Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Båtturer från Menorca

Du har inte varit på Menorca om du inte har upptäckt de hemliga vikarna med båt, njutit av det kristallklara vattnet och varit borta från folkmassorna: missa inte den här viktiga upplevelsen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

14 minsta läsning

Båtturer från Menorca

Segling i Medelhavet | ©Franz Schmitt

Menorca är en av Medelhavets juveler: dess vackra stränder ger dig lugn och ro, och att besöka dess städer och byar ger dig en viss glädje som bara kan hittas på semestern.

Men denna semester är inte komplett utan att du får njuta av Menorcas vackraste och mest unika utsikt. Att se ön från en båt mitt ute i havet är ett underverk, och när du ändå är där kan du ta en promenad runt ön, upptäcka dess vikar och simma bland fiskarna. Vill du veta hur du gör en båttur på Menorca? Läs vidare!

Våra favoriter

Utflykt genom stränderna på södra Menorca med paella ingår HolaCruise

Den mest prisvärda utflykten för en heldagssegling på Menorca

Du kommer att besöka de mest populära vikarna i söder (Macarelleta, Son Saura, Es Talaier och Turqueta) med lunch och flera stopp för bad och snorkling.

Längd: 7 timmar

Denna endagsbåtstur runt vikarna på södra Menorca tar cirka sju timmar och tar dig till de mest kända vikarna. Ni åker från Ciudadela runt 10.00 på morgonen och beger er till de södra stränderna. Du passerar bland annat Cala Macarelleta, Son Saura, Es Talaier och Cala'n Turqueta.

Du kommer att ha tillräckligt med tid för att göra flera stopp i mitten av havet och i några av vikarna, där du kan simma bland fiskar och se havsbotten. I priset ingår även lunch, en typisk paella och drycker så att du inte behöver oroa dig för något annat än att njuta av din semester.

Varför jag gillar det här alternativet: Som jag sa verkar det vara det alternativ som ger mest valuta för pengarna. Det är den längsta turen, den inkluderar mat och dryck och du stannar för att simma och snorkla på de bästa platserna längs kusten.

Rekommenderas om... du har tillräckligt med tid och vill tillbringa en hel dag till sjöss utan att bryta din resebudget.


Den billigaste

Halvdagars båttur längs Menorcas södra kust

En kortare tur men till ett oslagbart pris

Om du inte har mycket tid (eller budget) att segla är detta det bästa alternativet för att upptäcka de mest populära vikarna på södra delen av ön (Turqueta, Macarella, Mitjana eller Trebalúger) och göra ett stopp för snorkling.

Längd: 3 timmar 30 minuter

Den här halvdagsbåtresan längs Menorcas sydkust utgår från Cala'n Bosch och tar dig till spektakulära vikar som bara kan nås till fots eller från havet, till exempel Cala Turqueta, Cala Macarella, Cala Mitjana och Cala Trebaluger.

Som en del av upplevelsen kommer båten att lägga till vid en av vikarna så att du kan bada på stranden, snorkla eller observera det marina livet genom glasgolvet. Du kan också beställa en drink från båtens bar eller sitta och lyssna på en audioguide som berättar alla detaljer om vikarna. Båten har rutschkanor, vilket gör simstoppet ännu roligare.

Tidtabellen för den här aktiviteten är ganska flexibel, eftersom du kan välja att göra den på morgonen kl. 10.00 eller på eftermiddagen, med avgång kl. 14.00 (om du väljer eftermiddagsalternativet finns det ett extra stopp vid Cala Galdana). I vilket fall som helst kan du njuta av ett lugnt hav och inga folkmassor, eftersom dessa vikar är otillgängliga med bil.

Varför jag gillar det här alternativet: Den här halvdagsutflykten tar dig till de bästa vikarna på ön. Under dagen kan du simma, snorkla och till och med njuta av en drink på båtens däck. Och allt detta till öns lägsta pris.

Rekommenderas om... du har ont om tid och bara kan ägna en halv dag åt den här aktiviteten eller om du helt enkelt vill upptäcka de bästa vikarna för att sedan ägna mer tid åt dem senare under resan.


För grupper

Halvdagsbåtuthyrning i Menorca

En privat båt med skeppare för dig och dina kompisar under en halv dag.

