Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Dagsresor och utflykter från Marrakech

Marrakech har mycket att erbjuda, men gör inte misstaget att glömma bort omgivningarna: här är några intressanta utflykter.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minsta läsning

Dagsresor och utflykter från Marrakech

Bay Palace | ©Niel Taelman

Marrakech har många platser att upptäcka och njuta av, men om du vill fördjupa dig i det marockanska livet och få en uppfattning om landets natur och landskap när du återvänder från din resa, är det lämpligt att lämna staden och göra en utflykt.

1. Promenad i Medina med lokal guide

Solnedgång över Medina
Solnedgång över Medina

Medina i Marrakech är det centrala området i staden där det sociala, ekonomiska och kommersiella livet äger rum. Staden är omgiven av långa murar av lerjord, består av smala, livliga gränder och är ett världsarv. Med denna beskrivning är det lätt att gissa att en guidad tur i detta område är ett måste under din resa för att lära känna de viktigaste hörnen av dagens Marrakech.

Det största värdet av den här guidade rundturen i Medina på engelska ligger inte i de punkter du kommer att besöka, utan i den lokala guidens orientering som kommer att följa med gruppen under rundturen. Deras erfarenhet och kunskap om Marrakech och dess livsstil är en attraktion som du inte kommer att få tillgång till på egen hand. Turen går till fots och tar cirka fyra timmar.

Resplan för rundvandringen i Medina

 • Bahia-palatset: Det är också känt som "de vackra palatset" och dess främsta kännetecken är att varje centimeter av det har dekorerats och täckts med målningar eller ädelträ. Den byggdes på 1800-talet och är full av labyrinter och torg med fruktträd.
 • De saadiska gravarna är en serie kammare som är placerade runt en liten trädgård. Det var Sa'did-sultanen Ahmed el-Mansour som byggde den för att begrava sig själv och sina närmaste. Den murades igen av alawiterna och återupptäcktes 1917.
 • Kutubías minaret: det är det höga "tornet" som du kan se från Marrakech centrum, gömt bland palmer och vegetation. Från den här platsen ljuder muezzinrösten fem gånger om dagen. Den byggdes på 1100-talet och är mer än 70 meter hög.
 • Yamaa el-Fna-torget: Det är Marrakech centrala punkt och det liv som flödar över det under hela året är ett ständigt spektakel. Glöm inte att gå upp på några av terrasserna i området för att se torget från ovan.
 • Souken: Stånden som ligger längs medinan är kända som soukområdet. Här hittar du alla typer av hantverk och kryddor.

Boka en guidad tur i Marrakech

2. Utflykt till Atlasbergen och de tre dalarna med kamelridning

Vandring i öknen
Vandring i öknen

En kameltur är ett måste på en resa till Marocko, det finns trots allt inte många länder där du kan njuta av en kameltur och du måste få ut det mesta av det. Den här resan omfattar kamelvandring under en del av resan och inkluderar även ett besök i Atlasbergen och de tre dalarna i regionen: Ourika-dalen (en av de mest kända), Asni-dalen och Oukaimeden-dalen.

Vad den här resan består av

Atlasbergen är omgivna av berbiska byar och erbjuder naturälskare extraordinära torra landskap med gröna skott i vissa områden. En av de största attraktionerna med den här turen är just det visuella spektakel som du kan njuta av under turen, men det är inte den enda.

Under hela turen kommer du att få ta del av en expertguides förklaringar, och dessa kan vara lika spännande som landskapet, särskilt när de går in på berbernas livsstil, vilket gör att du kommer tillbaka från din resa med en mycket mer realistisk bild av livet i Marocko.

Vad ingår i denna tur

 • Transfer i luftkonditionerat fordon
 • Professionell guide
 • Vatten och kaffe eller te
 • Lunch i en berbisk by
 • Kameltur
 • Råd från en professionell guide
 • Hämtning och avlämning på ditt hotell eller riad i Marrakech.

