Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Grekiska öarna Resor från Aten

Aten med sina antika monument är Greklands historiska centrum, men på de Egeiska öarna finns några av landets bästa stränder och landskap.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minsta läsning

Grekiska öarna Resor från Aten

Grekiska öarna | ©Nico de Beer

Om du planerar en resa till Grekland får du inte missa några av de grekiska öarna i Egeiska havet. Totalt består landets öområde av tusentals öar, men bara lite mer än hundra är bebodda och utgör stora turistattraktioner.

Från solnedgångarna på Santorini till de vita stränderna på Mykonos och från det kristallklara vattnet på Zakynthos till tallskogarna på Poros - de grekiska öarna har ett brett utbud av attraktioner att upptäcka och att se några av dem är en av de bästa sakerna att göra under din resa till Aten.

1. Tvådagarsutflykt till Mykonos från Aten

I Mykonos| ©Mike Hetherington
I Mykonos| ©Mike Hetherington

Mykonos är en av de mest kända öarna i Egeiska havet och även en av de största och mest befolkade, samt den som tar emot mest turism varje år. På Mykonos kommer du garanterat att häpna över de vita sandstränderna, 1600-talskyrkorna och de smala gatorna som kröns av väderkvarnar.

Med tanke på avståndet mellan Aten och Mykonos, som är nästan 200 kilometer, är de kortaste turerna två dagar.

Dessa turer avgår från hamnen i Pireus och anländer med färja till Mykonos vid middagstid. Du har vanligtvis fri eftermiddag för att besöka stränderna Elia, Ornos, Paraga och Psarou och för att promenera runt i öns centrum.

I dessa utflykter ingår vanligtvis transfer tur och retur och upphämtning på hotellet, boende på ön och frukost.

På Mykonos kan du välja att ta en guidad tur mot en extra kostnad med hjälp av en sakkunnig lokal guide eller njuta av några av de aktiviteter som erbjuds på stränderna, till exempel vattensporter och snorkling.

Användbara detaljer

 • Pris för utflykten... Dessa utflykter kostar cirka 410 euro per person, inklusive tur- och returtransfer med hämtning på hotellet, boende på ön och frukost.
 • Utflyktens varaktighet... Ungefär två dagar.
 • Fördelar med den här utflykten... Med en organiserad tur till Mykonos kan du glömma att boka eget boende och egna transporter och du kan slappna av och lära känna en av de mest spektakulära öarna i Egeiska havet.

Boka en tur till de grekiska öarna från Aten

2. Tvådagars tur till Santorini från Aten

Santorini| ©Igor Sorokin
Santorini| ©Igor Sorokin

På dessa utflykter kan du upptäcka varför Santorini anses vara en av de vackraste öarna i Grekland.

Du kommer att kunna besöka dess klippor, dess terrassbyggnader med balkonger mot Egeiska havet och dess stränder, bland vilka Perivolos, Kamari, Perissa och Mesa Pigadia sticker ut.

Du kan också besöka ruinerna i Akrotiri och den antika staden Thera på bergstopparna.

Dessa turer inkluderar vanligtvis en tur- och returtransfer från Aten med upphämtning på hotell och ett val av två-, tre- eller fyrstjärnigt hotellboende inklusive frukost.

Du anländer vanligtvis till ön efter middagstid för att kunna njuta av en av de bästa solnedgångarna i världen på Santorini. På fritiden kan du mot en extra kostnad välja att besöka de lokala vinkällarna, göra en båttur eller besöka Oias slott.

På Santorini tillbringar du sammanlagt en hel dag under vilken du kan upptäcka öns skönhet.

Om du reser till Aten i december kommer du också att finna ön dekorerad när den förbereder sig för julhelgen.

Intressanta detaljer

 • Utflyktens pris... Dessa utflykter har ett utgångspris på 320 euro per person, inklusive tur- och returtransfer med upphämtning på hotellet, boende på ön och frukost. Du kan mot en extra kostnad välja boende på hotell i högre kategori.
 • Utflyktens längd... Ungefär två dagar.
 • Fördelar med den här utflykten... På grund av avståndet kan det vara lite besvärligt att besöka Santorini på egen hand, en organiserad utflykt på två dagar sparar tid och pengar.

