Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 bästa sakerna att göra i Aten

Kultur, historia och gastronomi bara en färjetur bort från Europas bästa stränder. Låter bra, eller hur? Välkommen till Aten!

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

10 bästa sakerna att göra i Aten

Parthenon i Aten | ©Arthur Yeti

Greklands huvudstad är ett perfekt resmål för kulturturism utan att göra avkall på avkoppling, vackra landskap eller paradisiska öar. Här är de 10 bästa upplevelserna som du inte får missa på din resa till Aten.

1. Besök Akropolis

Akropolis| ©Mauricio Muñoz
Akropolis| ©Mauricio Muñoz

Atens Akropolis kröns av Parthenon och dess kvarlevor ligger på toppen av ett berg som är synligt från nästan alla platser i stadens centrum. Inträde till Akropolis ger dig tillgång till alla lämningar av staden, inklusive monument som Parthenon, Propylaea-byggnaden, Athena Nike-templet och Erechtheion-templet.

Du kan besöka Akropolis på egen hand, men min rekommendation är att hyra en guidad tur för att få ut det mesta av kulturen och betydelsen av den arkeologiska platsen. Det är också en bra idé att köpa dina biljetter online för att undvika de långa köerna vid biljettkontoret. Här är min praktiska guide till Acropolis Biljetter och Turer så att du kan organisera ditt besök.

Boka biljetter till Akropolis

2. Ta en guidad tur i staden

Syntagmatorget| ©axelina2000
Syntagmatorget| ©axelina2000

Den atenska kulturen slutar inte med ett besök på Akropolis. I stadens centrum finns det andra sevärdheter som man bara måste se och det bästa sättet att se dem och lära sig mer om deras historia är att ta en guidad tur i centrala Aten. Det beror på turen, men du kommer att kunna se Zeus tempel, National Garden, Panathinaikó Stadium, Hadrianus båge, Syntagma Square och andra turistattraktioner.

Det verkliga värdet av denna aktivitet ligger i guidens förklaringar, så när du väljer det ena eller andra alternativet, se alltid till att en lokal och expertguide följer med dig under turen.

Boka en guidad tur i Aten

3. Följ med på en utflykt i det omgivande området

Upptäck skönheten i Meteora| ©Georgios Kaleadis
Upptäck skönheten i Meteora| ©Georgios Kaleadis

I närheten av Aten finns det platser av stort kulturellt intresse som du kan besöka med en organiserad rundtur. Jag har sammanfattat de mest populära utflykterna här: Rundturer i Aten. Det viktigaste att komma ihåg är att ha en erfaren guide under turen och ett bekvämt, luftkonditionerat fordon för att njuta av upplevelsen.

Delphi

Delfi är en stad som ligger två timmar från den grekiska huvudstaden och dess ruiner är en av de viktigaste arkeologiska platserna i landet. Här kan du se Apollontemplet, den athenska skattkammaren eller Athenas helgedom.

Meteora

Namnet betyder "klippa i luften" och hedrar det landskap som du hittar där, utan tvekan ett av de vackraste i Grekland. Klostren i Meteora är en av huvudattraktionerna på denna ö nära Delfi, dit det finns utflykter från Aten.

Peloponnesos

Denna halvö är sammanlänkad med Aten genom Korintkanalen och är ett måste för alla som älskar antik historia. Här finns kulturella sevärdheter som Mykene, Nafplio och Epidaurus som inte kommer att göra någon besviken. Det kan ses på en dagsutflykt från Aten.

Mykonos

Precis som med de andra städerna är en dagsutflykt ett av de bästa sätten att ta sig till Mykonos från Aten. På den mytomspunna ön med väderkvarnar kan du tillbringa en drömlik dag på en fullt organiserad och guidad tur så att allt du behöver oroa dig för är att njuta av denna juvel i Egeiska havet.

Kap Sunio

Ett annat måste på din resa till Aten är det spektakulära Cape Sunio. På en resa till denna vackra plats kommer du att se Poseidons tempel på klippan och om ditt besök sammanfaller med solnedgången kommer du att kunna fånga en av de mest spektakulära solnedgångarna i världen.

Boka en kryssning i Aten

4. Stadstur med sightseeingbuss

Sightseeingtur med buss genom Atens gator| ©Vassilis
Sightseeingtur med buss genom Atens gator| ©Vassilis

Staden Aten har några magnifika sevärdheter, men under sommarmånaderna hindrar värmen dig från att njuta av dem på ett bekvämt sätt. Sightseeingbussen i Aten är ett utmärkt sätt att resa runt i staden utan att bli trött samtidigt som du njuter av panoramautsikt och ljudkommentarer som hjälper dig att få kontakt med stadens monument och historia.

Du kan köpa en biljett som gäller i 24 eller 72 timmar beroende på hur länge du kommer att vara i Aten. Detta är perfekt för resenärer som bara har en kort tid i staden och inte vill missa en översikt över staden. Du kan använda min praktiska guide på Hop-on Hop-off Bussturer för att organisera ditt besök.

För dem som tycker om att få lite motion samtidigt som de lär känna staden finns det inget bättre än en cykeltur i Aten, kan du tänka dig att se de gamla grekiska monumenten med en expertguide medan du cyklar?

Boka sightseeingbuss till Aten

5. Ta en kryssning runt de grekiska öarna

Hydra| ©Despina Galani
Hydra| ©Despina Galani

Även om du bara är i Aten en kort tid har du ändå möjlighet att besöka andra grekiska öar på en heldagsutflykt. Grekiska öar dagskryssningar från Aten täcker främst tre öar: Hydra, Poros och Aegina. I var och en av dessa städer hittar du autentiska landskap som ger dig en mer fullständig bild av landet.

