Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Brygge dagsturer från Bryssel

Att besöka Brygge är som att vara nedsänkt i en saga: här är de bästa alternativen för att besöka staden från Bryssel.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Brygge dagsturer från Bryssel

Typiska fasader i Brygge | ©Oliver Depaep

Brygge är ännu mer känt än den belgiska huvudstaden. Varje år tar denna lilla stad i Flandern emot 3 miljoner besökare och är den mest besökta staden i landet.

Anledningen är kanalerna, de kullerstensbelagda gatorna, de medeltida byggnaderna och en charm som är svår att beskriva med ord.

Det bästa alternativet

Utflykt till Brygge och Gent med buss från Bryssel

Besök det bästa av Brygge och Gent på en dag

Den perfekta turen för att lära känna Brygge och utnyttja dagen för att besöka Gent. Du får sällskap av en engelsktalande expertguide och du har också lite fritid.

De som vill utnyttja sin tid på bästa sätt och återvända från sin resa efter att ha sett så många platser som möjligt bör veta att det är mest populärt att kombinera en resa till Brygge med ett besök i Gent.

I Brygge tar din guide dig till stadens höjdpunkter (Basilica of the Holy Blood, Church of Our Lady, Lake of Love, Burg-torget...) och du får tid att utforska den historiska stadskärnan i din egen takt innan du återvänder till Bryssel.

Gent är en stad som ligger 20 minuter från Brygge och som ofta glöms bort av den förstnämnda staden. Det finns dock mycket att se i Gent. Vid en första anblick kan de två städerna tyckas likadana, men Gent är mycket mer kunglig och är känd som en universitetsstad med ett livligt kulturliv. Gent har inget att avundas Brygge när det gäller estetik, och om du upptäcker de två städerna tillsammans på samma resa får du ett mycket mer korrekt intryck av Belgien än om du bara besöker Bryssel.

I Gent kan du inte bara besöka den historiska stadskärnan utan också se sevärdheter som St Bavons katedral med sina medeltida skatter inuti, slottet Gravensteen, kyrkan St Nicholas och den historiska Gralei-kajen.

Varför jag rekommenderar den här turen: Om du bara är i Bryssel i några dagar och vill se mer av Belgien utan att behöva göra en rundtur i landet, är den här turen det bästa alternativet.


Premiumalternativet

Brygge, vår sagostad. En finsmakartur i liten grupp

Upptäck Brygge på en rundtur i en liten grupp

Om du inte gillar att resa i stora grupper kan du besöka Brygge med en expertguide och en mycket liten grupp resenärer, vilket gör upplevelsen mycket mer exklusiv.

Organiserade utflykter är mycket populära eftersom de är mycket lika dyra som en tågbiljett tur och retur och inkluderar tjänster av en specialiserad guide.

Brügge är en stad som du blir förälskad i bara genom att titta på den, men om du också får en guidad tur till Brügge från Bryssel i en liten grupp får du lära känna de viktigaste platserna, dess historia och legender. Upplevelsen är mycket bättre än att besöka Brügge på egen hand.

Du möter din guide och resten av gruppen i Bryssels centrum tidigt på morgonen för att ta tåget till Brygge.

När du väl är där får du både guidade turer och fri tid att utforska staden på egen hand. Du kan boka din plats online med garanti för kostnadsfri avbokning upp till 24 timmar före avresa. Dessutom sker rundturen i en liten grupp, vilket ger dig möjlighet att komma i kontakt med staden och guiden.

På den här turen kommer din guide att följa med dig till torget Central Markt, St Saviour's Cathedral, klockstapeln i Brygge, Burg Square, Basilica of the Holy Blood, bland andra viktiga platser i staden.

Varför jag rekommenderar denna tur: Detta är en av de mest prisvärda turerna till Brygge från Bryssel. Du kommer tillbaka efter att ha sett staden på djupet, och du kan göra det i lugn och ro, genom att balansera fritid med guidade turer.


Hur mycket kostar en resa till Brygge från Bryssel?

Brügge stadsfullmäktige| ©R Boed
Brügge stadsfullmäktige| ©R Boed

Priserna varierar beroende på varaktighet och vad som ingår, men du kan hitta en dagsresa till Brygge från Bryssel för 45 euro på Hellotickets. Den här rundturen pågår en hel dag och förutom till Brygge kommer du också att besöka Gent.

Med tanke på hur mycket det skulle kosta att besöka staden på egen hand, betala för transport och anlita en guide som tar dig med på en rundtur, är priset mer än värt det.

Jag har skrivit en artikel om priset på utflykter till Brygge från Bryssel där du kan jämföra kostnaden för att delta i en organiserad tur med kostnaden för att besöka Bryssel på egen hand med tåg, buss eller bil från hyrbilen.

