Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Potsdam Dagsresor från Berlin

Om du vill komma bort från huvudstadens liv och rörelse är Potsdam ett bra alternativ: ett vackert slott omgivet av trädgårdar. Vad mer behöver du?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minsta läsning

Potsdam Dagsresor från Berlin

Potsdam | ©LoboStudio Hamburg

Berlin är en fantastisk stad. Modern, kreativ, mångkulturell... alltid full av saker att se och där varje hörn andas kultur och historia. En annorlunda plats som det är lätt att fastna i eftersom den alltid förnyar sig själv och överraskar oss med många nya saker.

I utkanten av den tyska huvudstaden ligger dock en magnifik stad som är väl värd att lämna Berlin och avsätta en dag av din semester för att besöka. Den representerar den perfekta kombinationen av natur, historia och konst och var under många år hemvist för preussiska kungligheter - Potsdam, en av Europas vackraste städer!

Vilka är de bäst organiserade utflykterna till Potsdam från Berlin?

Utsikt från Nikolaikyrkan| ©A.Savin - Wikipedia
Utsikt från Nikolaikyrkan| ©A.Savin - Wikipedia

Potsdam är känt för att ha varit den preussiska kungafamiljens och de tyska kaisernas tidigare residens, och därför är det här en stad som är full av ståtliga palats och vackra trädgårdar.

Dess barockarkitektur och den roll som staden spelade i slutet av andra världskriget (med den berömda stadgan för Potsdamkonferensen) är anledningar till att den lockar tusentals resenärer varje år.

Den här rundturen i Potsdam och dess palats är idealisk för de resenärer som besöker Berlin men som inte har mycket tid på schemat för en utflykt till utkanten. På bara tre timmar får du se stadens höjdpunkter med en professionell guide, som berättar historiska anekdoter, kuriosa och visar dig detaljer om platser som kanske går obemärkt förbi om du gör besöket på egen hand.

Under bussrundturen i Potsdam kommer du att kunna använda hörlurar för att se till att du inte missar några av guidens förklaringar, och du kommer att besöka det nya palatset (med en känsla av renässans) och de majestätiska palatsen Sanssouci (känt som det tyska Versailles) och Cecilienhof (med en brittisk lantgårdskänsla) till fots. Du kommer också att promenera genom den vackra barocka gamla staden Potsdam och följa i fotspåren av Fredrik II "den store".

I slutet av din rundtur i Potsdam rekommenderar jag att du tar en titt in i några av stadens palats eftersom de är fantastiska. Och om din utflykt till Potsdam sammanfaller med sommarmånaderna har du tur! För den här aktiviteten inkluderar en sightseeingbussbiljett med fria stopp för att utforska staden bekvämt sittande med fantastisk utsikt.

Vad kommer du att se?

 • Gamla stan i Potsdam
 • Sanssouci-palatset
 • Slottet Cecilienhof
 • Nya slottet

Användbar information

 • Varaktighet: 3 timmar
 • Lokalguide på tyska.
 • Audioguide på följande språk: engelska, franska, tyska, italienska, ryska, spanska och tyska.
 • Bussrundtur med stopp vid Sanssouci-palatset, Cecilienhof och Nya palatset.
 • Biljett ingår för en sightseeingbussrundtur i Potsdam under sommarmånaderna.
 • Avgång från: Babelsberger Str. 16, 14473 Potsdam kl. 11.00.

Rekommenderas: För dem som vill njuta av palatsarkitekturen och trädgårdarna i denna vackra stad och samtidigt lära sig om dess historia och kultur både till fots och ombord på en sightseeingbuss på sommaren.

Halvdagsutflykter till Potsdam

Templinsjön söder om Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia
Templinsjön söder om Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia

Om du har mer tid för sightseeing under din vistelse i Berlin är denna halvdags guidade rundvandring i Potsdam det perfekta valet för dig, eftersom du kommer att upptäcka gatorna i denna Unesco-världsarvsstad till fots och med en guide under en spännande 6 timmar lång rundvandring.

Under resan kommer du att se de viktigaste turistattraktionerna i Potsdam som har gett staden dess internationella berömmelse, till exempel trädgårdarna och Sanssouci-palatset (med rokokoarmering), Fredrik Vilhelm II:s marmorpalats (sommarresidens för den preussiska monarken), slottet Cecilienhof (platsen för Potsdamkonferensen i slutet av andra världskriget) eller slottet Babelsberg (som har en imponerande utsikt över floden Havel).

Andra sevärdheter som du kan se på denna rundtur i Potsdam är de pittoreska holländska kvarteren, att korsa den populära "Bridge of Spies" eller att gå genom Brandenburger Tor (äldre än den tyska huvudstaden).

Innan du återvänder till Berlin har du tid att äta lunch på egen hand på en av de lokala restaurangerna för att prova lokala specialiteter.

Och om du vill kan du i slutet av din rundtur i Potsdam gå rutten igen på egen hand, titta närmare på de platser som fångat din uppmärksamhet, gå in i något av de palats du sett eller till och med stanna på middag, för återkomsten till Berlin är upp till dig, så du bestämmer själv hur du disponerar din tid.

