10 Saker att göra i Bryssels centrum

Belgiens huvudstad, ett av de länder som har det bästa livskvalitetsindexet och känd för sin tradition av choklad, öl och charkuterier. Här är vad du kan göra i hjärtat av staden.

Carolina Morales

Carolina Morales

8 minsta läsning

10 Saker att göra i Bryssels centrum

Cinquantenaire-parken, Bryssel | ©Paul Deetman

Eleganta byggnader, majestätiska torg, palats, parker, trädgårdar och museer att besöka är bara några av de saker som finns att se och göra i Bryssel. Jag inbjuder dig att utforska staden som också är känd som Europeiska unionens huvudstad, eftersom huvudkontoret för de flesta av EU-institutionerna är koncentrerade här.

För att få ut det mesta av denna stad kommer jag i denna lista att blanda det förflutna och moderniteten i vart och ett av dess hörn. Utan vidare dröjsmål, låt oss börja turen till de mest populära attraktionerna i hjärtat av Bryssel.

1. Besök det vackraste torget i världen

Grand Place på natten| ©Dimitris Kamaras
Grand Place på natten| ©Dimitris Kamaras

Grand Place är känt för att rymma några av de mest ikoniska palatsen och monumenten i hela staden, ett område som tar dig närmare upptäckten av huvudstadens rika historia. Det ingår i de flesta guidade turer i Bryssel, som jag rekommenderar att du går med. Här finns monument som t.ex:

  • Rådhuset, som anses vara en arkitektonisk juvel och det äldsta du hittar på torget.
  • Kungahuset, känt som "Maison du Roi", var under många år residens för den regerande monarkin.
  • Stadsmuseet.

Det här är ett område där du också kan njuta av ett brett utbud av gastronomiska och kommersiella erbjudanden. Det är till exempel den perfekta platsen för att besöka några av Bryssels bästa bryggerier och titta på de mest kända butikerna som säljer choklad, kakor och andra belgiska delikatesser.

Boka en guidad tur i Bryssel

2. Promenad genom den kungliga parken

Bryssels park| ©Nico
Bryssels park| ©Nico

Brysselparken, även känd som Parc de Bruxelles, är en favoritplats för lokalbefolkningen att tillbringa lata eftermiddagar i stadens centrum. Parken är känd för sina aktiviteter som är öppna för allmänheten både sommar och vinter, och är perfekt för sköna promenader, utsmyckad med fontäner, monument och trädgårdar.

Enligt min mening är det en av de idealiska platserna att inkludera i din agenda om du besöker Bryssel på sommaren och i dess omgivningar finns andra intressanta platser som några av de bästa museerna du måste se i Bryssel.

  • Kungliga museet för de sköna konsterna
  • Eller det märkliga Musikinstrumentmuseet: i en av de mest berömda jugendbyggnaderna finns en omfattande samling med mer än 1 000 musikinstrument från alla tidsperioder. När du går in får du hörlurar som automatiskt återger ljudet från varje instrument.

Boka biljetter till Bryssels museum för instrument

3. Ta serietidningsrutten

Inne i serietidningsmuseet| ©Yann Gar
Inne i serietidningsmuseet| ©Yann Gar

Belgien har en fantastisk "serietidnings"-tradition och är det land som har flest serietidningsförfattare per kvadratmeter. Tintin, Smurfarna, Lucky Luke? De har alla sitt ursprung i det här landet. Så om du älskar denna konst kommer du att vara i ditt rätta element, eftersom du kan:

  • Besök Comic Museum: här finns tillfälliga och permanenta utställningar som får besökarna att upptäcka serietidningarnas otaliga aspekter. Du hittar originalskisser, opublicerade dokument, 3D-rekonstruktioner av figurerna och interaktiva spel som gör att du kommer att ha en fantastisk tid, oavsett din ålder.
  • Följ med på enserietur: du får lära dig allt om de fransk-belgiska seriernas historia och alla väggmålningar, gatukonstverk och butiker som är tillägnade denna konstform. Det finns verkligen gigantiska väggmålningar i Bryssel om många av de karaktärer som är mest älskade av läsarna.
  • med i Land of Comics Exploration Game: är du redo att följa ledtrådarna för att upptäcka hur Belgien blev serietidningarnas huvudstad? Med den här turen kan du lära dig mer om historien på ett mer lekfullt och underhållande sätt genom att göra olika utmaningar i hela staden.

