Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Turer till Sachsenhausen Koncentrationsläger

Denna resa in i det förflutna är smärtsam men nödvändig. Jag berättar hur du besöker det koncentrationsläger som ligger närmast huvudstaden.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

Turer till Sachsenhausen Koncentrationsläger

koncentrationslägret Sachsenhausen | ©MandyM - Wikipedia

Under andra världskriget byggde nazisterna många interneringsläger runt om i Europa, men av dem alla var det koncentrationslägret Sachsenhausen det som ansågs vara den idealiska prototypen för att förkroppsliga den nationalsocialistiska regimens ideal.

Efter de hårda händelser som ägde rum i lägret under dessa år förvandlades koncentrationslägret Sachsenhausen till ett minnesmärke för att hedra offren för barbariet, så att dessa fruktansvärda händelser aldrig skulle upprepas. Så här besöker du den.

Hur de guidade turerna i koncentrationslägret Sachsenhausen ser ut

Ingång till koncentrationslägret| ©Mendeztrives - Wikipedia
Ingång till koncentrationslägret| ©Mendeztrives - Wikipedia

Koncentrationslägret Sachsenhausen är en av de viktigaste sevärdheterna för besökare i Berlin. För att se det är detta det mest kompletta och populära alternativet.

Vad den här resan består av

Det är en sex timmar lång utflykt till Sachsenhausen där du tillsammans med en spansktalande guide (ackrediterad av minnesmärket) får lära dig mer om platsens historia, vilken typ av fångar som bodde där och deras hårda levnadsförhållanden. Det innehöll cirka 60 000 fångar, varav mer än 12 000 inte lyckades fly levande.

Dessutom visar den här vandringsturen dig de viktigaste platserna i lägret, såsom kasern 38, straffcellerna, den centrala gården och sjukstugan där mänskliga experiment utfördes på fångarna.

Under rundturen får du också höra olika vittnesmål från de överlevande, se några bilder av lägret som SS tog och hemliga dokument som hittades i slutet av kriget.

Varför en guidad tur?

Jag skulle definitivt rekommendera att du gör den här rundturen i Sachsenhausen med en guide snarare än på egen hand, främst för att du inte behöver oroa dig för hur du ska få tag på biljetter och för att du har en professionell guide som svarar på dina frågor och ger ett historiskt sammanhang till det du ser i lägret, vilket är ganska praktiskt på en plats som denna.

Användbar information

 • Varaktighet: 6 timmar
 • Rekommenderas om... du vill lära känna Sachsenhausen men inte har så mycket tid att planera ditt eget besök.

Vad finns och vad du kommer att se i koncentrationslägret Sachsenhausen?

Området för skjutningspatrullen| ©Mendeztrives - Wikipedia
Området för skjutningspatrullen| ©Mendeztrives - Wikipedia

Nazityskland utformade denna plats som en idealisk prototyp för att förkroppsliga den nationalsocialistiska regimens ideal, och den kom att bli det centrala administrationskontoret för de andra koncentrationslägren.

Det började som ett interneringscentrum och arbetsläger för politiska fångar, men nazisterna internerade snart även människor som de ansåg vara underlägsna på grund av deras ras, religion eller andra egenskaper.

Under den tid som Sachsenhausen var i drift (1933-1945) utsattes tusentals människor för tvångsarbete, tortyr, svält, mänskliga experiment och slutligen för utrotning.

Efter att Sovjetunionen befriat koncentrationslägret blev Sachsenhausen ett specialläger för den sovjetiska underrättelsetjänsten och ytterligare ett interneringsläger för DDR-fångar. Sedan 1993 är det ett minnesmärke för offren från den tiden.

Vad du kommer att se

Eftersom Sachsenhausen nästan helt och hållet avvecklades på 1950-talet är större delen av koncentrationslägret tomt och mycket lite av den ursprungliga infrastrukturen finns kvar. Många delar rekonstruerades dock enligt de modeller som användes av nazisterna och med samma material för att skapa autenticitet och exakthet.

 • Torn A: det vakttorn genom vilket du kommer in i koncentrationslägret.

 • Barackerna 38 och 39: i dessa byggnader hölls de judiska fångarna. Du kan se de rekonstruktioner av kojorna och toaletterna som gjordes senare enligt vittnesmål från överlevande. I dag är det motståndsrörelsens museum.

 • Straffceller: Detta var lägrets fängelse. Det var här som de viktigaste fångarna spärrades in och där Gestapo utdelade brutala straff.

 • Kök och tvättstuga: två baracker med permanenta utställningar om Sachsenhausen.

 • Skjutgropar, gaskamrar och massgravar: platser där nazisterna mördade fångarna och senare begravde dem.

 • Sjukstuga och bårhus: Här utfördes mänskliga experiment på fångarna och några av liken förvarades.

 • Torn E: I detta torn finns en utställning om förhållandet mellan Oranienburg och Sachsenhausen.

 • Centrala gården: Här tvingade nazisterna fångarna att träna i långa timmar i regn, kyla och hetta, eller så utförde de offentliga avrättningar genom hängning.

