Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Brygge dagsturer från Bryssel

Att besöka Brygge är som att vara nedsänkt i en saga: här är de bästa alternativen för att besöka staden från Bryssel.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Brygge dagsturer från Bryssel

Typiska fasader i Brygge | ©Oliver Depaep

Brygge är ännu mer känt än den belgiska huvudstaden. Varje år tar denna lilla stad i Flandern emot 3 miljoner besökare och är den mest besökta staden i landet.

Skälen: kanalerna, de kullerstensbelagda gatorna, de medeltida byggnaderna och en charm som är svår att beskriva med ord.

Det bästa alternativet

Brygge dagsresa från Bryssel

Upptäck Brygge på en privat rundtur

Besök Brygge med en historisk expertguide och upptäck ikoniska sevärdheter som Kärlekssjön, Grote Markt-torget och Gruuthuse-museet. Njut av en hel dag med sightseeing och sightseeing i denna drömstad.

Brygge är en stad som du blir förälskad i bara genom att titta på den, men om du också tar en guidad tur i Brygge från Bryssel i en liten grupp kommer du att lära känna dess viktigaste hörn, dess historia och dess legender. Upplevelsen är mycket bättre än att besöka Brügge på egen hand.

Du får sällskap av en professionell guide, men du har fri tid att utforska staden i din egen takt. Du kommer att kunna besöka Grote Markt, St John's Hospital, Rosary Quay och den berömda Minnevattensjön, bland andra viktiga platser i staden.

Varför jag rekommenderar den här turen: Det här är en av de mest prisvärda turerna till Brygge från Bryssel. Du kommer tillbaka efter att ha sett staden på djupet och du kommer att kunna göra det utan att stressa, med en balans mellan fritid och guidade turer.


Det mest kompletta alternativet

Brygge och Gent dagsresa från Bryssel

Besök det bästa av Brygge och Gent på en dag

Den perfekta turen för att lära känna Brygge och utnyttja dagen för att besöka Gent. Du kommer att få sällskap av en expertguide, men du kommer också att ha lite fritid.

För dem som vill göra det mesta av sin tid och komma tillbaka från sin resa efter att ha sett så många platser som möjligt är det populärt att kombinera en resa till Brügge med ett besök i Gent

Gent är en stad som ligger 20 minuter från Brügge och som ofta förbises av den förstnämnda stadens berömmelse. Det finns dock mycket att se. Den är känd som en universitetsstad med ett livligt kulturliv och har inget att avundas Brygge när det gäller estetik. Turen leds av en professionell guide som är expert på historia och som kommer att berätta allt om de två viktigaste städerna i regionen.

I Gent kommer du förutom att besöka den historiska stadskärnan även att se platser som: katedralen St Bavon, slottet för grevarna av Flandern och kyrkan St Nicholas, bland annat. Och i Brygge tar vi dig till de mest framstående monumenten i staden (Bryggekatedralen och Basilica of the Holy Blood, Kärlekssjön, Burg Square...) och ger dig tid att utforska den historiska stadskärnan i din egen takt innan du återvänder till Bryssel.

Varför jag rekommenderar den här turen: Om du bara är i Bryssel i några dagar och vill se mer av Belgien utan att behöva göra en rundtur i landet, är den här turen det bästa alternativet för dig.


Hur mycket kostar en tur till Brygge från Bryssel?

Brygge stadshus| ©R Boed
Brygge stadshus| ©R Boed

Priserna varierar beroende på varaktighet eller vad som ingår, men du kan hitta en dagsutflykt till Brügge från Bryssel för 45 ¤ i Hellotickets. Denna tur varar en hel dag och förutom Brügge tar den dig även till Gent.

Med tanke på hur mycket det skulle kosta att besöka staden på egen hand, betala för transport och anlita en guide som tar dig med på en stadsrundtur är priset mer än rimligt.

Jag har skrivit en artikel om priset på brüggeutflykter från Bryssel där du kan jämföra kostnaderna för att följa med på en organiserad tur med priset för att besöka Bryssel på egen hand med tåg, buss eller hyrbil.

Boka din resa till Brygge från Bryssel

Hur lång tid tar det att ta sig till Brügge från Bryssel?

Kanalerna i Brygge med belfyren i bakgrunden.| ©raider of gin
Kanalerna i Brygge med belfyren i bakgrunden.| ©raider of gin

Det tar ungefär en och en halv timme på väg. Guidade turer använder vanligtvis antingen en vanlig buss eller en minibuss, beroende på hur många personer som deltar i turen, så det föredragna transportsättet är vanligtvis på väg.