Boka rundturen om serietidningar i Bryssel

4. Upptäck den lilla mannen som kissar

Statyn Manneken Pis| ©Myrabella
Statyn Manneken Pis| ©Myrabella

Manneken Pis har sedan den placerades i den gamla delen av den belgiska huvudstaden 1388, mellan gatorna L'Etuve och Chene, varit en av de mest älskade och representativa symbolerna för staden.

Statyetten av en naken pojke som urinerar i en fontän har blivit känd för att representera den liberala och självständiga andan hos stadens invånare. Den ursprungliga figuren var gjord av sten och på grund av sin originalitet stals den vid flera tillfällen, tills den 1619 ersattes av en kopparstatyett som finns kvar än idag.

Vid speciella tillfällen, och i enlighet med landets viktiga jubileer, är det tradition att förklä statyn. Idag har den lustige lille mannens garderob mer än 800 kostymer som förvaras i Musée de la Ville de Bruxelles, som ligger i kungahuset.

Känner du hans lilla vän?

Du kommer också att bli glad över att veta att detta speciella objekt i Bryssels geografi också har en mindre känd kvinnlig version. I motsatt riktning, nära en liten gränd som heter Impasse de la Fidélité, hittar du Jeanneke Pis.

Denna statyett föreställer en hukande flicka som urinerar med en hånfull gest. Den skapades 1987 på begäran av ägaren till en restaurang i området. Idag är den lite mer känd, dock inte lika känd som sin följeslagare, men båda ingår i de flesta rundturer i Bryssel.

Boka en privat rundtur i Bryssel

5. Upplev Delirium-nätterna

På bryggeriet Delirium| ©Alex L
På bryggeriet Delirium| ©Alex L

Ett besök på ett av Bryssels bästa bryggerier är en plan som du inte får missa. En av mina rekommendationer i stadens centrum är Delirium Cafe, ett ställe med världsrykte för att ha 2004 sorters öl från hela världen, inklusive några märkliga som choklad, banan och kokosnötsöl, och för att ha en notering i Guinness rekordbok.

Förutom öl erbjuder denna bar kaffe, en speciell ginprovning och andra drycker som whisky, tequila och vodka, som du kan kombinera med en utvald samling snacks med stadens bästa ostar och hantverksmässiga charkuterier. Kaféet har vänliga bartenders och servitörer som kan vägleda dig i ditt beslut.

Även om du kan hitta gott om barer med hantverksöl i Bryssel vill jag berätta att du kan gå på ölprovningar om du älskar den mest traditionella drycken som mänskligheten har. Jag rekommenderar det varmt.

Boka en ölprovning i Bryssel

6. Skäm bort din själ på chokladrutten

Besök chokladbutiker som Godiva| ©Marina S
Besök chokladbutiker som Godiva| ©Marina S

Varje stad har sin egen speciella doft, och Bryssel har doften av choklad. Rund, fyrkantig, fylld, bitter, flytande, frusen... Den belgiska traditionen att använda kakao är ganska gammal.

Om choklad är en frestelse för dig rekommenderar jag upplevelsen som erbjuds av vissa turer där du kan lära dig hur man förbereder läckra belgiska chokladkakor. Dessa alternativ inkluderar inträde till Choco Story Museum och en provsmakning av beredningarna.

Det är den perfekta aktiviteten för att ta en paus och koppla av medan du provar utsökt Brysselchoklad.

En liten bit av historien

Några år efter upptäckten av Amerika började kakaobönan sin resa för att erövra Europa. Kungar och härskare åt kakaon som delikatess, och handeln med kakao utvecklades till en nyckelindustri i den belgiska ekonomin.

Men den kanske mest kände i denna historia är apotekaren Jean Neuhaus, som 1987 utvecklade en ny teknik för att kamouflera den obehagliga smaken av läkemedel med inget annat än choklad. Med hjälp av denna gudagåva och genom att byta ut läkemedlen mot olika ingredienser skapade han ett av Europas mest berömda chokladhus.