Boka de bästa kamelturerna i Marrakech

3. Historisk rundtur i Marrakech med besök i den hemliga trädgården

Den hemliga trädgården| ©Mike Finn
Den hemliga trädgården| ©Mike Finn

Under denna fyra timmar långa historiska rundtur i Marrakech på engelska tar en lokal guide dig med till stadens historiska platser, inklusive Secret Garden (en av mina favoritplatser). När du bokar den här turen möter du din guide och resten av gruppen på mötesplatsen och därifrån besöker du inte bara de viktigaste punkterna i Medina, utan även det judiska kvarteret Mellah och utsiktsplatsen Kutubia.

Du kommer att gilla den här turen om du under ditt besök i Marrakech planerar att se den hemliga trädgården (något du inte bör missa eftersom det är en av de vackraste platserna i staden). Under rundturen får du inte bara se de sevärdheter som ingår, utan du får också möjlighet att sätta staden och dess seder och bruk i ett sammanhang, något som är mycket intressant i ett så mångkulturellt land som Marocko. Tveka inte att be din guide om rekommendationer om var du kan äta eller tips om hur du förhandlar i souken.

Boka en guidad tur i Marrakech

4. Utflykt till Ouarzazate och Kasbah Ait Ben Haddou

Fästningar i Ouarzazate| ©Valdiney Pimenta
Fästningar i Ouarzazate| ©Valdiney Pimenta

Ouarzazate är känd som "porten till Saharaöknen" och är en stad 200 km från Marrakech som är omgiven av befästa platser av berbiskt ursprung som kallas kasbahs. Om detta inte säger dig något, så kan du se namnen på filmer som spelats in i denna lerby, Ait Ban Haddou, som t.ex: Mumien, Star Wars, Laurence of Arabia, Gladiator eller Alexander den store.

Utflykten, som finns tillgänglig på engelska, franska, spanska, italienska och arabiska, kan ta cirka tolv timmar (platsen ligger cirka 4,5 timmar från Marrakech) och du kan hyra en guide och lunch mot en tilläggsavgift.

Boka de bästa utflykterna från Marrakech

5. Gastronomisk rundtur i Marrakech

Att njuta av Marockos små nöjen
Att njuta av Marockos små nöjen

Maten är en av stadens stora attraktioner, men även om det kan verka annorlunda är det inte alltid lätt att hitta god mat under ditt besök. Så om du gillar att prova nya saker och experimentera med smaker rekommenderar jag denna guidade gastronomiska tur för att lära känna de lokala specialiteterna. Gör det i början av resan, det kommer att vara till stor nytta när du väljer restauranger och maträtter under de följande dagarna.

Det viktigaste att veta om du är intresserad av marockansk mat i allmänhet och Marrakech-mat i synnerhet är att i denna kultur är det inte bara en formalitet att äta och dricka, utan ett sätt att leva, dela med sig av sina vanor och umgås. Under den här turen kommer guiden att erbjuda dig några smakprov (tänk på att du inte kommer att sitta ner och äta, utan tanken är att du ska prova olika livsmedel och smaker) och lära dig den verkliga innebörden av den marockanska matkulturen och typiska rätter.

Typiska maträtter i Marrakech

 • Marockansk sallad
 • Tajines (kött och grönsaker som kokas och kryddas)
 • Couscous
 • Mechoui (lammkött som tillagas försiktigt)
 • Tanjia (lammgryta med kryddor och kanderade citroner som kokas i timmar)
 • Kaab el-ghazal (croissanter fyllda med mandelmassa och smaksatta med apelsinblomvatten)

6. Utflykt till Atlasbergen och de tre dalarna med kamelridning.

Utsikt över Atlasbergen| ©Med EDDARAMI
Utsikt över Atlasbergen| ©Med EDDARAMI

Det andra alternativet är lite kortare (7 timmar i stället för 9) men inkluderar också kamelridning, transport från hotellet och guide. Förutom tiden är den största skillnaden kanske att den fokuserar mer på de omgivande berberbyarna och att rutten genom de omgivande dalarna är något annorlunda.