Boka en kryssningstur i Aten

3. Dagstur till Hydra, Poros och Aegina från Aten

Ön Poros| ©Tilemahos Efthimiadis
Ön Poros| ©Tilemahos Efthimiadis

Även om det finns flera kryssningsalternativ i Aten är min rekommendation om du gillar att segla att välja en dagsutflykt till dessa öar.

På dessa dagsutflykter kan du se tre av de mest representativa öarna i Saroniska viken. Efter att ha lämnat hamnen i Pireus är det första stoppet Poros, en ö som utmärker sig för sin rikliga vegetation, sin frodiga tallskog och den rika gastronomin på sina tavernor.

Du kan också besöka Trinzia, ett ryskt skeppsvarv från 1800-talet, men jag kan försäkra dig om att ön kommer att förvåna dig med sitt djungelliknande landskap mitt i kristallklart vatten.

Andra stoppet är Hydra, en ö med smala gator, temacaféer och lokala livsmedelsbutiker omgivna av färgglada hus.

Besök slutligen Aegina, en hamnstad som är känd för Aphaia-templet och sina kaféer. Alla utflykter inkluderar i allmänhet transfer tur och retur med upphämtning på hotell i Aten och lunch.

Dessa utflykter är idealiska om du planerar en kort vistelse i den grekiska huvudstaden och inte kan välja en tvådagarsutflykt eller om du föredrar en snabb rundtur och sedan återvänder till huvudstaden för ytterligare sightseeing i Aten.

Intressanta detaljer

 • Turens pris... Dessa turer börjar på 131 euro inklusive tur- och returtransporter med hämtning på hotell och lunch.
 • Turens längd... Ungefär 11 timmar.
 • Fördelar med den här turen... Det här är en idealisk tur om du planerar att stanna några dagar i staden.

Boka en tur till Poros, Hydra och Aegina

4. Dagstur till Zakynthos från Aten

Zakynthos| ©ᗰᗩᖇᓰᗩ ☼ Xᕮ∩〇Ụ
Zakynthos| ©ᗰᗩᖇᓰᗩ ☼ Xᕮ∩〇Ụ

Zakynthos är ett naturparadis och den joniska havets bäst bevarade hemlighet.

På denna ö hittar du Smugglers Bay och dess exklusiva stränder som endast kan nås med båt, eftersom ön är omgiven av en stenklippa som skyddar tillgången på andra sätt.

I Smugglersbukten hittar du Zakynthos mest ikoniska bild: det rostiga skelettet av Panagiotis, ruinerna av ett före detta kungligt smugglarskepp som gick på grund i sanden mitt under en jakt av den grekiska polisen.

Du kan också besöka Dionysos kyrka och Bohali Hill, som erbjuder en vidsträckt utsikt över ön och Joniska havet.

Dessa utflykter inkluderar vanligtvis en tur- och returtransfer från Aten med upphämtning på hotellet, en lunch med en typisk grekisk meny och assistans av en kunnig lokalguide under hela turen.

Utan tvekan är ett besök på Zakynthos, tillsammans med turerna till Meteora och Delphi, en av de mest intressanta utflykterna utanför den upptrampade vägen som besökare väljer.

Intressanta detaljer

 • Resans pris... Dessa resor börjar på 232 euro inklusive transfer tur och retur med hämtning på hotell och lunch.
 • Turens längd... Ungefär 14 timmar.
 • Fördelar med den här turen... Du får se en av de mest oupptäckta öarna i Joniska havet och ta några av de bästa fotografierna av de grekiska öarna.

Boka en resa till Meteora och Delphi

5. Tvådagars tur till Paros från Aten

Paros| ©jenni baker
Paros| ©jenni baker

Ön Paros ligger i hjärtat av Egeiska havet och är ett obligatoriskt stopp för grekiska fartyg.

