städer med en stark personlighet.

Om du vill upptäcka Berlins alla hemligheter under din semester kan du ta en titt på artikeln De bästa turerna och utflykterna från Berlin där du hittar ett urval av mycket intressanta turer för att få ut det mesta av din resa.

Vanliga frågor

 • Hur långt ligger Potsdam från Berlin?

  Potsdam ligger 31 kilometer från Berlin och tar 45 minuter att köra dit, vilket gör det perfekt för en dagsutflykt.

 • Vad kan man göra i Potsdam på en dag?

  På en dag kan du se de flesta av sevärdheterna i denna stad som en gång var hemvist för kungligheter, med sevärdheter som Cecilienhof-palatset, de holländska kvarteren, kung Fredrik Vilhelm II:s marmorpalats och det UNESCO-skyddade Sanssouci-palatset och dess trädgårdar.

 • Vad är Potsdam känt för?

  Potsdam är en stad som är känd för sina slott och sin rika historia och tar dig tillbaka till gamla tider med sitt holländska distrikt, det ryska kvarteret och de många UNESCO-världsarvsplatserna.