 • Minnesmärken: I lägret finns flera minnesmärken tillägnade offren, till exempel det sovjetiska minnesmärket, det på den centrala gården, de spanska fångarnas minnesplattor eller monumentet bredvid den försvunna gaskammaren för alla de som mördades i Sachsenhausen.

Varför ett besök till koncentrationslägret Sachsenhausen är värt att besöka

Bildtext på porten: Arbetet gör dig fri| ©Mendeztrives - Wikipedia
Bildtext på porten: Arbetet gör dig fri| ©Mendeztrives - Wikipedia

Med tanke på närheten till Berlin ger en resa till Sachsenhausen dig möjlighet att fördjupa dig i en tragisk episod i Europas historia, känna med många människors lidande och reflektera över vad som hände här så att det aldrig ska hända igen. Om du gillar historia kan du dessutom se en av de viktigaste platserna i utvecklingen av andra världskriget.

Du bör dock komma ihåg att detta är ett mycket svårt besök. Innan du går med på den här turen bör du förbereda dig på vad du kommer att se och höra här. Det kommer att finnas tillfällen då du får en klump i halsen och gåshud när du går igenom denna plats och föreställer dig de avvikelser som begicks här.

Var därför varse att rundturen i koncentrationslägret Sachsenhausen kanske inte är lämplig om du är en mycket känslig person. Den rekommenderas faktiskt inte för barn under 12 år på grund av de grova utställningarna.

Planera ditt besök till koncentrationslägret Sachsenhausen

Ugnar i krematorier| ©Mendeztrives - Wikipedia
Ugnar i krematorier| ©Mendeztrives - Wikipedia

Var ligger lägret?

Straße der Nationen 22, 16515 Oranienburg

Hur man tar sig dit

Dessa utflykter omfattar inte resor till Sachsenhausen på grund av lägrets närhet till Berlin, så du är helt fri att åka dit på egen hand. Det här är de transporter som du kan ta:

 • Med tåg från Berlin: Ta linje S1 (S-bahn Wannsee mot Oranienburg) från Berlin Friedrichstraße station och stig av vid Oranienburg station, som är den sista hållplatsen. För att resa behöver du en biljett som är giltig för ABC-zoner. Tågen går var 20:e minut och resan tar cirka 45 minuter.

 • Till Sachsenhausen från tågstationen Oranienburg: Du kan gå 20 minuter till koncentrationslägret (oroa dig inte, vägen är väl skyltad) eller ta bussarna 804 (riktning Malz) och 821 (riktning Tiergarten) till minnesplatsen utanför stationen.

 • Med bil från Berlin: Ta motorvägen A111 till Hamburg. När du kommer till Oranienburger Kreuz tar du A10 mot Prenzlau och tar av vid Birkenwalder. Ta sedan B96 mot Oranienburg och följ skyltarna "Gedenkstätte" till Sachsenhausen. Resan tar cirka 50 minuter.

Öppettider

Öppet varje dag:

 • Från den 15 mars till den 14 oktober: 8:30-18:00.
 • Från den 15 oktober till den 14 mars: 8:30-16:30.

Museerna är stängda på måndagar.

Vad ska jag ta med mig till koncentrationslägret Sachsenhausen?

 • Platsen är stor och du måste gå en bit mellan de olika punkterna, så jag rekommenderar att du har bekväma skor. När det gäller klädsel rekommenderar jag att du bär formella kläder av respekt, eftersom detta är ett besök vid ett minnesmärke.

 • Du kan fotografera i koncentrationslägret, så det går bra att ta med kameran, men kom ihåg att Sachsenhausen är ett minnesmärke över nazismens offer, så försök att vara hänsynsfull när du tar bilder.

 • På vägen tillbaka till Berlin rekommenderar jag att du tar med dig en flaska vatten och ett mellanmål om du skulle få aptit.

6. Andra utflykter som du kanske vill göra

Om du vill göra fler utflykter under din resa till Berlin kan du ta en titt på De bästa turerna och utflykterna från Berlin där du hittar fler idéer för att få ut det mesta av din resa.

Vanliga frågor

 • Vilka delar av koncentrationslägret kommer jag att kunna besöka på denna tur?

  Du kommer att återuppleva lägrets historia genom att besöka laboratoriet, sjukstugan, fängelserna och barackerna samt straffcellerna och krematoriet under en omfattande rundvandring på platsen medan du lyssnar till en expertguides gripande berättelse.

 • Vad ingår i ett besök i koncentrationslägret?

  Alla turer inkluderar en lokal expertguide och en karta över staden, och privata alternativ inkluderar vanligtvis hämtning på hotellet.

 • Något jag bör veta innan jag besöker Sachsenhausen?

  Du undrar säkert om det är tillåtet att fotografera, och även om det är tillåtet är det mycket lätt att ta ett foto som inte är helt lämpligt på dessa platser, så vi rekommenderar att du tänker efter innan du fotograferar. Tänk därför noga på vilka kläder du ska ha på dig för att undvika att bära obekväma slagord eller slagord.