Vltava River Kryssningar

En avkopplande eftermiddag på en kryssning längs floden samtidigt som du njuter av utsikten över staden är en utmärkt plan. Här är alla alternativ

Alex Grande

Alex Grande

6 minsta läsning

Vltava River Kryssningar

Kryssningar på floden Vltava | ©Thomas Depenbusch (Depi)

Prag är förmodligen en av de vackraste städerna i Europa. Detta beror till stor del på floden Vltava som rinner genom staden och över vilken den berömda Karlsbron ligger. En båttur på floden och kanalerna är en av stadens många nöjen.

Du kan ta en båttur runt Prag på dag- eller kvällstid och välja en tur som är mer inriktad på turistupplevelsen eller på den gastronomiska upplevelsen. Här är mina favoriter:

Den mest ekonomiska

Panoramakryssning i Prag

Njut av unika vyer över Prag

Den 1 timme långa panoramakryssningen på floden Vltava tar dig till stadens viktigaste sevärdheter med kommentarer ombord till det billigaste priset.

Längd: 55 minuter

Pragborgen, Karlsbron och Kampaön är några av de sevärdheter som du kan se ombord på den här 1 timme långa kryssningen genom Prags historiska centrum. Panoramavyn från både båtens inner- och ytterdäck gör detta till en oförglömlig upplevelse till bästa pris!

Varför jag gillar det här alternativet: Det är det billigaste sättet att kryssa på Voltava-flodens vatten.

Rekommenderas om... du vill spara lite pengar så att du kan besöka de mest symboliska platserna som du sett från båten på egen hand.

Det bästa alternativet

Pragkryssning med lunch

Utnyttja kryssningen till fullo för att smaka på det bästa tjeckiska köket

Med en utsökt buffé ombord kan du njuta av hela upplevelsen av Prags mest symboliska sevärdheter.

Längd: 2 timmar

Under en två timmar lång tur tar denna kryssning dig till de mest ikoniska byggnaderna i Tjeckiens huvudstad medan du njuter av en komplett lunchbuffé med välkomstdrink och livemusik.

Varför jag gillar det här alternativet: För ett mycket rimligt pris kan du njuta av den utsökta tjeckiska maten ombord på ett fartyg.

Rekommenderas om... du vill dra nytta av båtresan för att njuta av en typisk måltid och ha en fantastisk tid med den otroliga utsikten över staden och levande musik.

Det mest kompletta alternativet

Pragkryssning med middag

Njut av en utsökt middag ombord

Den mest kompletta upplevelsen av en gastronomisk kväll i Prag får du på den här kryssningen: åk runt i staden på en båt medan du äter och njuter av livemusik.

Längd: 3 timmar

Denna gourmetbuffékryssning fokuserar mer på den gastronomiska aspekten av kryssningen längs Vltava, med utsikt över Prags viktigaste byggnader upplysta på natten. Båten är helt inglasad så att du kan njuta av en fantastisk panoramautsikt när du äter, oavsett var du sitter vid bordet.

Du kan också njuta av ett liveband under middagen och på buffén kan du njuta av ett urval av förrätter samt lokala och internationella rätter.

Varför jag gillar det här alternativet: Detta är utan tvekan den mest kompletta upplevelsen, eftersom kryssningen varar längre och du kan njuta av den bästa utsikten över den upplysta staden till rytmen av levande musik.

Rekommenderas om... du vill ta din upplevelse till en mer högklassig och komplett nivå. Ta på dig dina bästa kläder för en natt ombord på en lyxig båt i Prag!


Intressanta fakta om båtturer i Prag

Utsikt över hamnen en vinterdag
Utsikt över hamnen en vinterdag

Kryssningar är ett annorlunda sätt att njuta av staden och se den från en annan synvinkel, så det är det bästa sättet att komplettera ditt besök i Prag och koppla av efter att ha vandrat runt på gatorna. Jag skulle vilja säga att den stora fördelen med att ta en Pragtur med båt är att du slipper de enorma folkmassorna på traditionella turer som möter andra grupper av besökare. Det är en mer avslappnad upplevelse som är perfekt för att avrunda resan.

Extra tjänster

De flesta sightseeingkryssningar inkluderar någon form av kommentar på engelska om Prags sevärdheter längs vägen, men du bör komma ihåg att dessa upplevelser alltid kompletterar en rundvandring i staden där du får se stadens byggnader och områden på plats.

Inträdesavgifter

Många av arrangörerna av dessa turer klargör inte om du behöver skriva ut det bekräftelsemail som du får efter att du har bokat din båttur eller inte. Jag rekommenderar att du skriver ut den, eftersom det ibland inte går att veta om den är nödvändig eller inte, och du slipper en massa besvär.