Bekvämligheten med att resa med buss är att många av turerna inkluderar ett stopp i Gent före eller efter besöket i Brygge (Gent ligger ungefär en timme från Brygge och innebär ingen större omväg från Bryssel).

Boka din tur till Brygge och Gent från Bryssel

Bästa tiden att besöka Brügge från Bryssel

På helger och helgdagar är staden full av turister. Om du kan ta dig dit på vardagar ser du också betydligt färre besökare (det är trots allt den mest besökta staden i Belgien).

Om du åker till Brygge på vintern kommer du att frysa, så ta med dig varma kläder för att hålla dig varm. Fördelen med att resa till Brügge på vintern är att du kommer att stöta på betydligt färre resenärer än under högsäsongen.

Om du föredrar ett mildare klimat för att besöka den charmiga staden Brygge rekommenderar jag dock vår och höst. På sommaren kan det bli ganska varmt, även om det inte är alltför vanligt med mycket höga temperaturer (såvida du inte råkar ut för en värmebölja).

Boka din resa till Brygge från Bryssel

Hur länge varar turerna i Brygge?

De varar vanligtvis en dag och även om du skulle kunna tillbringa mycket längre tid i Brügge räcker en dag för att lära känna staden väl. Resan från Bryssel är kort, vilket gör att du kan utnyttja dagen till fullo.

Du kommer att se de viktigaste monumenten och torgen, och du har fri tid att stanna för lunch och njuta av stadens restauranger och smala gator. Vissa turer inkluderar även ett besök i Gent, vilket är ett mycket bra alternativ om du inte har så mycket tid under din resa till Bryssel.

Om du fortfarande är osäker på hur mycket tid du vill spendera i staden kan du ta en titt på min artikel om längden på turerna till Brygge för att hjälpa dig att organisera dig bättre.

Boka din resa till Brygge och Gent från Bryssel

Är Gent värt ett besök under din resa till Bryssel?

Självklart är det det. Båda städerna ligger mindre än en timme från varandra och Bryssel, vilket gör dem till en perfekt triangel för din resa till Belgien.

Gents stadskärna är ganska hanterbar och nästan alla sevärdheter ligger relativt nära, vilket gör det lätt att ta sig runt på några timmar.

De flesta utflykter till Brygge avrundar dagen med ett stopp för att upptäcka det bästa av Gent. Om du vill veta mer om detta alternativ för att se om det är vettigt för dig eller inte, har jag skrivit en guide om att besöka Gent på din resa till Brygge. Kolla in den!

Besöka Brügge med barn

Attbesöka Brügge med barn på en utflykt från Bryssel är en bra idé, särskilt om du gör det på en organiserad tur där du inte behöver oroa dig för att behöva ordna allting på egen hand.

I allmänhet är avståndet från Bryssel inte särskilt långt, så resan är behaglig och inte alltför ansträngande för de små. När de väl är i Brygge kommer dess kullerstensgator, sagolika hus och kanaler att få dem att känna sig som om de är med i en Disneyfilm. De kommer att älska det.

Se till att du tar med dem förberedda på kylan om du åker på vintern, även om temperaturen inte skiljer sig mycket från Bryssel kan du känna av fukten mer. Gör dig annars redo att njuta av Bryssel med hela familjen!

Boka din resa till Brygge från Bryssel

Var (och vad) du ska äta och dricka på din resa till Brügge

Som en bra belgisk stad är Brügge full av ställen som erbjuder lokalbefolkningen och besökare alla typer av traditionella delikatesser: berömda hantverksöl, utsökt choklad och våfflor, fantastiskt kött, fisk och musslor som serveras med pommes frites, hemgjorda soppor...

Det fina med att åka till Brügge på en organiserad tur är att du förutom att ha fri tid att vandra runt i staden på egen hand kan välja vad och hur du vill äta där.

Jag har sammanställt en praktisk liten guide till ställen att äta i Bruges så att du inte behöver oroa dig för någonting.

Så tar du dig till Brügge

Brügge upplyst på natten| ©Olivier Depaep
Brügge upplyst på natten| ©Olivier Depaep

Om du funderar på att organisera en resa till Bruges, antingen på egen hand eller på en organiserad tur, har jag i den här artikeln beskrivit för dig hur du tar dig till Bruges från Bryssel.

Med tåg

Tågen till Bruges går ungefär var 15:e minut hela dagen från Bryssels tre tågstationer (Midi eller Sud, Nord och Central). Varje resa kostar cirka 16 euro och du behöver ingen bokning, så jag rekommenderar att du ser staden i din egen takt och helt enkelt åker tillbaka till stationen och återvänder till Bryssel när du är nöjd med ditt besök.

