Saker att göra i Berlin City Center

Berlin är avantgarde, men också historia. Från det mytomspunna Brandenburger Tor, till den berömda gränsövergången mellan öst och väst, till den otroliga Museumsinsel ... Berlins centrum är oändligt. Stig in och låt dig förtrollas av charmen i denna underbara stad.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minsta läsning

Saker att göra i Berlin City Center

Berlin | ©XU CHEN

Mångkulturell, modern, unik... det finns tusentals adjektiv för att beskriva Berlin och inget av dem lyckas fånga dess unika karaktär. De viktigaste sevärdheterna är koncentrerade till stadens centrum och i den här artikeln ska vi visa en av de mest intressanta rutterna. Läs vidare och upptäck etapperna!

1. Riksdagen och Brandenburger Tor

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

Reichstag förstördes helt under andra världskriget och återuppbyggdes i flera etapper. Efter återföreningen av landet blev det återigen centrum för det tyska politiska livet och dess valv uppfördes igen, den här gången i glas och stål. Enligt arkitektens - den berömde Norman Foster - intentioner symboliserar valvet öppenheten i det tyska demokratiska systemet. Det kan besökas om man bokar biljett i förväg.

Inte långt från parlamentet ligger en annan symbol för staden: Brandenburger Tor. Det är en annan symbol för den tyska enigheten efter Berlinmurens fall och ett av de bästa exemplen på tysk klassicism. Under det kalla kriget var porten placerad på den östra sidan och var så fram till den 22 december 1989. Detta datum samlades 100 000 människor vid dess fötter för att fira den officiella invigningen av monumentet och några dagar senare firade de det första nyåret tillsammans.

Om du besöker Berlin på sommaren rekommenderar jag en promenad till den närliggande Tiergarten, stadens gröna lunga. Den genomkorsas av flera trädkantade stigar och är översållad med ängar och skogar. Om du vill njuta av en lokal öl kan du gå till Café am Neuen See, en restaurang och biergarten omgiven av natur. Om temperaturen tillåter kan man på vintern åka skridskor på parkens små sjöar.

Boka en guidad tur i Östberlin

2. Återupplev Tysklands senaste historia

Galleriet på östra sidan| ©Jeanne Menjoulet
Galleriet på östra sidan| ©Jeanne Menjoulet

Ingen resa till den tyska huvudstaden skulle vara komplett utan en promenad vid foten av Berlinmuren. Mellan 1961 och 1989 delade denna stenorm staden tills den revs av Berlinborna själva. Idag ligger den del som överlevde det kalla kriget på Mühlenstrasse, vid stranden av floden Spree. Här kan du se det berömda East Side Gallery, världens längsta konstgalleri under bar himmel. De mest kända väggmålningarna är Bruderkuß (den berömda kyssen mellan Honecker och Brezjnev), Test the Best (en Trabant-bil som bryter väggen) och Der Mauerspringer, "vägghopparen".

Boka en cykeltur genom Östberlin

3. Gränsövergången mellan öst och väst

Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo
Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo

Checkpoint Charlie ligger ihörnet av Friedrichstraße och Zimmerstraße. Du känner igen den på de amerikanska flaggorna, bilder på två soldater som håller upp en mast och en hydda som delvis är täckt av sandsäckar. Under det kalla kriget passerade muren här och stämningen var spänd. I oktober 1961 drabbade ryska och amerikanska stridsvagnar samman på just denna plats. Under cirka 16 timmar stod världen på randen till tredje världskriget.

Fans av spionfilmer och den värld som delades av järnridån bör inte missa Mauermuseum, ett museum som öppnades 1962. I samlingen finns de mest bisarra föremålen som användes för att ta sig in i den västra zonen. Här finns en varmluftsballong, motordrivna drakar, en bil med dubbla bottnar och en miniubåt som drivs av en motorcykelmotor (Friedrichstraße 43).

Boka en rundtur i Östberlin

4. Alexanderplatz och Potsdamer Platz

På Alexanderplatz| ©Ricardo Ramírez Gisbert
På Alexanderplatz| ©Ricardo Ramírez Gisbert

Alexanderplatz är det största torget i Berlin. Det är uppkallat efter tsar Alexander I som besökte kungariket Preussen 1805. Under kalla kriget låg torget på den sovjetiska sidan och byggnaderna var tänkta att konkurrera med de i väst. När du är där kommer du att lägga märke till Hotel Stadt Berlin (nu Park Inn Hotel), Haus der Lehrers (huvudkontor för den tyska demokratiska republikens lärarkommission) och Travel House.

