10 saker du måste se i närheten av Prag

En resa till Prag är inte över när du har sett stadens viktigaste sevärdheter. Om du har tid finns det flera platser i närområdet som konkurrerar med huvudstaden när det gäller skönhet och intresse.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minsta läsning

10 saker du måste se i närheten av Prag

Utsikt över Prag | ©R Boed

Ingen kan tvivla på att Prag är hem för en mängd platser som gör en bra resa. Men det finns andra mindre kända attraktioner i närområdet som lätt kan konkurrera med huvudstadens och som är väl värda ett besök.

I närheten av Prag kan du besöka en spektakulär spa-stad, se en krypta som blandar det vackra och det kusliga, besöka flera slott eller till och med korsa gränsen för att se den tyska staden Dresden. Alla dessa utflykter, plus några till, kan enkelt göras på egen hand eller, många av dem, med organiserade turer.

1. Smaka på vattnet i Karlovy Vary

Karlovy Vary| ©Jorge Franganillo
Karlovy Vary| ©Jorge Franganillo

Om du vill känna dig som en medlem av 1800-talets europeiska aristokrati i Tjeckien måste du besöka Karlovy Vary. Den anses vara en av de vackraste städerna i landet och är ett måste om man har rest till Prag.

Karlovy Vary ligger ca 120 km från huvudstaden, i ett lummigt skogsområde inte långt från den tyska gränsen. Hela den historiska stadskärnan är fylld av imponerande rokokobyggnader som man inte kan låta bli att beundra när man promenerar längs gatorna.

Karlovy Varys berömmelse kom dock från dess termiska källor som lockade medlemmar av societeten till staden, inklusive historiska personer som Goethe och Beethoven.

Stadskärnans storlek gör det lätt att ta sig runt till fots. Det finns många ställen att stanna till på, men här är de viktigaste i korthet:

 • Dvorak Park: i denna park hittar du de första kolonnaderna med medicinska vattenfontäner.
 • Väderkvarnens kolonnad: denna byggnad från 1881 ligger på strandpromenaden bredvid floden, på en stor esplanad.
 • Marknadskolonnaden: byggdes i trä 1883 och ligger vid den största gågatan. Under sommaren anordnas här olika konserter, liksom i andra delar av staden.
 • Thermal Springs Pavilion: du kommer att känna igen den som en modern byggnad. Inuti finns en stor fontän från vilken det rinner vatten med en temperatur på 72ºC.
 • Peter och Paul-kyrkan: alla platser har inte med vatten att göra. Denna ortodoxa kyrka är värd ett stilla besök.

Hur man tar sig till Karlovy Vary

 • På egen hand: Karlovy Vary är ganska lätt att ta sig till från Prag, eftersom det går täta bussar från huvudstaden som gör resan på cirka två timmar. Det går också en buss från Prags flygplats till Karlovy Vary.
 • Utflykt: Om du föredrar en utflykt till Karlovy Vary från Prag kan du välja mellan flera olika typer av utflykter som passar dina behov.

Boka en tur till Karlovy Vary från Prag

2. Karlstejn slott, en riktig skatt nära Prag

Karlstejn slott| ©Arian Zwegers
Karlstejn slott| ©Arian Zwegers

Mycket nära Prag, bara 30 kilometer bort, ligger en liten stad med ett slott som gör det till en av de bästa utflykterna du kan göra från Prag. Med tanke på närheten rekommenderar jag att du tar några timmar för att besöka det.

Under ditt besök kommer du att hitta flera rum av stort intresse. Över dem alla står Heliga korsets kapell och dess 60 meter höga stora torn.

På 1300-talet beordrade kejsar Karl IV att det skulle byggas en byggnad där den kungliga skatten och kronjuvelerna skulle förvaras på ett säkert sätt. Resultatet blev slottet Karlstejn, som tjänade detta syfte i två århundraden tills dessa rikedomar flyttades någon annanstans. Sedan dess har slottet använts som residens för flera kungar.

Hur man tar sig till Karlstejns slott

 • På egen hand: byn Karlstejn har mycket goda förbindelser med huvudstaden. Tåg går var 30:e minut från Prags centralstation till båda städerna.
 • Organiserad tur: ett annat alternativ är att ta en av de organiserade turerna som avgår från den tjeckiska huvudstaden för att se detta slott.

3. Tillbringa en dag i naturen i nationalparken Saxiska och Böhmiska Schweiz.

Nationalparken Böhmiska Schweiz| ©Wikipedia
Nationalparken Böhmiska Schweiz| ©Wikipedia

Den som vill lämna staden i några timmar och vandra genom en extraordinär natur kan boka en tur till nationalparkerna i Böhmiska-Sachsiska Schweiz, bara cirka 130 kilometer från Prag, alldeles intill den tyska gränsen.

Den mest populära rutten (på grund av dess uppenbara intresse) döljer några av de mest spektakulära klippformationerna i hela Europa, till exempel Pravcice-porten, en båge i natursten som är 21 meter hög och 27 meter bred.