Paros är känd för sina gyllene sandstränder och sitt kristallklara vatten, men också för arkitekturen i de vitkalkade husen och de blå kupolkyrkorna.

På dessa utflykter hinner du besöka stränderna Santa Maria, Pounda och Chrissi Akti och ta en gratis rundtur i den färgglada byn Naoussa och ruinerna av en venetiansk fästning för att lära dig mer om århundraden av kulturell återkoppling från Egeiska havet.

Ön är också känd för sina häststallar, så om du är sugen på en rundtur på Paros på hästryggen kan du se ön på en extrakostnadsutflykt som inkluderar assistans av en lokal guide.

Paros har inte bara en framträdande plats i den grekiska mytologin, utan har också ett intressant kulinariskt utbud, perfekt som komplement till de gastronomiska turerna i Aten.

Dessa utflykter inkluderar vanligtvis transfer tur och retur med upphämtning på hotell i Aten, frukost och boende på ett trestjärnigt hotell på ön.

Detaljer av intresse

 • Utflyktens pris... Dessa utflykter börjar på 365 euro inklusive transfer tur och retur med upphämtning på hotell, boende på ön och frukost.
 • Utflyktens längd... Ungefär två dagar.
 • Fördelar med utflykten... Du lär känna en eklektisk, mångkulturell ö med en varierad och mycket intressant gastronomi.

Hur bokar man en utflykt till de grekiska öarna från Aten?

Grekiska öarna på natten| ©Spyros Chatzistavrakis
Grekiska öarna på natten| ©Spyros Chatzistavrakis

Du kan boka en utflykt till de grekiska öarna från Aten online i förväg eller boka utflykten på en turistbyrå när du väl är i den grekiska huvudstaden.

Tänk på att om du reser till Aten på sommaren kan en bokning i sista minuten innebära att du får problem med plats eller prisökningar.

Eftersom vissa tvådagarsturer inkluderar en övernattning kan det hända att rummen inte längre är tillgängliga om du försöker boka turen i sista minuten.

Om du redan har bestämt dig för en av turerna är det i alla fall bäst att boka den i förväg.

Hur lång tid tar en tur till de grekiska öarna från Aten?

Lär känna Syros| ©Ioannis D. Giannakopoulos
Lär känna Syros| ©Ioannis D. Giannakopoulos

Svaret beror på vilken tur du väljer. Generellt sett ligger öarna inte alltför nära Aten, så du behöver minst två dagar för att besöka de flesta av dem. Detta gäller om du vill besöka Mykonos eller Santorini, som ligger mellan sex och åtta timmar med båt från Pireus.

Om du planerar en kortare vistelse i Aten eller är ute efter en kortare resa eftersom du har andra aktiviteter i staden, till exempel en cykeltur eller en gastronomisk tur, kan du välja dagsturer till Zakynthos eller öarna i Saroniska viken.

Boka en cykeltur i Aten

Vad kommer jag att se på en resa till de grekiska öarna från Aten?

På Hydra| ©ᗰᗩᖇᓰᗩ ☼ Xᕮ∩〇Ụ
På Hydra| ©ᗰᗩᖇᓰᗩ ☼ Xᕮ∩〇Ụ

Svaret beror på vilken tur du väljer, men det finns flera öar du kan besöka på turer från Aten. Nedan hjälper jag dig med en lista över de platser du kan upptäcka och berättar om deras främsta attraktioner:

 • Mykonos: Det är en av de mest kända och mest befolkade öarna i Egeiska havet. Där kommer du att bli förvånad över dess vita sandstränder, dess smala gator och dess karakteristiska väderkvarnar.
 • Santorini: Det är en av de vackraste öarna på grund av sina klippor, arkeologiska platser och stränder som badar i kristallklart vatten. På Santorini kan du bevittna en av världens bästa solnedgångar.
 • Hydra: Det är en ö med smala gator, caféer med tema och livsmedelsbutiker. Det är ett av de viktigaste resmålen i Saroniska viken.
 • Poros: Den kommer att förvåna dig från det ögonblick den börjar synas vid horisonten, eftersom dess frodiga vegetation bildar en magisk tallskog mitt i det turkosa vattnet vid dess stränder.
 • Aegina: En ö som är känd för sina hamntjänster och Aphaia-templet på skärgårdens högsta punkt.
 • Zakynthos: Den bäst bevarade hemligheten i Joniska havet, med sina vita sandstränder och den klippiga klippa som omger Smugglers' Bay och gör den otillgänglig från land. Här kan du ta några av de bästa bilderna i Grekland.
 • Paros: Paros ligger i hjärtat av Egeiska havet och kommer att överraska dig med arkitekturen i dess hus och tempel och med sin mångkulturella gastronomi, som är en av de mest utsökta på de grekiska öarna.

