Berlin på 1 dag: en guidebok för att få ut det mesta av ditt besök

Hur organiserar man en dag i den tyska huvudstaden - är det omöjligt eller möjligt?

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minsta läsning

Berlin på 1 dag: en guidebok för att få ut det mesta av ditt besök

Berlin, Tyskland | ©Ingo Joseph

Självklart kan du det! Med lite organisation kan du se vad som är viktigt. 24 timmar i Berlin är ett bra mellanmål. Om du inte har mer tid är jag säker på att du kommer att uppmuntras att komma tillbaka, för det finns så mycket att se och göra i den tyska huvudstaden.

Stadens historia och skyline har ärrats av såren från andra världskriget och det kalla kriget. Men Berlin har aldrig gett upp och idag är staden känd för sin frihetliga atmosfär. Vår rundtur börjar i Mitte, stadens mest centrala distrikt.

Promenera vid foten av Brandenburger Tor

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

En ikon för det kalla kriget. Dess silhuett kunde ses från den närliggande muren och medborgarna kunde inte se den på nära håll. När muren byggdes stod Brandenburger Tor i "ingenmanslandet" mellan öst och väst. Dess konstruktion går tillbaka till 1700-talet och inspirerades av Akropolis i Aten. På toppen av porten syns den fyrhästade vagnen som leds av den bevingade segergudinnan.

För att komma dit från katedralen måste du korsa floden över bron Schlossbrücke. När du är på andra sidan floden följer du boulevarden Unter den Linden och monumentet ligger framför dig. Allt som allt tar promenaden ungefär tjugo minuter. Det kommer att flyga förbi eftersom detta är stadens huvudgata.

Boka din middagskryssning i Berlin

Upptäck Führerbunkern och minnesmärket för de mördade judarna i Europa

Minnesmärke över Förintelsen| ©a.canvas.of.light
Minnesmärke över Förintelsen| ©a.canvas.of.light

Från Brandenburger Tor tar du Wilhelmstrasse och fortsätter till korsningen mellan Franz. Straße och Hannah-Arendt-Straße. Kör in på den senare gatan och några meter längre fram ser du en liten parkeringsplats omgiven av betongbyggnader från 1980-talet. Om det inte vore för en förklarande skylt och de många turisterna skulle du förmodligen gå förbi utan att lägga märke till någonting. Men parkeringen döljer en av Berlins mörkaste platser.

Ruinerna av Führerbunkern, Hitlers sista gömställe, ligger dolda under jorden. Den var centrum för den nazistiska regeringen 1945 och kan inte besökas; dess hemligheter har begravts för alltid. Om du vill besöka andra bunkrar i huvudstaden kan du lita på de guidade turerna i Berliner Unterwelten som tar dig in i den tyska huvudstadens inre.

Vad du kan besöka och röra vid med dina händer är minnesmärket för de mördade judarna i Europa som ligger några meter bort. Det är ett stort område med 2711 betongsteler som bildar en veritabel labyrint.

Man kan gå in från båda hållen, och när man väl är inne i labyrinten känner man sig förvirrad. Minnesmärket invigdes 2005 och är designat av Peter Eisenman.

Boka rundturenTredje riket i Berlin

Lär dig mer om Checkpoint Charlies historia

Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo
Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo

När det kalla kriget delade Berlin var Checkpoint Charlie den "hetaste" gränsövergången. Förutom att vara en transitpunkt mellan väst och öst var det en plats för spioner och flyktingar vars historier har berättats i dussintals böcker och filmer. Den ligger på Friedrichstraße 43/45 och kan nås via Wilhelmstraße, en kort bit av Leipziger Straße och Mauerstraße.

I slutet av gatan ser du en stor skylt med ett soldatansikte och ett stativ med sandsäckar. När du närmar dig kommer du också att se den berömda "Du lever i den amerikanska sektorn".