Båtturer i Prag Tur i Prag

De flesta båtturer följer en liknande rutt och utgår från pirarna i Gamla stan och tar dig till platser på floden Vltava där du har panoramautsikt över Karlsbron eller Pragborgen.

Organisera din båttur i Prag

Inuti Savoy Café| ©Roy Katzenberg
Inuti Savoy Café| ©Roy Katzenberg

För att du ska få en så bekväm upplevelse som möjligt får du här svaren på några frågor som du kanske har innan du åker båt i Prag.

Hur man tar sig till piren

Först och främst bör du kontrollera den exakta adressen till mötesplatsen för din båtresa. De flesta avgår från Gamla stans bryggor, som du lätt kan nå till fots från torget i Gamla stan. Vissa turer har en mötesplats direkt under den astronomiska klockan eller på ett av dess intilliggande torg, och guidar dig till piren så att du inte går vilse.

Dagar och tider för avgång

Nästan alla båtturer i Prag är tillgängliga alla dagar i veckan, med avgångstider främst på kvällen (runt 18:00) för sightseeingturer och på kvällen (runt 20:00) för gastronomiska turer.

Var kan du äta efter båtturerna i Prag?

Prags slott upplyst på natten| ©Jorge Franganillo
Prags slott upplyst på natten| ©Jorge Franganillo

Om du väljer en sightseeingbåtresa som inte inkluderar lunch kommer du troligen att avsluta upplevelsen runt 21:00, precis i tid för middag. Här är några rekommendationer för restauranger i Gamla stans bryggområde:

 • Kmotra: Den äldsta pizzerian i staden ligger mycket nära floden och serverar pizza på traditionellt sätt, i stenugn, med hemlagad tomat och mozzarella. Pizza är alltid en bra idé, särskilt i slutet av en lång dag av sightseeing.
 • Krčma: en av Prags pärlor, bara fem minuters promenad från torget i Gamla stan. Här hittar du traditionell tjeckisk mat till ett rimligt pris, långt från de överprisade turistrestaurangerna. Atmosfären är lite dyster eftersom den ligger i en källare, men efter det första intrycket visar den sig vara en ganska mysig krog.
 • Café Savoy: Med en meny med traditionella tjeckiska rätter och franska rätter och en elegant träinteriör är det här stället att gå till om du letar efter en elegant restaurang. Stjärnorna på menyn är kalvtartar och stekt anka samt kocken Michal Mlejneks femrättersmeny. Desserterna är helt otroliga och alla bakverk tillverkas internt, vilket är anledningen till att du också kan komma till Café Savoy för frukost. Eftersom det ligger på andra sidan bron kan du ta en promenad från piren och få aptit.

Sista tipsen

Torget i Gamla stan| ©Julien Maury
Torget i Gamla stan| ©Julien Maury

Hur man klär sig

Trots vad det kan tyckas är en båttur i Prag bara en annan sightseeingupplevelse och därför behöver du inte klä dig särskilt elegant. Försök dock att undvika sportkläder och ha inga flip-flops, eftersom båtdäcket kan vara halt och det kan bli lite kyligt på natten.

Bilder

Att se Prag på natten är väl värt besväret och från båten har du en vacker utsikt över den upplysta Karlsbron och slottet, så kom ihåg att ta några foton så att du inte glömmer stadens magi efter solnedgången. Du kommer att ha möjlighet att göra detta från båten, så förbered din mobiltelefon eller ställ in kameran på nattläge för att njuta av varje bild.

Andra intressanta aktiviteter i Prag

Flygfoto av floden Vltava
Flygfoto av floden Vltava

Guidade turer i staden

Som du redan vet är en båttur ett utmärkt komplement till en stadsrundtur, där du får se Prags sevärdheter på nära håll och i detalj. För att hjälpa dig att välja den bästa rundturen i Prag för dig har jag skrivit en guide om Rundturer i Prag och alla alternativ som du har för att göra det.

Besök Prags slott

Du kommer förmodligen att vilja utforska Pragborgen i slutet av båtturen, och att ta en rundtur i området är en upplevelse som jag verkligen rekommenderar på din resa till Prag. Om du vill veta hur du bäst besöker den kan du läsa min artikel om Pragborgen: Prague borgen biljetter och turer: var man köper dem, biljetter med transfer osv..

Vanliga frågor

 • Är det värt att ta en båttur i Prag?

  Absolut ja, särskilt om ni åker som ett par. Utsikten över staden från båten är spektakulär och själva turen är mycket romantisk, så den rekommenderas varmt.

 • Hur lång tid tar en båttur på floden Vltava?

  Det finns flera olika alternativ, men den vanliga längden är ungefär två och en halv timme.

 • Är det möjligt att äta ombord?

  Ja, det finns alternativ som erbjuder buffémåltider eller så kan du ta med dig egna snacks att njuta av på vägen.