Vad kommer du att se?

 • Trädgårdarna och Sanssouci-palatset
 • Fredrik Vilhelm II:s marmorpalats
 • Slottet Cecilienhof
 • Slottet Babelsberg
 • Nederländska kvarteren
 • Spionernas bro
 • Brandenburger Tor

Användbar information

 • Varaktighet: 6 timmar
 • Lokal guide
 • Språk: Engelska.
 • Avresa från: Start: Neue Promenade 3, 10178 Berlin kl. 9:30.

Rekommenderas: För dem som vill upptäcka "kejsarstaden" i detalj och lära sig mer om Tysklands historia, kultur och traditioner.


Vad ska man se i Potsdam?

Utsikt över det nya palatset| ©Axel Hindemith - Wikipedia
Utsikt över det nya palatset| ©Axel Hindemith - Wikipedia

Trädgårdar och Sanssouci-palatset

Detta imponerande 1700-talspalats byggdes på order av den preussiske kungen Fredrik II "den store" som hans sommarresidens nära Berlin och som en mötesplats för konstnärer, filosofer, musiker och andra intellektuella från den tiden som han delade sina bekymmer med.

Sanssouci-palatset (som betyder "sorglös") anses vara det "tyska Versailles" på grund av sin eleganta arkitektur och smakfulla dekorationer, även om det är en liten byggnad i jämförelse med det franska palatset.

Sanssouci-palatset är utan tvekan en av de mest intressanta platserna i Potsdam och jag rekommenderar att du njuter av en avkopplande promenad i de vackra omgivande trädgårdarna, som ingår i Unescos världsarvslista.

Fredrik Vilhelm II:s marmorpalats

Monarken beställde också marmorpalatset vid stranden av sjön Heiliger See som sin sommarresidens.

Det är anmärkningsvärt för det vackra landskapet som omger det och för att det är det enda preussiska palatset i klassicistisk stil med kubisk form. Sanningen är att de preussiska arkitekterna var ganska originella när det gällde design och att de ansträngde sig för att se till att inget palats såg ut som något annat.

Slottet Cecilienhof

Detta vackra palats, som byggdes i gotisk-tudorstil på order av kejsar Wilhelm II och som påminner om ett stort engelskt lantställe, är slående inte bara på grund av sitt utseende, utan också för att ett viktigt kapitel i 1900-talets europeiska historia ägde rum här.

Det var här som Churchill (Storbritannien), Truman (USA) och Stalin (Sovjetunionen) möttes i slutet av andra världskriget för att utarbeta stadgan för Potsdamkonferensen, där de kom överens om hur Tyskland skulle administreras efter konflikten och hur Europa skulle delas upp i inflytandeområden.

Nya palatset

I närheten av Sanssouci ligger Nya palatset, det största av alla palats i Potsdam, som också uppfördes av kung Fredrik II på 1700-talet.

Det är anmärkningsvärt för sin renässansstil och sitt sobra utseende på utsidan, men om du har tid är det värt att besöka insidan efter rundturen eftersom det är en riktig syn att se. Du får möjlighet att se bland annat de överdådiga mottagningsrummen, marmorgalleriet och de lyxiga palatsrummen.

Var uppmärksam på maringalleriet! Dess väggar är dekorerade med ädelstenar, marmor och snäckor.

Slottet Babelsberg

Detta är ett annat av Potsdams mest charmiga slott. Det är från 1800-talet och har en spektakulär utsikt över floden Havel - var försiktig, du kommer inte att sluta ta bilder!

De holländska kvarteren

Detta är en av de mest ovanliga platserna i Potsdam. På 1700-talet bosatte sig här många holländska arbetare och hantverkare som kom för att arbeta i staden på inbjudan av kung Fredrik Vilhelm I.

Det är kärleksfullt känt som "Lilla Amsterdam" eftersom dess rödaktiga tegelbyggnader påminner mycket om dem i Nederländernas huvudstad. Holländarna själva har faktiskt kommit att känna sig hemma här, och om du har besökt Amsterdam kan du säkert förstå dem.

Spionernas bro

Den här bron har en fantastisk historia. Den ligger över floden Haves vatten och blev under det kalla kriget en slags gräns för Sovjetunionen och USA där de genomförde sina respektive utbyten av fångar och spioner som tillfångatogs av motståndaren. Märkligt, eller hur? Det är därifrån den fått sitt märkliga namn, och även från de många filmer om spioner som har spelats in här.

Brandenburger Tor

Även om den mest kända Brandenburgerporten ligger i den tyska huvudstaden finns den äldsta faktiskt i Potsdam. Den är från 1700-talet och byggdes i den historiska stadskärnan (intill Ludwigplatz), inspirerad av Konstantinbågen i Rom.

Gamla stan i Potsdam

Under rundturen har du möjlighet att strosa genom den vackra gamla staden Potsdam. Trots att den drabbades av flera bombningar under andra världskriget återställdes den senare till sin forna storslagenhet.

Passa på att besöka den viktigaste shoppinggatan i gamla stan som kallas Brandenburger Strasse och köp några souvenirer från ditt besök - det finns några fantastiska lokala butiker!

