Kajakaktiviteter på Menorca

Gör dig redo att njuta av de vackraste kajakrutterna på Menorca, som tar dig till öns havsgrottor och otillgängliga vikar som inte går att nå på något annat sätt.

Alex Grande

Alex Grande

5 minsta läsning

Kajakaktiviteter på Menorca

Förbereda en kajakutflykt på Menorca | ©Joan Mesquida

Menorca är naturskönhet och vildmark i sin renaste form, och är en av de platser som belönar dem som vågar vara äventyrliga. För att upptäcka den otämjda sidan av ön behöver du en kajak och snorklingsglasögon.

Först då kan du nå havsgrottor och vikar som annars är otillgängliga, och förundras över skatterna som döljs mellan klipporna och under havet.

Det mest ekonomiska alternativet

Menorca Hyra av kajak

Hyr din egen kajak och paddla längs Menorcas kust i din egen takt.

Om du förförs av tanken på att paddla i det kristallklara Medelhavet kan du hyra en kajak för att göra paddelturen på egen hand och till ett oslagbart pris. Budgeten kommer inte att vara en ursäkt!

Längd: 5 timmar

Om du vågar paddla på egen hand kan du välja detta mer ekonomiska alternativ där du hyr den utrustning som behövs för att paddla kajak på egen hand: du får flytväst, paddel och kajak och du kan ge dig iväg vart du vill och när du vill.

Naturligtvis kommer det team av lokala experter som förser dig med utrustningen att ge dig de nödvändiga indikationerna både för paddling och för att hitta de bästa platserna för att se landskapet eller stanna för att simma och njuta av en otillgänglig strand.

Även om du kan hyra utrustningen på egen hand bör du helst vara minst två personer på den här resan för att göra utflykten säkrare.

Varför jag gillar det här alternativet: att ge sig ut med din egen kajak utan att behöva gå med på en tur ger dig frihet att välja tider och rutter och att stanna när du behöver en paus eller bara hitta den perfekta platsen för ett dopp.

Rekommenderas om... du gillar att paddla kajak men inte vill gå med i organiserade grupper eller om du är tillräckligt erfaren för att paddla Menorcas turkosa vatten på egen hand.


Var är det bästa stället att paddla kajak på Menorca?

Tamarells vik| ©Charlotte Nadadora
Tamarells vik| ©Charlotte Nadadora

Denna aktivitet ger dig möjlighet att välja mellan två olika rutter på två av de bästa platserna på ön.

rutten genom grottorna besöker ni öns norra och södra kust och upptäcker unika platser som Cueva de los Ingleses, Sa Torreta, ett område med vackra ängar, och de jungfruliga stränderna i Tamarells, där ni kan observera en enorm fauna och flora under havet med den snorklingsutrustning som era instruktörer kommer att förse er med.

Fornells Bay Itinerary passerar du Cala Blanca, Cala Teulera, Punta de Ses Salines, Sargantana Island där du kan se ett vakttorn som byggdes av britterna under ockupationen av Menorca i början av 1800-talet. Sedan åker ni till buktens mynning för att snorkla.

Oavsett vilken rutt ni väljer avslutar ni vid Cabra Salada, Fornells strand, där ni kan njuta av en aperitif och en kall drink och dela med er av allt ni har sett under havsytan.

Hur väljer man mellan de två resvägarna? Båda är spektakulära och grottvandringen är mer spännande, men lite mer fysiskt krävande. Om du föredrar att ta en lugn kajaktur längs kusten och njuta av havet och himlen, välj Fornells Bay-rutten.

Praktisk information: före bokningen

Natur och trevligt sällskap| ©Thomas Lardeau
Natur och trevligt sällskap| ©Thomas Lardeau

Måste jag vara i god fysisk form för att göra utflykten?

Du behöver inte vara särskilt vältränad för att paddla kajak, eftersom rutterna inte är överdrivet långa och inte kräver någon särskild fysisk ansträngning. Tänk bara på att du kommer att paddla ett tag, men utsikten och omgivningen är värt det!

Om du aldrig har paddlat kajak förut, oroa dig inte: du kommer att få full utrustning och du får en genomgång innan upplevelsen börjar, samt åtföljs hela tiden av en expert kajakguide.

