Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Bästa sakerna att göra i Aten

Kultur, historia och gastronomi bara en färjetur från Europas bästa stränder. Låter bra, eller hur? Välkommen till Aten!

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minsta läsning

Bästa sakerna att göra i Aten

Parthenon i Aten | ©Arthur Yeti

Greklands huvudstad är en idealisk destination för kulturell turism utan att ge avkall på avkoppling, vackra landskap eller paradisiska öar. Det här är de 10 bästa upplevelserna som du inte får missa på din resa till Aten.

1. Besök Akropolis

Akropolis| ©Mauricio Muñoz
Akropolis| ©Mauricio Muñoz

Atens Akropolis kröns av Parthenon och dess kvarlevor ligger på toppen av ett berg som är synligt från nästan var som helst i stadens centrum. Entré till Akropolis ger dig tillgång till alla lämningar från staden, inklusive monument som Parthenon, Propylaea-byggnaden, Athena Nikes tempel och Erechtheion-templet.

Du kan besöka Akropolis på egen hand, men min rekommendation är att boka en guidad tur för att få ut det mesta av kulturen och betydelsen av den arkeologiska platsen. Det är också en bra idé att köpa biljetter på nätet för att undvika långa köer vid biljettkontoret. Här är min praktiska guide till Acropolis Biljetter och Turer så att du kan organisera ditt besök.

2. Ta en guidad tur i staden

Syntagma-torget| ©axelina2000
Syntagma-torget| ©axelina2000

Den atenska kulturen slutar inte med ett besök på Akropolis. Det finns andra sevärdheter i stadens centrum som du måste se, och det bästa sättet att hitta dem och lära dig om deras historia är att ta en guidad tur i centrala Aten. Det beror på vilken tur du väljer, men du kan se Zeustemplet, National Garden, Panathinaikos Stadium, Hadrianus båge, Syntagma-torget och andra sevärdheter.

Det verkliga värdet av den här aktiviteten ligger i guidens förklaringar, så när du väljer det ena eller det andra alternativet ska du alltid se till att en lokal och kunnig guide följer med dig under turen.

3. Följ med på en utflykt i omgivningarna

Upptäck skönheten i Meteora| ©Georgios Kaleadis
Upptäck skönheten i Meteora| ©Georgios Kaleadis

I närheten av Aten finns det platser av stort kulturellt intresse som kan besökas med en organiserad utflykt. Jag har sammanfattat de mest populära utflykterna här: Rundturer i Aten. Det viktigaste är att du har en erfaren guide på turen och ett bekvämt, luftkonditionerat fordon för att kunna njuta av upplevelsen.

Delphi

Staden ligger två timmar från den grekiska huvudstaden och dess ruiner är ett av de viktigaste arkeologiska centra i landet. Där kan du se Apollontemplet, den atenska skattkammaren och Athenas helgedom.

Meteora

Namnet betyder "klippa i luften" och är en hyllning till det landskap som du hittar där, som utan tvekan är ett av de vackraste i hela Grekland. Meteora-klostren är en av huvudattraktionerna på denna ö som ligger nära Delphi och som man kan åka till på tvådagarsutflykter från Aten.

Peloponnesos

Halvön är förbunden med Aten genom Korinthkanalen och är ett måste för älskare av antik historia. Här finns kulturella platser som Mykene, Nafplio och Epidaurus som inte kommer att göra dig besviken. Den kan ses på en dagsutflykt från Aten.

4. Tur i staden med sightseeingbuss

Sightseeingbuss genom Atens gator| ©Vassilis
Sightseeingbuss genom Atens gator| ©Vassilis

Staden Aten har en del magnifika sevärdheter, även om värmen under sommarmånaderna hindrar dig från att njuta av dem i lugn och ro. En sightseeingbuss i Aten är ett utmärkt sätt att resa runt i staden utan att bli trött, med panoramautsikt och ljudkommentarer som hjälper dig att förstå stadens monument och historia.

Du kan köpa en biljett som är giltig i 24 eller 72 timmar beroende på hur länge du kommer att vara i Aten. Den är idealisk för resenärer som bara har en kort tid i staden och som inte vill missa en överblick över staden. Du kan använda min praktiska guide till Hop-on Hop-off Bussturer för att organisera ditt besök.

5. Kryssning på de grekiska öarna

Hydra| ©Despina Galani
Hydra| ©Despina Galani

Även om du bara är i Aten en kort tid har du möjlighet att besöka andra öar i Grekland på en heldagsutflykt. Dagskryssningar till de grekiska öarna från Aten omfattar huvudsakligen tre öar: Hydra, Poros och Aegina. I var och en av dessa städer hittar du autentiska landskap som ger dig en mer komplett bild av landet.

