Grekiska öarna Resor från Aten

Aten, med sina antika monument, är Greklands historiska centrum, men på de Egeiska öarna finns några av landets bästa stränder och landskap.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

11 minsta läsning

Grekiska öarna Resor från Aten

Grekiska öarna | ©Nico de Beer

Om du planerar en resa till Grekland och besöker Aten får du inte missa några av de grekiska öarna i Egeiska havet. Totalt består landets öterritorium av tusentals öar, men bara lite mer än hundra är bebodda och är stora turistattraktioner.

Från solnedgångarna på Santorini till de vita stränderna på Mykonos och från det kristallklara vattnet på Zakynthos till pinjeskogarna på Poros, de grekiska öarna har ett brett utbud av attraktioner att upptäcka och att se några av dem är en av de bästa sakerna att göra under din resa till Aten.

Det bästa alternativet

Agistri, Egina och Moni båttur från Aten

Utflykt till de 3 öarna med hämtning och lämning på hotellet

Upptäck skönheten i de grekiska öarna med en båtutflykt från Aten, utforska Agistri, Aegina och Moni, njuta av ledig tid för vattenaktiviteter och traditionell grekisk lunch.

Längd: 10 timmar

Njut av en spännande dagsutflykt med båt från Aten till de grekiska öarna Agistri, Aegina och Moni och upptäck dessa paradis på en och samma resa. Ombord på en båt som leds av en professionell besättning får du uppleva avkopplande segling och unika besök på var och en av dessa öar, med ledig tid att utforska i din egen takt.

I Agistri besöker du den naturliga hamnen Skala, känd för sina vattensporter, medan du i Moni beundrar den antika helgedomen Apollo Delfinios. I Aegina väntar drömlika stränder och otroliga vyer, liksom en rik historia på den ö som ligger närmast Aten. Du får njuta av en traditionell grekisk lunch och snorkling med snorkelutrustning inkluderad.

Upptäck det marina livet i området medan du kopplar av ombord med chillmusik och läckra snacks. Med den här turen har du möjlighet att förbättra din upplevelse genom att delta i en cykeltur i Agistri, cykla genom det förtrollande landskapet mellan Megalochori och Chalcis. Under denna tur kommer du att ha möjlighet att besöka den gröna pinjeskogen och stranden i Skliri.

Rekommenderas om... du är ute efter en komplett resa som kombinerar historia, strand och äventyr.

1. Tvådagarsutflykt till Mykonos från Aten

På Mykonos| ©Mike Hetherington
På Mykonos| ©Mike Hetherington

Mykonos är en av de mest kända öarna i Egeiska havet och också en av de största och mest befolkade, liksom den som tar emot mest turism varje år. På Mykonos kommer du garanterat att förundras över de vita sandstränderna, 1600-talskyrkorna och de smala gatorna som kröns av väderkvarnar.

Med tanke på avståndet mellan Aten och Mykonos, som är nästan 200 kilometer, är de kortaste turerna två dagar.

Dessa turer avgår från hamnen i Pireus och anländer med färja till Mykonos vid middagstid. Du har vanligtvis eftermiddagen fri för att besöka stränderna Elia, Ornos, Paraga och Psarou och för att strosa runt i öns centrum.

Dessa utflykter inkluderar vanligtvis transfer tur och retur och upphämtning på hotellet, boende på ön och frukost.

På Mykonos kan du välja att ta en guidad tur mot en extra kostnad med hjälp av en lokal expertguide eller njuta av några av de aktiviteter som finns på stränderna, till exempel vattensporter och snorkling.

Användbara detaljer

 • Utflyktenspris... Dessa utflykter kostar ca 410 euro per person, inklusive transfer tur och retur med upphämtning på hotellet, boende på ön och frukost.
 • Utflyktens längd... Cirka två dagar.
 • Fördelar med denna utflykt... Med en organiserad utflykt till Mykonos behöver du inte boka ditt eget boende och transfer utan kan koppla av och lära känna en av de mest spektakulära öarna i Egeiska havet.

Boka en rundtur till de grekiska öarna från Aten

2. Tvådagars tur till Santorini från Aten

Santorini| ©Igor Sorokin
Santorini| ©Igor Sorokin

Dessa utflykter gör att du kan upptäcka varför Santorini anses vara en av de vackraste öarna i Grekland.

Du kommer att kunna besöka dess klippor, dess terrasserade byggnader med balkonger som vetter mot Egeiska havet och dess stränder, bland vilka Perivolos, Kamari, Perissa och Mesa Pigadia sticker ut.

Du kan också besöka ruinerna i Akrotiri och den antika bergsstaden Thera.

