Kryssningar

En resa till Aten skulle inte vara komplett utan en kryssning till många av de närliggande öarna. Det finns dussintals utflykter som tar dig till dem; i det här inlägget hjälper jag dig att bestämma vilken som bäst passar dina intressen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

5 minsta läsning

Kryssningar

Kryssning i Aeginas vatten | ©Herbert Frank

Grekland har mer än 2 000 öar, och även om inte alla kan besökas på dagsutflykter från Aten (du måste ta ett flyg), finns det några öar som du kan se på en dagskryssning från Aten.

Hydra, Poros och Aegina dagskryssning från Aten

Hydra| ©Mauricio Muñoz
Hydra| ©Mauricio Muñoz

Med denna dagskryssning från Aten kommer ett fordon att hämta dig från ditt hotell och ta dig tillbaka till ditt hotell i slutet av turen. Du kommer att besöka tre öar och tillbringa mellan en och två timmar på varje ö, men själva kryssningen är också en upplevelse i sig. De öar du kommer att få se ligger närmast Aten i Saroniska viken:

Hydra

En liten, kommersiellt livlig ö där du hittar vackra färgglada hus, landskap att beundra och fantastiska stränder. Din guide kommer att berätta historien om en plats som fungerade som en fristad för pirater.

Poros

I mitten av ön ligger resterna av Poseidons tempel på en kulle och du kan också besöka platser som citronlunden, men min rekommendation är att ta en promenad runt hamnen och njuta av landskapet.

Aegina

När du kommer dit kan du strosa runt i staden eller ta en tur till Aphaea-templet, som är ganska populärt i Grekland.

Vad ingår i denna kryssning

 • Expertråd från en guide
 • Grekisk lunchbuffé
 • En folkloreshow under kryssningen

Ana's Traveller Tip

Dessa kryssningar är en snabb resa om ditt huvudsakliga resmål är Aten, för att njuta av de viktigaste grekiska öarna i all sin prakt behöver du mer tid.

VIP-dagskryssning till Hydra, Poros och Aegina från Aten

Poros| ©Anastasius
Poros| ©Anastasius

Om du vill känna dig omgiven av lyx under en dag och skämma bort dig själv under din resa, är denna VIP-dagskryssning från Aten ett perfekt alternativ för att göra just det. Den största fördelen med denna aktivitet är att du inte bara kommer att njuta av destinationen, utan också av upplevelsen av resan.

Förutom besöket på öarna Hydra, Poros och Aegina, där du kommer att ha en ledig tid på mellan en och två timmar per ö. Denna tur finns tillgänglig på engelska, spanska, italienska och franska. Du tillbringar hela dagen ute med allt inkluderat och väl på öarna kan du utforska dem i lugn och ro och fånga deras fantastiska landskap och byggnader i ditt inre öga.

Vad ingår i denna kryssning

 • Transfer från ditt hotell i Aten till fartyget i en lyxbil och vice versa
 • En gratis buffé i business class med grekiska delikatesser
 • Snacks och drycker till ditt förfogande under turen
 • En guidad tur på ön Hydra
 • Rabatt i fartygets butiker
 • Besök på kryssningsbryggan och möte med kaptenen
 • Expertguider att anlita under resan
 • Prioriterad ombordstigning och landstigning på var och en av öarna

Ana's Traveller Tip

Vissa av dessa öar har inte sandstränder, men du kan hitta platser för en snabb simtur om du har på dig tofflor.

Tips för din kryssning till de grekiska öarna från Aten

Ruinerna av Aphaia-templet, Aegina| ©Aleksandr Zykov
Ruinerna av Aphaia-templet, Aegina| ©Aleksandr Zykov

Huvudsyftet med dagskryssningar från Aten är att ge dig möjlighet att få en närmare titt på det grekiska landskapet och några av öarna. Med andra ord är det inte stränderna i sig som är huvudattraktionen på denna båttur. Detta är det första du bör tänka på innan du bokar upplevelsen så att du inte blir besviken senare.

Hur man väljer rätt kryssning

Om du har tagit en snabb titt på vad som erbjuds kommer du att ha sett att det finns dussintals liknande kryssningar som avgår från Aten. Hur bestämmer du vilken tur du ska välja? Mitt råd är att överväga ett antal faktorer:

 • Priset: Den här typen av utflykter är inte billiga, men du behöver inte nödvändigtvis betala en överdriven summa för att njuta av dem.
 • Fri avbokning: Du bör alltid ta höjd för oförutsedda händelser. Välj en tur som ger dig tryggheten att kunna avboka 24 timmar i förväg utan att förlora dina pengar.
 • Tid på öarna: Det största mervärdet med en dagskryssning är att kunna utnyttja tiden på bästa sätt. Kontrollera innan du bokar hur lång tid du beräknas tillbringa på var och en av de öar som ingår i turen.
 • Tjänster som ingår: Det är också viktigt att kunna njuta av resan mellan de olika stoppen. Många turer har ombordtjänster som mat eller underhållning för att göra din tid på båten till en del av upplevelsen.

Vad du ska ta med på kryssningen

Slutligen, kom ihåg att ta med allt du behöver för att tillbringa dagen bekvämt. Det är viktigt att ta med solkräm, en baddräkt om du får chansen att ta ett dopp och bekväma kläder och skor. Du kommer inte att behöva mycket annat under din resa.

Andra öar värda att besöka i Grekland

Mykonos| ©Alex Korolkoff
Mykonos| ©Alex Korolkoff

Om en endagskryssning tur och retur är för kort för dig finns det gott om andra alternativ för att njuta av Greklands öar. Innan du bokar ditt boende i Aten bör du överväga att tillbringa några nätter på en flerdagstur eller till och med organisera en självkörande tur. På så sätt kan du besöka öar som ligger längre bort från huvudstaden, t.ex:

Santorini

Santorini har utmärkta stränder, nattliv och ett landskap med vitkalkade stugor uppe på ett berg. Det är den perfekta platsen för alla resefotografer.

Mykonos

Känd för sina fester och sitt nattliv. Du kan flyga in och sedan hoppa därifrån till andra närliggande öar. Eller så kan du följa med på en utflykt till Mykonos från Aten.

Paxos

Nära till Korfu. Här garanteras avkoppling och avsk ildhet och det blir inte för trångt eftersom det bara går att ta sig dit med båt.

Rhodos

Perfekt för att tillbringa några dagar och njuta av både landskapet och turistattraktioner som slottet Monolithos eller naturparken Epta Piges.

Kreta

Kreta är Greklands största ö och ett bra ställe att börja sin rundresa på. Förutom landskap och stränder kan du besöka viktiga arkeologiska lämningar.

Boka en resa till Mykonos från Aten

Om du är intresserad av en kryssning runt de grekiska öarna kanske du också är intresserad av

Akropolis, Aten| ©Dimitris Kiriakakis
Akropolis, Aten| ©Dimitris Kiriakakis

Kryssningar runt de grekiska öarna från Aten är ett tillfälle att upptäcka fler delar av landet under samma resa och inte bara bilden av Greklands huvudstad. Med detta i åtanke rekommenderar jag att du tar en titt på den här artikeln på Rundturer i Aten

Ibland förknippar vi utflykter med uttömmande planering och förkastar dem för det enkla faktum att vi måste tillbringa nätter borta från vårt huvudsakliga resmål, men en lösning på detta ligger i organiserade utflykter. De allra flesta av dem erbjuder också en guide längs vägen, så att du kan lära dig mer om landets historia och göra det mesta av den tillgängliga tiden.

Boka en båttur från Aten