Jämför utflykter i Brygge

Hur lång tid tar det att ta sig till Brygge från Bryssel?

Kanalerna i Brygge med Belfryggen i bakgrunden| ©raider of gin
Kanalerna i Brygge med Belfryggen i bakgrunden| ©raider of gin

Det tar ungefär en och en halv timme på vägen. Guidade turer sker vanligtvis med en vanlig buss eller minibuss, beroende på hur många personer som deltar i turen, så det föredragna transportsättet är vanligtvis på väg.

Det praktiska med att resa med buss är att många av turerna inkluderar ett stopp i Gent före eller efter besöket i Brygge (Gent ligger ungefär en timme från Brygge och innebär ingen större omväg från Bryssel).

Jämför utflykter till Brygge

Bästa tiden att besöka Brygge från Bryssel

På helger och helgdagar fylls staden med turister. Om du kan åka dit på vardagar kommer du också att hitta en tillströmning av besökare (det är trots allt den mest besökta staden i Belgien), men färre.

Om du åker till Brygge på vintern kommer du att frysa, så ta med dig varma kläder för att hålla dig varm. Fördelen med att resa till Brygge på vintern är att det är betydligt färre resenärer än under högsäsongen.

Men om du föredrar ett mildare klimat för att besöka den charmiga staden Brygge rekommenderar jag vår och höst. På sommaren kan det bli ganska varmt, även om det inte är särskilt vanligt att det blir mycket höga temperaturer (om du inte hamnar i en värmebölja).

Jämför utflykter i Brygge

Hur lång tid tar utflykterna till Brygge?

De brukar pågå en dag och även om du kan tillbringa mycket längre tid i Brygge räcker en dag för att lära känna staden väl. Resan från Bryssel är kort, vilket gör att du kan utnyttja dagen till fullo.

Du kommer att se de viktigaste monumenten och torgen, och du har fri tid att stanna för lunch och njuta av restaurangerna och de smala gatorna. Det finns utflykter som även inkluderar Gent, vilket är ett mycket bra alternativ om du inte har så mycket tid på din resa till Bryssel.

Om du fortfarande är osäker på hur mycket tid du vill tillbringa i staden kan du ta en titt på min artikel om längden på utflykter till Brügge för att hjälpa dig att organisera din resa.

Jämför utflykter i Brygge

Är det värt att besöka Gent på en resa till Bryssel?

Självklart är de det. Båda städerna ligger mindre än en timme från varandra och Bryssel, vilket gör dem till en perfekt triangel för din resa i Belgien.

Gents centrum är ganska lätt att hantera och nästan alla sevärdheter ligger relativt nära varandra, vilket gör det lätt att ta sig runt på några timmar.

De flesta turer till Brygge avslutar dagen med ett stopp för att upptäcka det bästa av Gent. Om du vill veta mer om detta alternativ och om det är värt det eller inte, har jag skrivit en guide om att besöka Gent på din resa till Brygge- ta en titt!

Besöka Brügge med barn

Attbesöka Brügge med barn på en utflykt från Bryssel är en bra idé, särskilt om du gör det på en organiserad tur där du inte behöver oroa dig för att boka allt på egen hand.

I allmänhet är avståndet från Bryssel inte särskilt långt, så resan är trevlig och inte alltför ansträngande för de små. När de väl är i Brygge kommer de att känna sig som i en Disney-film på de kullerstensbelagda gatorna, i de sagolika husen och kanalerna. De kommer att älska det.

Se till att de är förberedda på kyla om du åker på vintern, även om temperaturen inte skiljer sig mycket från Bryssel kan du känna av fukten mer. Annars kan du göra dig redo att njuta av Bryssel med hela familjen!

Jämför utflykter i Brygge

Var (och vad) du kan äta och dricka på din resa till Brygge

Som en bra belgisk stad är Brygge full av ställen som erbjuder lokalbefolkningen och besökare alla typer av traditionella delikatesser: dess berömda hantverksöl, dess utsökta choklad och våfflor, otroligt kött, fisk och musslor som serveras med pommes frites, hemlagade soppor...

Det fina med att åka till Brygge på en organiserad tur är att du inte bara har fri tid att vandra runt i staden på egen hand, utan också kan välja vad och hur du vill äta där.

Jag har sammanställt en praktisk guide till ställen att äta i Brygge så att du inte behöver oroa dig för någonting.

Jämför brügge turer

Hur man tar sig till Brügge

Brügge upplyst på natten| ©Olivier Depaep
Brügge upplyst på natten| ©Olivier Depaep

Om du funderar på att organisera en resa till Brygge, antingen på egen hand eller på en organiserad tur, har jag i den här artikeln beskrivit hur du tar dig till Brygge från Bryssel.