Dessa resor inkluderar vanligtvis transfer tur och retur från Aten med upphämtning på hotellet och ett urval av två-, tre- eller fyrstjärnigt hotellboende inklusive frukost.

Du anländer vanligtvis till ön efter middagstid för att njuta av en av de bästa solnedgångarna i världen på Santorini. På fritiden och mot en extra kostnad kan du välja att besöka de lokala vinkällarna, ta en båttur eller besöka slottet Oia.

I Santorini tillbringar du totalt en hel dag under vilken du kan upptäcka öns skönhet.

Om du reser till Aten i december kommer du också att hitta ön dekorerad när den förbereder sig för julhelgen.

Intressanta detaljer

 • Pris för utflykten... Dessa utflykter har ett startpris på 320 euro per person, inklusive transfer tur och retur med upphämtning på hotellet, boende på ön och frukost. Du kan mot extra kostnad välja boende på hotell i högre kategori.
 • Turens längd... Cirka två dagar.
 • Fördelar meddenna turné... På grund av avståndet kan det vara lite besvärligt att besöka Santorini på egen hand, en tvådagars organiserad turné sparar tid och pengar.

Boka en kryssningstur i Aten

3. Dagsutflykt till Hydra, Poros och Aegina från Aten

Ön Poros| ©Tilemahos Efthimiadis
Ön Poros| ©Tilemahos Efthimiadis

Även om det finns flera kryssningsalternativ i Aten, är min rekommendation om du gillar att segla att välja en dagsutflykt till dessa öar.

På dessa dagsturer kommer du att kunna se tre av de mest representativa öarna i Saroniska viken. Efter att ha lämnat hamnen i Pireus är det första stoppet Poros, en ö som sticker ut för sin rikliga vegetation, sin frodiga pinjeskog och den rika gastronomin på sina tavernor.

Du kan också besöka Trinzia, ett ryskt skeppsvarv från 1800-talet, men jag kan försäkra dig om att ön kommer att förvåna dig med sitt djungelliknande landskap mitt i kristallklart vatten.

Andra stoppet är Hydra, en ö med smala gator, temacaféer och lokala livsmedelsbutiker omgivna av färgglada hus.

Slutligen besöker du Aegina, en hamnstad som är känd för Aphaia-templet och sina caféer. Alla utflykter inkluderar i allmänhet transfer tur och retur med upphämtning på hotellet i Aten och lunch.

Dessa turer är idealiska om du planerar en kort vistelse i den grekiska huvudstaden och inte kan välja en tvådagarstur eller om du föredrar en snabb tur och sedan återvänder till huvudstaden för ytterligare sightseeing i Aten.

Intressanta detaljer

 • Pris för rundturen... Dessa rundturer börjar på 131 euro inklusive transfer tur och retur med upphämtning på hotellet och lunch.
 • Turens längd... Cirka 11 timmar.
 • Fördelar meddenna tur... Detta är en idealisk tur om du planerar en kort vistelse i staden.

Boka en rundtur till Poros, Hydra och Aegina

4. Dagsutflykt till Zakynthos från Aten

Zakynthos| ©ᗰᗩᖇᓰᗩ ☼ Xᕮ∩〇Ụ
Zakynthos| ©ᗰᗩᖇᓰᗩ ☼ Xᕮ∩〇Ụ

Zakynthos är ettnaturparadis och den bäst bevarade hemligheten i Joniska havet.

På denna ö hittar du Smugglers Bay och dess exklusiva stränder som endast kan nås med båt, eftersom ön är omgiven av en stenklippa som skyddar åtkomst på andra sätt.

Vid Smugglers' Bay hittar du Zakynthos mest ikoniska bild: det rostiga skelettet av Panagiotis, ruinerna av ett tidigare kungligt smuggelskepp som gick på grund i sanden mitt under en jakt av den grekiska polisen.

Du kan också besöka kyrkan St Dionysos och Bohali Hill, som erbjuder en vidsträckt utsikt över ön och Joniska havet.

Dessa utflykter inkluderar vanligtvis en transfer tur och retur från Aten med upphämtning på hotellet, en lunch med en typisk grekisk meny och hjälp av en kunnig lokalguide under hela turen.

Att besöka Zakynthos är utan tvekan, tillsammans med turerna till Meteora och Delfi, en av de mest intressanta utflykterna utanför allfarvägarna som besökarna väljer.

Detaljer av intresse

 • Pris för resan... Dessa resor kostar från 232 euro inklusive transfer tur och retur med upphämtning på hotellet och lunch.
 • Turens längd... Cirka 14 timmar.
 • Fördelar meddenna tur... Du kommer att få se en av de mest oupptäckta öarna i Joniska havet och ta några av de bästa fotografierna av de grekiska öarna.