Om du är intresserad av historier kopplade till muren och de mer bisarra flyktförsöken rekommenderar jag ett besök på Mauer Museum.

Ett bra alternativ för din dagsutflykt till Berlin är att åka runt i staden med en av sightseeingbussarna. Alla bussar tar dig till de viktigaste sevärdheterna med fördelen att du kan hoppa av och på vid de hållplatser som intresserar dig mest och ta god tid på dig.

Bokasightseeingbuss till Berlin

Besök det judiska museet

Judiska museet i Berlin| ©Stephan Herz
Judiska museet i Berlin| ©Stephan Herz

Vem har sagt att modern arkitektur inte kan beröra dig? Judiska museet ligger i en sicksackformad byggnad som ritats av arkitekten Daniel Libeskind. Från utsidan liknar den en utskuren Davidsstjärna och dess vinklar och geometrier ger den ett märkligt utseende.

Inuti rymmer den en permanent utställning som berättar historien om det judiska folket från medeltiden till nutid. Kulturinstitutionen är öppen alla dagar i veckan från 10:00 till 19:00. För att komma dit från Checkpoint Charlie behöver du bara gå söderut i några minuter.

Missa inte Kreuzberg, det turkiska kvarteret

Gatorna i det turkiska kvarteret| ©Jeanne Menjoulet
Gatorna i det turkiska kvarteret| ©Jeanne Menjoulet

Nästa stopp på vår rutt ligger lite längre bort. För att komma dit behöver du promenera i cirka femton minuter. Kreuzberg är hipsterkvarteret par excellence. Det kännetecknas av sin gatukonst och den kosmopolitiska atmosfär som genomsyrar gatorna.

Om du känner dig sugen kan du passa på att prova restaurangerna i området. Eftersom det här är ett turkiskt område, varför inte prova en äkta kebab? I så fall är Imren, en institution i Berlin, rätt ställe att gå till. Om du vill smaka på turkisk mat rekommenderar jag lammkotletterna på Adana Grillhaus. För mer information rekommenderar jag att du läser inlägget om Kreuzberg.

Ta en närmare titt på East Side Gallerys väggmålningar

Cykla genom East Side Gallery| ©Eric Gilliland
Cykla genom East Side Gallery| ©Eric Gilliland

Den längsta delen av muren som fortfarande står kvar finns på andra sidan Spree. Korsa floden för att nå världens största utomhusgalleri. East Side Gallery föddes som ett svar på den nyvunna friheten.

Efter murens fall kom hundratals konstnärer från hela världen till Berlin för att måla på det som fanns kvar av muren. Resultatet är en stor samling graffiti som påminner om en tid av uppdelning. Du kan se området på en av Belins cykelturer.

En av de mest berömda väggmålningarna är kyssen mellan Brezjnev och Honecker, den tidens stridande ledare. En annan föreställer en Trabant - Östtysklands symboliska bil - som korsar den berömda barriären. Det var en modell med blygsamma prestanda och mycket enkel mekanik som har förblivit en symbol för en epok.

Om du är intresserad av den här modellens historia och vill se en på nära håll rekommenderar jag ett besök på Trabi Museum (Zimmerstraße 14/15).

Boka en cykeltur i Berlin

Beundra Berlins katedral

Berlins katedral| ©Dmitry Kirillov
Berlins katedral| ©Dmitry Kirillov

Cykla tillbaka mot stadens centrum längs floden Sprees stränder. På själva Museumsinsel hittar du stadens största gudstjänstlokal: Berlins katedral.

Kyrkan byggdes på 1400-talet och har genomgått flera förändringar under årens lopp. Sitt nuvarande utseende har den kejsar Wilhelm II att tacka för, som gav Julius Carl Raschdorff uppdraget. Kejsaren gav arkitekten en tydlig instruktion: den nya kyrkan skulle konkurrera med Peterskyrkan i Rom och Paulskyrkan i London.

