Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Kryssningar

En resa till Aten är inte komplett utan en kryssning till många av de närliggande öarna. Det finns dussintals utflykter som tar dig till dem, och i det här inlägget hjälper jag dig att välja vilken som passar dig bäst.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minsta läsning

Kryssningar

Kryssning i Aeginas vatten | ©Herbert Frank

Grekland har över 2 000 öar, och även om det inte går att besöka alla på en dagsutflykt från Aten (du måste ta ett flyg) finns det några öar som du kan besöka på en dagskryssning från Aten.

1. En dags kryssning till Hydra, Poros och Aegina från Aten

Hydra| ©Mauricio Muñoz
Hydra| ©Mauricio Muñoz

På den här dagskryssningen från Aten hämtas du av ett fordon från ditt hotell och körs tillbaka till ditt hotell i slutet av utflykten. För 1.362 kr besöker du tre öar och tillbringar mellan en och två timmar på varje ö, men själva kryssningen är också en upplevelse i sig själv. De öar du ser är de som ligger närmast Aten i Saroniska viken:

Hydra

En liten, kommersiellt livlig ö där du hittar vackra färgglada hus, natur att beundra och fantastiska stränder. Din guide kommer att berätta om historien om en plats som var en tillflykt för pirater.

Poros

I mitten av ön ligger resterna av Poseidons tempel på en kulle och du kan också besöka platser som citronlunden, men jag rekommenderar att du tar en promenad runt hamnen och njuter av landskapet.

Aegina

När du kommer dit kan du promenera runt i staden eller ta en tur till Aphaea-templet, som är ganska populärt i Grekland.

Vad ingår i denna kryssning

 • Expertråd från en guide
 • En grekisk lunchbuffé
 • En folkloreföreställning under kryssningen

Anas resetips

Dessa kryssningar är en snabb resa om din huvuddestination är Aten, men om du vill njuta av de största grekiska öarna i all sin prakt behöver du mer tid.

2. VIP-dagskryssning till Hydra, Poros och Aegina från Aten

Poros| ©Anastasius
Poros| ©Anastasius

Om du vill känna dig omgiven av lyx för en dag och unna dig själv under din resa är denna VIP-kryssning från Aten ett perfekt alternativ för att göra just det. Den största fördelen med denna aktivitet är att du inte bara kommer att njuta av resmålet, utan också av upplevelsen av resan.

Utöver besöket på Hydra, Poros och Aegina har du en fritid på mellan en och två timmar per ö. Denna tur finns på engelska, spanska, italienska och franska och kostar 3.030 kr. Du tillbringar en hel dag med allt inkluderat och när du väl är på öarna kan du utforska dem i lugn och ro och fånga deras fantastiska landskap och byggnader i ditt sinnes öga.

Vad ingår i denna kryssning

 • Transfer från ditt hotell i Aten till fartyget i ett lyxigt fordon och vice versa.
 • En kostnadsfri businessklassbuffé med grekiska delikatesser
 • Snacks och drycker till ditt förfogande under turen
 • En guidad tur på ön Hydra
 • Rabatt i fartygets affärer
 • Besök på kryssningsbryggan och möte med kaptenen.
 • Expertguider som du kan anlita under resan
 • Prioriterad ombordstigning och avstigning på alla öar.

Anas resetips

Vissa av öarna har inga sandstränder, men du kan hitta platser för ett snabbt bad om du har stövlar på dig.

3. Tips för din kryssning på de grekiska öarna från Aten

Ruinerna av Aphaia-templet, Aegina| ©Aleksandr Zykov
Ruinerna av Aphaia-templet, Aegina| ©Aleksandr Zykov

Huvudsyftet med dagskryssningarna från Aten är att ge dig möjlighet att lära känna det grekiska landskapet och några av dess öar mer i detalj. Stränderna i sig är med andra ord inte huvudattraktionen för denna båttur. Detta är det första du bör tänka på innan du bokar upplevelsen för att inte bli besviken senare.

Hur du väljer rätt kryssning

Om du har tagit en snabb titt på vad som erbjuds har du sett att det finns dussintals liknande kryssningar som utgår från Aten. Hur bestämmer du dig för vilken tur du ska välja? Mitt råd är att ta hänsyn till ett antal faktorer:

 • Priset: Den här typen av utflykter är inte billiga, men du behöver inte nödvändigtvis betala överdrivet mycket för att få njuta av dem.
 • Gratis avbokning: Du bör alltid ta hänsyn till oförutsedda händelser. Välj en tur som ger dig trygghet genom att du kan avboka 24 timmar i förväg utan att förlora dina pengar.
 • Tid på öarna: Det största mervärdet med en dagskryssning är att du kan utnyttja tiden på bästa sätt. Kontrollera innan du bokar hur lång tid du beräknas tillbringa på varje ö som ingår i resan.
 • Tjänsterna omfattar: Det är också viktigt att kunna njuta av resan mellan de olika hållplatserna. Många turer har tjänster ombord som mat eller underhållning för att göra tiden på båten till en del av upplevelsen.

Vad du ska ta med dig på kryssningen

Kom ihåg att ta med dig allt du behöver för att tillbringa dagen i maximal komfort. Det är viktigt att ta med solskydd, en badklädsel om du har möjlighet att bada och bekväma kläder och skor. Du behöver inte mycket mer under resan.

4. Andra öar som är värda att besöka i Grekland

Mykonos| ©Alex Korolkoff
Mykonos| ©Alex Korolkoff

Om en dags kryssning tur och retur inte räcker för dig finns det många fler alternativ för att njuta av Greklands öar. Innan du bokar ditt boende i Aten kan du överväga att spendera några nätter på en flerdagarstur eller till och med organisera en självkörande tur. På så sätt kan du besöka öar som ligger längre bort från huvudstaden, t.ex:

Santorini

Här finns utmärkta stränder, nattliv och ett landskap med vitkalkade hus på en bergssida. Det är en idealisk plats för alla resefotografer.

Mykonos

Känd för sina fester och sitt nattliv. Du kan anlända med flyg och därifrån hoppa till andra närliggande öar.

Paxos

Nära Korfu. Det garanterar avkoppling och avskildhet och är inte för trångt eftersom det bara är tillgängligt med båt.

Rhodos

Perfekt för att tillbringa några dagar med att njuta av både landskap och turistattraktioner som slottet Monolithos eller naturparken Epta Piges.

Kreta

Det är Greklands största ö och kan vara en annan utgångspunkt för en resa i landet. Förutom landskap och stränder kan du besöka viktiga arkeologiska lämningar.

5. Om du är intresserad av en kryssning på de grekiska öarna, kommer du också att vara intresserad av

Akropolis, Aten| ©Dimitris Kiriakakis
Akropolis, Aten| ©Dimitris Kiriakakis

Kryssningar till de grekiska öarna från Aten är en möjlighet att upptäcka flera delar av landet under en resa och inte bara bilden av Greklands huvudstad. Med detta i åtanke rekommenderar jag att du tar en titt på den här artikeln på Rundturer i Aten där du hittar alternativ för att förlänga din reseupplevelse ytterligare.

Ibland förknippar vi utflykter med omfattande planering och förkastar dem på grund av det enkla faktum att vi måste tillbringa nätter borta från vår huvudsakliga resedestination, men en lösning på detta är organiserade turer. På de flesta av dem får du också en guide med på vägen, så att du kan lära dig mer om landets historia och få ut det mesta av den tid du har till förfogande.