Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 Saker att göra i Bryssels centrum

Belgiens huvudstad, ett av de länder som har det bästa indexet för livskvalitet och som är känt för sin tradition av choklad, öl och charkuterier. Här är vad du kan göra i hjärtat av staden.

Carolina Morales

Carolina Morales

8 minsta läsning

10 Saker att göra i Bryssels centrum

Parken Cinquantenaire, Bryssel | ©Paul Deetman

Eleganta byggnader, majestätiska torg, palats, parker, trädgårdar och museer är bara några av de saker som finns att se och göra i Bryssel. Jag bjuder in dig att utforska staden som också är känd som Europeiska unionens huvudstad, eftersom den är hemvist för de flesta av EU:s institutioner.

Du har precis landat i Belgiens huvudstad och du har ingen klar uppfattning om vad du vill... oroa dig inte, här kan jag berätta om några platser som du inte får missa under ditt besök för att få ut det mesta av denna stad, en blandning av förflutet och modernitet i varje hörn. Det första du behöver veta är att du har flera olika alternativ för att ta dig från flygplatsen till stadens centrum, så du har alla möjligheter att ta dig från flygplatsen till stadens centrum.

När du väl har kommit till ditt boende kan du njuta av Bryssel, en stad som är lätt att promenera runt i och som har en rad olika aktiviteter som visar dig den belgiska huvudstadens historia, kultur och vänliga sida. Låt oss nu börja rundturen till de mest populära sevärdheterna i hjärtat av Bryssel.

1. Besök världens vackraste torg

Grand Place på kvällen| ©Dimitris Kamaras
Grand Place på kvällen| ©Dimitris Kamaras

Grand Place är känt för att det finns några av de mest ikoniska palatsen och monumenten i staden. Här kan du också njuta av ett brett utbud av gastronomiska och kommersiella erbjudanden som för dig närmare huvudstadens rika historia.

Rådhusbyggnaden, som anses vara en arkitektonisk pärla och den äldsta byggnaden på torget, står i första rummet. Kungens hus, känt som "Maison du Roi", var under många år residens för den regerande monarkin och är numera stadens museum.

Detta är en plats som dag som natt erbjuder en vacker utsikt och atmosfär. Det är det perfekta läget för att besöka några av Bryssels bästa bryggerier i närheten och för att titta på de mest kända butikerna för choklad, kakor och andra belgiska delikatesser.

Glöm inte att utnyttja utrymmet och ta en bild på det som anses vara världens vackraste torg.

Boka en guidad tur i Bryssel

2. Promenad i den kungliga parken

Brysselparken| ©Nico
Brysselparken| ©Nico

Parc de Bruxelles är en av lokalbefolkningens favoritplatser för att tillbringa lata eftermiddagar i stadens centrum. Den är känd för sina aktiviteter som är öppna för allmänheten både sommar och vinter, perfekt för promenader bland fontäner, monument och trädgårdar. Enligt min mening är det en av de bästa platserna att ta med i din agenda om du besöker Bryssel på sommaren.

I det närliggande området hittar du andra intressanta platser som Royal Museum of Fine Arts eller det märkliga museet för musikinstrument, utan tvekan några av de bästa museerna du kan se i Bryssel.

Detligger i en av de mest berömda jugendbyggnaderna och har en omfattande samling av mer än 7 000 musikinstrument från alla tider, och är ett måste att se. När du kommer in får du hörlurar som spelar upp ljudet av varje instrument automatiskt, vilket gör denna aktivitet till en interaktiv och rolig upplevelse.

3. Följ vägen via serietidningar

Inuti serietidningsmuseet| ©Yann Gar
Inuti serietidningsmuseet| ©Yann Gar

Allt började på 1990-talet, när Belgian Comic Strip Centre sponsrade ett femtiotal illustratörer av tecknade serier som Tintin, Asterix, Billy the Cat, Smurfarna och andra klassiska fransk-belgiska serier. Denna samling av gigantiska fresker som pryder väggarna i Bryssels centrum gör det till ett av de mest spännande levande museerna i världen.

På den här turen hittar du också en attraktion som jag rekommenderar varmt och som hedrar den nionde konsten: The Comic Strip Museum. Här, som har funnits i mer än 30 år, finns tillfälliga och permanenta utställningar som leder besökarna till att upptäcka seriernas otaliga facetter.

I detta museum hittar du originalskisser, opublicerade dokument, 3D-rekonstruktioner av karaktärerna och interaktiva spel som gör att du kommer att tillbringa en fantastisk tid, lämplig för alla åldrar, i ett annat av Bryssels arkitektoniska underverk i jugendstil.

