Katamaranturer

Att segla i Menorcas vatten på en katamaran är den mest autentiska båttur du kan göra på ön: här får du en guide om hur du bokar den och några tips för att få ut det mesta av den.

Alex Grande

Alex Grande

5 minsta läsning

Katamaranturer

Njut av en tur med katamaran | ©Miquel Gelabert

För att verkligen kunna njuta av Menorcas skönhet måste man vara i kontakt med naturen: havet, vikarna, klipporna och naturligtvis de spektakulära solnedgångarna.

Att ta en båttur runt ön utan någon annan riktning än vinden och beroende på vågorna är ett vackert sätt att njuta av havet på gammaldags vis. Här är allt du behöver veta om katamaranresor på Menorca.

1. De bästa alternativen för en katamaranresa på Menorca

Njut av havet ombord på en katamaran| ©Patrick Lalonde
Njut av havet ombord på en katamaran| ©Patrick Lalonde

Utflykter med katamaran på Menorca

2. Halvdags utflykt med katamaran

Natur och avkoppling i samma upplevelse| ©Jordan Irving
Natur och avkoppling i samma upplevelse| ©Jordan Irving

Till skillnad från andra båtturer runt Menorca har denna utflykt med katamaran ingen fast rutt: kaptenen bestämmer på plats beroende på vindriktningen, vilket gör denna upplevelse till ett mycket genuint sätt att njuta av havet. Beroende på vilken väg du väljer kommer du att gå till västra delen av ön, mot Cala Pregonda, eller till östra delen, mot Cala Mongofre.

Katamaranen avgår från hamnen i Fornells och återvänder till samma plats. Tidtabellen är flexibel och du kan välja att göra utflykten på morgonen eller eftermiddagen, men jag rekommenderar att du gör det på morgonen om du vill njuta av det kristallklara vattnet och utsikten över de underbara klipporna och vikarna som ön har att erbjuda.

För mig är den stora fördelen med katamaranutflykter jämfört med andra båtturer att de är mycket autentiska upplevelser och att de inte är överfulla: katamaranerna har plats för högst 12 personer, så det är inte en typisk turistbåtstur. Den här upplevelsen handlar mer om att få kontakt med Menorcas natur på ett så autentiskt och speciellt sätt som möjligt.

Mer information om katamaranresor

  • Varaktighet: 5 timmar
  • Pris: 427.
  • Rekommenderas: Om du vill njuta av solnedgången i en unik upplevelse med en liten grupp, bort från de mer turistiska aktiviteterna.

Halvdags utflykt med katamaran

3. Katamaranutflykt i solnedgången med aperitif

Solnedgång på havet| ©Loreta Pavoliene
Solnedgång på havet| ©Loreta Pavoliene

Den här katamaranutflykten i solnedgången har den speciella egenskapen att avgångstiden är runt 19:00, så utflykten äger rum mellan solnedgången och mörkrets inbrott. Detta, tillsammans med en aperitif och drycker som ingår, gör denna upplevelse till det perfekta sättet att fira en händelse eller att ta farväl av Menorca i slutet av resan.

Den här resan utgår också från Fornells, men till skillnad från den tidigare är rutten mer etablerad och du kommer inte att göra en så omfattande rutt, eftersom planen är att gå ut till mitten av havet och parkera där för att njuta av vågorna och solnedgången. När båten har stannat är det dags för filmen: hoppa i vattnet för att simma och snorkla med den snorklingutrustning som kaptenen tillhandahåller.

Vid solnedgången kan du skåla med dina vänner, din partner eller de andra medlemmarna i gruppen (som i det här fallet också är en liten grupp på högst 7 personer) och njuta av en aperitif. Du kommer att se Menorca från en unik synvinkel, när solnedgången badar i vikar och stränder, och efter en kvällspromenad återvänder du till Fornells.

Mer information om den här resan

  • Varaktighet: 5 timmar
  • Pris: 427 kr.
  • Rekommenderat: Om det låter riktigt, riktigt bra att segla på Menorcas vatten på natten med ett glas vin.