Om du reser till Menorca i en grupp är det mycket troligt att det är värt att boka detta privata alternativ: båten har plats för upp till 12 personer, vilket kostar 50 euro per person. Du kan själv anpassa resplanen och de platser där du vill simma.

Längd: 3 timmar 30 minuter

Den här privata båtresan är perfekt för grupper och låter dig och dina vänner, din familj eller din partner bestämma rutten och de platser du vill besöka med båten. Den här anpassningsbara båtresan på Menorca är den bästa om du letar efter en privat tur där du kan tillbringa dagen som du vill, med drycker och snacks inkluderade, och chansen att använda en paddelsurfbräda för att utforska Menorcas vatten i lugn och ro, plus en snorklingsupplevelse inkluderad.

Varför jag gillar det här alternativet: Även om det kan tyckas vara överdrivet dyrt, betalar stora grupper ofta mer om de väljer att gå med i en stor organiserad grupp. Om du kan få pengarna att räcka till är denna tur mycket mer exklusiv, privat och anpassningsbar. Du tillbringar en dag ombord på ett lyxigt fartyg och seglar i lugn och ro.

Rekommenderas om... du reser i en grupp och föredrar att njuta av en privat upplevelse med dina kamrater.


Vi jämför de 3 utflykterna


Hur mycket kostar en båttur på Menorca: priser och vad de vanligtvis inkluderar

Segling på Menorca
Segling på Menorca

En båttur på Menorca kan kosta mellan 30 och 150 euro per person och dag. Allt beror på vilken typ av båt det är, hur lång utflykten är och hur många personer som är ombord. I vissa utflykter ingår mat, dryck och utrustning för kajakpaddling eller snorkling, och dessa extrafunktioner läggs till priset för utflykten.

Lyckligtvis är utbudet av båtturer på Menorca mycket varierat: du hittar alternativ för alla smaker (och alla budgetar!). I allmänhet måste du först välja om du vill åka på en privat båttur eller delta i en organiserad tur med andra resenärer.

En annan variabel är resans längd. En privat båt är naturligtvis dyrare och du kan hyra den med eller utan skeppare. Hellotickets privata båttur kostar till exempel 600 euro, men upp till 12 passagerare kan resa, så priset per person är 50 euro.

Priset beror också på båtens storlek. Att till exempel tillbringa en dag på en katamaran i en liten grupp (med endast 10 personer) kan kosta cirka 110 euro per person (inklusive snorkelutrustning, paddelsurfing samt mat och dryck). Samma alternativ, men bara för en halv dag, kostar 66 €.

Hur man bokar en båttur på Minorca

Snorkling på Menorca| ©Jacob Owens
Snorkling på Menorca| ©Jacob Owens

Det är bäst att boka online och i förväg, särskilt om du planerar att resa under högsäsong (mitten av juni till mitten av september). Välj antal passagerare ombord, tid och avgångsplats och boka din utflykt. Du måste betala vid bokningstillfället för att säkra din plats.

Tänk på att det är ganska ont om platser på båtturerna (Menorca försöker undvika överfulla turistorter), så när du bokar ditt flyg eller din färja för att komma dit ska du se till att du får en plats på den båttur du vill ha.

Det finns också möjlighet att boka båtresan när du anländer till ön (du kan alltid gå till en yachtklubb eller pir och fråga yrkesmännen där), men jag rekommenderar inte det om du reser mitt i sommaren: de erbjuder inte bara inga sista-minuten-erbjudanden, utan du riskerar också att inte få en plats på den tid eller den rutt du vill ha.

Ett annat tips när du bokar din båttur är att försöka boka den under de första dagarna av din resa. För det första för att det hjälper dig att hitta runt och upptäcka flera vikaren och samma utflykt, som du sedan kan återvända till på egen hand när du vill, men också för att om vädret är dåligt - vilket är ganska osannolikt på sommaren, men man vet aldrig - har du fler möjligheter att skjuta upp utflykten så att du inte behöver missa den.

Hur man bokar en båttur på Menorca med barn

Menorca med barn| ©Torsten Dederichs
Menorca med barn| ©Torsten Dederichs

Nästan alla företag som anordnar båtturer på Menorca är anpassade för att ta emot de små: de kan simma, ha roligt ombord och äta på båten tillsammans med hela familjen. På de större båtarna finns det plats för barnvagnarna och Menorcas lugna vatten gör det praktiskt taget omöjligt för dem att drabbas av sjösjuka. Dessutom erbjuds ofta rabatterade priser för barn och tonåringar och spädbarn reser gratis. Kontrollera detta innan du bokar.