Boka en utflykt till Meteora och Delphi

5. Två dagars tur till Paros från Aten

Paros| ©jenni baker
Paros| ©jenni baker

Ön Paros ligger i hjärtat av Egeiska havet och är ett obligatoriskt stopp för grekiska fartyg.

Paros är känd för sina gyllene sandstränder och kristallklara vatten, men också för arkitekturen med sina vitkalkade hus och blå kupolförsedda kyrkor.

På dessa utflykter har du tid att besöka stränderna Santa Maria, Pounda och Chrissi Akti och ta en gratis rundtur i den färgglada byn Naoussa och ruinerna av en venetiansk fästning för att lära dig mer om århundraden av kulturell återkoppling från Egeiska havet.

Ön är också känd för sina häststall, så om du är sugen på en rundtur på Paros på hästryggen kan du se ön på en extra kostnadsfri utflykt som inkluderar hjälp av en lokal guide.

Paros, som har en framträdande plats i den grekiska mytologin, har ett intressant kulinariskt utbud som passar perfekt som komplement till de gastronomiska utflykterna i Aten.

Dessa utflykter inkluderar vanligtvis transfer tur och retur med upphämtning på hotell i Aten, frukost och boende på ett trestjärnigt hotell på ön.

Detaljer av intresse

 • Utflyktenspris... Dessa utflykter börjar på 365 euro inklusive transfer tur och retur med upphämtning på hotell, boende på ön och frukost.
 • Utflyktenslängd... Cirka två dagar.
 • Fördelar meddenna utflykt... Du kommer att lära känna en eklektisk, mångkulturell ö med en varierad och mycket intressant gastronomi.

Sammanfattning av de bästa utflykterna till de grekiska öarna från Aten

 • Hydra, Poros och Egina dagskryssning från Aten
 • Från 1 718 kr
 • 11h
 • Inte att missa valfritt: Guidad besök i templet i Aphaea
 • Valfri upphämtning från ditt boende
 • Grekisk lunch
 • Boka nu
 • Agistri, Egina och Moni båttur från Aten
 • Från 1 845 kr
 • 10h
 • Tillval som inte får missas: Cykeltur i Agistri
 • Hotell pick up service
 • Grekisk lunch
 • Boka nu
 • Mykonos dagsresa från Aten
 • Från 2 232 kr
 • 18h
 • Inte att missa valfritt: Besök på Super Paradise strandbar
 • Upphämtningsservice från hotellet
 • Ingen lunch
 • Boka nu
 • Mykonos 2-dagars resa från Aten
 • Från 3 741 kr
 • 2 dagar
 • Tillval som inte får missas: 4-stjärnigt boende i Mykonos
 • Upphämtning på hotellet
 • Med frukost
 • Boka nu

Hur bokar jag en utflykt till de grekiska öarna från Aten?

Grekiska öarna på natten| ©Spyros Chatzistavrakis
Grekiska öarna på natten| ©Spyros Chatzistavrakis

Du kan antingen boka en utflykt till de grekiska öarna från A ten online i förväg eller boka turen på en turistbyrå när du väl är i den grekiska huvudstaden.

Tänk på att om du reser till Aten på sommaren kan det vara svårt att få plats eller att priset stiger om du bokar i sista minuten.

Eftersom vissa tvådagarsturer inkluderar en övernattning kan det hända att rummen inte längre är tillgängliga om du försöker boka turen i sista minuten.

Om du redan har bestämt dig för en av turerna är det i alla fall bäst att boka den i förväg.

Hur lång är en tur till de grekiska öarna från Aten?

Att lära känna Syros| ©Ioannis D. Giannakopoulos
Att lära känna Syros| ©Ioannis D. Giannakopoulos

Svaret beror på vilken tur du väljer. Generellt sett ligger öarna inte alltför nära Aten, så du behöver minst två dagar för att besöka de flesta av dem. Så är fallet om du vill besöka Mykonos eller Santorini, som ligger mellan sex och åtta timmar med båt från Pireus.

Om du planerar en kort vistelse i Aten eller är ute efter en kortare resa eftersom du har andra aktiviteter i staden, till exempel en cykeltur eller en gastronomisk rundtur, kan du välja dagsutflykter till Zakynthos eller öarna i Saroniska viken.

Boka en cykeltur i Aten

Vad får jag se på en resa till de grekiska öarna från Aten?

