Cala Macarella och Macarelleta

Vikarna Macarella och Macarelleta är de mest populära på ön och anses vara de vackraste på Menorca. Så här får du ut det mesta av ditt besök i detta paradis.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minsta läsning

Cala Macarella och Macarelleta

Macarella Cove | Artyart

Cala Macarella och dess lillasyster Macarelleta är det ultimata uttrycket för strandparadis på Menorcas sydkust: fin vit sand, turkost vatten och frodig växtlighet omger öns två mest populära vikar.

Under högsäsong kan det bli trångt, men för att det inte ska påverka din upplevelse bör du ta del av följande tips för att njuta av dem (och fundera på att följa med på en båttur runt vikarna på södra Menorca för att njuta av dem från vattnet).

Besök Cala Macarella och Macarelleta på en båttur

Båtutflykt| ©Patrick Lalonde
Båtutflykt| ©Patrick Lalonde

Om du vill ha en riktigt avkopplande dag, njuta av de bästa vikarna på ön och ta ett dopp i det djupaste, turkosa vattnet, är en båttur en bra idé. Genom att ta en tur till vikarna på södra Menorca kan du upptäcka Macarella och Macarelleta från havet, utan att behöva vänta på parkeringen, gå till stranden eller leta efter en plats för ditt parasoll.

Turen avgår från Ciudadela och tar dig till de bästa vikarna i söder. I priset ingår en traditionell paella som serveras ombord samt drycker. Du gör flera stopp för att bada och snorkla och återvänder till hamnen efter en hel dags segling. Utflykten kostar ca 50 € per person och är all-inclusive - väl värt det!

Boka en utflykt till Cala Macarella

Hur man tar sig till Cala Macarella och Cala Macarelleta

Macarellas vik| © Alejandro Muñoz Cabrisas
Macarellas vik| © Alejandro Muñoz Cabrisas

Med bil

Under högsäsong är det mest praktiska sättet att köra till Cala Galdana och parkera där. Cala Galdana är en av de största turistorterna på ön, med flera hotell och restauranger, så den är väl förberedd för att ta emot turister och det finns gott om parkeringsplatser. Därifrån är det bara 30 minuters promenad till Cala Macarella. Under sommaren är parkering och tillgång till denna strand stängd för privatbilar för att reservera området.

Om du besöker ön utanför högsäsongen kan du åka till vikens egen parkeringsplats, som har 900 parkeringsplatser och ligger bara 15 minuter från stranden. Kom ihåg att den är stängd på sommaren!

Till fots

Det går snabbt och enkelt att promenera och vägen är mycket väl skyltad. Från Cala Galdana behöver du bara gå i ca 30 minuter och vägen är helt naturlig och utsikten är värd det. Du kommer att korsa en tallskog, så du kommer att hitta skuggiga sträckor och eftersom det inte är för brant är det mycket lätt att gå. Denna rutt utgör en del av den berömda Camí de Cavalls som korsar ön.

Med buss

Det är möjligt att ta sig till Cala Macarella med kollektivtrafik. Ta någon av bussarna som stannar vid Cala Galdana och därifrån är det bara en trettio minuters promenad till den sandiga viken. Det är en kort och trevlig promenad och genom att ta bussen slipper du besväret med att hitta en parkeringsplats, så det är ett bra alternativ för att ta sig till Macarella. Kolla Menorcas kollektivtrafikwebbplats för tidtabeller och busslinjer från ditt boende.

Boka en utflykt till Macarella Cove

Vad man kan göra i Cala Macarella och Macarelleta

Snorkling| ©Ishan Seefromthesky
Snorkling| ©Ishan Seefromthesky

Svaret är mycket enkelt: njut! Du kan tillbringa timmar och timmar där och det tar inte lång tid. Vattnets färg inbjuder till oändliga dopp och om du har glasögon och snorkel kan du snorkla runt klipporna som flankerar stranden. I Macarella och Macarelleta finns ett mycket varierat undervattensliv och det klara vattnet ger dig en fantastisk utsikt över havsbotten. Ta ett dopp!

Du kan också gå längs stranden för att nå Cala Macarelleta. Den ligger bara några meter bort och är mindre än Macarella, men den har en speciell charm.