Med buss

Bussen tar längre tid än tåget (cirka en och en halv timme) och har färre avgångar under dagen, men om du vill spara pengar finns det biljetter från 6 euro per väg.

Med hyrbil

Om du föredrar att vara oberoende och röra dig i din egen takt och har hyrt en bil för din vistelse i Bryssel har du inga svårigheter att ta dig till Brygge. Som den mest besökta staden i landet är Brygge väl skyltad på väg, särskilt om du reser från huvudstaden.

Boka din resa till Brügge från Bryssel

Vad du kan se i Brügge

Dekoration av interiören i Basilica of the Holy Blood, Bruges.| ©It's No Game
Dekoration av interiören i Basilica of the Holy Blood, Bruges.| ©It's No Game

Alla turer täcker de viktigaste sevärdheterna i staden för att se till att du inte missar något viktigt under ditt besök i "Nordens Venedig". Men om du har tid att utforska i din egen takt får du inte missa följande monument och sevärdheter:

Huvudtorget

Det är känt som Grote Markt och är stadens hjärta. I centrum hittar du en staty tillägnad lokala hjältar och även det berömda klocktornet Belfort. Ta dig tid att vandra runt, ta bilder och utforska några av restaurangerna, även om de sistnämnda visserligen är mycket turistorienterade.

Burg-torget

Det är här du hittar stadshuset, rättspalatset och basilikan Heliga blodet. Det är också en av de mest trafikerade platserna i staden.

Basilikan av det heliga blodet

Den har fått sitt namn av att den sägs innehålla droppar av Kristi blod. Du kan besöka den varje dag från 9:30 till 12:00 och från 14:00 till 17:00, men se till att inga ceremonier äger rum innan du går dit.

Kärlekens sjö

Detta är ett av de mest populära kanalområdena. Du kan få tillgång till den om du tar en båttur, vilket rekommenderas minst en gång för upplevelsen. En halvtimmes tur längs kanalerna kan kosta cirka 8 euro.

St Saviour's Cathedral

Den äldsta kyrkan i Brygge har ett 100 meter högt torn från 1100-talet och rymmer olika konstverk. Alla är öppna dagligen, men öppettiderna varierar beroende på årstid och veckodag.

Vårfrukyrkan

Känd för sin madonna i marmor av Michelangelo. Det är en byggnad i gotisk stil som är stängd för allmänheten på måndagar.

Boka din resa till Brygge från Bryssel

Praktiska tips för ditt besök i Brügge från Bryssel på en dag

Njut av en promenad på Brygges gator| ©Dan Visan
Njut av en promenad på Brygges gator| ©Dan Visan

Du har gott om tid

Första gången jag åkte till Brügge hade jag bara en dag på mig att se hela staden, vilket innebar att jag rusade från ett ställe till ett annat och inte njöt av det så lugnt som jag borde ha gjort. Jag hade gott om tid.

Bruges historiska centrum är hanterbart att besöka på en dag, så bli inte överväldigad och gå runt i lugn och ro. Om du åker tåg, kom ihåg att det finns en kontinuerlig tidtabell, så du behöver inte oroa dig för att avsluta ditt besök vid en viss tidpunkt.

Förlora dig själv i dess smala gator

Få städer har lika mycket charm som Brygge. När du väl har sett de viktigaste sevärdheterna rekommenderar jag att du vandrar runt på gatorna och kanalerna på jakt efter magiska platser; du kommer garanterat att hitta dem. Lämna inte chokladbutikerna bakom dig, som är omsorgsfullt skötta.

Titta på solnedgången på Rosary Quay

Detta är en av de bästa platserna i staden att göra det på. Om du stannar över natten kommer du att upptäcka en annan stad med mycket nattliv, men boka i så fall i förväg på restauranger eller hotell.

Boka din utflykt till Brügge från Bryssel

Om du är intresserad av en resa till Brügge från Bryssel kommer du också att vara intresserad av

Manneken Pis, Bryssel| ©Enrique Fernández
Manneken Pis, Bryssel| ©Enrique Fernández

Utflykten till Brügge är utan tvekan den mest populära utflykten du kan göra under din resa till Bryssel, men det är inte den enda. I den här artikeln om de bästa utflykterna från Bryssel och turer i staden hittar du många fler alternativ, inklusive besök i närliggande städer som Antwerpen och Amsterdam.

Du hittar också upplevelser som du kan göra utan att lämna Bryssel, till exempel öl- eller chokladprovningar och rundvandringar i staden.