Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Båtturer från Ciudadela

Det är omöjligt att inte bli förälskad i Ciudadela, dess kullerstensgator, ljuset, människorna... och hamnen, från vilken båtturer avgår direkt till paradiset. Är du med?

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minsta läsning

Båtturer från Ciudadela

Njut av snorkling | ©Jakob Owens

Ciudadela är Menorcas själ. När man tänker sig en sommarnatt förflyttas man till de små gatorna, terrasserna och den spektakulära gastronomin. Men det som för oss till denna Medelhavsjuvel idag är dess hamn, varifrån dagliga båtturer avgår till de fina sandstränderna och det turkosa vattnet på södra delen av ön.

Bland alla båtturer på Menorca utmärker sig de som tar dig till Macarella, Macarelleta, Mitjana, Turqueta eller Trebalúguer. Och när du kommer dit kommer du att veta varför. Du kommer att ha svårt att övertyga dig själv om att du inte är i Karibien. Jag berättar allt du behöver veta för att organisera din båttur med utgångspunkt i Ciutadella.

Det bästa alternativet

Menorca södra stränder båttur

De paradisiska vikarna i söder, på en båttur från Ciudadela

Den här utflykten kommer att göra din dag till semesterns bästa dag: du kommer att upptäcka de populära vikarna på södra Menorca och njuta av en utsökt paella ombord. Du stannar för att bada och snorkla i öns bästa vatten.

Längd: 3 timmar 30 minuter

Med den här utflykten som avgår från Ciudadela behöver du inte oroa dig för någonting: båtbesättningen tar dig direkt till paradiset. Du går ombord klockan 10.00 för att sätta segel mot de underbara vikarna i söder. Du kommer att besöka Macarella, Macarelleta, Turqueta, Son Saura, Es Talaier och många andra. Under dagen hinner du ta flera dopp, snorkla (båten ger dig den nödvändiga utrustningen) och stanna till vid Son Bou-stranden för att sola på den fina sanden.

Ombord får du förutom baren även en utsökt traditionell paella som serveras ombord tillsammans med en läsk eller en drink så att du kan ladda batterierna för att fortsätta segla på eftermiddagen. Efter att ha besökt andra vikar återvänder du till Ciudadela vid 17:00 efter en fantastisk dag.

Det bästa är att många av de vikar du kommer att besöka är otillgängliga med bil och kräver långa promenader, så tack vare båten kan du njuta av dem utan att behöva lida av värmen från långa promenader i solen.

Varför välja den här turen: Detta är den överlägset mest populära turen. För ett mycket rimligt pris får du tillbringa en dag med att kryssa runt i de bästa vikarna och mat och dryck ingår. Vad mer kan du önska dig?

Rekommenderas om... du letar efter det bästa alternativet för att dyka i det kristallklara vattnet i Menorcas södra vikar.


Hur mycket kostar en båtresa från Ciudadela?

Katamaran i Menorcas vatten| ©Miquel Gelabert
Katamaran i Menorcas vatten| ©Miquel Gelabert

Utbudet är mycket varierande, men du kan tillbringa en hel dag på en båt från cirka 50 euro, inklusive mat och dryck. Detta är det mest prisvärda erbjudandet på hela ön, vilket gör Ciudadela till en strategisk plats för att boka din båtresa. Under resan kommer du att besöka öns mest populära vikar, undvika folkmassorna och njuta av dem som det är bäst: från vattnet. Du kan boka den på Hellotickets.

Naturligtvis bör du komma ihåg att priserna på båtturer i allmänhet beror mycket på tiden för båten, resans längd och antalet personer ombord. Om du vill tillbringa en dag ombord på en segelbåt med endast 10 passagerare kan priset stiga till 110 eller 120 euro.

