Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Kajakaktiviteter på Menorca

Alex Grande

Alex Grande

6 minsta läsning

Kajakaktiviteter på Menorca

Förberedelser för en kajakutflykt på Menorca | ©Joan Mesquida

Menorca är naturskönhet och vildmark i sin renaste form och är en av de platser som belönar dem som vågar vara äventyrliga. För att upptäcka den sida av ön som inte har tämjts behöver du en kajak och snorklingsglasögon.

Det är först då som du kan nå havsgrottor och vikar som annars är otillgängliga och förundras över de skatter som gömmer sig mellan klipporna och under havet.

Det bästa alternativet

Menorca Kajak och Snorkel tur

3+ timmars kajakpaddling och snorkling med valfri resväg

Under hela tiden åtföljs du av en lokal expertguide och du kommer att njuta av Menorcas kristallklara vatten och paddla till öns vackraste grottor eller till Fornellsbukten. Du kan också simma och snorkla för att upptäcka de marina arterna.

Längd: 3 timmar

Syftet med denna upplevelse är att ta dig till vikar, klippor och grottor som bara kan nås med kajak. Det finns två olika rutter för denna kajakaktivitet, och båda kan göras på morgonen (9:30) eller på eftermiddagen (15:30).

Under denna aktivitet får du alltid sällskap av en specialiserad guide som följer med gruppen så att du inte missar de mest imponerande platserna. Han kommer att rekommendera de bästa platserna att stanna och svara på alla dina frågor. I slutet av utflykten har ni tid för en förfriskning och ett mellanmål för att ladda batterierna, vilket ingår i priset.

Varför jag gillar det här alternativet: Av alla alternativ som finns tillgängliga på ön är det här det mest flexibla och mest kompletta för ett mycket rimligt pris. Å ena sidan kan du anpassa din resväg och välja mellan grottorna och Fornellsbukten, och å andra sidan kan du välja mellan morgon- och eftermiddagstid.

Rekommenderas om... du vill få ut det mesta av en förmiddag eller eftermiddag på vattnet. Snorklingstoppet är ett måste!


Det mest ekonomiska alternativet

Menorca Kajak och Snorkel tur

Hyr din egen kajak och paddla längs Menorcas kust i din egen takt.

Om du är förförd av tanken på att paddla i det kristallklara Medelhavet kan du hyra en kajak för att göra paddelturen på egen hand och till ett oslagbart pris. Budgeten kommer inte att vara någon ursäkt!

Längd: 3 timmar

Om du vågar paddla på egen hand kan du välja detta mer ekonomiska alternativ med vilket du hyr den nödvändiga utrustningen för att åka kajak på egen hand: du får flytväst, paddel och kajak och du kan sätta segel var och när du vill.

Naturligtvis kommer teamet av lokala experter som förser dig med utrustningen att ge dig de nödvändiga indikationerna både för att paddla och för att hitta de bästa platserna för att se landskapet eller för att stanna för ett bad och njuta av en otillgänglig strand.

Även om du kan hyra utrustningen på egen hand bör du helst vara minst två personer på denna tur för att göra utflykten säkrare.

Varför jag gillar det här alternativet: Om du åker ut med din egen kajak utan att behöva ansluta dig till en tur får du friheten att välja tider och rutter och att stanna när du behöver en paus eller bara hitta den perfekta platsen för ett dopp.

Rekommenderas om... du är sugen på att paddla kajak men inte vill gå med i organiserade grupper eller om du är tillräckligt erfaren för att paddla Menorcas turkosa vatten på egen hand.


Var är den bästa platsen för kajakpaddling på Menorca?

Tamarells vik| ©Charlotte Nadadora
Tamarells vik| ©Charlotte Nadadora

Denna aktivitet låter dig välja mellan två olika rutter på två av öns bästa platser.

rutten genom grottorna besöker du öns norra och södra kust och upptäcker unika platser som Cueva de los Ingleses, Sa Torreta, ett område med vackra ängar, och de jungfruliga stränderna i Tamarells, där du kan observera en omfattande fauna och flora under havet med den snorklingsutrustning som dina instruktörer kommer att förse dig med.

Fornells Bay Itinerary passerar ni Cala Blanca, Cala Teulera, Punta de Ses Salines, ön Sargantana där ni kan se ett vakttorn som byggdes av britterna under ockupationen av Menorca i början av 1800-talet. Därefter går ni till vikens mynning för att snorkla.

Oavsett vilken väg ni väljer avslutar ni vid Cabra Salada, Fornells strand, för att njuta av ett mellanmål och en kall dryck och dela med era gruppkamrater allt ni sett under havsytan.

Hur väljer man mellan de två resvägarna? Båda är spektakulära och grottturen är mer spännande, men lite mer fysiskt krävande. Om du föredrar att ta en lugn kajaktur längs kusten och njuta av havet och himlen, välj Fornells Bay-rutten.