Undrar du fortfarande om det är en bra idé att uppmuntra hela familjen att följa med på båtresan på semestern? Självklart är det det! Barn tycker nästan mer om att vara ombord än vuxna. Om de behöver det kan du ge dem en flytväst eller ta med dig några ärmar. I vissa fall, till exempel på halvdagsutflykten, har båten rutschkanor som gör det ännu roligare.

Alla båtar har toaletter, vilket gör dagen ombord lättare för de små. Det finns skuggiga områden på alla dessa platser där de kan vila utan att behöva vara i solen hela dagen. För en dag behöver du inte gå i värmen till de mest otillgängliga vikarna, så de kommer säkert att uppskatta det. Glöm inte kepsen och solkrämen... och njut med hela familjen!

Hur man hyr en båt utan körkort på Menorca

Njuter av ett dopp| ©Daniel Ferrandiz
Njuter av ett dopp| ©Daniel Ferrandiz

Om du föredrar att hyra en båt som du kör själv i stället för att delta i en tur eller boka en privat utflykt med besättning, är detta också möjligt. Det är vanligtvis små båtar med ganska låga motorer så att du kan köra dem utan risk. Du hittar dem från cirka 200 euro och priset stiger i takt med att båtens storlek ökar. Hyran betalas vanligtvis per timme.

Nautal kan du till exempel boka online och på utflyktsdagen ger den ansvariga personen dig de instruktioner du behöver för att kunna köra den. Se till att du vet hur många passagerare som får plats på båten (de är vanligtvis ganska små) innan du hyr den och planera lite grann vilka vikar du vill besöka, eftersom det är mer praktiskt att hyra båten i en hamn för att snabbare komma åt det område du är intresserad av.

Vad man kan besöka med båt på Menorca

Menorcas turkosa vatten| ©Ricardo Frantz
Menorcas turkosa vatten| ©Ricardo Frantz

På Menorca finns det två huvudområden som lockar alla besökare: vikarna i söder och vikarna i norr. De södra vikarna är mer kända för sin fina vita sand och sitt kristallklara vatten. Stränderna i norr är ofta mer ojämna, men det finns knappt någon människa där, vilket gör seglingen mycket speciell.

De sydliga vikarna

De mest kända är Macarella (och dess lillasyster Macarelleta), Turqueta, Son Saura...osv. Sanningen är att det är omöjligt att välja bara en, därför går båtturerna som passerar de södra stränderna oftast förbi dem alla och beroende på dagens vind eller antalet besökare väljer skepparen den bästa platsen för dig att stanna och snorkla på. En del av dessa stränder är omgärdade av grottor och klippor där det finns ett rikt marint liv. Passa på att dyka med glasögon (snorklingutrustning ingår i de flesta båtturer) och beundra de färgglada fiskarna - ingen kan se att du inte badar i Karibien!

Nordens vikar

Å andra sidan finns de orörda stränderna i norr: här finns inga strandbarer eller turistmassor. De flesta stränder är helt otillgängliga till fots, så det är en bra idé att besöka dem med båt. Cala Tortuga, Cala Pilar, Cala Pregonda eller Fornells är spektakulära. Här är sanden inte lika fin, men vattnet är lika rent, genomskinligt och turkost som i vikarna i söder, men du kommer att vara praktiskt taget ensam. Låter bra, eller hur?

En båttur i solnedgången på Minorca

Njut av Menorcas vackra solnedgångar| ©Johannes Plenio
Njut av Menorcas vackra solnedgångar| ©Johannes Plenio

Under resan kommer du att se solnedgången från otroliga platser på ön: fyrar, uddar och gömda hörn gör varje solnedgång magisk. Men om du är ute efter något riktigt unikt kan du se solnedgången från mitten av havet, efter att ha tagit ett dopp i dagsljusets sista strålar och njutit av en aperitif ombord.

Vid 19-tiden på sommaren går vissa båtar ut i Menorcas vatten för att njuta av en unik upplevelse. På vägen tillbaka seglar du tillbaka till hamnen sent på kvällen och avslutar dagen med ett äventyr.