Om du däremot är ute efter något ännu mer ekonomiskt kan du boka en utflykt som liknar den till de södra vikarna, men med en halvdagsutflykt: du har nästan 4 timmar på dig att besöka samma vikar och du betalar bara 28 euro. Oavsett vilken budget du har kan du säkert hitta ett alternativ som passar din resa.

Hur man bokar en båtutflykt från Ciudadela

Menorcas vikar| ©Ricardo Frantz
Menorcas vikar| ©Ricardo Frantz

Att boka en båtresa från Ciudadela är mycket enkelt: på internet, på webbplatser som Hellotickets, kan du jämföra priser, tidtabeller, rutt och båttyp och säkra en plats med bara ett klick. Du bör dock boka i god tid, särskilt om du reser på sommaren, eftersom platserna är begränsade och efterfrågan är stor under sommarmånaderna.

Kom ihåg att priset kan variera beroende på vad som ingår i utflykten (mat, drycker ombord, snorkling- eller paddelsurfingutrustning etc.), så läs igenom detaljerna noga innan du bokar. I allmänhet är det mycket svårt att

Om du reser med barn bör du förresten kontrollera om det finns några specialpriser, eftersom det ofta finns rabatterade priser för de små.

Tidtabell för båtturer

Solnedgång på Menorca| ©Johannes Plenio
Solnedgång på Menorca| ©Johannes Plenio

Tidtabellerna kan variera beroende på vilken rutt du väljer: heldagsturer brukar starta kl. 10.00 för att utnyttja tiden på bästa sätt och återvända mellan 17.00 och 18.00. Halvdagsutflykterna varar vanligtvis mellan tre och fyra timmar och du kan välja att göra dem antingen på morgonen (kl. 10.00) eller på eftermiddagen (kl. 15.00).

Om du vill finns det också ett alternativ (med avgång från Fornells) som avgår klockan 19.00 så att du kan njuta av kvällens sista ljusstrålar i havet och ta ett dopp innan du tittar på solnedgången på båten. Spektakulärt!

Hur länge utflykterna varar

Snorkling i Menorcas vatten| ©JMarco Assmann
Snorkling i Menorcas vatten| ©JMarco Assmann

Utflykternas längd beror på vad du vill inkludera i resplanen: heldagsutflykter är de mest omfattande och kan pågå i upp till 8 timmar. I detta fall ingår vanligtvis drycker och lunch. Halvdagsutflykter däremot varar vanligtvis i ungefär 4 timmar och inkluderar inte mat, även om det ofta serveras snacks mellan doppningarna.

Resplan för utflykterna med utgångspunkt i Ciutadella

Menorca| ©Daniel Ferrandiz
Menorca| ©Daniel Ferrandiz

Resplanen för båtturerna från hamnen i Ciudadela är vanligtvis likartad: de går alla genom vikarna på södra delen av ön, inklusive de välkända Macarella, Son Bou, Trebalúguer, Turqueta och Mitjana. Beroende på längden på den tur du har valt kommer de att göra fler eller färre stopp för att bada, och de låter dig till och med tillbringa tid på en av stränderna.

Det är också troligt att de under resan kommer att passera eller stanna vid Cala Galdana, en mycket populär strand bland turister, för att ta upp eller ta av passagerare.

Båtutflykter från andra vikar

Båtsegling runt Menorcas vikar| ©Jordan Irving
Båtsegling runt Menorcas vikar| ©Jordan Irving

Om Ciudadelas läge inte passar dig när du bokar din båttur behöver du inte oroa dig. Det finns dagliga utflykter till både Menorcas norra och södra kust med avgång från andra hamnar runt om på ön. Dessa är de viktigaste:

Andra intressanta aktiviteter på Menorca

Jag är säker på att du med allt jag har berättat redan kan föreställa dig själv med resväskan i handen på väg till en av Medelhavets mest värdefulla öar, men om du fortfarande är osäker på vad du kan göra mer på Menorca, så är detta min reseguide så att du kan skriva ner de viktigaste sakerna att se och göra på Menorca.