Under denna rutt korsar du några raviner i floden Kamenice, för vilka du på vissa avsnitt måste ta en av båtarna som finns där för detta ändamål.

De flesta som besöker parken åker från Hrensko, 3 km från ingången, eller Mezni Louka (6 km bort), en annan vanlig startpunkt för vandrare.

Hur man tar sig till nationalparken Saxon-Bohemian Switzerland

 • På egen hand: om du bara ska vara där en dag är det egentligen inte värt att åka på egen hand, eftersom du då måste kombinera ett par olika transportalternativ. Men om du kan tillbringa en natt där är det bäst att ta sig till Decin (som har ett intressant slott och andra sevärdheter) och därifrån till Hrensko mycket tidigt på morgonen (det går bussar med några timmars mellanrum).
 • Organiserad tur: detta är det bästa alternativet om du bara vill göra en rutt och återvända till Prag.

Boka din resa till Saxiska Schweiz och Böhmen

4. Missa inte Sedlec-kapellet i Kutna Hora

Sedlec-kapellet| ©Marie Thérèse Hébert
Sedlec-kapellet| ©Marie Thérèse Hébert

Lampor gjorda av människoben, en stor vapensköld som också är gjord av skelettdelar och nischer fyllda med dödskallar är bara några av de saker du kan se i det imponerande Sedlec-kapellet. Om du vill se en plats som ger ett motsägelsefullt intryck, någonstans mellan det vackra och det kusliga, rekommenderar jag en resa till Kutná Hora.

Benkapellet (smeknamnet Sedlec av uppenbara skäl) ligger i kyrkokomplexet i kyrkan för Jungfru Marias himmelsfärd, cirka 15 minuter från stadens centrum.

Detta benhus anses vara det största i världen och innehåller ca 40 000 människoben, och är ett perfekt komplement till de organiserade turer som anordnas för att se alla Prags sevärdheter på natten.

Andra byggnader som man måste se är den enorma S:ta Barbarakatedralen, den vackra statybron som leder till templet, Jesuitkollegiet och andra charmiga byggnader som man kan hitta när man promenerar på kullerstensgatorna i området.

Hur man tar sig till Kutná Hora

 • På egen hand: det går ofta direkttåg mellan Prags centralstation och Kutna Hora, så du kan ta dig dit på ca 45 minuter.
 • Organiserade utflykter: du kan boka organiserade turer till Kutna Hora, men med tanke på närheten till staden kan du också ta dig dit med kollektivtrafik.

Boka din utflykt till Kutná Hora från Prag

5. Glöm inte nazisternas fasor vid minnesmärket Terezin

Minnesmärket Terezin| ©Claudio Sanchez
Minnesmärket Terezin| ©Claudio Sanchez

De som anser att nazisternas grymheter inte får glömmas bort som ett motgift för framtiden (eller bara för att hedra offren) har landets största koncentrationsläger, Terezín, nära Prag.

Att boka en resa till Terezín är ett bra alternativ för den typ av besök det handlar om. Även om det ursprungligen bara var en samling fästningar, förvandlade nazisterna det till ett koncentrationsläger där man uppskattar att upp till 35 000 människor mördades.

1947, två år efter att lägret befriats, skapades Terezin Memorial för att det som hände aldrig skulle glömmas bort. Den guidade turen tar dig genom flera av rummen. Det är en viktig plats, men en plats som kommer att vara svår att glömma.

Hur man tar sig till Terezin

 • På egen hand: Terezin ligger mindre än en timmes bilresa från Prag och det finns täta bussförbindelser mellan de två platserna.
 • Organiserad tur: eftersom besöket i Terezin är guidat är det bekvämaste sättet att ta sig dit att välja en av utflykterna från Prag som inkluderar allt du behöver.

Boka din resa till Terezín

6. Pilsen för ölälskare

Bryggeriet Pilsner Urquell,| ©Mark Healey
Bryggeriet Pilsner Urquell,| ©Mark Healey

Bara namnet på den här staden, Pilsen, får ölälskare att vilja komma hit. Inte helt oväntat är det ett paradis för ölälskare.

Den mest kända platsen i staden är Pilsner Urquell-bryggeriet, som kan besökas (alltid med guide) både på förmiddagen och på eftermiddagen. Besöket avslutas naturligtvis med en provsmakning av flera av de ölsorter som produceras där.

Det finns ett annat bryggeri som också kan besökas, Gambrinus-bryggeriet. Men om du åker på egen hand måste du planera din tid väl för att hinna med båda. Om du fortfarande känner för det kan du alltid besöka de bästa bryggerierna i Prag när du återvänder till den tjeckiska huvudstaden.

I slutet av ditt/dina besök kommer du att upptäcka att staden döljer några oväntade hemligheter. Den mest spektakulära av dessa är Stora synagogan, den tredje största synagogan i världen.