På Hydra| ©ᗰᗩᖇᓰᗩ ☼ Xᕮ∩〇Ụ
På Hydra| ©ᗰᗩᖇᓰᗩ ☼ Xᕮ∩〇Ụ

Svaret beror på vilken tur du väljer, men det finns flera öar som du kan besöka på turer från Aten. Nedan kommer jag att hjälpa dig med en lista över de platser du kan upptäcka och berätta om deras huvudattraktioner:

 • Mykonos: Det är en av de mest kända och mest befolkade öarna i Egeiska havet. Där kommer du att bli förvånad över de vita sandstränderna, de smala gatorna och de karakteristiska väderkvarnarna.
 • Santorini: Det är en av de vackraste öarna på grund av sina klippor, arkeologiska platser och stränder som badar i kristallklart vatten. I Santorini kan du bevittna en av de bästa solnedgångarna i världen.
 • Hydra: Det är en ö med smala gator, temacaféer och livsmedelsbutiker. Det är en av de viktigaste destinationerna i Saroniska viken.
 • Poros: Ön kommer att förvåna dig från det ögonblick den börjar synas i horisonten, eftersom den frodiga vegetationen bildar en magisk pinjeskog mitt i det turkosa vattnet vid dess stränder.
 • Aegina: En ö som är känd för sina hamnanläggningar och Aphaia-templet på skärgårdens högsta punkt.
 • Zakynthos: Den bäst bevarade hemligheten i Joniska havet, med sina vita sandstränder och den klippiga klippan som omger Smugglers' Bay och gör den otillgänglig från land. Här kan du ta några av de bästa bilderna i Grekland.
 • Paros: Par os ligger i hjärtat av Egeiska havet och kommer att överraska dig med arkitekturen i sina hus och tempel och med sin mångkulturella gastronomi, som är en av de mest utsökta på de grekiska öarna.

Tips för en resa till de grekiska öarna från Aten

Mykonos| ©Alex Korolkoff
Mykonos| ©Alex Korolkoff

Att besöka de grekiska öarna är en av de bästa sakerna att göra i Aten, men det kräver också en del organisation eftersom de i allmänhet ligger lite långt från huvudstaden.

När du har bestämt dig för vilket alternativ som passar bäst för din resa är det bra att boka resan i förväg och lägga upp en resplan, eftersom de viktigaste destinationerna kan besökas på två dagar eller mer.

Om du reser till Aten på sommaren bör du också tänka på att temperaturerna är mycket höga, så se till att ta med dig drycker för att hålla vätskebalansen och bekväma kläder, eftersom de flesta öarna är ganska kuperade. Observera också att vissa turer endast accepterar turister som är myndiga.

Hur mycket kostar en resa till de grekiska öarna från Aten?

Pengar i dollar| ©Karolina Grabowska
Pengar i dollar| ©Karolina Grabowska

Priset på utflykter till de grekiska öarna beror på vilken destination som väljs, även om de vanligtvis inte är billiga turer eftersom de kräver överföring och i vissa alternativ också boende, som i fallen Mykonos, Santorini och Paros. Tvådagarsturer, som är de viktigaste, börjar på 320 euro.

De billigaste alternativen är de som inkluderar en dagsutflykt till öarna i Saroniska viken och Zakynthos, som ligger i Joniska havet. I dessa fall kan du välja utflykter från 131 euro, med transfer tur och retur från Aten med hotellupphämtning och lunch ingår.

Varför är det tillrådligt att ta en resa till de grekiska öarna från Aten?

Besök Santorini| ©Pedro Szekely
Besök Santorini| ©Pedro Szekely

Även om en rundtur på Akropolis eller ett besök på alla sevärdheter i Plaka-distriktet är ett måste, är det väl värt ett besök på någon av de grekiska öarna om du reser till Aten.

Alla har olika egenskaper och vissa ligger närmare än andra, så du behöver inte åka på de dyraste eller längsta utflykterna för att se skärgårdarna i Saroniska viken eller Joniska havet.

Å andra sidan är stränderna på de grekiska öarna i många fall svåra att hitta på andra sommarturistmål, och även klimatet under hela året, men särskilt på sommaren, är mycket varmt, så du kan också njuta av ett dopp i det kristallklara vattnet som, tro mig, kommer att göra din upplevelse oförglömlig.

Vilka är fördelarna med att ta en guidad tur jämfört med att besöka de grekiska öarna från Aten på egen hand?

Kryssning i Aeginas vatten| ©Herbert Frank
Kryssning i Aeginas vatten| ©Herbert Frank

Det enda sättet att komma till de grekiska öarna, särskilt de mer avlägsna som Mykonos och Santorini, är med en guidad tur, så du har inte många alternativ för att utforska dessa destinationer på egen hand.

I vissa fall finns det privata bå tar som får lägga till i öarnas hamnar, men du kommer inte att ha lätt att komma åt dem.

Å andra sidan döljer de grekiska öarna mycket av den grekiska mytologins historia, så om du gör turen med en lokal expertguide kan du inte missa dessa detaljer och få ut mesta möjliga av din upplevelse i Greklands hav, som jag försäkrar dig kommer att överraska dig mycket.