Lunch ingår inte i denna variant av turen (sex euro extra), men den inkluderar ett stopp vid vattenfallen för att njuta av utsikten från ovan och fri tid för en kort promenad i den omgivande Imlildalen. Upplevelsen av den traditionella lunchen och teet med en berberfamilj är ögonblick som du kommer att minnas lika tydligt som landskapen du besöker under dagen.

Anas resetips

Om vatten inte ingår i turen ska du alltid ta med en flaska. Det finns inte många möjligheter att hitta dricksvatten på vägen.

7. Utflykt till Atlasbergen och Agafay-öknen med kamelridning

Solnedgång i Agafay-öknen
Solnedgång i Agafay-öknen

Den här utflykten har en liknande rutt, men huvudattraktionen är ett mer ingående besök i Agafayöknen, en öken nära Marrakech (mycket populär för kamelturer som de som ingår i utflykten) där växterna som producerar arganolja växer (om du har möjlighet råder jag dig att köpa en flaska, eftersom den i andra länder vanligtvis är dyrare och inte alltid ren).

I priset ingår även drycker, guide, transport från hotellet, kamelridning och lunch (tillägg 6 euro).

Ruttplan

 • Agafay-öknen
 • Atlasbergen
 • Atlas vattenfall
 • Dalen Imlil
 • Asni-dalen
 • Dalen Amizmiz
 • Berbiska byar
 • Vattenfallet i Naqab

8. Privat rundtur i Medina-butikerna

Promenera genom Medina i Marrakech| ©Juan Antonio Segal
Promenera genom Medina i Marrakech| ©Juan Antonio Segal

Den här privata rundturen i Medina fokuserar främst på stånden och souken samt hantverk och föremål som säljs i varje stånd: keramik, målningar, läder, te, mattor, kläder, smycken, kryddor etc. Tre timmar är dock en lång promenad och du kommer också att få se andra mindre kommersiella delar av medinan och, viktigast av allt, du kommer att ha tid att prata med din lokala guide om de mest intressanta aspekterna av livet i staden.

Du möter din guide på Jamaa el-Fna-torget (torget är centrum för hela staden och är omöjligt att missa). Om du undrar vilken dag som är bäst för att boka den här turen kan jag säga dig att det inte spelar någon roll: Marrakech centrum är en ständig helg. Turen tar cirka tre timmar och är en privat tur, så guiden är endast tillägnad dig och dina medresenärer.

Varför jag gillar den här resan

Marrakeshs hjärta ligger utan tvekan i souken och dess stånd med kryddor, mat, läder, hantverk, kosmetika och mycket mer. Att strosa genom souken innebär att man tittar på varje hörn, inte för att man nödvändigtvis letar efter något, utan för att man känner att det finns tusentals föremål som söker dig för att berätta sin historia.

Varje krydda har ett syfte, varje hantverkare har sin teknik, varje målare har sitt favorithörn i staden och varje färg har sin betydelse. Av den anledningen var min favorit av alla turer jag tog under mitt besök i Marrakech den som tog mig med på "shopping" i Medina.

Ett gott råd! Att förhandla är en konst i Marrakech, så låt dig inte ryckas med av höga priser eller butiksinnehavarnas påståenden.

9. Privat dagsutflykt till Marrakech

Promenera bland marknaderna
Promenera bland marknaderna

Turentusiaster kommer att tycka att detta är det bästa alternativet för dem. På den här privata rundturen i Marrakech är guiden enbart tillägnad en resenär och hans eller hennes resekompisar och inte en organiserad grupp.

Det är det mest kompletta sättet att lära känna Marrakech eftersom det förutom den personliga uppmärksamheten är en av de längsta turerna: 7-9 timmars rundtur i staden och dess sevärdheter.