Ett annat viktigt landmärke som du inte får missa är Potsdamer Platz, det gamla hjärtat av Berlin. Efter återföreningen var detta en ödslig plats som revolutionerades av arkitekterna Renzo Piano och Christoph Kohlbecker. Deras projekt "reparerade" Berlins stadsväv och idag är det ett av de mest livfulla områdena i staden.

Boka din rundtur i Berlins judiska kvarter

5. Upptäck Nikolaiviertel

Ephraim-Palais| ©damian entwistle
Ephraim-Palais| ©damian entwistle

När du tänker på Berlin är den första bilden du kommer att tänka på en modern stad. Men den tyska huvudstaden har bevarat en stadsdel med låga hus, små gator och traditionella biergartens. Det var den ursprungliga stadskärnan och en viktig kommersiell knutpunkt i regionen. Från medeltiden fram till andra världskriget var Nikolaiviertel fullt av tavernor, butiker och hantverksverkstäder.

Stadsdelen förstördes helt av bombningar och byggdes upp igen på 1980-talet. Ombyggnationen väckte det gamla Berlin till liv igen och idag är det ett av de mest eftertraktade områdena i staden. Nedan följer en kort lista över de viktigaste sevärdheterna:

  • Ephraim-Palais, ett rokokopalats från 1700-talet. Fasaden var så vacker att den döptes om till "det vackraste hörnet i Berlin". Idag finns här ett museum om den tyska huvudstadens historia och kultur (Poststraße 16).
  • Nikolaikirche, symbolen för distriktet. Den byggdes på 1200-talet i sengotisk stil och skadades tyvärr svårt under andra världskriget. Tack vare berlinarnas insatser dominerar den fortfarande stadsbilden i stadens centrum (Nikolaikirchplatz).
  • Brauhaus Georgbraeu, ett traditionellt bryggeri som är känt för sina hantverksbrygder. Här kan du njuta av regionala tyska rätter med en Pale Ale - Berlin Mitte Original (Spreeufer 4).
  • Knoblauch House, det tidigare residenset för familjen Knoblauch. De restaurerade rummen på första våningen tar dig tillbaka i tiden (Poststraße 23).
  • Antiknik, en antikaffär en kort promenad från Alexanderplatz (Spandauer Str. 29).
  • Om du är i Berlin i juletid kan du strosa runt bland stånden på julmarknaden. Passa på att ta en feuerzangenbowle, en alkoholhaltig dryck som liknar glögg.

6. Kör ikonen för den tyska demokratiska republiken.

Trabantbil i Berlin| ©Evgenii
Trabantbil i Berlin| ©Evgenii

Det finns flera sätt att ta sig runt i Tysklands huvudstad: till fots, med buss, cykel eller tunnelbana. Men det finns bara ett sätt att känna sig som en äkta berlinare, och det är att resa runt i staden i en Trabant. Denna berömda bil debuterade 1957 och ansågs vara Östtysklands svar på Volkswagen Beetle. Till skillnad från sin västerländska motsvarighet hade den en plastkaross och nådde en topphastighet på 105 km/h.

Trots att dess prestanda och utseende var ljusår före europeiska eller amerikanska bilar, har Trabant blivit en symbol för Västtyskland och dess front syns till och med på Berlinmuren. En kort bit från Checkpoint Charlie har ett företag samlat dussintals Trabanter och anordnar guidade turer som avslöjar Östberlins historia och anekdoter. Det är en starkt rekommenderad upplevelse som låter dig komma bakom ratten på en gammal sovjetisk bil. För mer information, kolla in deras officiella webbplats.