Men om solnedgången är din favorittid på dagen, så har vi här en guide till var du kan njuta av det sista ljuset på Menorca: Bästa solnedgångsplatserna på Menorca.

Båtturer från Fornells

Segling i en segelbåt| ©Jacob Meissner
Segling i en segelbåt| ©Jacob Meissner

Båtturer från Fornells går vanligtvis längs de norra stränderna. Fornellsbukten är särskilt vacker och inte särskilt välbesökt av öns besökare, så det är lätt att parkera där för att påbörja utflykten.

Den här seglingsutflykten tar dig till exempel med till vindens rytm för att upptäcka de nordliga stränderna. Du stannar för att bada och snorkla längs vägen och även om resplanen kan variera beroende på vindriktningen kommer skepparen att se till att du får ut det mesta av seglingen. I Fornells kan du också ta en kajaktur som ger lite äventyr till ditt besök på norra delen av ön.

Båtutflykter från Cala Galdana

Det kristallklara vattnet i Son Bou| ©Elizabeth Lies
Det kristallklara vattnet i Son Bou| ©Elizabeth Lies

Cala Galdana är en av de mest besökta stränderna på södra Menorca. Här finns två av de största hotellen på ön och många båtturer till söder utgår från Cala Galdana. Det finns solstolar, parasoller osv. på själva stranden, så det är inte särskilt charmigt att segla längs den, men det är en användbar referenspunkt om du bor där eller i det närliggande området för att göra en utflykt.

Macarella, Macarelleta och Turqueta ligger ganska nära, så paradiset ligger bara några meter bort. Den här halvdagsutflykten med båt till de södra vikarna har till exempel ett särskilt stopp på eftermiddagen för att hämta och lämna passagerarna. Men om du bestämmer dig för att gå ombord eller av här och du måste åka bil, ha tålamod med att parkera och räkna med att det kan ta ett tag - du vill inte bli sen till din dejt med båten!

Båtturer från Ciudadela

Citadellet| ©Jr Harris
Citadellet| ©Jr Harris

Ciudadela är förmodligen en av de vackraste platserna på ön och kombinerar perfekt den strandsemester du drömmer om med charmen hos en vacker stad som är full av atmosfär under dygnets alla timmar. Eftersom det är en av de mest populära sevärdheterna bland turisterna finns det många alternativ för att delta i en båttur från Ciudadela.

Denna båttur till de södra vikarna, som är den mest populära båttur på ön, startar från Passeig del Mol i Ciudadela och återvänder till samma utgångspunkt. På vägen tillbaka från båtresan kan du passa på att strosa runt bland de små hantverksbodarna i hamnområdet, de små barerna och terrasserna och de kullerstensbelagda gatorna.

Båtutflykter från Mahon

Gatan Es Mercadal, i Mahón| ©Héctor J Rivas
Gatan Es Mercadal, i Mahón| ©Héctor J Rivas

Mahón är ett måste på din resa till Menorca. När du verkar ha gått vilse hittar du en gata som leder ut till havet med en fantastisk utsikt, och dess hamn är förmodligen en av Spaniens vackraste. Så det finns ingen anledning till att göra det mesta av ditt besök genom att ta en båttur från Mahón.

Den stora fördelen med en båttur från Mahón är att dess centrala läge gör att du kan bestämma om du föredrar att besöka vikarna i norr eller söder, eftersom båda ligger på samma avstånd från staden.

Seglingsutflykter på Menorca

Segling på Menorca| ©Jr Harris
Segling på Menorca| ©Jr Harris

Segling på Menorca har en romantisk prägel som är svår att jämföra med andra båtar. Att låta sig ryckas med av vindens rytm och vågornas riktning ger utflykten en känsla av äkthet som andra båtar inte uppnår. Dessutom innebär segelbåtens lilla storlek (jämfört med andra båtar) att grupperna alltid är mindre, vilket gör att du bättre kan komma i kontakt med naturen och landskapet: i slutet av dagen kommer du att ha känslan av att ha tillbringat en avkopplande dag och njutit av Medelhavet.