Du har olika typer och olika priser, (jag berättar allt om dem här: Kryssningar) men jag rekommenderar att du tittar på de tjänster som erbjuds ombord innan du bokar eftersom det finns alternativ som inkluderar underhållning och mat. Det är också viktigt att tillbringa tillräckligt med tid på varje ö för att ha tid att njuta av landskapet, stränderna och sevärdheterna på din fritid.

Boka en utflykt till de grekiska öarna

6. Strosa runt i Plaka

Strosa runt i Plaka| ©psyberartist
Strosa runt i Plaka| ©psyberartist

Plaka är en av Atens mest autentiska stadsdelar och en favorit bland många besökare. Den ligger vid foten av Akropolis och dess främsta attraktion är att dess gator och arkitektur har kvar charmen från det traditionella Grekland. Det är ett viktigt stopp på många av de guidade turerna i Aten.

Ett tips: när du besöker stadsdelen, hoppa över de mest turistiga gatorna och vandra runt så mycket du kan. När du har utforskat Plaka kan du gå till grannkvarteret Anafiotica, där jordfasaderna och de labyrintiska gatorna ger plats för vykortsvackra vita och blå hus. Jag rekommenderar också att du skriver upp en nattvandring på gatorna på din lista över saker att göra i Aten på kvällen, de grekiska musikshowerna på tavernorna kommer inte att lämna dig oberörd.

Om du vill veta mer om detta område, besök vår artikel där du kan se de bästa sakerna att göra i Plaka.

7. Smaka på den lokala maten

Smaka på den traditionella grekiska moussaka| ©Shadowgate
Smaka på den traditionella grekiska moussaka| ©Shadowgate

Du kanske eller kanske inte blir ett fan av det grekiska köket efter din resa, men det som är säkert är att du inte kan lämna Aten utan att ha provat några av dess specialiteter. Grekland har fler rätter än bara den berömda yoghurten (som du också kan beställa) och några av de mest populära är:

  • Moussaka: en slags grönsakslasagne
  • Gyro: strimlat kött serverat i pitabröd.
  • Feta Me Meli: bakad fetaost inlindad i filodeg
  • Souvlaki: ett grillspett med fläsk, kyckling eller lamm som serveras med grönsaker och pitabröd.
  • Tzatziki: en aptitretare gjord på yoghurt, vitlök, olivolja och färsk dill.
  • Grekisk sallad: om du inte känner till ingredienserna så innehåller den tomater, oliver, gurka och fetaost.

Boka en matresa i Aten

8. Njut av stadens sevärdheter

Utsikt över Aten från Filopappou Hill| ©Larry Koester
Utsikt över Aten från Filopappou Hill| ©Larry Koester

Det verkar som att om man inte ser en stad från ovan så har man inte sett den alls och, kanske omedvetet, är det många av oss som åker på våra resor och letar efter utsiktspunkter längs vägen. Det finns flera sådana i Aten och de är perfekta för att titta på solnedgången och utsikten över det upplysta Akropolis. Jag rekommenderar två:

Lykabettuskullen

Atens mest berömda utsiktsplats ligger två km från centrum och kan nås till fots eller med linbana. Utsikten över det upplysta Pantheon är hisnande.

Philopappou-kullen

Beläget i den södra delen av staden. Även om klättringen kan kräva lite ansträngning, kommer träden längs vägen att ge skugga när du tar dig upp. Att titta på solnedgången här är väl värt ansträngningen av klättringen.

9. Shopping i stadsdelen Monastiraki

Kvarteret Monastiraki| ©Manu
Kvarteret Monastiraki| ©Manu

Ett turkiskt influerat område fullt av moskéer, traditionella restauranger, butiker och liv och rörelse. Det är viktigt att du tar en promenad under ditt besök och stannar upp för att titta på detaljerna som du hittar i butikerna och matstånden. Det finns också två mycket intressanta platser att besöka: Vindarnas torn och Hadrianus bibliotek. Lämna inte området utan att äta på någon av restaurangerna.

10. Besök romerska Agora och antika Agora

Antika Agora med Hefaistos tempel i bakgrunden.| ©Larry
Antika Agora med Hefaistos tempel i bakgrunden.| ©Larry

Agora betyder torg eller församling, två begrepp som i det antika Grekland var nära sammankopplade eftersom det var just på städernas torg som alla stadens invånare träffades för att handla och diskutera politiska frågor. Om man vill göra en tidsresa är ett besök på dessa två torg under sin vistelse i Aten ett måste.

I den antika Agora finns en av de bäst bevarade byggnaderna i hela Grekland: Hefaistos tempel (det påminner lite om Parthenon), som är öppet för allmänheten på morgonen. Andra sevärdheter i närheten av detta torg är Agrippas Odeon, Via Panathenaica och Attalus Stoa.

Den romerska Agora ligger i närheten av Monastiraki och några av dess hörn kommer att påminna dig om Forum i Rom. Den byggdes mellan 19 f.Kr. och 11 f.Kr. av kejsar Augustus. Du kan besöka det varje dag från kl. 8.00 till 17.00.

Några tips för din resa till Aten

Rundresa med cykel| ©UrbanCyclist
Rundresa med cykel| ©UrbanCyclist

När du har bekräftat din transfer från Atens flygplats är det alltid en bra idé att organisera din resa utifrån den tid du har till förfogande. Aten har mycket att se och göra. För att hjälpa dig organisera din resa finns här en lista med reseguider med de bästa sakerna att se och göra i Aten, uppdelade efter dagar:

Om du undrar när det är bäst att besöka den grekiska huvudstaden, oavsett om det är vinter eller sommar, så finns det något för alla. Från januari till december och under julsäsongen har Aten mycket att erbjuda, så en resa för att utforska dess otroliga historia och natur är alltid en bra idé.