Boka en utflykt till Cala Macarella

Bästa tiden att besöka Cala Macarella och Cala Macarelleta

Solnedgång på Menorca| ©Johannes Plenio
Solnedgång på Menorca| ©Johannes Plenio

Om du åker till båda vikarna på sommaren måste du planera dina tider väl för att försöka undvika de timmar då det är som mest folk på stranden. Det är alltid bäst att komma tidigt på morgonen, när parkeringen ännu inte är full och du kan gå till stranden utan att behöva gå i den kvävande middagshettan. Om du kommer senare än klockan 11 kommer det att bli mycket svårt att parkera.

Ett annat alternativ du kan prova är att komma runt 14:00 eller 15:00, när de morgonpigga börjar lämna stranden för att gå och äta eller vila en stund på hotellen. Tänk dock på att den intensiva värmen gör det lite svårt att promenera till stranden. Om du vill njuta i lugn och ro kommer du att vara praktiskt taget ensam sent på eftermiddagen.

Boka en utflykt till Cala Macarella

Vilka tjänster har Cala Macarella och Macarelleta?

Jungfrulig strand| ©Matthew Valentino
Jungfrulig strand| ©Matthew Valentino

Cala Macarella och Cala Macarelleta är praktiskt taget jungfruliga stränder. Det finns inga toaletter eller badvakter, men det finns bara en restaurang-bar där du kan äta eller köpa drycker. Om du åker på utflykt till Cala Macarella hittar du den direkt, den heter Cafeteria Susy och har en ganska enkel men välsmakande meny som gör att du slipper problem om du trivs så bra på stranden att du inte ens vill lämna den för lunch.

Boka en utflykt till Cala Macarella

Var man kan äta i Cala Macarella och Macarelleta

Mat på stranden| ©Denise Van Der Heide
Mat på stranden| ©Denise Van Der Heide

Cafeteria Susy är den enda restaurangbar som du hittar på utflykten till Cala Macarella och där kan du äta, dricka en läsk eller köpa en glass eller en drink. Om du vill ha mer variation måste du lämna stranden och gå till andra närliggande stränder med mer variation, till exempel Cala Galdana. Där finns flera hotell, restauranger och supermarkets.

Boka en utflykt till Cala Macarella

Besök Cala Macarella och Macarelleta med barn

Barn leker på stranden| ©Limor Zellermayer
Barn leker på stranden| ©Limor Zellermayer

Attboka en utflykt till Cala Macarella och Cala Macarelleta med barn är en bra idé. Vägen dit är enkel och inte särskilt lång. Stranden består av fin sand och barnen kommer att njuta av det varma vattnet. Om du har med dig snorkelglasögon så kommer de säkert att ha jättekul när de simmar runt och letar efter färgglada fiskar.

Boka en utflykt till Cala Macarella

Snorkling i Cala Macarella och Macarelleta Cove

Snorkling| ©Nicontents
Snorkling| ©Nicontents

Cala Macarella och Cala Macarelleta är två av de bästa stränderna på ön för snorkling. Förutom det rena och genomskinliga vattnet som gör att du kan se på flera meters avstånd, hittar du en stor variation av marin fauna. Om du vill kan du göra det på egen hand (kom ihåg att ta med glasögon och snorkel) eller så kan du följa med på en båttur, eftersom utflykterna till Calas Macarella och Macacrelleta har stopp i området för simning med tillräckligt med tid för att snorkla (båten ger dig också nödvändig utrustning).

Om du gillar tanken på att snorkla på Menorca finns det också andra vikar på både södra och norra ön där du kan njuta av denna sport och upptäcka undervattenslivet på Menorca, vilket är mycket omfattande. Jag berättar mer i min artikel om de bästa ställena att snorkla på Menorca.

Boka en utflykt till Cala Macarella

Macarelletas vik

Simma i kristallklart vatten| ©Daniel Ferrandiz
Simma i kristallklart vatten| ©Daniel Ferrandiz

Cala Macarelleta ligger bara några meter från Cala Macarella och dess skönhet har inget att avundas sin storasyster. Du behöver bara gå några minuter för att njuta av den fantastiska utsikten från denna lilla vik. Det brukar inte vara så mycket folk här, men det finns också mindre plats för besökare, så om du kommer dit tidigt kan du utnyttja möjligheten att stanna och njuta ett tag.

Boka en utflykt till Cala Macarella