Vad den här resan består av

Turens längd gör det möjligt att täcka flera aspekter. Det finns en del av turen som är inriktad på den mer "traditionella" turismen, det vill säga att du kommer att besöka stadens viktigaste monument och lära dig om deras historia och anledningen till deras betydelse (observera att inträdesavgifterna till dem inte ingår i priset för besöket).

Därefter tar guiden dig runt till de olika stånden i souken, där du kan prata med handlare och hantverkare och lära dig mer om deras yrke och livsstil. Slutligen kommer guiden under hela turen att tala om arabisk kultur och traditioner, vilket gör att resenären kommer närmare landet och dess seder och bruk.

Ruttplan

 • Ben Youssef-moskén
 • Almoravid-kupolen
 • Torget Jamaa el-Fna
 • De saadiska gravarna
 • Det judiska kvarteret
 • Bahia Palace
 • Kutubia-minareten

10. Utflykt till Ourika-dalen

Fred, lugn och fantastisk utsikt över Ourika-dalen| ©puffin11k
Fred, lugn och fantastisk utsikt över Ourika-dalen| ©puffin11k

Ourika-dalen är ett av Marockos vackraste områden, både för landskapets attraktivitet och för det lugn och den stillhet som genomsyrar området. Om du letar efter en utflykt där du kan koppla bort och gå i din egen takt och lära dig lite mer om lokalbefolkningens sätt att leva är detta ett av de bästa alternativen.

Under besöket i Ourika-dalen får du ta en gruppvandring genom de mest natursköna områdena i regionen och sedan kan du utforska byn på egen hand. Lunch ingår inte och inte heller lokalguiden (även om du kan hyra hans tjänster för ytterligare tre euro); turen består av en transfer från ditt hotell i Marrakech i ett luftkonditionerat fordon med plats för cirka 15 personer.

11. Utflykt till Ouzouds vattenfall

Utsikt över Ouzoud Falls
Utsikt över Ouzoud Falls

Ouzoud Falls är en av de längsta dagsturerna (totalt cirka 10 timmar). Landskapet ligger ungefär tre timmars bilresa från Marrakech, men det är väl värt det. Dessa vattenfall ligger i ett landskap av torra kullar och är de högsta vattenfallen i Nordafrika, och på denna utflykt kan du vandra runt dem, koppla av vid vattenfallets strand eller se aporna som lever i området.

Ouzoud-vattenfallen är en av Marockos största bergsattraktioner, och den här planen är utformad så att du kan utforska dem i din egen takt. Du kan ta med dig din egen lunch (jag rekommenderar det) eller köpa något från de lokala kaféerna.

12. Utflykt till Essaouira

Hamnen i Essaouira| ©Jean-Marc Astesana
Hamnen i Essaouira| ©Jean-Marc Astesana

Essaouira är en fiskeby långt från bergslandskapet och öknarna, men är ändå en av de mest populära utflykterna från Marrakech. Den här staden, som är känd som "Atlantens pärla", är idealisk för en dagsutflykt från Marrakech, för att smaka på den utmärkta fisken och, om du stannar längre än en dag, för att ta en av de många vandringslederna som utgår härifrån.

Om du vill veta mer om denna utflykt kan du läsa den här artikeln på Essaouira Dagsresor från Marrakech.

Organisera din resa från Marrakech

Detalj av utsmyckningen av Saadiernas gravar.| ©David Stanley
Detalj av utsmyckningen av Saadiernas gravar.| ©David Stanley

Hur man bokar

Metoden för att boka en resa i Marrakech online är densamma. När du bokar din plats måste du välja vilken dag du vill göra turen; eftersom det är heldagsturer är avgångstiden alltid tidigt på morgonen (mellan 7 och 9 på morgonen, beroende på hur långt avståndet till det område du vill besöka är).

När du har gjort din bokning får du ett e-postmeddelande med dina kontaktuppgifter och adressen till det hotell där du bor om resan har möjlighet att hämta dig på hotellet. När du har angett dessa uppgifter får du information om hämtningstid eller mötesplats. Observera att många av dessa turer inkluderar en kostnadsfri avbokning, men den måste alltid göras minst 24 timmar i förväg.