Praktisk information: innan du bokar

Natur och gott sällskap| ©Thomas Lardeau
Natur och gott sällskap| ©Thomas Lardeau

Behöver jag vara i god fysisk form för att genomföra utflykten?

Du behöver inte vara särskilt vältränad för att åka kajak, eftersom rutterna inte är överdrivet långa och inte kräver någon särskild fysisk ansträngning. Tänk dock på att du kommer att paddla ganska länge, men utsikten och omgivningarna är värda det!

Om du aldrig har paddlat kajak förut behöver du inte oroa dig: du får full utrustning och får en genomgång innan du börjar, och du får hela tiden sällskap av en sakkunnig kajakguide.

Uppgifter som du behöver lämna

Stegen för att boka den här upplevelsen är enkla: ange datum och antal deltagare och välj utflyktens resväg och starttid. Du kommer att bli tillfrågad om några uppgifter (se till att du anger en e-postadress som du använder) och du kommer att tas till kassasidan. När du har bekräftat betalningen får du ett bekräftelsemail.

Kontrollera att alla uppgifter är korrekta, och jag rekommenderar att du sparar mailet så att du har det till hands på dagen för kajakupplevelsen. Ett annat alternativ är att skriva ut bekräftelsen, även om det kan vara lite besvärligt att behöva bära runt på ett papper eftersom detta är en upplevelse till havs.

Avbokning är möjlig för denna tur

Du kan avboka när som helst före resan, men du får endast 100 % återbetalning om du avbokar minst 24 timmar i förväg.

Vad händer om det regnar eller om vädret är dåligt?

Det är mycket ovanligt med dåligt väder på sommaren på Menorca, men om det regnar eller om havet är för grovt är det troligt att utflykten kommer att ställas in och du kommer antingen att få pengarna tillbaka eller så kommer du att erbjudas ett uppskjutet datum.

Alex resetips

Om du gör utflykten på morgonen får du det bästa ljuset för att se det marina livet under snorklingaktiviteten, även om du måste gå upp lite tidigt.

Varför det är värt att paddla kajak på Menorca

Upptäck obefolkade vikar| ©Travelinho
Upptäck obefolkade vikar| ©Travelinho

Du kan paddla kajak på många ställen, men Menorca är definitivt den plats där det är värt att göra det, eftersom du kan lägga till besök på din resa som du annars inte skulle ha tillgång till.

Å andra sidan är det en perfekt aktivitet att göra med familjen eller om du brukar leta efter upplevelser som inkluderar lite fysisk aktivitet på din semester.

Det är också en särskilt vacker upplevelse om du är intresserad av det marina livet, eftersom du kommer att kunna se det i all sin prakt i sin naturliga miljö på stränder och i vikar med mycket få turister.

Och slutligen, något som är väsentligt i den här upplevelsen är att den maximala gruppstorleken är 12 personer, vilket säkerställer att instruktören alltid ser efter dig och att aktiviteten förblir intressant från början till slut.

Vad ska du ta med dig till den här upplevelsen?

Sport, sol, hav och strand| ©Artem Zhukov
Sport, sol, hav och strand| ©Artem Zhukov

Se till att ha med följande i din ryggsäck för att bekvämt kunna njuta av kajakutflykten:

  • Badkläder och handduk
  • T-shirt av syntet- eller lycramaterial för vattnet.
  • Hatt och solglasögon (helst med dragsko så att du inte tappar dem i vattnet).
  • Vattenskor
  • Solkräm
  • Vattenflaska
  • Ett ombyte av kläder

Andra intressanta aktiviteter på Menorca

Känn farten med jetski på Menorca| ©Bas van den Eijkhof
Känn farten med jetski på Menorca| ©Bas van den Eijkhof

Kanske gillar du havet men inte att bli blöt, och i så fall rekommenderar jag att du byter ut kajakpaddlingen mot en avkopplande båttur från vilken du kan se solnedgången falla över Menorcas vikar och stränder. Du kommer inte att gå ner för att utforska dem och upptäcka det enorma marina livet under ytan, men du kommer att få en oförglömlig upplevelse ändå. Om du vill läsa mer om denna upplevelse har du här all information: Båtturer från Menorca.

En annan aktivitet som kombinerar äventyr med oförglömliga solnedgångsutsikter är jeepturen på Menorca. Du kommer att passera genom skogar, ängar, stenbrott som omvandlats till labyrinter och klippor, för att avsluta dagen med att titta på solnedgången vid en naturlig utsiktsplats medan du provsmakar typiska hantverksprodukter. Läs mer här: Jeep Safari på Menorca.

Och om du fortfarande inte har hittat det som kommer att ge dig ett outplånligt minne av din resa till Minorca, så finns här en lista med tio bra planer för att njuta av denna pärla på Balearerna så som den förtjänar: 10 bästa aktiviteterna på Menorca.