7. Tillbringa en eftermiddag på Museumsinsel

Pergamonmuseet,| ©Rob S
Pergamonmuseet,| ©Rob S

I centrum av staden delar sig floden Spree i två grenar och skapar en ö. Ursprungligen låg här staden Cölln - en föregångare till Berlins Gamla Berlin - men ödet förändrades radikalt på 1800-talet när den preussiske kungen Friedrich Wilhelm IV beslutade att området skulle ägnas åt studier av konst och vetenskap. Idag är Museumsinsel hem för fem kulturinstitutioner:

  • Pergamonmuseet, ett paradis för alla som älskar Mellanöstern. Det är uppdelat i tre delar: samlingen av klassiska antikviteter, museet för antikviteter från Främre Orienten och museet för islamisk konst. Museet är för närvarande stängt för renovering, men en av de tillfälliga samlingarna är öppen för besökare.
  • Bode, mest känt för sin samling av numismatik och bysantinsk konst och skulpturer från medeltiden till 1700-talet (Am Kupfergraben).
  • Altes Museum, en resa i det förflutna som inte kommer att göra dig besviken. Här finns den största etruskiska samlingen i världen, papyri från det gamla Egypten, vaser, smycken, sarkofager och den berömda bysten av Nefertiti (Am Lustgarten 1).
  • Neues Museum, det nya museet. När du går in genom dörren ser du tre rum: Egyptian and Papyrus Museum Collection, Museum of Prehistory and Protohistory och Collection of Antiquities (Bodestraße 1-3).
  • Tidigare Nationalgalleriet. Mästerverk inkluderar ryttarstatyn av Friedrich Wilhelm IV, statyerna av barnen Louise och Frederick av Preussen och olja på duk "En été" (På sommaren) av Renoir (Bodestraße 1-3).

För mer information om öppettider, priser och andra detaljer rekommenderar jag att du läser inlägget om de bästa museerna i Berlin. Det kommer att hjälpa dig att planera din perfekta dag.

Boka biljetter till Berlins museer

8. Beundra katedralen

Berlins katedral| ©Dmitry Kirillov
Berlins katedral| ©Dmitry Kirillov

Berlins k atedral ligger på Museumsinsel och dess stora kupol sticker ut bland de andra taken i staden. Från kupolen kan man nämligen njuta av en makalös panoramautsikt. Jag rekommenderar att du tar dig upp för de 270 trappstegen och njuter av den fantastiska utsikten över stadsdelen Mitte, TV-tornet, floden och stadsdelen Nikolaiviertel.

Ursprunget till kyrkan går tillbaka till 1400-talet, även om den nuvarande kyrkan byggdes i början av 1800-talet. Då förvandlade den preussiske arkitekten Karl Friedrich Schinkel hovkyrkan till den neoklassiska byggnad vi ser idag. Katedralen är öppen för allmänheten dagligen från 9:00 till 20:00; inträde kostar cirka 7 € och guidade turer anordnas. Om du vill besöka katedralen i din egen takt kan du hyra en audioguide.

9. Minnesmärke över förintelsen

Förintelsens minnesmärke| ©a.canvas.of.light
Förintelsens minnesmärke| ©a.canvas.of.light

Förintelsemonumentet ligger en kort bit från Brandenburger Tor, i ett område som en gång var ingenmansland mellan de två sidorna av muren. Minnesmärket består av ett stelfält med 2 711 betongblock. Varje stele har olika höjd och lutning eftersom varje offer för nazisternas barbari var unikt. Arkitekten Peter Eisenman ritade ett monument som ger en bild av ordning och rationalitet, men ändå är det mycket lätt att bli förvirrad. Om du går genom kvarteren kommer du att förstå.

Boka en rundtur i Tredje riket

10. Njut av en traditionell restaurang för en smak av Tredje riket

En schnitzel| ©Joan
En schnitzel| ©Joan

I Tyskland är schnitzeln en riktig institution. Det är den lokala versionen av Milanese och tillagas genom att panera en skiva kött (nöt eller fläsk) med vetemjöl, ägg och brödsmulor. Traditionellt serveras den med en potatissallad som kallas kartoffelsalat, men hur kan man motstå en krispig skorpa som omsluter saftigt fläskkött?

Om du reser till Berlin i oktober - då Oktoberfesten firas - är denna måltid nästan ett måste. En god fläskkotlett i brödsmulor är det perfekta ackompanjemanget till en halvliter öl. I det judiska kvarteret rekommenderar jag att du bokar bord på Schnitzelei. Restaurangen använder lokala råvaror och har några mycket rekommenderade veganska alternativ. Den ligger nära Dorotheenstadts kyrkogård (Chausseestraße 8).