Det finns olika typer och olika priser (jag berättar allt om dem här: Kryssningar), men jag rekommenderar att du tittar på de tjänster som erbjuds ombord innan du bokar, eftersom det finns alternativ som till och med inkluderar underhållning och mat. Det är också viktigt att tillbringa tillräckligt med tid på varje ö för att hinna njuta av landskapet, stränderna och sevärdheterna utan att ha bråttom.

6. Promenera runt i Plaka

Promenera runt i Plaka| ©psyberartist
Promenera runt i Plaka| ©psyberartist

Det är en av de mest autentiska stadsdelarna i Aten och en favorit bland många resenärer som besöker Aten. Den ligger vid foten av Akropolis och dess främsta attraktion är att dess gator och arkitektur har bevarat charmen från det traditionella Grekland. Det är ett viktigt stopp på många guidade turer i Aten.

Ett tips: när du besöker området, hoppa över de mer turistiska gatorna och vandra runt så mycket du kan. När du har utforskat Plaka kan du promenera till grannkvarteret Anaphiotica, där lerafasaderna och de labyrintiska gatorna ger vika för postkortsvänliga blåvita hus.

7. Smaka på den lokala maten

Smaka på traditionell grekisk moussaka| ©Shadowgate
Smaka på traditionell grekisk moussaka| ©Shadowgate

Du kanske blir en fan av det grekiska köket efter din resa, men vad som är säkert är att du inte kan lämna Aten utan att ha provat några av dess specialiteter. Grekland har fler rätter än bara den berömda yoghurten (som du också kan beställa) och några av de mest populära är:

  • Moussaka: en typ av grönsakslasagne.
  • Gyro: strimlat kött som serveras i pitabröd.
  • Feta Me Meli: bakad fetaost i filodegsbakelse.
  • Souvlaki: ett spett av fläsk, kyckling eller lamm som serveras med grönsaker och pitabröd.
  • Tzatziki: en aptitretare gjord på yoghurt, vitlök, olivolja och färsk dill.
  • Grekisk sallad: Om du inte känner till ingredienserna innehåller den tomater, oliver, gurka och fetaost.

8. Njut av utsikten över staden

Utsikt över Aten från Filopappou-kullen| ©Larry Koester
Utsikt över Aten från Filopappou-kullen| ©Larry Koester

Det verkar som att om man inte ser en stad från ovan har man inte sett den alls, och kanske omedvetet är det många av oss som reser och letar efter utsiktspunkter längs vägen. Det finns flera i Aten och de är idealiska för att titta på solnedgången och den upplysta Akropolis. Jag rekommenderar två:

Lycabettus-kullen

Atens mest berömda utsiktsplats ligger två kilometer från centrum och du kan gå eller ta linbanan upp. Utsikten över det upplysta Pantheon är hisnande.

Filopappou-kullen

Den ligger i södra delen av staden. Även om klättringen kan kräva en viss ansträngning, ger träden som omger stigen skugga när du tar dig upp till toppen. Att titta på solnedgången här är väl värt ansträngningen att klättra upp.

9. Shopping i Monastiraki

Monastiraki-kvarteren| ©Manu
Monastiraki-kvarteren| ©Manu

Det är ett turkiskt präglat område fullt av moskéer, traditionella restauranger, butiker och livligt liv. Det är viktigt att du tar en promenad runt den under ditt besök och stannar upp för att titta på detaljerna i butikerna och matstånden. Det finns också två mycket intressanta platser att besöka: Vindarnas torn och Hadrianus bibliotek. Lämna inte kvarteret utan att äta på en av restaurangerna.

10. Besök den romerska Agora och den antika Agora

Den antika Agora med Hephaestus tempel i bakgrunden| ©Larry
Den antika Agora med Hephaestus tempel i bakgrunden| ©Larry

Agora betyder torg eller församling, två begrepp som i det antika Grekland var nära sammankopplade eftersom det var just på torgen i städerna som alla stadens invånare möttes för att handla och diskutera politiska frågor. Om du vill göra en resa tillbaka i tiden är det ett måste att besöka dessa två torg under din vistelse i Aten.

På den antika agoran finns en av de bäst bevarade byggnaderna i hela Grekland: Hefaistos tempel (det påminner lite om Parthenon), som är öppet för allmänheten under förmiddagen. Andra sevärdheter i närheten av torget är Agrippas odeon, Panathenaic Way och Attalus' stoa.

Den romerska Agora ligger i närheten av Monastiraki och vissa av dess hörn påminner om Forum i Rom. Den byggdes mellan 19 f.Kr. och 11 f.Kr. av kejsar Augustus. Du kan besöka den varje dag mellan 8 och 17.00.