Utflykt med katamaran i solnedgången

4. Varför en utflykt med katamaran är värd att göra

De vackraste solnedgångarna| ©John Morgan
De vackraste solnedgångarna| ©John Morgan

Min erfarenhet är att ju mindre grupp som deltar i en aktivitet, desto bättre är upplevelsen, eftersom du får en mer personlig service och får en mer intim och autentisk tid än på en överfull utflykt. När det gäller dessa katamaranupplevelser får du alla de goda sakerna med en båttur på Menorca, men med den extra bonusen att du är i en liten grupp, vilket definitivt är värt det.

Du kommer att få se öns bästa solnedgång

Det som däremot gör dessa båtturer till ett måste är att de ger dig möjlighet att njuta av solnedgången från en privilegierad utsiktspunkt, mitt i havet och utan några hinder, medan du känner havsbrisen i ansiktet och tar ett dopp i vattnet. Det är verkligen en plan som smakar sommar och Medelhavet som få andra.

På tal om solnedgångar, om de liksom jag är din favorittid på dagen, har jag skrivit en guide om var man kan se de mest spektakulära solnedgångarna på Menorca (även om jag kan säga att de ser riktigt, riktigt bra ut från båtens fören med ett glas vin): Bästa solnedgångsplatserna på Menorca.

Alex resenärstips

Ta med dig en väska eller ryggsäck, helst vattentät, för att förvara dina tillhörigheter. Katamaranerna har skåp för personligt bruk där du kan lägga dina tillhörigheter om du inte vill lämna dem någonstans när du badar eller snorklar.

5. Innan du bokar

Segla runt Menorca på en oförglömlig upplevelse.| ©Alix Greenman
Segla runt Menorca på en oförglömlig upplevelse.| ©Alix Greenman

Vad händer om vädret är dåligt?

En förutsättning för dessa båtturer är bra väder. Om det regnar eller det blåser kraftigt kommer upplevelsen att ställas in och du får pengarna tillbaka eller erbjuds att skjuta upp den till ett annat datum.

Om vädret är dåligt är en aktivitet som är vacker även i regn en Jeep-tur genom Menorca. Det är också en av de mest populära dagarna när kajak- och båtturer är inställda. Läs mer om denna upplevelse i länken nedan.

Vad ska du ta med dig på utflykten?

Ta med badkläder, solglasögon, en handduk, en flaska vatten och solkräm- du kommer att älska att sitta i solen och njuta av ett svalkande dopp i vattnet.

Vad behöver du för att boka?

För att boka en katamaranresa måste du välja ett datum och ett antal deltagare. Du kommer sedan att bli ombedd att ange några personuppgifter och din e-postadress (det är viktigt att du anger en e-postadress som du brukar använda), och när du har bekräftat betalningen kommer du att få ett bekräftelsemail som du måste visa upp för båtkaptenen på utflyktsdagen.

Hur långt i förväg måste jag anlända innan jag går ombord?

Som en allmän rekommendation är det bra att vara på mötesplatsen minst 15 minuter innan upplevelsen börjar.

Utflykter med katamaran på Menorca

6. Andra aktiviteter som kan intressera dig

Jeepsafari på Menorca| ©Andrew Hurley
Jeepsafari på Menorca| ©Andrew Hurley

Förutom katamaranturer finns det många andra båtupplevelser på Menorca som är perfekta för att ge din resa en speciell och oförglömlig prägel. Jag berättar allt du behöver veta här: Båtturer från Menorca.

En annan aktivitet som du måste göra är att utforska ön från insidan, och vad är bättre än att göra det på en jeeptur där du upptäcker skogar, ängar, klippor, skogar och till och med besöker en ekologisk gård där du kan smaka på den menorcanska gastronomin. Om du vill veta mer kan du klicka här: Jeep Safari på Menorca.

Och eftersom Menorca är ett resmål som är värt att utnyttja på bästa sätt, har vi här en lista med bra planer som du kan inkludera i din resa för att få en oförglömlig semester, något som är svårt att uppnå om du bara planerar att ligga på stranden och sola: 10 bästa aktiviteterna på Menorca.