Varför är Potsdam värt ett besök?

Brandenburger Tor i Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia
Brandenburger Tor i Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia

Med tanke på Potsdams närhet till Berlin (staden ligger bara 25 kilometer sydväst om den tyska huvudstaden) är det en bra idé att avsätta en dag av din semester för att göra en utflykt till denna före detta residensstad för de preussiska kungarna och de tyska kaisarna och lära känna Berlins omgivningar lite bättre.

Som före detta "kejsarstad" har den bevarat en mycket välskött och vacker historisk stadskärna. Kung Fredrik II "den store" hade en svaghet för denna stad, så han lade ner mycket arbete på att försköna den och göra den till en plats att beundra genom att bygga många palats och trädgårdar.

Det sägs faktiskt att Potsdam representerar den idealiska sammansmältningen av natur, historia och konst, och enligt min mening finns det en viss sanning i detta, eftersom alla som någonsin har besökt Potsdam vet att det är en juvel.

En annan anledning att ta en resa till Potsdam från Berlin är att lära sig mer om Europas nyare historia. Här hölls Potsdamkonferensen där segrarna från andra världskriget delade upp Tyskland och andra inflytandeområden.

Om du gillar historia, och särskilt denna period, kan du kombinera ett besök i Berlin och Potsdam med ett besök i koncentrationslägret Sachsenhausen, som också ligger mycket nära den tyska huvudstaden. Jag berättar mer om det i inlägget Besök i koncentrationslägret Sachsenhausen.

Hur tar man sig till Potsdam?

Glienicke-bron| ©Lienhard Schulz - Wikipedia
Glienicke-bron| ©Lienhard Schulz - Wikipedia

När du bokar online någon av dessa utflykter till Potsdam från Berlin bör du tänka på att de inte inkluderar transfern till och från Potsdam. Du ansvarar med andra ord för din egen transport. Det enklaste och snabbaste sättet att ta sig till Potsdam från Berlin är med tåg.

I Berlin går S-Bahn-tågen från Hackescher Markt direkt till Potsdams centralstation och resan tar cirka 45 minuter. En heldagsbiljett för ABC-zonen kostar 7,70 euro, men du kan också köpa en biljett för 3,40 euro för ABC-zonen, som gäller i två timmar.

Den goda nyheten är att du kan använda ditt resekort från Berlin för kollektivtrafiken i Potsdam, så länge som det är giltigt för ABC-zonerna.

Användbar information för att ta sig till Potsdam

Fortune Gate och St Nicholas Church| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia
Fortune Gate och St Nicholas Church| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia

Hur mycket kostar biljetterna?

Jag rekommenderar dig att ta en titt på Hellotickets för biljetter till Potsdam från Berlin eftersom det oftast finns flera alternativ och priserna är ganska rimliga. Här kan du jämföra biljetttillgång, priser, tidtabeller och guidade turer. Det finns för närvarande inga guidade turer till Potsdam tillgängliga, men kolla in resten av de aktiviteter du kan göra i Berlin.

När passar det bäst att åka till Potsdam?

Den bästa tiden att ta en resa till Potsdam från Berlin är på sommaren. Staden är dock fortfarande lika vacker under andra årstider, men vädret blir kallare och risken för regn är större. Mitt råd är att planera din resa i juli, augusti och september.

Hur bokar du?

Om du planerar en resa till Potsdam från Berlin på sommaren, det vill säga under högsäsong, rekommenderar jag att du bokar online så tidigt som möjligt.

Det är mycket enkelt att boka din plats på turen. Allt du behöver göra är att välja det datum du vill göra aktiviteten och välja antalet deltagare. För att säkra din plats i gruppen måste du betala vid bokningstillfället.

Om du gillade den här turen kanske du också är intresserad av...

Berlin är en livlig och ständigt föränderlig stad där det alltid finns nya platser att se och saker att göra. Det är också en av de europeiska städerna med mest historia och personlighet.

Om du vill upptäcka Berlins alla hemligheter under din semester kan du ta en titt på artikeln De bästa turerna och utflykterna från Berlin där du hittar ett urval av mycket intressanta turer för att få ut det mesta av din resa.

Boka en guidad tur i Berlin

Vanliga frågor

 • Hur långt ligger Potsdam från Berlin?

  Potsdam ligger 31 kilometer från Berlin och tar 45 minuter att köra dit, vilket gör det perfekt för en dagsutflykt.

 • Vad kan man göra i Potsdam på en dag?

  På en dag kan du se de flesta av sevärdheterna i denna stad som en gång var hemvist för kungligheter, med sevärdheter som Cecilienhof-palatset, de holländska kvarteren, kung Fredrik Vilhelm II:s marmorpalats och det UNESCO-skyddade Sanssouci-palatset och dess trädgårdar.

 • Vad är Potsdam känt för?

  Potsdam är en stad som är känd för sina slott och sin rika historia och tar dig tillbaka till gamla tider med sitt holländska distrikt, det ryska kvarteret och de många UNESCO-världsarvsplatserna.