I området finns specialiserade bokhandlar, restauranger och temacaféer där du kan beundra verkliga mästerverk från världens seriehistoria.

4. Upptäck den lilla mannen som kissar

Staty av Manneken Pis| ©Myrabella
Staty av Manneken Pis| ©Myrabella

Sedan den placerades i den gamla delen av Belgiens huvudstad 1388, mellan gatorna L'Etuve och Chene, har Manneken Pis varit en av stadens mest älskade och representativa symboler.

Statyetten av en naken pojke som kissar i en fontän har blivit berömd för att den representerar invånarnas liberala och oberoende anda. Den ursprungliga figuren var byggd i sten och på grund av sin originalitet blev den stulen vid flera tillfällen, tills den 1619 ersattes av en kopparfigur som finns kvar än idag.

Vid speciella tillfällen och i samband med landets viktiga årsdagar är det tradition att dölja statyn. I dag har den roliga lilla mannens kostymgarderob mer än 800 kostymer, som förvaras i Musée de la Ville de Bruxelles, som ligger i kungahuset.

Det kommer också att glädja dig att veta att detta speciella objekt i Bryssels geografi också har en mindre känd kvinnlig version. I motsatt riktning, nära en liten gränd som heter Impasse de la Fidélité, ligger Jeanneke Pis. Den här statyetten föreställer en hukande flicka som urinerar med en hånfull gest. 1987 skapades den på begäran av ägaren till en restaurang i området.

Om du har tid kan det vara en intressant upplevelse att besöka Jeanneke Pis och jämföra henne med hennes manliga motsvarighet, samtidigt som du kan njuta av stadens centrum.

5. Delirium nätter

På Delirium-bryggeriet| ©Alex L
På Delirium-bryggeriet| ©Alex L

En omöjlig plan att missa är att besöka ett av Bryssels bästa bryggerier. En av mina personliga rekommendationer i stadens centrum är Delirium Cafe, ett ställe med ett världsomspännande rykte för att ha 2004 olika sorters öl från hela världen, inklusive en del märkliga sorter som choklad-, banan- och kokosnötsöl.

Förutom öl erbjuder baren kaffe, en speciell ginprovning och andra drycker som whisky, tequila och vodka, som du kan ackompanjera med en utvald samling aptitretare med stadens bästa ostar och hantverksmässigt lagrade köttprodukter.

Och bli inte överväldigad av vilken öl du ska välja! Caféet har vänliga kranar och servitörer som kan vägleda dig i ditt beslut. Här arrangeras också ofta liveshower och andra evenemang, så du kan få ut det mesta av denna plats som är listad i Guinness Book of World Records.

Även om det finns gott om barer med hantverksöl i Bryssel vill jag berätta att flera företag erbjuder guidade turer med besök på flera bryggerier, särskilt för dem som älskar mänsklighetens mest traditionella dryck.

Boka en ölprovning i Bryssel

6. Chokladvägen för själen

Besöka chokladbutiker som Godiva| ©Marina S
Besöka chokladbutiker som Godiva| ©Marina S

Varje stad har sina egna speciella dofter och Bryssels doft är chokladdoft. Runda, fyrkantiga, bollade, fyllda, bittra, flytande, frysta... Den belgiska traditionen att använda kakao är ganska gammal.

Några år efter upptäckten av Amerika började kakaobönan erövra Europa. Kakaohandeln, som var en delikatess för kungar och härskare, utvecklades till en nyckelindustri i den belgiska ekonomin.

Men den kanske mest kända i denna historia är apotekaren Jean Neuhaus, som 1987 utvecklade en ny teknik för att dölja den obehagliga smaken av läkemedel med inget annat än choklad. Genom att använda denna gåva från gudarna på ett alkemiskt sätt och genom att byta ut medicinerna mot olika ingredienser skapade han ett av Europas mest kända chokladhus.

Om choklad är en frestelse för dig rekommenderar jag att du tar del av vissa turer där du får lära dig att tillreda utsökt belgisk choklad. I dessa alternativ ingår ingredienser och erfaren vägledning från lokala chokladmästare i priset.

Chokladprovningar i Bryssel får du definitivt inte missa. Jag glömde nästan: det gastronomiska utbudet är enormt och om du råkar vara ett fan av våfflor och våfflor i alla dess former finns det också en workshop om dessa delikatesser. En perfekt aktivitet för att ta en nypa frisk luft och koppla av samtidigt som du bakar läckra Brysselvåfflor.