Bästa datum

Turerna avgår vanligtvis varje dag i veckan, men det beror på kapacitet och tillgängliga förare. Vädret i Marocko är alltid detsamma (varmt och regnfritt), vilket innebär att de flesta turer kommer att vara tillgängliga oavsett resedatum.

Eftersom kapaciteten på dessa turer alltid begränsas av transportfordonets kapacitet behöver du inte oroa dig för om det är bättre att göra det på en helg eller en vardag.

Utflykter från Marrakech med barn

De flesta av platserna ligger ganska långt från Marrakech, och för små barn kan resan vara tröttsam, liksom vandringarna på resmålen. När du bokar kan du dock fråga om utflykten är lämplig för barn eller inte, eftersom vissa utflykter, till exempel Essaouira, kan utgöra ett undantag.

Fysisk kondition krävs

Du behöver inte vara en idrottsman för att göra den här typen av utflykter, men de flesta av dem inkluderar vandring eller klättring (i områden som Ouzoud Falls missar du viktiga sevärdheter om du hoppar över dem), oavsett om det är gruppturer eller individuella turer. Om du har hälsoproblem, ryggproblem eller nedsatt rörlighet är det bäst att välja mer lättillgängliga vandringar.

Vad du ska ta med dig

Det är mycket viktigt att kontrollera vid bokningstillfället om lunchen ingår i priset eller inte (ibland ingår den inte, men du kan få den mot ett extra tillägg och jag rekommenderar det om du vill njuta av en typisk måltid med en berberfamilj). Utflykterna varar en hel dag och du kan behöva tanka på vägen, så även om lunch ingår rekommenderar jag att du alltid tar med dig ett mellanmål.

Vissa områden är också idealiska för picknick, även om det finns många lokala kaféer och restauranger där du kan få något att äta, så tänk på detta när du gör ditt val. Vatten är också viktigt - vatten är inte drickbart i stora delar av Marocko, så om det inte ingår i resan, se till att du inte glömmer att packa en flaska i ryggsäcken.

Vad du ska ta med dig

Förutom vatten och mat om det behövs kan det inte skada att packa med kameran (du kommer att få se fantastiska landskap), med gott om batteritid (turen varar en hel dag) och lite underhållning om resan till din destination är lång.

När det gäller kläder, se till att de är bekväma, inklusive sportskor och sommarkläder (temperaturen är hög i Marocko, men du behöver en kofta eller jacka för att täcka dig under resan eftersom de flesta fordon har luftkonditionering).

Kamelturer

En del av dessa utflykter inkluderar kamelridning, vilket kan vara en mycket trevlig upplevelse, men vissa människor är rädda för att rida eller gillar helt enkelt inte idén. Missa inte en resa på grund av detta.

Kamelerna färdas i en karavan, oftast under ledning av en berberguide som gör resan till fots; du kan gå bredvid honom om du vill. Om det däremot är kamelturen som lockar dig kan du läsa mer om de olika alternativen i den här artikeln.

Stopp för shopping

Även om det inte alltid annonseras har många av dessa rutter flera stopp längs vägen, vissa för att bara njuta av landskapet, andra för att få dig att besöka lokala affärer och naturligtvis för att handla.

Du behöver inte göra detta och du behöver inte heller ge dricks till dem som visar dig hur man tillverkar lokala produkter, men i fall som t.ex. en resa till Agafayöknen där arganolja tillverkas kan det vara värt det eftersom priserna är något lägre än i Marrakech centrum. Var i alla fall beredd på dessa stopp eftersom de kan vara lite tråkiga, men de är oundvikliga.

Anas resetips

Dessa utflykter kan omfatta vandring och klättring; du behöver inte vara i god fysisk form, men de är inte lämpliga för personer med rygg- eller hälsoproblem.