Tips för en resa till de grekiska öarna från Aten

Mykonos| ©Alex Korolkoff
Mykonos| ©Alex Korolkoff

Att besöka de grekiska öarna är en av de bästa sakerna att göra i Aten, men det kräver också lite organisation eftersom de i allmänhet ligger lite långt från huvudstaden.

När du väl har bestämt vilket alternativ som passar bäst för din resa är det en bra idé att boka din resa i förväg och organisera en resplan, eftersom de viktigaste destinationerna kan täckas på två dagar eller mer.

Om du reser till Aten på sommaren ska du också tänka på att temperaturerna är mycket höga, så se till att ta med dig drycker för att hålla dig återfuktad och bekväma kläder, eftersom de flesta av öarna är ganska kuperade. Observera också att vissa turer endast accepterar turister som är myndiga.

Hur mycket kostar en resa till de grekiska öarna från Aten?

Pengar i dollar| ©Karolina Grabowska
Pengar i dollar| ©Karolina Grabowska

Priset för utflykter till de grekiska öarna beror på vilken destination som väljs, även om det vanligtvis inte är billiga turer eftersom de kräver transfer och i vissa alternativ även boende, som i fallen Mykonos, Santorini och Paros. Tvådagarsutflykter, som är de vanligaste, börjar på 320 euro.

De billigaste alternativen är de som inkluderar en dagsutflykt till öarna i Saroniska viken och Zakynthos, som ligger i Joniska havet. I dessa fall kan du välja utflykter från 131 euro, med transfer tur och retur från Aten med hämtning på hotell och lunch inkluderad.

Varför är det lämpligt att göra en resa till de grekiska öarna från Aten?

Besök Santorini| ©Pedro Szekely
Besök Santorini| ©Pedro Szekely

Även om en rundtur på Akropolis eller ett besök på alla sevärdheter i Plaka-distriktet är ett måste, är ett besök på någon av de grekiska öarna ett måste om du reser till Aten.

Var och en har olika egenskaper och vissa ligger närmare än andra, så du behöver inte åka på de dyraste eller längsta utflykterna för att se skärgårdarna i Saroniska viken eller Joniska havet.

Å andra sidan är de grekiska öarnas stränder i många fall svåra att hitta på andra sommarturistdestinationer, och dessutom är klimatet under hela året, men särskilt på sommaren, mycket varmt, så du kan också njuta av ett bad i det kristallklara vattnet som, tro mig, kommer att göra din upplevelse oförglömlig.

Vilka är fördelarna med att ta en guidad tur jämfört med att besöka de grekiska öarna från Aten på egen hand?

Kryssning i Aeginas vatten| ©Herbert Frank
Kryssning i Aeginas vatten| ©Herbert Frank

Det enda sättet att ta sig till de grekiska öarna, särskilt de mer avlägsna som Mykonos och Santorini, är med en guidad tur, så du har inte många alternativ för att utforska dessa destinationer på egen hand.

I vissa fall finns det privata båtar som får lägga till i öarnas hamnar, men du kommer inte att ha lätt att komma åt dem.

Å andra sidan döljer de grekiska öarna mycket av den grekiska mytologins historia, så om du gör turen med en kunnig lokalguide kan du inte missa dessa detaljer och få ut det mesta av din upplevelse i Greklands hav, som, det försäkrar jag dig, kommer att överraska dig mycket.