Hur man tar sig till Pilsen

 • På egen hand: Pilsen är lätt att nå med kollektivtrafik från Prag. Avståndet är inte särskilt långt, bara cirka 100 kilometer, och det finns både bussar och tåg som förbinder bryggeristaden med huvudstaden.
 • Organiserad tur: Om du föredrar att ta med dig allt, från inträdesbiljetter till bokning av en guidad tur, är det bästa alternativet att boka en bra organiserad tur.

7. Lär känna Centraleuropas essens i lilla Ceský Krumlov

Cesky Krumlov| ©Radim77
Cesky Krumlov| ©Radim77

CeskýKrumlov är ett måste om du vill känna att du befinner dig på medeltiden. Denna lilla stad är utan tvekan en av de vackraste i hela landet och jag rekommenderar att du bokar en utflykt från Prag.

Stadens medeltida centrum och Latran-distriktet (som ligger vid foten av slottet) finns med på UNESCO:s världsarvslista. Staden domineras av ett imponerande slott från 1200-talet, ett av de största i Tjeckien.

Ceský Krumlov slott var residens för flera kungar och dess interiör, som kan besökas, är verkligen imponerande. Förutom rummen är det värt att promenera genom den omgivande trädgården och besöka den roterande barockteatern.

Hur man tar sig till Ceský Krumlov

 • På egen hand: du kan ta dig dit med buss från Prag med bussbolaget RegioJet. Välj detta alternativ om du har råd att tillbringa några nätter i staden, eftersom det också är värt att se de upplysta gatorna efter mörkrets inbrott.
 • Organiserad tur: om du föredrar att tillbringa natten i Prag igen är det bästa alternativet att boka en organiserad tur.

Boka din resa till Ceský Krumlov

8. Ta dig bort från allfarvägarna i Ceske Budejovice

České Budějovice| ©Kevin Prince
České Budějovice| ©Kevin Prince

Att besöka Prags judiska kvarter, slottet, gå runt och upptäcka Karlsbrons skrymslen och vrår och se städer som Karlovy Vary eller Pilsen är aktiviteter som du inte får missa om du reser till Tjeckien. Men det finns också vissa platser som av en eller annan anledning tenderar att hamna utanför turiststråken. En av dem är Ceske Budejovice.

På sin tid gjorde handeln med salt och silver staden till en av de största i hela Böhmen. Byggnader som Central Square, det största arkaderade torget i landet, och monument som Black Tower och Cathedral of St. Nicholas finns kvar från denna prakt.

Hur man tar sig till Ceske Budejovice

 • På egen hand: du kan enkelt ta dig från Prag(Na Knížecí station) till Ceske Budejovice med buss på ca 2,5 timmar, eller så kan du kombinera besöket med det närliggande Ceský Krumlov och tillbringa några nätter i området.

9. En rundtur i Konopiště slottmuseum

Slottet Konopiště| ©Herbert Frank
Slottet Konopiště| ©Herbert Frank

De som inte var nöjda med allt som finns att se i Prags slottsområde har tur: bara 50 kilometer från huvudstaden finns en annan byggnad av samma typ som man lätt kan ta sig till: slottet Konopiště.

Så fort man kommer till området blir man imponerad av det magiska landskapet. Slottet, som ligger på toppen av en kulle och omges av en vallgrav, ligger mitt i en skog och nära en vacker sjö.

Konopiště slott byggdes i gotisk stil för att fungera som en militär fästning. Med tiden renoverades det dock till en romansk byggnad.

Hur man tar sig till Konopiště slott

 • På egen hand: flera tåg går från Praha Hlavni nadrazi station till Benešov, varifrån du måste gå ett par kilometer för att komma till slottet. Bussar avgår också från terminalen Praha Roztyly(dock mer sällan).
 • Organiserad utflykt: det finns praktiska halvdagsutflykter som avgår från Prag och tar dig på en fullständig rundtur i slottet.

10. Korsa gränsen till Dresden i Tyskland

Slottet Zwinger| ©Ilovebutter
Slottet Zwinger| ©Ilovebutter

Bara 150 kilometer från Prag ligger ett intressant resmål som du kan besöka på bara en dag. Det märkliga är att du måste lämna Tjeckien och bege dig till grannlandet Tyskland.

Dresden var en gång i tiden en av kontinentens barockhuvudstäder, men andra världskrigets härjningar utplånade en del av Dresdens kulturarv. Trots detta kan du fortfarande hitta höjdpunkter som Zwingerpalatset, exempel på senbarock i Europa, operahuset och Frauenkirche-kyrkan.

Resa till Dresden

 • På egen hand: det finns ett stort utbud av tåg från Prag till denna tyska stad. Med avgång från centralstationen i den tjeckiska huvudstaden är du i Dresden på bara en och en halv timme.
 • Organiserad utflykt: för en dagsutflykt kan det vara bekvämare att boka en utflykt, som vanligtvis inkluderar entrébiljetter till de mest populära platserna i Dresden.