Vilka uppgifter du behöver lämna

Stegen för att boka denna upplevelse är enkla: ange ett datum och antal deltagare och välj resväg och starttid för utflykten. Du kommer att bli ombedd att ange några uppgifter (se till att du anger en e-postadress som du använder) och du kommer att tas till kassasidan. När du har validerat betalningen får du ett bekräftelsemail.

Kontrollera att alla uppgifter är korrekta, och jag rekommenderar att du sparar mailet så att du har det till hands på dagen för kajakupplevelsen. Ett annat alternativ är att skriva ut bekräftelsen, men eftersom det här är en upplevelse på havet kan det vara lite besvärligt att behöva bära runt på ett papper.

Avbokning är möjlig för denna tur

Du kan avboka när som helst före resan, men du får bara 100 % återbetalning om du avbokar minst 24 timmar i förväg.

Vad händer om det regnar eller om vädret är dåligt?

Det är mycket ovanligt med dåligt väder på sommaren på Menorca, men om det regnar eller om havet är för grovt är det troligt att utflykten ställs in och du får antingen pengarna tillbaka eller erbjuds ett uppskjutet datum.

Alex tips för resenärer

Att göra utflykten på morgonen garanterar det bästa ljuset för att se det marina livet på snorklingsaktiviteten, även om du måste gå upp lite tidigt.

Varför det är värt att göra en kajakpaddling på Menorca

Upptäck obefolkade vikar| ©Travelinho
Upptäck obefolkade vikar| ©Travelinho

Du kan paddla kajak på många platser, men Menorca är definitivt den plats där det är värt att göra det, på grund av möjligheten att lägga till besök på din resa som du annars inte skulle kunna få tillgång till.

Å andra sidan är det en perfekt aktivitet att göra med familjen eller om du vanligtvis letar efter upplevelser som inkluderar lite fysisk aktivitet på din semester.

Det är också en särskilt vacker upplevelse om du är intresserad av det marina livet, eftersom du kommer att kunna se det i all sin prakt i sin naturliga miljö på stränder och vikar med mycket få turister.

Och slutligen, något som är viktigt i denna upplevelse är att den maximala gruppstorleken är 12 personer, vilket säkerställer att instruktören alltid ser efter dig och att aktiviteten förblir intressant från början till slut.

Vad du ska ta med till denna upplevelse

Sport, sol, hav och strand| ©Artem Zhukov
Sport, sol, hav och strand| ©Artem Zhukov

Se till att inkludera följande i din ryggsäck för att bekvämt kunna njuta av kajakutflykten:

  • Badkläder och handduk
  • T-shirt i syntet eller lycra för vattnet
  • Mössa och solglasögon (helst med dragsko så att du inte tappar dem i vattnet)
  • Vattenskor
  • Solkräm
  • Vattenflaska
  • Ombyte av kläder

Andra intressanta aktiviteter på Menorca

Känn farten med vattenskoter på Menorca| ©Bas van den Eijkhof
Känn farten med vattenskoter på Menorca| ©Bas van den Eijkhof

Du kanske gillar havet men inte att bli blöt, och i så fall rekommenderar jag att du byter ut kajakpaddlingen mot en avkopplande båttur där du kan se solnedgången över Menorcas vikar och stränder. Du kommer inte att gå ner för att utforska dem och upptäcka det enorma marina livet under ytan, men du kommer ändå att få en oförglömlig upplevelse. Om du vill läsa mer om denna upplevelse hittar du all information här: Båtturer från Menorca.

En annan aktivitet som kombinerar äventyr med oförglömliga vyer över solnedgången är jeepturen på Menorca. Du kommer att passera genom skogar, ängar, stenbrott som omvandlats till labyrinter och klippor, för att avsluta dagen med att titta på solnedgången vid en naturlig utsiktspunkt medan du smakar på typiska hantverksprodukter. Läs mer här: Jeep Safari på Menorca.

Och om du fortfarande inte har hittat det där som kommer att ge dig ett outplånligt minne av din resa till Menorca, här är en lista med tio bra planer för att njuta av denna juvel på Balearerna som den förtjänar: 10 bästa aktiviteterna på Menorca.