På utsidan utmärker sig Berlins katedral genom sin stil, som blandar italiensk renässans och barockkonst. På insidan är huvudattraktionen Hohenzollerns krypta, det viktigaste dynastiska mausoleet i Tyskland. Lyckligtvis överlevde de kungliga gravarna (och själva katedralen) bombningarna under andra världskriget. Under konflikten drabbades kyrkan av en kollaps av kupolen och en stor brand.

Boka en guidad tur i Berlin

Promenad till Alexanderplatz

Alexanderplatz| ©Sven Masuhr
Alexanderplatz| ©Sven Masuhr

Från Berlins katedral behöver du bara gå genom Mitte för att på några minuter nå det gamla hjärtat av Östberlin. Det är stadens mest berömda torg och dess ikon är världsklockan (Die Weltzeituhr) som har vakat över området sedan 1969. Den designades för att fira 20-årsdagen av grundandet av den tyska demokratiska republiken och visar den exakta tiden i varje hörn av världen.

Några meter bort dominerar TV-tornet torget. Det är en annan sevärdhet som måste besökas och det är väl värt att gå upp i tornet för att njuta av utsikten. Tänk på att om du har Berlin Pass kan du spara pengar när du går upp.

Boka biljetter till Berlins TV-torn

Leta efter gatukonst på de mest oväntade platserna

Gatukonst i Berlin| ©Jeanne Menjoulet
Gatukonst i Berlin| ©Jeanne Menjoulet

Konst finns överallt i Berlin, till och med på den lugna Dietrich-Bonhoeffer Straße. Från Alexanderplatz tar du Otto-Braun Straße och går i ca 10/15 minuter; du kommer snart fram till Greifswalder Straße 1.

Stanna till en sekund och titta in i byggnadens trädgård, så ser du konstinstallationen "Die Rücken der Kuhn" (kossornas återkomst). Jättelika kor "betar" på byggnadens vertikala vägg. Verket är skapat av den lokala konstnären Sergej Dott.

Avsluta dagen på en originell restaurang

Volkspark Friedrichshain| ©Jorge Franganillo
Volkspark Friedrichshain| ©Jorge Franganillo

Det sista stoppet på vår rutt är Volkspark Friedrichshain, Berlins äldsta offentliga park. Inne i parken och bara ett stenkast från parkens damm ligger Schoenbrunn, en restaurang och biergarten med österrikisk-mediterran fusionskök.

Restaurangen använder lokala råvaror och är känd för sina ovanliga recept. Prova den steiriska kycklingen med potatis- och rädissallad, de sydtyrolska spenatknytena eller rödingfilén i Riesling-sås.

Om dureser med barn är Volkspark Friedrichshain ett rekommenderat alternativ. Här finns en lekplats, fotbolls-, basket- och beachvolleybollplaner, en klättervägg och en halfpipe för skateboardåkare och skateboardåkare.

Under de varmare månaderna finns här också en utomhusbio med ca 300 platser. I det här fallet rekommenderar jag att du åker dit på kvällen snarare än sent på dagen.

Är Berlin värt en dagsutflykt?

Sightseeingbuss, Berlin| ©Emilio Labrador
Sightseeingbuss, Berlin| ©Emilio Labrador

Berlin är inte klassiskt vackert. Det finns färre klassiska monument och byggnader än i andra europeiska huvudstäder, men ingen kan förneka att staden har något speciellt. Friheten på gatorna och den allestädes närvarande gatukonsten ger staden en unik karaktär.

En dag är ett minimum för att njuta av dess charm, men mitt råd är att boka den tyska huvudstaden för minst tre dagar. Särskilt om du vill ta del av Berlins berömda nattliv.

Om du har ont om tid är ett annat bra alternativ en sightseeingbuss. Med en hop-on/hop-off-biljett kan du hoppa på och av var du vill. Du kan sitta bekvämt och beundra utsikten från övre däck. Ibland ingår en kryssning på floden Spree i biljetten.