Med tåg

Tågen till Brygge går ungefär var 15:e minut hela dagen från Bryssels tre tågstationer (Midi eller Sud, Nord och Central). Varje resa kostar cirka 16 euro och du behöver inte boka, så jag rekommenderar att du ser staden i din egen takt och helt enkelt åker tillbaka till stationen och återvänder till Bryssel när du är nöjd med ditt besök.

Med buss

Bussen tar längre tid än tåget (cirka en och en halv timme) och har färre avgångar under dagen, men om du vill spara pengar kan du köpa biljetter från 6 euro per väg.

Med hyrbil

Om du föredrar att vara oberoende och röra dig i din egen takt och har hyrt en bil för din vistelse i Bryssel, kommer du inte att ha några svårigheter att ta dig till Brygge. Som den mest besökta staden i landet är den väl skyltad på vägen, särskilt om du reser från huvudstaden.

Jämför Utflykter i Brygge

Att se i Brygge

Inredningen i basilikan för det heliga blodet i Brygge| ©It's No Game
Inredningen i basilikan för det heliga blodet i Brygge| ©It's No Game

Alla turer omfattar stadens viktigaste sevärdheter för att se till att resenären inte missar något viktigt under sitt besök i "Nordens Venedig". Men om du har tid att utforska staden i din egen takt får du inte missa följande monument och sevärdheter:

Stora torget

Den kallas Grote Markt och är stadens hjärta. I centrum finns en staty tillägnad lokala hjältar och det berömda klocktornet i Belfort. Ta dig tid att vandra runt, ta bilder och utforska några av restaurangerna, även om de sistnämnda är väldigt turistorienterade.

Burg-torget

Det är här du hittar stadshuset, Palais de Justice och Basilica of the Holy Blood. Det är också en av de mest trafikerade platserna i staden.

Basilikan av det heliga blodet

Namnet beror på att det sägs innehålla droppar av Kristi blod. Du kan besöka den varje dag mellan 9:30 och 12:00 och mellan 14:00 och 17:00, men se till att inga ceremonier pågår innan du går dit.

Kärlekens sjö

Det är ett av de mest kända kanalområdena. Du kan nå den om du tar en båttur, vilket rekommenderas minst en gång för upplevelsen. En halvtimmes tur längs kanalerna kostar cirka 8 euro.

St Saviour's Cathedral

Den äldsta kyrkan i Brygge har ett 100 meter högt torn från 1100-talet och rymmer olika konstverk. Alla har dagliga besökstider, men dessa ändras beroende på årstid och veckodag.

Vår Fru-kyrkan

Känd för sin Madonna i marmor av Michelangelo. Det är en byggnad i gotisk stil som är stängd för allmänheten på måndagar.

Jämför Utflykter i Brygge

Praktiska tips för en dagsutflykt till Brygge från Bryssel

Njut av en promenad på gatorna i Brygge| ©Dan Visan
Njut av en promenad på gatorna i Brygge| ©Dan Visan

Du kommer att ha gott om tid

Första gången jag åkte till Brügge hade jag bara en dag på mig att se hela staden och det innebar att jag skyndade mig från en plats till en annan och inte njöt av den med den lugn och ro som den förtjänade. Jag hade gott om tid.

Brügge historiska centrum är lätt att besöka på en dag, så bli inte överväldigad och gå runt i lugn och ro. Om du åker med tåg ska du komma ihåg att det finns en kontinuerlig tidtabell, så du behöver inte oroa dig för att du ska vara klar vid en viss tidpunkt.

Förlora dig själv i de smala gatorna

Få städer har så mycket charm som Brygge. När du har sett de viktigaste sevärdheterna rekommenderar jag att du vandrar runt på gatorna och i kanalerna på jakt efter magiska platser, du kommer garanterat att hitta dem. Lämna inte chokladbutikerna bakom dig, som är noggrant utvalda.

Titta på solnedgången på Rosary-kajen

Det här är en av de bästa platserna i staden att göra det på. Om du stannar över natten kommer du att upptäcka en annan stad med mycket nattliv, men i så fall bör du boka i förväg på restauranger eller hotell.

Jämför brügge turer

Om du är intresserad av en resa till Brygge från Bryssel, bör du också vara intresserad av

Manneken Pis, Bryssel| ©Enrique Fernández
Manneken Pis, Bryssel| ©Enrique Fernández

Utflykten till Brygge är utan tvekan den mest populära utflykten du kan göra under din resa till Bryssel, men det är inte den enda. I den här artikeln om de bästa utflykterna från Bryssel och turer i staden hittar du många fler alternativ, inklusive besök i närliggande städer som Antwerpen och Amsterdam.

Du hittar också upplevelser som du kan göra utan att lämna Bryssel, till exempel öl- och chokladprovningar och rundvandringar i staden.