Praktisk information om guidade turer i Marrakech

Torget Jamaa el-Fna| ©Ritzo ten Cate
Torget Jamaa el-Fna| ©Ritzo ten Cate

Akta dig för inofficiella guider i Medina

Det är vanligt att lokalbefolkningen (ofta barn) kommer fram till dig när du går genom souken och ber att få visa dig runt i staden i utbyte mot dricks. De är inte specialiserade guider och allt de gör är att ta dig med på en promenad genom souken utan att förklara någonting.

Ibland kan det till och med vara lite riskabelt eftersom "rundturen" är långt från de säkra turistområdena. Var medveten om detta och var försiktig med sådana förslag (bättre att vara säker än att vara ledsen) och boka din resa i förväg för att undvika besvikelse eller bedrägeri.

Kontrollera att det du erbjuds ingår i resan

Något som är mindre vanligt, men som också kan hända, är att du under besök i vissa soukstånd eller restauranger kan bli erbjuden vissa produkter och tro att de ingår i resan som gåvor, medan de i själva verket förväntar sig att du ska betala för dem i slutet.

För att undvika förvirring och för att undvika att vara oförskämd i kontakten med lokalbefolkningen, men också för att undvika överraskningar, är det bäst att se till att du vet vad som ingår i resan och att du i tveksamma fall frågar din guide. Efter en guidad tur i staden kommer du i alla fall att veta hur du ska hantera dig själv mycket bättre i dessa situationer.

Få ut det mesta av din guidade tur

Ta tillfället i akt att ställa frågor till din guide, till exempel om du är skyldig att ta emot mynttee om du blir erbjuden, hur man klär sig, hur man hälsar på lokalbefolkningen, hur man uppför sig på heliga platser osv.

Om foton

I Marocko kan allt vara så exotiskt att det är vanligt att man vill ta tusen och ett fotografi. Det finns inga problem vid monument, men om du ska fotografera människor eller hantverksmässiga produkter ska du be om lov i förväg.

Anas resetips

Var försiktig med lokalbefolkningen som kommer ut och möter dig i souken och erbjuder dig en egen rundtur.

Om du är intresserad av turer och utflykter i Marrakech, kommer du också att vara intresserad av

Kameltur i öknen| ©Yeo Khee
Kameltur i öknen| ©Yeo Khee

Det bästa med guidade stadsrundturer, åtminstone för mig, är att kunna känna sig som en lokal under några timmar och inte bara se de viktigaste sevärdheterna, utan också få information för att förstå dem och sätta dem i sitt sammanhang. Om du är ute efter en liknande känsla rekommenderar jag dig att välja en kameltur där du får kontakt med berberna som bor i byar i öknen. Här kan du läsa min guide om Kamelridning och Biljetter.

Vanliga frågor

 • Vilken är den bästa utflykten från Marrakech?

  Om du besöker Marrakech i en vecka eller två och vill ta lite tid bort från de livliga gatorna rekommenderar vi att du åker på en tredagarstur till Merzouga och Erg Chebbi.Det ger dig bäst valuta för pengarna, du får en unik ökenupplevelse och kommer att passera genom en oas, UNESCO:s världsarv, berberläger, Todra-klyftorna, Atlasbergen och andra sevärdheter i området.

 • Varför är Ouzoud så känd?

  Ouzouds vattenfall är en populär turistattraktion, framför allt tack vare den lokala apfaunan och den spektakulära utsikten. Du kan också ta ett dopp i floden, vilket är anledningen till att många besökare i Marrakech väljer att göra en dagsutflykt till Ouzoud för att få en paus från värmen i staden.

 • Vad kan du se i Ourika Valley?

  Ourikadalen är en favoritplats för besökare. Resan upp i dalen från Marrakech är fylld av fantastiska vyer över Atlasbergen och dess slingrande vägar och byar, och när du väl är där kan du uppleva en fridfull dag vid floden och äta en autentisk tajine-lunch med lamm och grönsaker på en av de flodbanker du hittar. Om du känner dig modig kan du också klättra upp till de berömda vattenfallen, men du måste vara beredd på att ha rätt skor.