Boka en chokladworkshop i Bryssel

7. Besök loppmarknaden Les Marolles

Loppmarknaden i Les Marolles| ©Bic11
Loppmarknaden i Les Marolles| ©Bic11

Det ligger i ett av Bryssels mest populära kvarter, som sträcker sig in i centrum mot Place de Jeu de Balle, och är känt för att vara platsen för en av stadens mest intressanta loppmarknader.

Idetta gamla kvarter med blygsamt ursprung, med en bohemisk och avantgardistisk karaktär, finns trendiga technoklubbar, pubar, mode- och oberoende musik-, skiv- och antikaffärer samt konstgallerier med verk av lokala och internationella konstnärer.

När vi väl har kommit in i huvudstadens mest unika kvarter kan vi beundra ett av de mest kontroversiella verken: Justitiepalatset. Denna imponerande konstruktion upptar 26 000 kvadratmeter och är över 104 meter hög, med en av de mest fantastiska kupolerna i Europa.

Bygget påbörjades 1883 och innebar att 3 000 tusen bostäder måste rensas och rivas i sin helhet. I dag är denna enorma byggnad säte för det belgiska rättsväsendet och rymmer stadens domstolar.

Legenden säger att när nazisterna lämnade Bryssel 1944 bestämde de sig för att bränna den överdådiga kupolen och dynamitera byggnadens källare. Och här kommer den kontroversiella detaljen: sedan 1948 har byggnaden genomgått en restaureringsprocess som fortfarande är oavslutad.

8. En fullständig översikt över Bryssel

Sightseeingbuss genom Bryssels gator| ©Carl Campbell
Sightseeingbuss genom Bryssels gator| ©Carl Campbell

Jag anser fortfarande att turistbussarna, som går genom stadskärnorna, är ett lugnt och snabbt sätt att få en god uppfattning om en plats och att på ett förnuftigt sätt definiera de platser som du vill upptäcka mer i detalj.

Bryssel är inget undantag och det finns ett brett utbud av sightseeingbussar. Med denna plan kan du besöka större delen av staden och välja när du vill kliva på och av i lugn och ro.

Dessa turer åtföljs vanligtvis av utbildade guider, med audioguider på flera språk, uppvärmning under vintermånaderna och luftkonditionering på sommaren.

Boka din plats på bussarna för sightseeing i Bryssel

9. Utforska de diplomatiska byggnaderna i Europas huvudstad

Utanför Parlamentarium| ©Werner Schröttner
Utanför Parlamentarium| ©Werner Schröttner

Om du har tid och lust att lära dig mer om det historiska arvet från den europeiska konfederationen rekommenderar jag att du utforskar Parlamentarium-byggnaden, ett gratis museum som tar besökarna med på den långa vägen av samarbete mellan nationer och vad deras parlamentsledamöter gör för att möta dagens utmaningar.

Som jag nämnde tidigare är Bryssel också känt för att vara hemvist för flera viktiga institutioner inom den europeiska gemenskapen, till exempel Europaparlamentet, EU:s råd och till och med Natos militära högkvarter.

Detta är utan tvekan en attraktiv offentlig och politisk sida av staden, inramad av ikoniska platser som Parc de Bruxelles, Cinquantenaireparken och det imponerande Espace Leopold.

När du går in kan du begära en audioguide på något av gemenskapens 24 officiella språk. Den är öppen sju dagar i veckan och är tillgänglig för personer med nedsatt rörlighet eller funktionshinder.

10. Se Saint-Hubert-gallerierna

Gallerier i Saint-Hubert| ©KoS
Gallerier i Saint-Hubert| ©KoS

Saint-Hubert-gallerierna ligger bara 10 minuters promenad från Parc de Bruxelles och erbjuder mer än 200 meter shopping i en plats med fantastisk arkitektur.

Här finns inte bara lyxbutiker och smyckesaffärer, utan även terrasser och chokladbutiker för en god kaffe. En del av butikerna kanske är för dyra för att köpa något, men kom ihåg att det är gratis att gå och titta.

Tekniskt sett kan du se mycket av staden på två eller tre dagar och om du följer mina rekommendationer kan du se allt som staden har att erbjuda. Är du redo att ge dig ut på äventyr?

Här är några tips som kan vara användbara för dig:

  • Bryssel har ett brett utbud av planer och utflykter till andra kända belgiska städer som Brygge, Gent eller Antwerpen, för en eller flera dagar. Jag rekommenderar att du kollar turistutbudet på dessa platser och ger dig själv ännu fler minnen från detta vackra land.
  • Om din budget är begränsad rekommenderar jag också att du kollar in de gratis guider som finns tillgängliga för stadsrundturer.

Boka en utflykt till Brygge från Bryssel