Du bör dock komma ihåg att segelbåtens hastighet på gott och ont inte är överdriven, så om du letar efter en terrängutflykt där du kan se så mycket som möjligt är detta inget för dig. I vilket fall som helst behöver du inte oroa dig, för skepparen kommer att se till att du får ut det mesta av rutten beroende på väderförhållandena.

Utflykter med katamaran runt Menorca

Segling på en katamaran| ©Miguel Gelabert
Segling på en katamaran| ©Miguel Gelabert

Det är svårt att inte bli lockad av lyxen med en kryssning med katamaran runt Menorca. Båten är mycket stabil, för det mesta använder den vindens fart för att segla under segel och har gott om utrymme för att sola ombord i total komfort.

Ombord på en katamaran finns det vanligtvis plats för högst 10-12 personer, så avskildhet är garanterad, så håll kameran redo för du kommer att bli avundsjuk på alla dina vänner!

Kan jag bli sjösjuk på en båttur på Menorca?

Segling i solnedgången| ©Loreta Pavoliene
Segling i solnedgången| ©Loreta Pavoliene

Det är ganska osannolikt. Till att börja med är vattnen runt ön mycket lugna och det är sällan några vågor, även om det blåser. Om du ändå blir lite sjösjuk när du seglar rekommenderar jag att du undviker segelbåtar (segling gör att du blir mer medryckt av vågornas rytm) och att du letar efter en utflykt som sker på en stor båt. Katamaraner, llauts och stora färjor är mycket stabila och du märker ingenting alls.

Vad mer du bör veta om båtturer på Menorca

Segling på Menorca| ©Franco Vannini
Segling på Menorca| ©Franco Vannini
 • Alla de aktiviteter som jag har berättat om äger bara rum när det är fint väder. Om det är mycket molnigt, regnigt eller snöigt kommer båtresan att ställas in och du kommer att erbjudas att boka om upplevelsen eller få full återbetalning.
 • Ta med badkläder, solglasögon, en handduk, en flaska vatten och solkräm - alla upplevelser har ett strandstopp och du kommer att njuta av att ligga i solen vid havet.
 • Om du är ute efter en mer intim upplevelse rekommenderar jag katamaranfärden eller den privata turen, eftersom de andra upplevelserna ibland har större grupper.
 • När du bekräftar din bokning får du ett e-postmeddelande med alla uppgifter som du har lämnat. Kontrollera att allt är korrekt och spara den så att du kan visa den för båtkaptenen på upplevelsedagen.

Andra erfarenheter som kan intressera dig

Dykning på Menorca| ©Marco Assmann
Dykning på Menorca| ©Marco Assmann

Förutom en båttur på Menorca finns det många andra saker att göra på ön för att få en oförglömlig resa. Om du vill veta vad du inte får missa på din semester kan du läsa vidare här: Vad man kan göra på Menorca.

Och om du efter båtresan är sugen på mer havsäventyr behöver du inte oroa dig, Menorca har mycket mer att göra. Varför inte ta en kajaktävling? Läs hur här: Kajakaktiviteter på Menorca.

Vanliga frågor

 • Är det värt att ta en båttur på Menorca?

  Ja, utan tvekan. Det är bara från havet som du kan lära känna några av de bästa vikarna och undvika trängsel. Om du inte vill oroa dig för någonting är det bästa att följa med på en organiserad tur, eftersom du då kan vara säker på att besöka de bästa stränderna och få veta vilka platser som är bäst för att bada.

 • Vilken är bäst, båttur till Menorcas norra eller södra vikar?

  De sydliga vikarna är de mest kända: Macarella, Macarelleta, Turqueta, Mitjana och Pregonda är paradiset på jorden. De har alltid lugnt hav och kristallklart vatten och är därför också den bästa platsen att bada på.

 • Kan jag hyra en båt utan körkort på Menorca?

  Det beror på båtens storlek och dess motor. Det finns för närvarande båtar som kan hyras utan skeppare, men det enklaste alternativet är att följa med på en guidad tur.

 • Vilken båttur är mest lönsam om jag åker ensam eller som ett par?

  Det finns mycket ekonomiska alternativ där du bara betalar för varje passagerare, vilket gör dem perfekta om du reser ensam eller som ett par. Om du reser i en grupp är det oftast värt en privat utflykt för att få båten bara för dig och ditt sällskap (endast skepparen följer med dig).