Boka en chokladworkshop i Bryssel

7. En komplett översikt över Bryssel

Sightseeingbuss genom Bryssels gator| ©Carl Campbell
Sightseeingbuss genom Bryssels gator| ©Carl Campbell

Jag tycker fortfarande att turistbussalternativet som kör genom stadskärnorna är ett lugnt och snabbt sätt att få en bra uppfattning om en plats och att på ett förnuftigt sätt definiera de platser du vill upptäcka mer i detalj.

Bryssel är inget undantag och jag rekommenderar dig också att boka en biljett på en turistbuss genom staden. Med denna plan kan du besöka en stor del av staden och välja när du ska gå på och av.

Dessa turer åtföljs vanligtvis av utbildade guider och ljudguider finns tillgängliga på flera språk, uppvärmda under vintermånaderna och luftkonditionerade på sommaren.

Boka din plats på Bryssels sightseeingbuss

8. Besök loppmarknaden Les Marolles

Loppmarknaden i Les Marolles| ©Bic11
Loppmarknaden i Les Marolles| ©Bic11

Området ligger i en av Bryssels mest populära stadsdelar och sträcker sig från centrum mot Place du Jeu de Balle, och är känt för att vara hem för en av stadens mest intressanta loppmarknader, dvs. second hand- och vintagemarknader.

Idetta gamla kvarter med anspråkslöst ursprung och bohemisk och avantgardistisk karaktär finns trendiga technoklubbar, pubar, mode- och oberoende musikaffärer, skivor och antikviteter samt konstgallerier med verk av lokala och internationella konstnärer.

Du kan också beundra ett av de mest kontroversiella verken: Palais de Justice. Denna imponerande byggnad upptar 26 000 kvadratmeter med en höjd på mer än 104 meter och en av de mest fantastiska kupolerna i Europa. Bygget påbörjades 1883 och innebar att 3 000 000 bostäder måste utrymmas och rivas i sin helhet.

9. Utforska de diplomatiska byggnaderna i Europas huvudstad

Parlamentariums exteriör| ©Werner Schröttner
Parlamentariums exteriör| ©Werner Schröttner

Om du har tid och lust att lära dig mer om det historiska arvet från den europeiska konfederationen rekommenderar jag att du utforskar Parlamentarium-byggnaden, ett gratis museum som tar besökarna med på den långa vägen av samarbete mellan nationer och vad deras deputerade gör för att möta dagens utmaningar.

Som jag nämnde tidigare är Bryssel också känt för att vara hem för flera viktiga institutioner i den europeiska gemenskapen, såsom Europaparlamentet, EU-rådet och även Natos militära högkvarter.

När du går in i Parlamentarium kan du be om en ljudguide som finns tillgänglig på något av gemenskapens 24 officiella språk. Det är öppet sju dagar i veckan och är tillgängligt för personer med nedsatt rörlighet eller funktionshinder.

10. Besök gallerierna i Saint-Hubert

Saint-Hubert-gallerierna| ©KoS
Saint-Hubert-gallerierna| ©KoS

Saint-Hubert Galleries ligger bara 10 minuters promenad från Parc de Bruxelles och erbjuder dig mer än 200 meter shopping på en plats med en bländande arkitektur.

Här hittar du inte bara lyxbutiker och smyckesaffärer, utan även terrasser och chokladbutiker där du kan ta en god kopp kaffe. Vissa butiker kanske är för dyra för att du ska köpa något, men kom ihåg att det är gratis att gå och titta.

två eller tre dagar kommer du tekniskt sett att kunna se det mesta av staden och om du följer mina rekommendationer kommer du att kunna förundras över allt som denna stad har att erbjuda. Är du redo att ge dig ut på äventyr?

Här är några tips som du kanske tycker är användbara

  • Bryssel erbjuder ett brett utbud av planer och utflykter till andra berömda belgiska städer som Brygge, Gent eller Antwerpen, under en eller flera dagar. Jag rekommenderar dig att kolla turistutbudet på dessa platser och unna dig ännu fler minnen från detta vackra land.
  • Om din budget är begränsad rekommenderar jag också att du kollar in de tillgängliga guiderna för gratis stadsrundturer eller överväger att skaffa Brysselkortet, som ger dig rabatter och gratis inträde till kollektivtrafiken eller Atonium.

Boka en utflykt till Brygge och Gent från Bryssel